Perjantai 24.5.2019

Sanna Marinin sote-vastaus ihmetyttää: ”En voi uskoa todeksi”

Luotu: 
8.3.2019 14:20
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Media
    Kuva
    Sanna Marin.
|

Sinisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Tiina Elovaara ihmettelee suurimman oppositiopuolueen sdp:n varapuheenjohtajan Sanna Marinin kommenttia sote-uudistuksen jatkosta.

Pääministerin paikalta tänään eronnut Juha Sipilä (kesk) sanoi kutsuvansa – jos niin halutaan – pyöreän pöydän keskustelun koolle kaatuneen sote-uudistuksen jatkosta.

Hallitus kaatui tänään, koska sote-uudistusta ei ehditä tehdä tällä hallituskaudella.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi kutsuvansa kaikki eduskuntaryhmät koolle. LUE LISÄÄ: Juha Sipilältä ”raju ratkaisu”: Näin edetään nyt

”On selvää, ettei Sipilän johdolla voida kokoontua pohtimaan soten jatkoa. Hänen mandaattinsa on päättynyt ja ihmiset valitsevat 14.4. eduskuntavaaleissa, kenen johdolla asioita, myös sotea, viedään eteenpäin”, Sanna Marin tviittasi tänään.

 

 

”Eduskunnan tehtävä on nyt varmistaa, että suomalaisten tarvitsema sote-uudistus saadaan edes seuraavalla hallituskaudella maaliin. On luonnollista että suurin eduskuntaryhmä kutsuu nyt ryhmät koolle. Keskustan Antti Kaikkonen on kutsunutkin ensi viikoksi sotesta kaikki eduskuntapuolueet koolle”, Elovaara sanoo tiedotteessaan.

 ”Mitä vastaa demareiden varapuheenjohtaja Sanna Marin? Ei käy. En voi uskoa tätä suhtautumista todeksi”, Elovaara jatkaa.

”Oppositio on koko ajan halunnut sotessa parlamentarismia ja yhteistyötä. Missä on se yhteistyöhaluinen Marin, jonka muuten tunnen?” Elovaara ihmettelee.

LUE MYÖS: Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi Uudelle Suomelle eduskunnassa, että oppositio on jo pitkään toivonut Sipilältä parlamentaarista kättä soten suhteen. Andersson toteaa, että on ironista, että tuota yhteistyön kättä tarjotaan nyt, kun hallitus on eronnut.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kasvio

Eiköhän nyt ole parasta, että eri puolueet esittävät omat vaihtoehtonsa äänestäjille - näinhän Keskustakin aikoo pääministerin ja puolueen puheenjohtajan mukaan tehdä . Tämän pohjalta äänestäjät voivat tehdä omat valintansa, jolloin seuraava hallitus voi valmistella uuden esityksen nuo valinnat huomioon ottaen.

Ari Mikkola

Samaa mieltä. Kaikki puolueet tuovat oman vetsionsa äänestäjien tietoon ja sitten vaalien jälkeen on neuvottelujen aika.
Minusta parlamentaarisen valmistelun huutelu on hankalaa koska jo nyt äänestäjän pitää suomalaisessa monipuoluejärjestelmässä olla aika hyvin perillä puolueiden tavoitteista äänestyspäätöstä tehdessään. Jos järjestelmään tuodaan vielä uusi järjestelmä, joka täysin ohittaa hallitus/oppositioakselin niin äänestäminen menettää yhä enemmän merkitystä ja järjestelmän ymmärtäminen vaatii vielä enemmän ymmärrystä ja seurantaa.
Vaalien jälkeen muodostettava hallitus muodostaa yhtenäisen näkemyksen uudesta sormesta ja valiokunnat tekevät sitten kaikkensa että hallituksen esityksen mukainen, laillinen versio menee eduskunnan äänestykseen. Nyt tuntuu vahvasti että valiokunnissa on menty puolin ja toisin, asiattoman politikoinnin ja viivyttelyn puolelle.
Hallituksen pitää pystyä hallituskaudessa saamaan läpi vaikka minkä kokoinen esitys. Maailma muuttuu niin nopeasti ettei poliittisen päätöksenteon nopeus voi olla kaksi tai kolme hallituskautta.

Ilkka Kyllönen

Sipilän hallitusta pahempi vaihtoehto on kuitenkin punavihreä hallitus, joka tulee johtamaan tämän maan sananvapauden poistamiseen, ylivelkaantumiseen ja terroriin. Velkaannumme tuolloin pahemmin kuin koskaan ja tiemme on Kreikan tie samalla kun maahamme päästetään väkeä islamilaisista kulttuureista pilvin pimein. Maamme muuttuu samanlaisiksi paskanistaneiksi, kun näistä maista "paenneet" elintasopakolaiset.

Miettikääpä äänestäjät hetkisen tätä. Millaisen maan haluatte jättää jälkikasvullemme? Punavihreä hallitus on katastrofi. Sosialismi ja sen "jalostetumpi” muoto kommunismi on historiansa saatossa aikaansaanut n. 100 miljoonaa kuollutta. On käsittämätöntä, miten tämän maan kansa äänestää itseään vastaan äänestäessään näitä viherkommunistisia konsensuspuolueita.

Timo Harju

Täällä ei miesriepu ole ollut yhtään kommunistia vuosikymmeniin. Ja mitä sananvapauden poistamiseen tulee niin, oikeisto siinä on kunnostautunut aina kirjapainojen tuhoamista myöten.

Suomalaissa kommunisteissa oli muuten helvetin isänmaallisia ihmisiä, joiden ainoa synti näyttää olleen työläisten ihmisarvon puolustaminen (5-päiväinen työviikko, kesälomarahat jne.) Puoluetta johti pitkään kaikki sodat läpikäynyt Aarne Saarinen, jonka isänmaallisuus punnittiin sekä rintamalla että myöhempinä vuosina rauhan töissä. Saarista arvostivat kaikki, myös poliittiset vastustajat. Sinulla Kyllönen on pitkä matka samaan isänmaallisuuden tasoon, vaikka selvästi olet asian itsellesi ominut.

Tämän päivän kommunismista jänkyttävät eivät ikinä ole kommunistia nähneetkään eivätkä näy muuta osaavan kuin vaahtopäisen kirjoittelun.

Mikael Nygård

Nyt vaan jäitä hattuun ja mietintä käyntiin. Vaalien jälkeen on sitten uusi aika tapaamisille ja neuvotteluille. K€pun heittämään täkyyn ei kannata tarttua edes kepillä, sillä k€pu menetti, yjdessä muiden hallituspuolueiden kanssa, mandaattinsa puhua sotea.

Lauri Kiiski

Pässinpää tämä Marin. Opposition olisi demukoiden mukaan pitänyt päästä enemmän mukaan Soten valmisteluun, mutta nyt hallituksen kaaduttua päätäntään ei enää kelpaa Keskusta tai kokoomus.

Ei ole vielä edes tiedossa äänestystulosta ja edes pääministeripuoluetta.

Mikko Toivonen

Toivottavasti Marin ja muut maailmansyleilijät ja illusionistit muistavat, että kansan selkeä enemmistö ei halua maakuntahallintoa eikä pörssiyhtiö terveydenhuoltoa ja vanhustenhoivaa muuten kuin vaihtoehtona niille jotka sen vakuutuksistaan tai omista varoistaan itse ilman yhteiskunnan tukia haluavat makssa mistä tahansa motiivista.
Laittakjaa takaisin kunnalliset vanhainkodit, yksityisten ammatinharjoittajien ylläpitämät valvotut vanhainkodit ja terveyskeskuslääkärit oikeasti töihin ottamaan vähintäin saman verran potilaita päivässä kuin vastaava saksalainen lääkäri ottaa. Muuttakaa tukisysteemejä niin että se on lääkärille mahdollista. Palauttakaa myös v. 72 uudistuksessa poisajetut mutta muualla maailmassa niin toimivat ja yleiset ammatinharjoittajalääkärien omat "koti"vastaanotot ja pienklinikat joille voi antaa Kela tukeakin kohtuullisen käyntikorvauksen, Euroopassa tasossa 30-35 euro/käynti, lisäksi

Karl Hummi

Vaikka pidän itseäni oikeistolaisena en kannata sitä, että verorahoilla tehdään kovan L uokan businestä.

Sairaanhoito ja sosiaalihuolto ei voi olla pörssiyhtiöiden ja ulkolaisten pääomasijoittajien mellastuskenttä siinä on lähtökohtaisesti sovittamaton ristiriita. Kova business näkee jokaisen sairaan mahdollisuutena tehdä rahaa.

Laboratorio, kuvantaminen ja sellaiset toimet, joissa ei olla potilaan kanssa tekemisissä voidaan antaa markkinoille.

Yksi kysymys jota yksikään politikko ei uskalla ratkaista on työterveyshuolto. Sen purkamista kukaan ei uskalla edes ehdottaa. Työterveys on aikaan saanut sen, että lääkärit ovat siirtyneet yksityiselle hoitamaan terveitä työssäkäyviä, vain harvat viitsivät hoitaa terveyskeskuksissa oikeasti sairaita ja vanhuksia.
Lääkäreiden koulutusta pitäisi lisätä sen rajakustannus on pieni ja on ihan puppua vedota kustannuksiin.
Onneksi hallitus kaatui taksi-uudistus oli oiva esimerkki tämän hallituksen markkinaliberalismista aloilla joille se ei kuulu. Mitä siinä yritettiin ratkaista? Tulos kuitenkin oli, että hinnat nousivat ja palvelu heikkeni. Näin olisi tapahtunut myös jos sote olisi mennyt läpi. Terveitä olisi ylihoidettu ja sairaita alihoidettu. Onneksi tätä pandoran boxia ei avattu

Kaarina Leinonen

Karl Hummin mielipidekirjoitus on aika oikeaan osunut. Suomalaiset lääkärit tekevät valikoiden lääkärin työtä (työterveyshuolto) jossa pidettiin kuin kukkaa kämmenellä "potilasta" vaikka menit pikku haavan takia - kontrollit vielä päälle ! Terveydentila syynättiin viimesen tapin takaa eikä maksanut mitään! Tämän päivän terveydenhoito on sitä että osa kansasta jätetään hoitamatta ja osaa ylihoidetaan. Lääkärit on pakotettava hoitamaan niitä jotka ovat niitä sairaampia, ilmaiseksi koulutettuja ja nokitaan vaan rusinat pullasta ! Olen nähnyt tämän "paraatipaikalta" työntekijänä että potilaana.

Tapio Mäkeläinen

Marin unohtaa puolueensa olleen Sotepuikoissa vain 4 v sitten. Mitään valmista ei tullut.vaalikauden lopulla Maria Gutzenina kokosi 35 hlö konklaavin asiaa ratkomaan. Kokoontuiko kertaakaan, en tiedä?
Itse olen kokoomuslainen, julkisen terveydenhuollon kannattaja. Uskon tosin, että vasemmiston marxilaiseen tyyliin demonisoima valinnanvapaus laajenee.
Ex henkilöstöpoma tiedän että Diacorin, Terveystalon ja Dextran palvelut kelpasivat jokaiselle .
Tämä sote-sotkun ydin on järjetön 18 maakunnan mallitus. Pienimmät, taantuvat, maakunnat ovat Espoon Leppävaaran kaupungiosaa pienempiä.
Maakuntien määrällä 18 ei ole mitään tekemistä soten kanssa. Syy on Kepun eloonjäämistaisto. Kepun 14%:kin kannatus on liki kolminkertainen verrattuna pohjoisen EU muihin agraaripuolueisiin. Hki, Espoo, Vantaa, Grani valtuustoissa on 197 paikkaa, joista Kepulla 9. Väki valuu etelään. Turku-Tampere-Pk-seutu kasvavat. Muut eivät. Yhtälö on Kepulle mahdoton.

Joni Rikkola

Elovaaa voi mennä sinne kokoukseen juttelmaan ihan samalla porukalla kuin koko hallituskauden jo jutellut. Kun ei mitään saa aikaiseksiksi paitsi tuhoa, olisin häpeissäni hiljaa. Poliitikon hyve on näköjään se, kuka sälytttää eniten syitä toisen kontolle.