Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Juha Sipilän temppua juhlitaan estoitta – Keskustan epätoivo kääntyi riemuksi

Luotu: 
11.3.2019 12:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Soten kaatuminen vapautti keskustan vaalikentille ja mukaan peliin. Kuva perjantailta Sipilän tiedotustilaisuudesta.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Suoraselkäinen ratkaisu vai härski vaalitemppu? Juha Sipilä (kesk) kaatoi hallituksensa perjantaina, minkä jälkeen teolle on lyöty kahtalaista leimaa.

Yhtäältä voidaan nähdä, että Sipilä kantoi vastuunsa ja lunasti lupauksensa tulos tai ulos -linjauksen mukaisesti. Toisaalta eronpyyntö viitisen viikkoa ennen eduskuntavaaleja näyttää pahasti poliittiselta silmänkääntötempulta.

Jälkimmäistä tulkintaa vahvistaa se, että keskustassa on revennyt suoranainen riemu ja Sipilän vetoa on juhlittu avoimesti. Pää-äänenkannattaja Suomenmaa uutisoi tänään, että soten kaatuminen vapautti keskustan vaalikentille ja mukaan peliin. Perjantaina eronneen hallituksen ministeri Annika Saarikko (kesk) kuvailee lehdelle, että ”keskustaväellä on ryhti suorempana, helpompi hengittää ja yllä toivon liekki”.

LUE LISÄÄ:

Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Keskustan lehti sanoo sen suoraan: Sipilän temppu ”vapautti keskustan vaalikentille”

Ylen tuorein puoluegallup oli keskustalle erityisen karua luettavaa. 14,1 prosentin tulos on pudottamassa keskustaa vihreiden ja perussuomalaisten luokkaan. Jos laskeva trendi jatkuu, keskusta voi olla vielä gallup-nelonen tai jopa -vitonen. Ylen gallup julkaistiin torstaina, hallitus kaatui perjantaina.

Kriisipäivä puhalsi kepulaisiin kaivattua vaalipuhtia. Jo illalla Sipilä oli kentällä vaalitöissä. Puolue on nyt vapaa julkaisemaan jopa uuden sote-mallinsa, joka tulee tällä viikolla. Vanhaa ei enää kukaan muista.

Muissa puolueissa Sipilän päätöstä ei otettu vastaan yhtä hyvin. Hallituskumppani kokoomus piti sitä tarpeettomana. Oppositio on (luonnollisesti) haukkunut Sipilän vastuunpakoilusta ja härskistä vaalitempusta.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on ryöpyttänyt Sipilää tänäkin aamuna. Hän pitää Suomenmaan uutista vahvistuksena sille, että hallituksen kaataminen oli nimenomaan poliittinen peliliike.

Sipilän ratkaisu jakaa vastaavasti myös kansalaisten mielipiteitä. Lehtien sivuilla on näkynyt niin myrtyneitä kuin ymmärtäviä lukijakommentteja. Äkkiseltään tuohtumus vaikuttaisi olevan kiitoksia vahvempaa. Jyrähdys kajahti tänään asiantuntijapiiristäkin, kun eduskunnan alaisen Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak tyrmäsi päätöksen kovin sanoin äänestäjien halveksimisena.

Viikonloppuna kaivettiin esiin myös perustuslaillinen näkökulma.

Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen ja Toimi Kankaanniemi (ps) vaativat perustuslakivaliokuntaa tutkimaan, oliko Sipilän poikkeuksellinen päätös perustuslain mukainen. Oikeuskansleri Tuomas Pöysti toteaa Uudelle Suomelle, että eduskuntaryhmien on neuvoteltava uuden poliittisen hallituksen muodostamisesta. Tätä varten keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen on kutsunut ryhmät koolle huomenna tiistaina. Hän ehdottaa, että Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

Sipilän päätös syntyi viikkoa ennen kuin eduskunta jää vaalitauolle. Ilman kyseistä manööveriä toimitusministeristö olisi aloittanut pian eduskuntavaalien jälkeen eli runsaan kuukauden kuluttua. Näin ollen ratkaisua on pidettävä teatraalisena, sillä kovin kohtalokkaita seurauksia sillä ei ole.

LUE MYÖS: Näkökulma: Juha Sipilän onneton info – ”Räikeä tyylirikko”

Olisi ollut aivan eri asia kaataa hallitus vaikkapa reilu puolitoista vuotta sitten, jolloin hallitus horjui perussuomalaisten hajoamisen takia tai marraskuussa 2015, kun Sipilä uhkasi kaataa hallituksen soten vuoksi. Tuolloin kiistaa oli esimerkiksi sote-alueista, joita keskusta ei suostunut karsimaan.

Lehmänkauppa syntyi ja hallitus pysyi. Kesällä 2017 Sipilän pelastivat perussuomalaisista irtautuneet siniset, mutta kuviosta jäi paha maku. Jopa presidentti Sauli Niinistö suhtautui epäillen päätöksen perustuslainmukaisuuteen.

Viimein se Sipilän kova päätös tuli – kuukautta ennen eduskuntavaaleja.

Kirjoittaja on Talouselämän toimittaja.

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Ihmetyttää, että jos Soten kaatuminen toi suuren helpotuksen, miksi sitä sitten kovin ja kieroinkin konstein väkisin yritettiin läpi viedä??
Ehkäpä lehmänkauppa olikin kekustalaisille kivi kengässä ja sitten vielä kun kannatuskin luisui pelottavasti, niin taisi olla paras valinta tämä Sipilän temppu.
Keskusta sai yksin kantaa sotekamppailun paineet, Kokoomus kyräili taustalla, ottamatta suurempaa kantaa, siis kokoomus pakeni vastuuta, pelasi "mustaa pekkaa" Keskustan kustannuksella.
Palaavatko nyt ne äänestäjät jotka Kepun hylkäsivät takaisin, gallubit näyttää sitten!
Kokoomus ja Keskusta tappelevat kakkospaikasta, tulee kovaa vääntöä ja syyttelyä, onhan niillä muitakin eriäviä asioita kuin kaatunut sote. Kokoomus kaappasi vallan Sipilältä (taustalla) ja nyt kaikki onkin Keskustan syytä. Ans´kattoo ny miks katti sen nahan raapii!

Seppo Simonen

Kommentoija Raija Lempiäinen tulkinta kieroin konstein on outo sillä kyllä hallituksella on täysi oikeus ja velvollisuus viedä hallitusohjelmassa sovitut asiat maaliin ja kyseessä ei ole mikään lehmäkauppa vaan hallitusohjelma.
Taittapi olla niin että jatkossakin tehdään sopimuksia hallitusohjelmasta.

Nämä Sosialidemokraattien sloganit: lehmäkauppa, navettatie ja tapa talonpoika päivässä parhaana kaksi eivät kyllä edusta kovinkaan suurta viisautta mutta antaa joillekin valmiita ilkkumis sanoja.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #21

Minusta on vaikuttanut siltä, että tämän Simosen takana on viimeaikoina ollut kaksi eri kommentoijaa.
Muutaman kerran kirjoitusasu ja asian käsittely on poikennut tavanomaisesta.
Tästä johtuen olen puhutellut häntä muutaman kerran "nimimerkki Seppo Simonen" - tittelillä.

Jarkko Mynttinen

Kyseessä on 100%:n härski vaalitemppu ei mitään muuta.
Ketä muuta kuin Sipilää ja Keskustan vaalityötä tämä temppu voisi palvella. Suoraselkäinen johtaja ei laita omaa etuaan yhteiskunannan/valtion edun edelle, niin kuin Sipilä on nyt tehnyt. Tässä vaiheessa hallituksen ero on vahingollinen valtion kannalta, koska maassa ei ole toimivaa hallitusta. Suoraselkäinen johtaja olisi lunastanut ”tulos tai ulos” lupauksensa jo viimeistään kesällä 2017 perussuomalaisten hajottua ja jättänyt lapselliset ja mahtipontiset lentonäytökset tekemättä, eikä olisi varsinkaan tälläiseen halpamaiseen temppun turvautunut enää tässä vaiheessa viikkoa ennen eduskunnan istuntokauden päättymistä. Sipilä ei ole siten mielestäni todellakaan lunastanut tällä eropäätöksellään ”tulos tai ulos” lupaustaan, se täyttää sen lupauksen vain muodollisesti, mutta ei tosiasiallisesti.

Jukka Laine

Jotenkin niillä on nyt mielikuva että sotemakusotku on saatu nollattua ja aloitetaan puhtaalta pöydältä, ja jos jossakin on vika, niin demareissa. Ei kansa unohda viimeistä neljää vuotta hallintarekistereineen ja kaalinruoskutuksineen.

Pasi Rantanen

Ne maakunnat olivat keskustan päätavoite, sote tuli kaukana perässä.

On se nyt kumma, että niitä kuntia ei saada yhdistettyä ja määrää painettua muutamaan kymmeneen. Ei jokaisessa pikkupitäjässä tarvitsi olla kunnanjohtaja, talousjohtaja, henkilöstöjohtaja jne. Kerta toisensa jälkeen ihmettelen, että kuinka rakkaita ne luottamuspaikat ovat siellä kunnanvaltuustossa, -hallituksessa ja lautakunnissa, kun niistä kynsin ja hampain pidetään kiinni.

Tämän fiaskon jälkeen takaisin siis alkuperäiseen sotemalliin, jossa sotealueita on viisi kappaletta ja ne on rakennettu yliopistollisten sairaaloiden ympärille.
Maakuntahimmelit saa unohtaa, kyllä tässä maassa byrokratiaa on jo ennestään tarpeeksi.

Erkki Malinen

Onko toista ammattikuntaa kuin politikko, jonka mielipiteet ja tavotteet noin äkkiä muuttuu. Vielä viimeviikon alussa kepulle oli sote elämää tärkeämpi asia, nyt riemuitaan kun se kaatu. Jos tämänkin jälkeen joku vielä luottaa kepuleihin niin ei voi kun ihmetellä.

Kaarina Leinonen

Juha Sipilän käytöksessä tänä päivänä näkyy sekasorto ja epätoivo. Hän on vienyt puoluetovereineen ja kannattajineen eteenpäin soteratkaisuaan joka ei millään tavalla sovi tavallisen suomalaisen elämään. Hänen ja Orpon tavoite on näiden poliitikkojen oma tavoite , ei kansan hyvinvoinnin parantaminen. Suomalaisten hyvinvoinnistahan se talouskasvukin lähtee eli ensin on pidettävä kansan hyvinvoinnista huoli - sen jälkeen kaikki asiat taloudessakin on helppo ratkaista. Kukapa suomalainen ryhtyisi "äksyilemään" kun kaikki on hyvin ! Yritysmaailma kyllä joutuu siinä tilanteessa hieman tinkimään voitoistaan ja ahneudestaan mutta sen seurauksena kyllä yrityksetkin voivat hyvin ja "sitä hyvää" voidaan jakaa kaikille ! Tämähän olisi "ketjureaktio" !!

Kaarina Leinonen

Edelliseen kommenttiini lisäyksenä että yritäpä lasta pakottaa "omaan tahtoosi" niin voi olla varma ettei "onnistu millään" ! Lahjomisella ei ole tulevaisuutta koska lapsi käyttää samaa keinoa yhä uudelleen. Aikuismaisuutta kehiin !

Risto Mäkinen

Hallitusta on yritetty kaataa välikysymyksillä viimeiset puoli vuotta ja oppositio on tehnyt kyselytunnilla vaalityötä minkä ehtinyt. Onneksi topakka Annika Saarikko on hoitanut pisteet itselleen ja tule olemaan Varsinais-Suomen ääniharava. Sipilä on on juossut jatkuvasti Euroopassa tekemässä Suomen puheenjohtajuuden esitöitä. Opposition, toimittajien ja Charly Salonius- Pasternakin mielestä olisi kai pitänyt jatkaa siellä ja pysyä poissa Suomesta. Mitä jos hallituspuolueet olisivat lyöneet hanskat tiskiin joulukuun välikysymyksessä ja antaneet opposition kaataa hallituksen. Eipä olisi ollut aikaa aikaistaa vaaleja, uuden poliittisen hallituksen synnyttämiseen olisi mennyt opposition ja nykyisten hallituspuolueiden voimavarat. Sipilän toimitusministeriö olisi hyvinkin voinut jatkaa lähes puoli vuotta. Turha on haukkua Sipilää taktikoinnista. Kaikkonenkin on saanut somessa sontaa päällensä kutsuessaan tiistain kokouksen. Sääli kun media ei ole vaivaantunut esittämään perustuslain 61 pykälän sisältöä, jonka mukaan Kaikkonen on toiminut varmistettuaan asian oikeuskanslerilta.

Markku Koivisto

Kyllä Sipilä katsoi pelin aivan loppuun asti. Hallituksella ei enää ollut esityksiä antaa eduskunnalle, puhumattakaan että eduskunta olisi niitä ehtinyt ennen vaalilomaansa mitenkään käsitellä. Että hän pyysi hallitukselleen eron kismittänee siksi, ettei hallitus menettänyt eduskunnan luottamusta, vaikka oppositiolla raivokastakin yritystä siihen oli.
Oppositiohan ja varsinkin vasemmaisin laita ei mielestään tietenkään tehnyt mitään poliittisia manöövereitä hallituksen suuntaan eikä varsinkaan vaalimielessä. Samako olisi nelivuotisen höykytyksen kohteelta jotenkin kielletty. Mutta jurppiihan se, kun perustuslainkaan avuksi huuto ei nyt tuo tulosta. Suoraselkäisyyttä kyllä toivoisi erityisesti vasemmistolta kuin vihreiltäkin, sitä samaa jota Sipilä lupauksensa mukaan toteutti.

Hannu Rautomäki

Ihan sylettää tämä kikkailu.
Sipilän hallitus ei käytännössä eronnut, vaan siirtyi toimitusministeristöksi.

Sisäpoliittiset valtuudet hiukan kaventuivat ja siinä kaikki - täysi palkka juoksee tekemättä mitään.
Hallituksen tulisi soveltaa itseensä omaa aktiivimalliaan, jolla se ruoski työttömiä.