Perjantai 24.5.2019

Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Luotu: 
11.3.2019 11:44
  • Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ojensi perjantaian erokirjeensä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä ei käytännössä ollut muuta mahdollisuutta kuin myöntää ero pääministeri Juha Sipilälle (kesk). Näin katsoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Presidentin kansliasta oltiin yhteydessä Pöystiin Sipilän eronpyynnöstä. Myöhemmin ohjenuoraa oikeuskanslerilta pyysi myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Pöysti valottaa, että kummassakin yhteydenotossa oli kyse valtiosääntöoikeudellisesta menettelytavasta pääministerin pyytäessä eroa.

”Presidentin täytyy pääsääntöisesti seurata pääministerin aloitetta. Presidentillä ei juuri ole muita toimintamahdollisuuksia. Tietyissä poikkeuksellisissa tilanteissa voi olla, mutta kyllä poliittisten aloitteiden tekeminen hallituksen istumisesta ja muun osalta, niin ei näissä normaaliolosuhteissa ole juuri muita vaihtoehtoja”, Pöysti sanoo.

Linjan sanelee perustuslaki, jossa todetaan sanatarkasti, että ”presidentti myöntää pyynnöstä eron valtioneuvostolle tai ministerille”.

Kysyttiinkö teiltä, onko tasavallan presidentillä tässä yhteydessä muuta mahdollisuutta kuin myöntää ero?

”En lähde tässä avaamaan niitä keskusteluja, joita olen siihen suuntaan käynyt”, Pöysti vastaa.

Kun Sipilä pyysi tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä eroa, kyse oli Pöystin mukaan samalla koko hallituksen eronpyynnöstä. Tavallisesti vastaavassa tilanteessa aloitettaisiin uudet hallitusneuvottelut tai pidettäisiin uudet vaalit.

Eduskuntavaaleja ei ehditä enää tässä vaiheessa aikaistamaan, kun ilmoitus äänioikeudesta on tupsahtanut jo niin Pöystin kuin lukuisan muunkin kansalaisen postilaatikkoon.

”Se on teknisesti mahdotonta. Ehdokkaalla täytyy olla kampanja-aika, ja oikeastaan äänioikeusrekisterikin on jo luotu. Äänioikeusilmoituskirje tuli itsellenikin jo postissa. Eduskuntavaaleja ei voi enää aikaistaa”, Pöysti sanoo uusista vaaleista.

Sipilän hallituksen jatkolle niin sanottuna toimitusministeristönä aina siihen saakka, kunnes eduskuntavaalien jälkeen valittu hallitus aloittaa, ei Pöystin mukaan ole mitään valtiosääntöoikeudellista estettä. Perustuslaki kuitenkin edellyttää, että nykyiset eduskuntaryhmät neuvottelevat uuden poliittisen hallituksen muodostamisesta.

”Olen sellaisen valtiosääntöoikeudellisen kannanoton tehnyt, että nyt kun hallitus on eroa pyytänyt ja presidentti eron myöntänyt, niin vaikka vaalit ovat lähellä, täytyy perustuslain edellyttämä eduskuntaryhmien neuvottelu pitää. Siinä sitten selviää, onko edellytyksiä muodostaa hallitus vai jatkaako nykyinen hallitus toimitusministeristönä”, Pöysti kertoo.

Juuri tästä yksityiskohdasta Pöystiä konsultoi Kaikkonen. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja välitti lauantaina julkisuuteen tiedon muille eduskuntaryhmille lähettämästään kutsusta yhteisiin neuvotteluihin.

”Perustuslakiin viitaten kutsun eduskuntaryhmät neuvottelemaan hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen ilmoitti.

Samalla Kaikkonen kertoi ehdottavansa, että nykyinen Sipilän hallitus jatkaisi niin sanottuna toimitusministeristönä. Eduskunnan on määrä jättäytyä istuntotauolle perjantain jälkeen ja ennakkoäänestyksen alkamiseen on enää runsaat kolme viikkoa aikaa.

”Tässä ovat vaalit niin lähellä, että välttämätöntä pakkoa ei ole ryhtyä muodostamaan poliittista hallitusta, ellei sille löydy selkeä pohja ja harkita niin viisaaksi tehdä”, Pöystikin katsoo.

Käytännössä toimitusministeristö hoitaa enää vain juoksevia asioita eikä esimerkiksi valmistele lakeja. Toimitusministeristön erottaa varsinaisesta hallituksesta se, että toimitusministeristö ei nauti eduskunnan poliittista luottamusta.

”Kyse ei ole suoranaisesta epäluottamuksesta, mutta eduskunnan äänestämän hallitusohjelman mukaista tukea tukea valtioneuvoston toiminnalle ja kokoonpanolle ei ole. Tämän johdosta toimitusministeristö ei voi tehdä yhteiskuntapoliittisia aloitteita tai merkittäviä asioita, mutta hoitaa niitä juoksevia asioita, joita ei voi lykätä”, Pöysti sanoo.

”Ylimmän hallitusvallan ja ylimmän hallintovallan käyttöön ei voi tulla katkosta, niin toimitusministeristö hoitaa juoksevia asioita, kunnes uusi eduskunnan parlamentaariseen enemmistöön nojaava valtioneuvosto on muodostettu.”

Päivitys klo 13.33: Oikeuskansleri Tuomas Pöysti täsmensi jälkikäteen käyneensä keskusteluja vain tasavallan presidentin kanslian edustajien kanssa, mutta ei suoraan tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Keskustan lehti sanoo sen suoraan: Sipilän temppu ”vapautti keskustan vaalikentille”

Juha Sipilän menettely perustuslakivaliokunnan tutkittavaksi? ”Siihen tarvitaan 10 kansanedustajaa”

”Pääministerin eronpyyntö vain muutamaa viikkoa ennen eduskuntavaaleja on nykyisen perustuslain valossa hyvin arveluttava”

Juha Sipilältä ”raju ratkaisu”: Näin edetään nyt

Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Juha Sipilä teki tällä erinomaisella ratkaisullaan tyhjäksi somemedia ja punavihervasemmiston päivittäisen pitäisikö sanoa ilkeästi mutta sanon keljuilun ja ilkkumisen sote/makun maaillin menosta.

Keskustapuolue kansanliike pääsee nyt vaalikentille vapautuneena ja ponnistaa uuteen veret pysäyttävään nousuun ennakkoäänestyksen ja lopulliseseen vaalipäivään mennessä.
SDP-n luhfi ja puhallus politiikka ei ole turvallisen ja vakaan yhteiskuntamme tiekartta vaan johtaa meidät jälleen turmioon.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #23

Lähde sitten kalppimaan jos meno täällä ei miellytä, ei täällä kukaan teitä kepufaneja pakota aikaansa viettämään.
Kai se nyt sisimmässä kaivertaa kun tietää että se suuri idoli onkin ihan tavallinen kuolevainen ja tosi ahne & läpeensä kiero.

Kari Haapakangas
Vastaus kommenttiin #31

Luulenpa että totuus on noiden kahden maalaamasi kuvan välimaastossa.

Suuria idoleja en ole löytänyt vielä yhdestäkään puolueesta, tavallisia kuolevaisia ne ovat kaikki, ahneuden syntiin syyllistyvät useimmat, ja kukaan ei taida sentään läpeensä kiero olla.

Risto Mäkinen

Petri et ole huomannut että oppositio on välikysymyksillä yrittänyt kaataa hallitusta koko syksyn ja vielä alkuvuodesta. Eipä tullut oppositiolle mieleen toimitusministeriön mahdollisuus tai uudet vaalit esim. helmikuussa. Ei Sipilä niin hölmö ole ettei olisi varautunut hallituksen kaatumiseen. On se niin vaikeaa niellä että Sipilä pyysi itse eroa ja oppositio ja Hesari eivät saaneet Sipilän kaatopalkkiota.

Pasi Käyhkö

Ensi on oma etu, toisena puolueen etu, sen jälkeen on pitkä väli ja kolmantena kansan ja maan etu.
Tämähän on Sipilän ja Keskustan moodi. Tämän kyllä kansa muistaa huhtikuun 14. päivänä.

Nyt näistä johtuen on koko puolueella paniikkinappula väännetty kaakkoon.

Risto Nikander

Onko Suomen kansalla muuta edunvalvojaa kuin persut?!?
Kaikilla muilla Suomen puolueilla tuntuu olevan "kansainvälinen laki", "oikeusvaltio", "EU:n arvot", YK, ihmisoikeujärjestöt , perustuslakitalebanit jne.
Muut maat suunnilleen viittaavat kintaalla näille asioille, eivätkä jaa matuille ym. samoja oikeuksia kuin suomalaisille. JA etuoikeuksia ja erivapauksia lisäksi.

Markku Koivisto

Mitä Sipilä nyt sitten tarkalleen ottaen teki väärin. Menetteli perustuslain mukaisesti valtuuksiensa nojalla vaikkakaan ei oppositiota miellyttävällä tavalla. Niinhän on joka asiassa ollut koko vaalikauden ajan. Yrittipä mitä hyvänsä, opposition periaatteellinen vastustus on ollut taattu. Niin nytkin mutta tällä kerralla se on täysin merkityksetöntä.

Veli-Pekka Moisalo

Sipilän toimintaa vastaavaa ei Suomen poliittinen historia tunne. Eronpyyntö 5 viikkoa ennen vaaleja on rintamakarkuruutta, kun ei vaaleissa halua kokea vastuutaan 4 vuoden toiminnasta. Taustalla ovat gallup-luvut, jotka ovat aiheuttaneet hallituksessa paniikin.