Tiistai 25.6.2019

Sdp:ltä ehdot toimitusministeristölle: ”Mitään poliittisia ratkaisuja ei tehdä ennen kuin maassa uusi hallitus”

Luotu: 
12.3.2019 14:19
Päivitetty: 
12.3.2019 14:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Lindtman (sd).
|

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo, että hänen puolueensa on valmis tietyin ehdoin hyväksymään Sipilän hallituksen jatkon toimitusministeristönä.

Eduskuntaryhmät ovat koolla tänään tiistaina kello 14.30. Kokouksen on kutsunut koolle suurimman eduskuntapuolueen eli keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen. Hän ehdottaa eronneen hallituksen jatkoa toimitusministeristönä, koska eduskuntavaalien läheisyyden vuoksi ei olisi järkevää lähteä neuvottelemaan uudesta hallituksesta, kuten tavallisesti hallituksen erotessa toimittaisiin.

”Edellytämme, että toimitaan vakiintuneen valtiokäytännön mukaisesti. Toimitusministeriössä mukana olevien puolueiden on sitouduttava siihen, että mitään poliittisia ratkaisuja tai merkittäviä nimityksiä ei tehdä ennen kuin maassa uusi hallitus”, Lindtman linjaa Twitterissä.

 

Lindtman tarkentaa Uudelle Suomelle, että sdp:n asettama ehto ei koske tiedusteluvalvontavaltuutetun nimitystä. Oikeusministeriö tiedotti tiistaina, että se on valmistellut tiedustelulakeihin liittyvän tiedusteluvalvontavaltuutetun nimittämistä ja valinnut haastateltavat hakijat virkaa varten. Virkamiesesitys nimityksestä pyritään saamaan valmiiksi maaliskuun aikana.

”Siitä on olemassa perustuslakivaliokunnan yhteinen kanta”, Lindtman sanoo.

Perustuslakivaliokunta esittää yksimielisesti, että virkaan nimitettäisiin nykyinen oikeuskanslerinviraston kansliapäällikkö Kimmo Hakonen. Sen sijaan puolustusvoimien komentajan nimitys lykkääntyy.

Toimitusministeristön toimivaltaa on rajoitettu hallitukseen nähden, eikä se esimerkiksi saa tehdä korkeita valtion virkanimityksiä. Toimitusministeristön toimivallan rajat katsotaan tapauskohtaisesti. LUE LISÄÄ: Sipilän hallituksesta toimitusministeristöön: 3 asiaa, joita se ei saa tehdä

Antti Kaikkosen kutsu on osoitettu kaikille eduskuntaryhmille "hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun".

”Tulen ehdottamaan eduskuntaryhmille, että nykyinen hallitus jatkaisi toistaiseksi toimitusministeristönä. Perustelen tätä eduskuntavaalien läheisyydellä. Arvioni mukaan tässä tilanteessa ei ole edellytyksiä aloittaa hallitusneuvotteluja poliittisen hallituksen muodostamisesta”, Kaikkonen toteaa kutsussa.

Kaikkonen oli ennen kutsun lähettämistä neuvotellut oikeuskanslerin kanssa etenemistavasta. LUE LISÄÄ: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Toimitusministeristö jatkaa tehtävässään, kunnes vaalien jälkeen on muodostettu uusi hallitus ja Sipilän hallituksen ero astuu virallisesti voimaan.

LUE MYÖS: Hallitukselta jäi kaksi raskaan sarjan nimitystä loppumetreille – Professori: ”Nähdäkseni näistä tulisi pidättäytyä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Demareilla Antti Rinteellä on tuki ja turva Hakaniemessä SAK Jarkko Eloranta ja hänen puolesta lähtee barrikaadeille JHL rohkeat päiväkotien vanhushoivan keittiöhenkilökunta kuten viime syksynää havaisimme.

Antit SDP-ssä paukuttelee nyt hekseleitään ja sanelee ehtojaan kun on tuo gallupkuninkuus mutta niin voi tämäkin olla katoavaista. Punavihervasemmisto
kantaa nyt vastuun hoitojonoihin kuolemisista ja lääkäriin pääsyn viivästymisestä ja vanhusten huutokaupaamisesta halvimman hoidon yksityiselle tarjoajalle sekä nykysoten perustuslaillisen yhdenvertaisuudesta piittaamattomuuden kuntien voimavaroja huomioimatta.
Tähän kaikkeei olisi hallitukselka ollut eväät korjaukseen uuden sote ja maakuntalain myötä.

Raija Lempiäinen

Kitkerän katkeralta kuulostaa! Perustuslain vastaisia lakeja ei voi säätää, eikö mahdu kalloon niin yksinkertainen asia. Ei ole SDP:n eikä muunkaan opposition vika että näin kävi. Hoitojonoihin ei nyt kuole kukaan, härskiä liiottelua ja ala-arvoista populismia!

Mikko Toivonen

Onhan se normaaliajatukselle ihan selvää, että toimitusministeriö ei voi tehdä poliittisia nimityksiä tai päätöksiä, vaan hoitaa ainoastaan rutiinit ja jos ulkopolittisia päätöksiä tehdään antaa tasavallan presidentin tehdä ne kun hänellä siihen on poliittinen mandaatti
Kukaan ei täällä sivistyneessä maailmanosassa halua nähdä sellaisia näytelmiä joita järjesti Amerikan kepu eli republikaanit korkeimman oikeuden tuomarinimityksessä jo vuosi ennen poliittisesti toimineen vallan vaihtumista

Pentti Westerholm

Antti LIndtman jakaa varmuuden vuoksi vielä ohjeita eronneelle hallitukselle.
Olisi luullut jo hellittävän, mutta liekö tavoitteena jotain yllätyksellistä?
Toimitusministerien valtuuksista on varmasti 100 vuoden aikana saatu ohjeet.Tai voi olla jos niitä on käsitelty kuin SOTE,a niin ne odottaa perustuslakivaliokunnan päätöksiä.Kiireen kera.

Jukka Kivimäki

Tässä luodaan nyt uutta poliittista kulttuuria. Hallituksen eron pyynnön jälkeen ryhmät kokoontuvat hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun. Vaalien läheisyyden vuoksi ryhmät ovat harkinneet, ettei jäljellä olevaksi toimikaudeksi enää muodosteta uutta hallitusta. Tämä on täysin harkinnassa oleva asia, koska myös uuden pääministerin valinta olisi mahdollista. Vaalien läheisyys ei sinällään vaikuta tähän. Nyt siis on sovittu pelisäännöt, jolla Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeriönä.

Teoriassa hallituspohjan vaihtaminen juuri ennen vaaleja olisi täysin mahdollista, kuten on mahdollista missä tahansa vaiheessa kesken vaalikauden. Hallituskriisin sattuessa pääministeri voi esittää presidentille uusia vaaleja, mutta presidentin ei tarvitse siihen suostua. Näin ollen keskustelu siitä, millä eväillä toimitusministeriö voi jatkaa vaalikauden loppuun sskka ei ole teatteria.

Kari Haapakangas

Jos hallitus saa eduskunnalta epäluottamuslauseen ja eroaa, on pyrittävä valitsemaan uusi hallitus. Ellei se onnistu on eduskunta hajoitettava ja järjestettävä uudet vaalit. Tälloin epäluottamuslauseen saanut hallitus jatkaa toimitusministeristönä jo ennen vaaleja. Ihan niin kuin Sipilän hallitus nyt, vaikka erosikin omasta aloitteestaan.