Maanantai 20.5.2019

”Vihdoin” – Eduskunta hyväksyi tiedustelulait ilman äänestystä

Luotu: 
11.3.2019 15:28
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
|

Eduskunta on hyväksynyt tänään yksimielisesti lait siviili- ja sotilastiedustelut viimeiset osat.

Tiedustelulainsäädännön uudistusta on valmistelu vaalikauden alusta alkaen. Eduskunta hyväksyi viime vuoden lopulla jo perustuslainmuutoksen, joka mahdollisti nyt hyväksytyn tiedustelulainsäädännön hyväksymisen. Eduskunta hyväksyi jo alkuvuodesta tiedustelun valvontaa koskevan lainsäädännön, joka astui voimaan helmikuun alussa.

”Suomi saa vihdoin kauan odotetun tiedustelulainsäädännön. Hyväksytty lainsäädäntö mahdollistaa turvallisuusviranomaisillemme ajantasaiset toimivaltuudet maamme turvallisuuden varmistamiseen”, sanoo oikeusministeri, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen.

”Suomen turvallisuusuhat ovat muuttuneet yhä moninaisemmiksi, mistä johtuen tarvitsemme turvallisuusviranomaisille myös toimivaltuudet näihin vastaamiseen”, hän jatkaa.

Tiedustelulakipaketin sisältö hyväksyttiin perjantaina. Tuolloin lakien sisällön hyväksymistä vastusti 10 vasemmistoliiton kansanedustajaa muun opposition kannattaessa lakien hyväksymistä mietinnön mukaisena. Maanantain käsittelyssä kukaan ei kuitenkaan vaatinut lakien hylkäämistä, eikä äänestystä siksi tarvittu.

Tiedustelulakien käsittely sai helmikuussa yllättävän käänteen, kun eduskunnan valiokunnissa kertaalleen valmistuneet mietinnöt päätettiin yllättäen lähettää uudelleen valmisteltaviksi perustuslakiasiantuntijoiden kritiikin vuoksi.

LISÄÄ AIHEESTA:

Puhemies Risikko: Perustuslakivaliokunnalta uusi lausunto tiedustelulaista

Tiedustelulakijupakka eduskunnassa: Sama ”epäilyttävä” sanamuoto paljastui kahdesta paikasta

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Aarnio

"poliisivaltiokehitys saatiin hiljaa runnottua eteenpäin. Tervetuloa NSA, CIA, FBI JNE."
Oletko siis sitä mieltä ettei tämmöisiä organisaatioita tarvita?

Tiedätkö ketkä noita poliisivaltion virkamiehiä eniten vihaavat? Oikeistopopulistit.
Itse taidat olla näitä Trumpin kannattajia.

Kohtuullinen valvonta on kaikkien kansalaisten edun mukaista. Näille operoinneille pitää vain laittaa tiukat rajat jotta sitä ei joku ylimielinen mulkku voi käyttää hyväksi ja alkaa pidättää kansalaisia väärin perustein.

Teppo Oikari

Väärin meni. Kannatan yksilönvastuuta, en diktatuuria enkä digifasismia.

Aika paljon vähemmän Trumpin Death Toll on lähi-idän ja pohjois-afrikassa kuin Demo(n)kraattien, joten siinä mielessä Trumpille jes, muuten hän ei oikeastaan vaikuta omiin katsomuksiini mitenkään. Monen naapurini kyllä. ;)

Loppukappaleessa tultiin asian yrimeen, nythän niille ylimielisille mulkuille annettiin rajattomat oikeudet työkaluiksi kurmoottaa kansalaista, jolla sattuu olemaan se vähemmän miellyttävä elämäntyyli tai mielipide valtavirtaan suhteutettuna. Bad shit happened.

Teppo Oikari

Voitko vielä avata mitkä kohdat laissa olivat ns. Hyvää?

Nythän meidän ei tarvitse enää koskaan luottaa mitenkään toisiimme ihmisinä koska lakiin voi aina luottaa. Lakihan on tulkinnanvarainen kuten esimerkiksi perustuslakimme on ex-pääministerimme mielestä. Seuraavaksi tulee säätää laki että kaikki kansalaiset ovat lainkuuliaisia ja ajattelevat vain viralliseen totuuteen mahtuvia ajatuksia. Saktiointisarakkeeseen sitten ruksi kohtaa 1918/exterminointi. :)

Mikko Aarnio

Sinäänsä hienoa että suomessa opitaan modernisoimaan kansalaisten suojelemista fyysisestä maailmasta virtuaalimaailmaan ja antaen työkaluja poliisille joilla selvittää verkkohyökkäysten tekijöiden ja internet huijauksien levittäjien osoitteita ja laittaa tämmöisille hyökkäyksille lopetus.

Mutta miten ihmeessä moista voidaan äänestämättä hyväksyä?

Sinäänsä varmaan tuo ei mitään haitanne koska joka tapauksessa mikä tahansa seuraavan eduskunnan puolue olisi äänestänyt tämän lain puolesta.