Keskiviikko 22.5.2019

Politicon analyysi Juha Sipilän tilanteesta: ”Lähestulkoon viimeinen mahdollisuus”

Luotu: 
10.3.2019 18:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juha Sipilä pyysi hallituksen eroa perjantaina.
|

Verkkolehti Politico arvioi sunnuntaina julkaisemassaan analyysissä, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) pyrkii perjantaisella eronpyynnöllään hakemaan uutta alkua vaalikampanjalleen.

”Epäonnistuneen sote-uudistuksen kuoppaaminen vapauttaa Sipilän kädet huhtikuun vaaleja silmällä pitäen”, lehti kirjoittaa. 

Torstaina julkistetussa Ylen gallupissa keskustan kannatus oli vain 14,1 prosenttia. Aikaisemmin viikolla julkistetussa Alma Median kannatuskyselyssä puolueen kannatus oli niin ikään 14,1 prosenttia. Samoissa mittauksissa sdp:n kannatus nousu 21,3 prosenttiin. Kokoomuksen kannatus oli Ylen gallupissa 16,2 prosenttia ja Alma Median gallupissa 18,1 prosenttia.

Lue myös:

Yle-gallup: Ero repesi – kokoomus putoaa

Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

”Mielikuva uudesta alusta saattaa auttaa”, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen kommentoi Politicolle. 

Valtiotieteilijä Thomas Karv puolestaan kuvailee eroa Sipilän ”viimeiseksi mahdollisuudeksi”.

”Keskusta on menettänyt kannatustaan jo pitkään ja perjantainen liike oli lähestulkoon Sipilän viimeinen mahdollisuus negatiivisen trendin pysäyttämiseen”, hän arvioi Politicolle.

Juha Sipilä itse sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, ettei jatka keskustan puheenjohtajana, jos vaalitulos on huono.

”Keskusta valitsee seuraavan kerran puheenjohtajan Vantaalla 2020 ja totta kai vaalitulos vaikuttaa siihen, että katson onko minulla oikeutta jatkaa puheenjohtajana. Tuollaisella tuloksella en ole ehdolla. Se on ihan selvä asia”, hän sanoi viitaten Ylen gallupiin.

Sipilä pyysi perjantaina hallituksensa eroa, kun kävi ilmi, ettei sote-uudistusta saada valmiiksi tällä vaalikaudella. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi hallitukselle eron. 

Oppositio on arvostellut käännettä voimakkain sanoin. Viimeksi tänään sunnuntaina sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman syytti hallitusta vastuunpakoilusta ja Sipilää ”poliittisesta peliliikkeestä”.

”Sipilä perusteli hallituskumppanitkin yllättänyttä ratkaisua poliittisella vastuunkannolla. Mitä enemmän tietoa loppuviikon tapahtumista on saatu, sitä selvemmältä alkaa näyttää, että kyse oli aivan jostain muusta. Sipilän ratkaisussa oli kyse kylmästä poliittisesta peliliikkeestä, jossa pääministeri asetti oman ja oman puolueensa edun kaiken muun, myös isänmaan edun edelle. Keskustan sisäisiä paineita hoidettiin visuaalisella hallituserolla luottaen siihen, että hallitus kuitenkin jatkaa vaaleihin saakka ja keskusta saa edelleen pitää pääministerin paikkansa.

Sipilän tavoitteena on päästä irtautumaan keskustan kannatusta pahasti rokottavasta hallituksesta, sen epäsuositusta politiikasta ja soten markkinamallista”, hän kirjoittaa blogissaan

Lindtmanin mukaan keskusta yrittää hallituksen eronpyynnöllä jättää kokoomuksen ja siniset kaksistaan selittelemään hallituksen tekemisiä. 

”Sipilän ratkaisussa on kyse pikemminkin yrityksestä keventää poliittista vastuuta kuin kantaa sitä.”

Tähtiliikkeen kansanedustaja Paavo Väyrynen ja perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi nostivat viikonloppuna keskusteluun myös Sipilän toimien perustuslainmukaisuuden. 

Lue lisää:

Juha Sipilän menettely perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi? ”Siihen tarvitaan 10 kansanedustajaa”

”Pääministerin eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”

Juha Sipilän sote-lausunto suututtaa: ”Pakoilee poliittista vastuuta - Tuollainen pääministeri joutaa mennä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Oli oikea veto Juha Sipilältä viedä paukut pois punaviervasemmistolta ja heidän liputtajiltaan. Päivästä toiseen he jaksoivat luhfata ja puhaltaa hallituksen vastaista propakandaa. Nyt se on sitten loppu se syytteleminen.

Pöytä on nyt avoin eikun lyö kortit pöytään mitä on tenyt maamme hyväksi vimeisenä neljänä vuotena. Juha Sipilän hallituksella on näyttöä mutta punavihervasemmisto on vain painanut jarrua estääkseen taloutemme nousun.

Olisi nyt toivottavaa että vihdoin myös US heräisi unestaan ja näkisi yhteiskuntamme hyvät puolet.

Ralf Karlsson

No ei se nyt ihan avoin vielä ole. Kuvitteletko että Keskustan tuhlaamat valtavat rahasummat täoman vallan pönkittämiseksi maakunnissa unohdetaan? Entä yritys siirtä kuntien kiinteistöt maakuntahallinon alle ilman korvausta ja jättää kunnille vain velat niistä. Ja Sipilän hallituksen täysi piittaamattomuus perustuslain mukaisesta lainsäädännöstä johon tämä sotesoppa lopuksi kaatui. Ehei hyvä mies kyllä vaalitenteissä Sipilä joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin ja moniin muihinkiin kiperiin kysymyksiin toiminnastaan.

Kai Schleutker

Jännää miten media jauhaa poliittisia asioita urheilusta tutulla kaavalla: viimeinen suoritus ratkaisee, negatiiviset näkökulmat edellä ja epäonnistuminen sallittu. Politiikassa on kysymys ihan muusta kuin urheilusta. Timo Soini toteis osuvasti: Poliittisia toimittajia meillä kyllä riittää mutta politiikan toimittajat ovat harvassa.

Matti Virtanen

Juurikin näin. Katastrofi on vältetty.

Miten tämä performanssi vaikuttaa keskustan kannatukseen näkyy aika pian. Itse veikkaisin että ei nouse.

Luulisi että äänestäjät muistavat näin lyhyen ajan ja varmaan vaalikeskusteluissakin asioita kerrataan.

Mikko Toivonen

Ainakaan ei pitäisi, sillä kyllä jo nyt on selvää, että suomalaiset ovat sanomassa ei tällaiselle hallintatyypille. Se oli kuin tuulahdus 50-60 luvuilta sillä erolla että silloin saatiin sentään rakennettua nyky Suomen lähes koko taajamaperusta ja suurelta osin kansakuntaa pystyssä pitänyt teollisuus

Jorma Nordlin

Sipilältä pelimieheltä vastuunkantokin on näennäistä ja vaalikanpanjaa. Hallitus jatkaa normaaliin tapaan kautensa loppuun asti, erolla ei ole muuta merkitystä kuin, että se saattaa estää virkanimityksillä puliveivaamisen. Soinin ajama lähettiläsnimitys taisi mennä ensimmäisenä puihin.

Hannu Rautomäki

Ihan sylettää tämä kikkailu.
Sipilän hallitus ei käytännössä eronnut, vaan siirtyi toimitusministeristöksi.

Sisäpoliittiset valtuudet hiukan kaventuivat ja siinä kaikki - täysi palkka juoksee tekemättä mitään.
Toimitusministeristön roolista tosin ei ole mitään selkeitä asetuksiakaan.
Hallituksen tulisi soveltaa itseensä omaa aktiivimalliaan, jolla se ruoski työttömiä.

Seppo Simonen

Nyt on Keskustapuoluelaisella kansanliikkeellä täysi vaalitraivi päällä.
Oli erinomainen Juha Sipilän oivallus hajoittaa hallituksensa sillä nyt saa vastuun kantaa punavihervasemmisto vapaavuorelaisineen estäessään terveydenhuollon uudistuksen ja kehityksen sekä digtalisaation tuomat säästöt uudella maakunta hallinnolla veronmaksajalle.

Kun ei päöse ajoissa lääkäriin ja jumiudut hoitojonoihin se saattaa olla kohtalokasta syyllisyys on nyt näilä puheenjohta triolla Antti Rinteellä ja Li Anderssonilla sekä Pekka Haavistolla sillä kansa kyllä odotti jo valmista.
Aikamoisen luhfin ja puhalluksen tämä kolmikko aiheutti toiminnallaan.

Raimo Alha

Sipilän toimet yritysmaailmasta ovat kriisinhallintaa. Sipilä ei luota omaan puolueensa vaalimenestykseen ja hänen oli sisäisen äänensä perusteella lähdettävä itse kentällä haalimaan ääniä keskustalle (itselleen). Mukanaan uusi alku omalla ohjelmalla ? voisivat joskus alkaa lopusta. Tulos tai ulos tarkoittaa myös ulos - ei sinne hallitukseen enää sisälle heti jatkoon silmänkääntötemppujen avulla ja kun on ensin itsensä ja hallituksen erottanut.

Kalle Kaskinen

No oikein, kriisinhallinta hyvinki. Sai perinnöksi edelliseltä valtiovarainministeri Antti Rinteeltä SDP kriisissä olevan talouden. Laittoitvat talouden jaloillen, eikö.
Sote jäi syntymättä, joten mitä se hyvejää jäähä paikalleen ällistelemään.
Johtaja siirtyy etujoukoissa kentälle,jäi vielä tehtävää.

Raimo Alha

Laittoi talouden jaloilleen ? kestävyysvajeella keinotellen ja leikkaamalla ja kikyilemällä ja mistä tilaukset tulivat ja mistä syystä eri maiden taloudet nousivat ja Suomen jälkijunassa. EKP (SP) on laittanut yli 2000 miljardia liikekannalle ja nyt kun talous alkoi taantua, niin sitä oli jatkettava. Ja soten perustuslaillisuutta tulkitiin omiin uusliberalistisiin asiantuntijoihin uskomalla ja käyttämällä väsytystekniikkaa saadakseen mieleisensä soten hyväksytyksi. Mitähän tulevat hallitukset saavat perinnökseen ? ilmastomuutoksen kaikkine kehäongelmineen.