Sunnuntai 16.6.2019

”Pääministerin eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”

Luotu: 
10.3.2019 09:23
Päivitetty: 
10.3.2019 09:36
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen vaatii Juha Sipilää perumaan eronpyyntönsä.
|

Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen vaatii pääministeri Juha Sipilää (kesk) perumaan eronpyyntönsä.

”Eduskuntaryhmien tulisi kehottaa pääministeriä peruuttamaan eronpyyntönsä ja kantamaan vastuun johtamansa hallituksen toiminnasta siihen saakka, kunnes uusi on eduskuntavaalien jälkeen muodostettu. Pääministerin jättämä eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”, Väyrynen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän vertaa Sipilää Italian rannikolla reilut seitsemän vuotta sitten karille ajaneeseen Costa Concordiaan, jonka kapteeni pakeni uppoavasta laivasta ensimmäisten joukossa ja tuomittiin sittemmin oikeudessa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kutsui lauantaina eduskuntaryhmät kokoukseen ensi tiistaiksi. Kaikkonen ehdottaa eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. 

”Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen sanoo kutsussaan. Lue tarkemmin: Nyt tuli Antti Kaikkosen etukäteen kuohuttanut esitys: ”Prosessista on konsultoitu oikeuskansleria”

Väyrynen perustelee näkemystään sunnuntaiaamuna julkaisemassaan uudessa blogikirjoituksessa. Hänen mukaansa Juha Sipilän tasavallan presidentille esittämä eronpyyntö on saanut aikaan vakavan perustuslaillisen ongelman.

”Sipilän ihaillaan käyttäneen taitavasti hyväkseen asemaansa pääministerinä, jolla on yksinään oikeus pyytää hallituksensa eroa tasavallan presidentiltä. Tasavallan presidentillä puolestaan ei ole perustuslain mukaan muuta mahdollisuutta kuin myöntää ero”, Väyrynen kirjoittaa.

Hän korostaa Antti Kaikkosen eduskuntaryhmille lähettämän neuvottelukutsun osoittavan perustuslain edellyttävän, että maassa tulee olla poliittisesti vastuunalainen hallitus. 

”Kun Juha Sipilän johtama valtioneuvosto muuttui toimitusministeristöksi, oli käynnistettävä perustuslain 61§:n mukainen menettely uuden hallituksen muodostamiseksi. Tiistain neuvottelussa Kaikkonen yrittää saada eduskuntaryhmät siunaamaan pääministerin tasavallan presidentille jättämän eronpyynnön.”

Väyrynen katsoo lisäksi, että Juha Sipilä neuvonantajineen näyttää jättäneen huomiotta perustuslain 61 §:n määräykset.

 

”Eduskunta valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti. Ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta. Näiden neuvottelujen tuloksen perusteella, kuultuaan eduskunnan puhemiestä presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Ehdokas valitaan pääministeriksi, jos eduskunnassa toimitetussa avoimessa äänestyksessä enemmän kuin puolet annetuista äänistä on kannattanut hänen valitsemistaan”, Väyrynen kertaa lakitekstiä.

Väyrysen mukaan myös Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja pääsihteeri ovat saaneet Kaikkoselta kutsun.

”Tähtiliikkeen eduskuntaryhmän mielestä ryhmien ei tule hyväksyä pääministeri Sipilän jättämää eronpyyntöä.  Tiistain neuvottelu ei voi olla tilaisuus, jossa ero vain muodollisesti siunataan”, hän kommentoi.

Väyrynen huomauttaa, ettei Sipilän menettelyllä näytä olevan eduskunnan enemmistön tukea.

”Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan hallituspuolueista vain Keskusta on hyväksynyt Sipilän menettelyn. Muut kaksi olivat sitä vastaan. Myös suurimmat oppositioryhmät ovat arvostelleet pääministerin jättämää eronpyyntöä”, hän perustelee. 

Juha Sipilä pyysi perjantaina presidentiltä hallituksensa eroa ja sai sen, kun sote-uudistukselta loppui aika kesken.

Lue myös:

 

Professori tyrmää Antti Kaikkosen aikeet: ”Ajatus on täysin kestämätön”

Antti Rinne tyrmää Sipilän tarjouksen: ”Tuntuu jotenkin oudolta”

Kansanedustaja: ”Juha Sipilältä härski vaalitemppu – Vastaavaa ei ole ikinä nähty Suomen historiassa”

Juha Sipilän ratkaisu tuli puskista – Kokoomus: ”Ei ollut perusteltua”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarlo Kytökorpi

Eduskuntahan on pääministerille antanut yksinoikeuden kaataa enemmistöhallitus. Jos valta olisi jätetty presidentille niin hallitus todennäköisesti olisi kaatunut jo 1 1/2 vuotta sitten. Tällöin Sipilä olisi joutunut muodostamaan laajapohjaisemman hallituksen. Sote olisi ehkä jo maalissa.

Jaakko Aalto

Ja Paavokin liittyy tähän kuoroon, jossa ne asiat joista puhuja ei tykkää, ovat epäilyttäviä ja perustuslain vastaisia. Tietääkseni yksikään oikeusoppinut tai poliitikko ei ole vielä julistanut silakkalaatikkoa perustuslain vaataiseksi, mutta sekin on vain ajankysymys.

Tomi Blomberg

Kokoomus ja demarit nyt yhdessä heti vähemmistö hallitus pystyyn pika vauhtia. Hoitakoon poliittisella ammattitaidolla nyt tärkeimmät asiat päältä pois, Brexitin ja Eu-puheenjohtjuuden. Vaalien jälkeen kunnolliset hallitusneuvottelut. Orpo ja Rinne ottakaa vastuuta ja johtajuutta.

Pasi Karlsson

Kyllä Paavo tietää kepulien metkut!

Hyvä tuo Sipilän vertaaminen kippariin, joka jätti matkustajat oppoamaan karille ajamansa laivan myötä.

Haluaako Paavo pääministeriksi, ehkä lupaa samaa Sipilälle kuten Trumppi Hilarylle?

Risto Mäkinen

Hallitusta on yritetty kaataa koko viime syksyn ja alkuvuoden. Jos olisi onnistunut, olisi ehkä aikaistettu vaaleja ja kaikkien järjestelyjen aika olisi ollut kuukausia jopa puoli vuotta. Ja sen ajan olisi ollut Sipilän toimitusministeriö , joka nyt ei mukana pysty hoitamaan Suomen asioita. Missä logiikka ! Valitkaa Kaikkosen kokouksessa Väyrynen hallitustunnustelijaksi. Sipilän eronpyynnöstä voisi perustuslakivaliokunta pyytää 20 professorin lausunnot !!! Niitä voi sitten käsitellä Ensi jouluun asti.

Mikko Toivonen

Nyt on muistettava, että tämä pääministeri oli kepuli ja heille kaikenlainen keplottelu ja poliittisen moraalin puute on perimässä. Siksi voimme odotta ja aina pitää olle jonkunasteiseen lurjusteluun heidän taholtaan varautunut. Tosin kyllä nyky kokoomuskin pörssisotessa ja valtionyhtiöiden pillkkomisessa ja myynnissä kokoomussuvuille ja kavereille on osoittaut moraalin ja vastuunkannon kansakunnan kokonaisedusta olevan sivuseikka.
Meidän äänestäjien ongelma on se, että eipä ole järjellistä vastuuta näkyvissä pääosasta muitakaan puolueita. On rahanlainaajia, maailmansyleilijöitä, yhden asian puolueita.