Perjantai 24.5.2019

Kelan tiedot vahvistavat: Aktiivimalli puri rajusti työttömien rahoihin

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Hallituksen aktiivimalli puri rajusti työttömien ansiopäivärahoihin että pitkäaikaistyöttömien Kela-rahoihin.

Aktiivimalli alensi työttömyysetuuden määrää noin joka kolmannelta ansiopäivärahan saajalta ja 40 prosentilta Kelan työttömyysetuuden saajista. Ikääntyneistä työttömistä alennettua etuutta sai suurempi osa kuin muista ryhmistä.

Kelan uudet tiedot vahvistavat nyt viime vuonna tehtyjä alustavia selvityksiä asiasta.

Työttömyysturvan menoissa tapahtui viime vuonna merkittävä käänne: Kela maksoi ensimmäistä kertaa työttömän perusturvaa enemmän kuin työttömyyskassat maksoivat ansioturvaa.

Perusturvan menot olivat vuoden aikana vajaat 2 prosenttia ansioturvan menoja suuremmat. Vielä vuonna 2010 ansioturvaa maksettiin yli kaksi kertaa enemmän kuin perusturvaa.

LUE MYÖS: ”Eivät kehtaa puolustaa aktiivimallia” – Eduskunnan väittelyssä puoliksi tyhjä sali, Lindström: ”Mitä tilalle?”

Työttömyyskassat maksoivat ansioturvaa viime vuoden aikana 1,9 miljardia euroa. Edellisen kerran menot alittivat 2 miljardin rajan vuonna 2008.

”Menot laskivat kolmatta vuotta peräkkäin, ja kolmen viime vuoden aikana menot ovat pienentyneet yli miljardilla eurolla. Vuoteen 2017 verrattuna ansioturvan menot vähenivät noin viidenneksellä”, sanoo suunnittelija Sami Tuori Kelan tilasto- ja tietovarastoryhmästä tiedotteessa.

Myös työttömän perusturvan menot ovat viime vuosina laskeneet, vaikkakin selvästi ansioturvan menoja vähemmän. Siitä huolimatta perusturvaa maksettiin vuonna 2018 edelleen yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2008.

”Myönteinen talouskehitys on vähentänyt työttömyyttä, ja se näkyy ensin ansioturvan menoissa. Perusturvassa vaikutus näkyy viiveellä”, sanoo tutkija Viveka Tschamurov Kelan tutkimusryhmästä.

Aktiivimalli alensi erityisesti ikääntyneiden työttömyysetuutta

Vuoden 2018 alussa astui voimaan työttömyysturvan aktiivimalli. Sen myötä työttömän etuutta alennetaan, jos hän ei täytä mallissa määriteltyjä aktiivisuusedellytyksiä kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.

”Neljännesvuosittain tarkasteltuna työttömyysetuus maksettiin alennettuna noin 40 prosentille Kelan työttömyysetuuksien saajista ja noin kolmannekselle ansiopäivärahan saajista”, Sami Tuori kertoo.

Alennetun etuuden saajien osuus oli sitä suurempi, mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse.

LUE MYÖS: 140 000 allekirjoitusta: Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen aktiivimallista

Vuoden viimeisellä neljänneksellä kolmannes kaikista ansiopäivärahan saajista ja 43 prosenttia Kelan työttömyysetuuden saajista sai alennettua etuutta.

Yli 60-vuotiailla vastaavat osuudet olivat ansiopäivärahaa saaneilla 56 prosenttia ja Kelan etuutta saaneilla 62 prosenttia.

LUE MYÖS: Aktiivimalli: Työttömän mahdollisuudet laajenevat – muutos voimaan 1.4.2019

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Savolainen

On aiheellista syytä epäillä aktiivimallin julkisesti kerrotun aktivoimistarkoituksen vilpittömyyttä, kun vahvistettujen tietojen mukaan työttömyyskassa katsoo, ettei oman alansa ulkopuolelle kokeiluluontoisesti osa-aikatöihin rohjennut työnhakija ole ollut aktiivinen, mutta höpökurssitettu on. Palkansaaja on siis lainvoimaisen tulkinnan mukaan raatanut pari sataa tuntia 'omaehtoisessa vapaaehtoistoiminnassa', mikä johtaa päivärahan 4,65 %:n 'kannusteleikkaukseen'. Sitä vastoin samalla ajanjaksolla vain viiden päivän työnhakuvalmennukseen osallistuvaa kannustetaan kiitoksena "aktiivisuudesta" päivärahakorotuksilla ja kulukorvauksilla - ja huhtikuusta lähtien myös ammattijärjestöjen työelämän tiedostamiskasvatusleireillä valveutettavia työttömiä. Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/270117-aktiivimallin-klausuuli...

Maarit Korhonen

Ilmeisesti Hannu ei ymmärrä, mistä on kysymys, n. 50-60 euron leikkuri on todellakin dramaattista ja sillä ostaisi muutaman ruokakassillisen ruokaa ja maksaisi laskunkin!
Että sylettää nämä kommentit niiltä, jotka eivät ole työttömyysköyhyyttä kokeneet!

Pentti Westerholm

"Aktiivimalli puri rajusti työttömien rahoihin"Mutta ,jäi kertomatta,että nämä henkilöt voivat hakea toimeentulotukea.Ansiotaso jopa nousee jos olosuhteet ovat otolliset.Valtion varoista nämäkin korvaukset maksetaan.Onko sillä väliä millä nimellä avustusta saa?

Anne Nevo-Anttonen

Sitten on meitä työttömiä jotka ei olla oikeutettu toimeentulotukeen niin mistäs me anomme loppu rahan? Ja tiedätkö miten tuo aktiivimalli oikeasti toimii? Aloitin kuntouttavan työn ja silti saan odottaa vielä puolitoista kuukautta että saan koko työkkäri rahan. eikö sinustakin ns. palkka kuulu alkaa juoksemaan täysimääräisenä siitä päivästä kuin työt aloitat?

Maarit Korhonen

Voi Pertti parkaa, millä tiedoilla täällä kommentoi!
Aktiivimallin leikkuri koskee seka pienillä ansiosidonnaisilla olevia että työmarkkinatuella olevia ja todella harva saa mitään toimeentulotukea siihen lisäksi, itse en ainakaan saa, että suu säkkiä myöten siellä asioista, joista ei tiedä mitään. Kun työt loppuvat ansiotaso laskee niin, että se on korkeintaan 60% työtulosta! Maksa siinä sitten asuntolainaa!

Petri Kokko

Ei kannata välittää tuon westerholmin mielipiteistä, se jo tullut aikaisemmin hyvinkin selväksi mikä tuon tietämyksen taso aktiivimallin vaatimuksista ja seurauksista on. Ei ymmärrä sosiaalinatsi tästä enempää mitä sika tuulimyllystä

Pentti Westerholm

Ensinnä onnittelut siitä ,että rva Maarit on hankkinut omistusasunnon.Toiseksi KELA ,lla on 15 erilaista tukikorvausta joita voi hakea pulmatilanteissa.Kannustan käymään Kelan toimistossa juttelemassa asiasta.Sieltä saa hyviä neuvoja asioiden järjestämiseen.Hyvää jatkoa ja toivottavasti töitä löytyy pikaisesti.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #24

#24
Olet sinä melkoinen vesseli noiden näkemystesi ja uskomustesi kanssa kun luulottelet että täällä kirjoittelevat ihmiset
eivät ole minkäänlaista omaisuutta ehtineet tienata, kuvitteletko ihan tosissaan että työttömyys on ollut elinikäinen olotila?
Ja mitä kelaan ja sen palveluihin ja niiden saatavuuten tulee, kukaan ei täällä kaipaa teikäläisen neuvoja kun on jo monesti selväksi käynyt että sinulla ei muuta tarkoitusta ole kuin haastaa riitaa ja yrittää trollata. (ja huonosti sitäkin)

Mirja Pekkonen

Kaikki eivät voi saada toimeentulotukea. Jos samaan ruokakuntaan kuuluu henkilö, joka ansaitsee riittävästi niin toimeentulotukea ei saa.

Toimeentulotukea ei myöskään saa, jos henkilöllä on reaalisoitavaa omaisuutta.

Tämä ei todellakaan kohtele ihmisiä tasapuolisesti.

Pertti Ikonen

Kun on paljon kokenut niin saa tulla vaikka mitä tupaan niin kyllä kestetään. Pahinta oli 1992 kun loppui työt ja työsuhdeasunto meni samalla. Sitten kun ryhtyvät asumistukijärjestelmää muuttamaan, niin tuosta on seurauksena paljon kodittomuutta - ellei sitten työttömyysturva vastaavasti nouse.

Maarit Korhonen

Itselle sopii erittäin hyvin se, että nämä leikkurin säätäjät ovat halunneet tehdä poliittisen itsemurhan. Ja meitä työttömiä oli kansalaisaloitteessa n. 140 000 !
Että katsotaan nyt sitten, moniko kansanedustaja saa itse maistaa omaa leikkuriaan!

Helena Adel

Tämä oli työttömyysturvan leikkuri eikä mikään muu. Ja koska kepu, kokkarit ja siniset, niin ei voinut kantaa vastuuta tekemisistään eikä sanoa asioita niin kuin ne on, eikä voinut suoraselkäisesti leikata kaikilta vaan piti keksiä uusi kiero byrokraattinen kyttäys- ja sakotusjärjestelmä jo olemassa olevien päälle (huom. Sipilän "normienpurku") ja samalla syyttää työttömiä työpaikkojen riittämättömyydestä. Ja kun oikeisto väittää, että ovat nostaneet työllisyyttä, niin missä tilastot, monta kokonaan uutta työpaikkaa ovat luoneet? Se, että jakoivat olemassa olevat keikkatyöt useammalle työttömälle keksimällä 9 eur/päivä -rotaation, ei ole työllistämistä.