Keskiviikko 22.5.2019

”Juha Sipilän peruttava eronpyyntönsä” – Paavo Väyrynen irtautui eduskuntaryhmien kannasta

Luotu: 
12.3.2019 17:02
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Eduskuntaryhmien ei olisi pitänyt hyväksyä tätä syntynyttä tilannetta, vaan pyytää, että pääministeri peruuttaa eronpyyntönsä”, Paavo Väyrynen sanoo.
|

Kansanedustaja puheenjohtaja Paavo Väyrysen (tl) mielestä Juha Sipilän (kesk) pitäisi perua perjantaina jättämänsä eropyyntö.

”Eduskuntaryhmien ei olisi pitänyt hyväksyä tätä syntynyttä tilannetta, vaan pyytää, että pääministeri peruuttaa eronpyyntönsä”, Väyrynen sanoo tiistaina eduskunnan Pikkuparlamentissa pidettyjen neuvottelujen jälkeen.

LUE LISÄÄ: Eduskuntaryhmien linjaus: Toimitusministeristö jatkaa

Väyrynen ja hänen Seitsemän tähden liikkeensä jättäytyivät pois muiden eduskuntaryhmien linjauksesta, että Sipilän hallitus voi eron jälkeen jatkaa toimitusministeristönä aina seuraavan poliittisen hallituksen muodostamiseen saakka.

Väyrynen katsoo, että Sipilän hallituksen erosta syntyy nyt poikkeuksellinen tilanne, kun hänen mukaansa neuvotteluissa esitettiin oikeudellinen tulkinta, että myös toimitusministeristön kuuluu nauttia eduskunnan luottamusta.

”Tämähän tarkoittaa silloin sitä, että kun on syntynyt tämä tilanne, niin ne ryhmät, jotka ovat olleet oppositiossa hallitusta vastaan, joutuvatkin nyt hallitusvastuuseen – siis vastaamaan toimitusministeristön politiikasta”, Väyrynen toteaa.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elolle oli kuitenkin syntynyt eri kuva kokouksesta, eikä nyt otettu kantaa, ovatko ryhmät antaneet luottamuksensa toimitusministeristölle vai eivät.

”Mutta lähtökohta on, että toimitusministeristön niin kuin hallituksenkin täytyy nauttia eduskunnan luottamusta. Sitten esimerkiksi välikysymyksellä luottamuksen voi asettaa kyseenalaiseksi. Sen voi tehdä näillä näkymin 19.3. asti [istuntokauden päättymiseen saakka]”, Elo toteaa.

LUE MYÖS: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Asikainen

Paavo Väyrynen on oikeilla jäljillä. Toimitusministeristönkin tulee nauttia eduskunnan luottamusta samoin kuin poliittisen hallituksenkin. Eduskunnalla tulee olla oikeus antaa toimitusministeristöllekin epäluottamuslause minkä saatuaan toimitusministeristön tulee välittömästi jättää paikkansa.

Kuinka joku voi edes esittää että eduskunta ei voisi näin toimia? Jos näin olisi olisi toimitusministeristön pääministerin asema tavattoman vahva - vahvempi kuin poliittisen hallituksen, pääministeriyksinvaltainen. Kukaan tai mikään ei voisi häntä erottaa. Ei voisi eduskunta eikä voisi tasavallan presidentti ellei pääministeri pyydä eroa. Eikä valtaansa takertuva pääministeri tietenkään sitä pyytäisi. Toimitusministeristön pääministeri ei voisi säätää lakeja ilman eduskunnan käsittelyä ja hyväksymistä mutta hän voisi hyvin monenlaisissa asioissa hallita ilman eduskuntaa asetuksia ja valtioneuvoston päätöksiä antamalla esim. taloudellisia etuuksia haluamilleen tahoille myöntämällä valtion varoista.

Myöskään yksittäisten ministerien ero hallituksesta ei poistaisi hallituksen - lue pääministerin virassa pysymistä. Sillä valtiosääntö tekee valtioneuvoston vallankäytön nimenomaan pääministerikeskeiseksi - ei kollektiiviseksi.

Mutta siinä Väyrynen on väärässä että pääministeri voisi perua poliittisen hallituksensa eronpyynnön ja että tasavallan presidentti voisi perua jo antamansa suostumuksen eronpyyntöön. Ero on pyydetty ja siihen on suostuttu kuten perustuslaki määrää.

Juhani Vinberg

Paavo, Paavo,kovan onnen lapsi, aatteleppas, jo vänkää misesi olisimennyt läpi, olisit itse asemassa, jossa johtamasi hallitus kaatuisi eduskunnan epäluottamukseen, juhan eroamispyyntö sentään on kunnialinen ero, eikä erottaminen, enää et pääse kalifiksi kalifinpaikalle, ne ajat ovat ohitse