Torstai 27.6.2019

Sipilän ministerit vedettiin nyt tiukempaan liekaan – Brexit voi koetella uutta järjestelyä

Luotu: 
12.3.2019 17:34
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    ”Ei enää riitä, että keskusta, kokoomus ja siniset tekevät ratkaisuja, vaan tarvitaan laajempi yhteisymmärrys”, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.
|

Epäselvä brexit-ratkaisu voi panna Juha Sipilän (kesk) toimitusministeristön nyt tilanteeseen, jossa se joutuu totuttelemaan aiempaa vähäisempään valtaan, katsovat vihreiden ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat tiistaina koolla selvittämässä, voiko perjantaina eronnut Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeristönä vai ryhdytäänkö vielä ennen eduskuntavaaleja muodostamaan uutta hallitusta.

”Koska eduskuntavaalit ovat lähellä ja aikaa poliittisen hallituksen muodostamiseen on hyvin vähän, eduskuntaryhmät toteavat tilanteen, jossa nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen luki yhteisen johtopäätöksen.

Ratkaisusta jättäytyi ulos ainoastaan Paavo Väyrysen tähtiliike. LUE LISÄÄ: ”Juha Sipilän peruttava eronpyyntönsä” – Paavo Väyrynen irtautui eduskuntaryhmien kannasta

Vihreiden Krista Mikkonen ja vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen pitävät tärkeänä, että uusiin poliittisiin ratkaisuihin on nyt haettava laaja yhteisymmärrys eri puolueilta.

”Eli ei enää riitä, että keskusta, kokoomus ja siniset tekevät ratkaisuja, vaan tarvitaan laajempi yhteisymmärrys”, sanoo vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekonen.

”Nyt meillä on hiljainen hallitus, jolla ei enää ole valtaa. Tämä on tärkeää, koska minusta vähän tuntuu, että osa hallituspuolueista ja keskusta varsinkin kuvitteli, että tehdään tällainen näyttävä ero ja sitten jatketaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta tässä meni hallitukselta myöskin valta”, katsoo puolestaan vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mikkonen.

Myös Pekonen arvostelee Sipilää perjantain eroratkaisusta ja pitää sitä laskelmoituna.    

”Tässä oli tiedossa, että aikaa vaaleihin on hyvin vähän, eikä ole enää mahdollisuutta aloittaa poliittisia hallitusneuvotteluita. Hän [Sipilä] varmasti pystyi myöskin laskelmoimaan tämän tilanteen niin, että hän pystyy kuitenkin jatkamaan toimitusministeristön pääministerinä ja ikään kuin pitämään valtaa vaaleihin asti ja niiden ylikin, kunnes uusi poliittinen johto on valittu”, Pekonen katsoo.

Poliittisen vallan puute voisi Mikkosen ja Pekosen mukaan tulla esille yllättävissä tilanteissa, joissa tarvittaisiin uusia poliittisia ratkaisuja. Jatkossa toimitusministeristö ei voisi ratkoa niitä itse kuten hallitus, vaan koolle olisi kutsuttava puolueiden ryhmänjohtajat tai EU-asioissa, kuten brexit on, eduskunnan suuri valiokunta.

LUE LISÄÄ: Kun Juha Sipilä antoi erokirjeensä Sauli Niinistölle, kulisseissa oli jo ratkaistu mitä sitten kävisi

Käytännössä eduskunta siis otti pääministeri Sipilän ja muut toimitusministeristön ministerit nyt kireämpään liekaan.

”Pääministerillä ei enää ole sillä tavalla valtaa, koska meillä on toimitusministeristö eikä poliittista hallitusta”, Mikkonen sanoo.

Uuden tilanteen myöntää myös sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Hän selventää, että jos aiemmin EU-kantoja on muodostettu hallituksessa ja niitä on tuotu suuren valiokunnan käsittelyyn, niin järjestys on päinvastainen.

”Nyt ministeri joka tulee valiokuntaan, ei voi tuoda esitystä uudeksi kannaksi, vaan valiokunnan on jatkossa päätettävä kanta ja evästettävä ministeri kokoukseen”, Elo myöntää.

”Tässä mielessä eduskunnalla ja suurella valiokunnalla on suurempi toimivalta”, hän jatkaa.

LUE MYÖS:

Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”

Keskustan lehti sanoo sen suoraan: Sipilän temppu ”vapautti keskustan vaalikentille”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Kivimäki

Hallituksen eron pyynnön jälkeen ryhmät kokoontuvat hallituksen muodostamista koskevaan neuvotteluun. Tämä on täysin perustuslain mukaista. Vaalien läheisyyden vuoksi ryhmät ovat harkinneet, ettei jäljellä olevaksi toimikaudeksi enää muodosteta uutta hallitusta. Tämä on täysin harkinnassa oleva asia, koska myös uuden pääministerin valinta olisi mahdollista. Vaalien läheisyys ei sinällään vaikuta tähän.

Nyt siis on luotu uutta poliittista kulttuuria ja sovittu pelisäännöt, jolla Sipilän hallitus jatkaa toimitusministeriönä. Teoriassa hallituspohjan vaihtaminen olisi ollut täysin mahdollista. Eduskunta on vielä koolla, eikä vaalien läheisyys vaikuta tähän asiaan.

Suomessa hallituspohjaa voidaan vaihtaa myös kesken vaalikauden. Hallituskriisin sattuessa pääministeri voi esittää presidentille uusia vaaleja, mutta presidentin ei tarvitse siihen suostua.

Näin ollen keskustelu siitä, millä eväillä toimitusministeriö voi jatkaa vaalikauden loppuun sskka ei ole teatteria.