Maanantai 27.5.2019

Sipilän hallituksen uudistus ”ajetaan hallitusti alas” – Valmisteluun käytetty yli 200 milj. €

Luotu: 
8.3.2019 18:27
Päivitetty: 
8.3.2019 18:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juha Sipilä ja Petteri Orpo eduskunnassa perjantaina sen jälkeen, kun heidän johtamansa hallitus oli lakannut olemasta ja muuttunut toimitusministeristöksi.
|

Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistus ajetaan hallitusti alas, tiedotti sosiaali- ja terveysministeriö perjantaina pääministeri Juha Sipilän (kesk) saatua myöntävän vastauksen eronpyyntöönsä. Maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun on vuosina 2017–2019 käytetty noin 200 miljoonaa euroa, jos huomioidaan vain ministeriöiden varsinaiset valmistelukustannukset.

Hallituksen eron vuoksi maakunta- ja sote-uudistuksen jatkovalmisteluun ei ole edellytyksiä. Ministeriön mukaan työ suunnataan nyt valmistelun päättämiseen, tehdyn työn dokumentointiin ja uudistuksen hallittuun alasajoon.

”Tuleva hallitus päättää, jatketaanko uudistamiseen liittyvää työtä. Tuleva hallitus tekee ratkaisut myös tehdyn työn hyödyntämisestä”, tiedotteessa todetaan.

Valmisteluun osallistuneet organisaatiot eli etenkin maakunnat, ministeriöt, palvelukeskukset ja Luova-virasto saavat ensi viikolla tarkempaa ohjeistusta ministeriöistä.

”Tällä hetkellä valmistellaan mm. talousohjetta, jossa kerrotaan, mihin myönnettyä rahaa voidaan alasajon aikana käyttää”, ministeriö toteaa viitaten käyttämättömiin määrärahoihin.

Uudistuksen valmisteluun on varattu kaikkiaan 460 miljoonaa euroa valtion määrärahoja, joista siis noin 260 miljoonaa on käyttämättä.

200 miljoonaa euroa ei ole koko totuus

Ministeriön tiedotteessaan julkistama luku, 200 miljoonaa euroa, ei kerro koko totuutta valmisteluun jo käytetystä rahasta. Iltalehden mukaan budjettien määrärahavarauksiin eivät sisälly valinnanvapauspilotit, joihin hallitus kehysriihessä 2018 antoi 200 miljoonan euron rahoituksen. Lisäksi Kuntaliitto arvioi lehdelle, että kunnilta on kulunut sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun hallituskauden aikana jopa satoja miljoonia euroja.

Valmisteluun käytetyt rahat tuskin valuvat tyystin hukkaan, sillä sote-uudistukseen pyrkivät kaikki eduskuntapuolueet ja myös maakuntamalliin löytyy uskoa Sipilän hallituksen aikana oppositiossakin olleiden puolueiden puolelta. Esimerkiksi vasemmistoliitto korosti perjantaina hallituksen ja sote-uudistuksen kaaduttua, että ”maakuntahallinto voi olla yksi hyvä lähtökohta” uuden sote-uudistusmallin pohjalle.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski toteaa tiedotteessaan, että ”Sipilän poliittinen harakiri jättää maakuntien sote-valmisteluorganisaatiot pulaan”. Hän peräänkuuluttaa sote- ja maakuntauudistuksen valmistelun jatkon turvaamista. Valmistelun rahoituksen turvaamista peräänkuulutti perjantaina myös Myllykosken puolueen puheenjohtaja Li Andersson.

”Pääministeri Sipilän mukaan he keskustassa jatkavat maakuntien uudistamista täysillä, mutta todellisuudessa edessä voivat olla satojen henkien YT-neuvottelut”, Myllykoski varoittaa tiedotteessaan.

Myös sote-uudistuksen valmistelujohtaja Päivi Nerg jakoi perjantai-iltana Twitter-palvelussa viestin, jonka mukaan kehitystyötä tehneen maakuntien valmistelijahenkilöstön tilanne on ikävä hallituksen kaaduttua uudistuksineen.

 

Myllykoski pitää ”erityisen vastuuttomana hallituksen tapaa pyörittää sote-teatteria vielä siinä vaiheessa, kun markkinamallin törmääminen seinään oli jo kaikille selvää”.

 ”Voin kertoa, että esimerkiksi Satakuntaliitossa ei tilanteelle hurrata. Hallitus on poliittisista syistä pitkittänyt epätietoisuutta valmisteluorganisaatioissa.”

Hallituspuolueiden puheenjohtajat vakuuttivat perjantaina, että sote- ja maakuntauudistuksia yritettiin vakavasti toteuttaa aivan viime päiviin asti.

Uudistukseen valmisteluun käytetystä rahoituksesta valtaosa on valtioneuvoston tiedotteen mukaan myönnetty maakuntien liitoille uudistuksen esivalmistelutehtäviin sekä uudistuksessa tarvittavien ICT-muutosten valmisteluihin. Valmisteluorganisaatioiden jatkuvuus turvataan ”rajatusti” 30.9.2019 saakka, tiedotteessa kerrotaan.

LUE LISÄÄ:

Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Sanna Marinin sote-vastaus ihmetyttää: ”En voi uskoa todeksi”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”

Juha Sipilältä ”raju ratkaisu”: Näin edetään nyt

Nyt kaatuu Juha Sipilän hallitus – ”Outo farssi”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mika Korhonen

Ei tietenkään palauteta. Nämä rahat kerätään vähempiosaisilta entistä kovempina veroina tai tukien leikkauksina. Sipilähän on moneen kertaan jo todennut, että parempiosaiset osallistuvat yhteiskunnan kustannuksiin vapaaehtoisesti. Heitä eivät kosketa samat säännöt. Jokainen euro jonka hyväveliverkosto saa on ansaittu euro oli se sitten kerätty miten tahansa.

Kyösti Tomperi

Otsikossa on aika varovainen arvio kustannuksista (yli 200 m€). Kaikki kulut, valinnanvapauskokeilut ja kunnissa tehty työ ml. kulut ovat satoja miljoonia. Kallis harjoitus, jolla kerralla olisi laittanut kuntoon esim. vanhusten hoidon.

Seppo Simonen

Ne jotka viivästytti uuden sote ja maakuntalain valmistumista saavat nyt miettiä tykönään mitä tuli tehtyä.
Tällä toiminnalla hoitojonoihin kuolee ihmisiä ja toisaalta myös kun ei pääse lääkärkin sama kohtalo sekä vanhukset hoito huutokaupataan halvimman tarjouksen tekijöille tämä on mukamas maailman parasta nykysotea.
Käyhkö mittaa vain rahaa Keskustapuolueella on huoli ihmisten hyvinvoinnista koko maasatamme.

Vesa Kiljunen

" Keskustapuolueella on huoli ihmisten hyvinvoinnista koko maasatamme."
Sipilällä ja muilla kepuleilla on erittäin kieroutunut tapa esittää se.
Seppo se jaksaa ylistää kepulaista politiikkaa ilman minkäänläista kritiikkiä.
Näitä täydellisyytensä ihailijoita käy kyllä sääliksi.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #13

Keskusta pettää aina. Nytkin juoksi pusikkoon kun huomasivat kannatuksen putoavan kohti 10%:n rajaa. Keskusta/Sipilä petti myös hallituskumppaninsa.
Tämä kyseinen Seppo uskoo sokeasti kaikki mitä Sipilä sanoo ja Keskusta tekee.

Kyllä äänestäjät tämän Keskusta veivauksen huhtikuussa muistavat.

Jari Eeva
Vastaus kommenttiin #16

Juha Sipilä vasta onkin kiinnostunut prosenteista. Jos vaaleissa Keskusta ei saa enempää kuin 14,1 % äänistä, niin häntä "ei nähdä Vantaalla". Vantaa on helppo kiertää, niin ei mikään temppu.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #13

No miksi sitten taasen illan erikoislähtyksessä Pekka Haavisto ja Antti Rinne vakuutti että sote tarvitaan ja soten hallinto kyllä rakentuu maakunnille.

Joten onko outoa kun sanon että Keskustapuolue on huolissaan ihmisten hyvinvoinnista koko maassa lisätään tähän vielä että myös terveyden huollosta ja vanhusten hyvästä hoidosta.
Kyllä vain on niin että on joukko kansanedustajia jotka toiminnallaan on estäneet sote ja maakuntalain synnyn joten ei pidä vastuuta sysätä muille.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #15

Puhutaan nyt Keskustan venkoilusta ja petturuudesta ei mistään kolmannesta osapuolesta.
Vai joko alkaa punavihervasemmistolaisuuden aika?
Sinähän Simonen haukuit lähes kaikki, jotka arvostelivat hallitusta kyseisellä nimityksellä.
Onko nyt sinulla takinkäännön aika? Kepulle kelpaa kuka vaan.
Niinhän kelpasi Sinisillekin. Nyt tulevat putoamaan eduskunnasta.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #18

Jääkö Käyhkölle luu kouraan loppupeleissä lopulta. Kokoomuksella oli tuhannen taalan paikka saada sote valinnavapauksineen mutta ryhmä venkoili nyt jäi se kuuluisa luu kouraan Käyhkönkin hyvällä avustuksella.

Muutoin on ollut nähtävissa että punavihervasemmisto pelkäsi kuin ruttoa tätä valinnan vapautta ei maakuntamalia.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #15

Tässä värikäskieliselle Simoselle esimerkiksi minun yksi kommenttini kaikille tästä kepu keplottelusta:'

"Toivottavasti Marin ja muut maailmansyleilijät ja illusionistit muistavat, että kansan selkeä enemmistö ei halua maakuntahallintoa eikä pörssiyhtiö terveydenhuoltoa ja vanhustenhoivaa muuten kuin vaihtoehtona niille jotka sen vakuutuksistaan tai omista varoistaan itse ilman yhteiskunnan tukia haluavat maksaa mistä tahansa motiivista.
Laittakaa takaisin kunnalliset vanhainkodit, yksityisten ammatinharjoittajien ylläpitämät valvotut vanhainkodit ja terveyskeskuslääkärit oikeasti töihin ottamaan vähintäin saman verran potilaita päivässä kuin vastaava saksalainen lääkäri ottaa.

Muuttakaa tukisysteemejä niin että se on lääkärille mahdollista. Palauttakaa myös v. 72 uudistuksessa pois ajetut mutta muualla maailmassa niin toimivat ja yleiset ammatinharjoittaja lääkärien omat "koti"vastaanotot ja pienklinikat joille voi antaa Kela tukeakin kohtuullisen käyntikorvauksen, Euroopassa tasossa 30-35 euro/käynti, lisäksi"

Maakuntahallinto millä kepu yritti kääntää maata takaisin kivikauteen ei8 kukaan kaippa. Se että homehtuneet Rinne ja Haavisto vielä puhuvat niistä johtuu heidän omasta pihallaolostaan. Paljon parempia ja tehokkaampia vaihtoehtoja on kuin maakuntahallinto tai läänit tms. Sellainen olisi esimerkiksi Suomeen koostaminen noin 50 kunnasta eli massiiviset kuntaliitokset sillä tavalla hallinnon ohjaamana että se asettaa väkimäärän mikä kussakin kunnassa pitää olla ja mehän tiedämme jo että tuon väkimäärän on oltava noin 200000. Tämä ei kepuja miellytä kun valta menee isoissa kunnissa. Siksi halutaan kaikenmaailman hallintohimmelejä millä kepu valta ja muiden siivellä eläminen varmistettaisiin. Se oli Sipilänkin kätketty missio, minkä kokoomus pörssiyhtiöahneudessaan ja sijpoittamiensa kavereiden ohjaaman väkisin halusi . Silkkaa ahneutta hekin.

Demareita, vassareita ja vihreitä pidetään kyllä tarkoin silmällä, siitä voit olla varma.
Osa meistä ei nimittäin ole yhdenkään puolueen tai ideologian asialla vaan Suomen kansan ja yhteisen inhimillisen edun tehokkaan toiminnan asialla. Silloin ollaan välillä punaisia, välillä mustia, mutta ei koskaan vihreitä tai kepuja

Jarmo Paananen

Illan ohjelmassa Antti Rinne oli 18 maakunnan kannalla Myös IL 8.3 2018 jutussa samoin Kertoo tarvittavan yksityisiä hoitotahoja lisää ja kannattavan valinnanvapautta Maakuntien ohjauksessa tapahtuisi terveydenhoito Ihmetyttää miksi esittää sote uudistusta jota hallitus ajoi Tätä SDP vastusti vuosia ja Krista Kiuru valiokunnan puheenjohtajana alusta asti

Arto Lähteelä

Saimme nyt maakuntiin omat Olkiluoto kolmoset. Rahaa palaa tyhjään.
Näin Sipilä osaa polttaa toisten rahoja hyväveli korruotiolle.
Terveydenhoito voi kohtuullisen hyvin. Kuntayhtymät ja kunnat ovat iskussa.
Palkataan niihin lisää lääkäreitä ja hoitajia.
Kunnat , jotka tuottavat itse terveydenhoidon voitaisiin palkita ylimääräisillä valtionosuuksilla.
Ulkoistaneiden kuntien valtionosuuksia voitaisiin edelleen leikata lisää.