Lauantai 20.4.2019

Poliitikkopörssi: Petteri Orpolle tyly tulos – Nuori ministeri heittämällä ohi

Luotu: 
12.3.2019 20:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpo ja Antti Häkkänen kokoomuksen puoluekokouksessa kesällä 2018.
|

Faktakulma

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1500 kpl) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja verkkokyselyn yhdistelmänä 18.2.–3.3.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 79,2% vastaajista eli 1188 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osana tutkimusta vastaajille esitettiin 22 poliitikon nimilista. Vastaajilta kysyttiin, kenelle he antaisivat nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa. Vastaajat saivat valita listalta niin monta poliitikkoa kuin halusivat.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kiusallinen tilanne Alma-kyselyn poliitikkopörssissä on nyt entistäkin kiusallisempi. Niin perussuomalaisten Jussi Halla-aho, kokoomuksen Antti Häkkänen kuin sdp:n Sanna Marinkin ovat sen sijaan kasvattaneet selvästi suosiotaan.

Alma Median kannatuskyselyn yhteydessä kysyttiin jälleen helmikuussa, kenelle kansalaiset olisivat valmiita antamaan lisää valtaa. Jo aiemmissa poliitikkopörsseissä kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen on hengittänyt puoluejohtajan niskaan, mutta nyt hän ohitti Orpon kirkkaasti. Katso poliitikkopörssi grafiikkana alempaa jutusta.

LUE MYÖS: Alma-gallup: Kokoomus putosi 3,2%:n takamatkalle – puoluesihteeri: ”Odotettua, kilpistyy yhteen tekijään”

Häkkänen on nyt kokoomuksen suosituin poliitikko: 25 prosenttia vastaajista olisi valmiita antamaan hänelle lisää valtaa. Häkkänen nousi kerralla poliitikkojen listan sijalle neljä, kun hän edellisessä kyselyssä marraskuussa oli kahdeksantena Orpon takana.

Orpon edellä kyselyssä on myös toinen kokoomuslainen: Helsingin pormestari Jan Vapaavuori. Mittauksen kärkikolmikko – tasavallan presidentti Sauli Niinistö, vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson – on ennallaan, eikä heidän luvuissaan ole tapahtunut suuria muutoksia.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

 

 

 

”Nouseva tähti”

Antti Häkkänen nousi kokoomuksen varapuheenjohtajaksi kesän 2016 puoluekokouksessa suurimmalla äänimäärällä. Samassa yhteydessä Petteri Orpo syrjäytti Alexander Stubbin kokoomuksen johdossa.

Häkkästä on jo vuosia kuvailtu kokoomuksen ”nousevaksi tähdeksi”. Oikeusministeriksi tuolloin 32-vuotias Häkkänen nousi vuonna 2017.

Poliitikkopörssissä vielä Häkkästäkin kovempi nousija on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka suosio on noussut edellisestä mittauksesta peräti kuusi prosenttiyksikköä. Nyt myös Halla-aho ohitti Orpon.

Perussuomalaisten kannatus on eri gallupeissa noussut tasaisesti loppuvuodesta 2018 alkaen. Keskustelu Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista leimahti juuri joulukuussa. 

LUE MYÖS: PS-ilmiö vahvistuu HS-gallupissa – Sipilän hallituksen kannatus enää 34,3%

Häkkänen puolestaan on oikeusministerinä ajanut kovempia rangaistuksia seksuaalirikoksista.

Sanna Marin ampaisi

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen lukemat poliitikkopörssissä ovat säilyneet marraskuusta täysin ennallaan huolimatta siitä, että näiden kahden mittauksen välissä Rinne oli pitkällä sairauslomalla. Suurimman oppositiopuolueen puheenjohtaja Rinne joutui sairaalaan joulun pyhien aikaan lomamatkallaan. Rinne sai Espanjan-matkallaan sydäninfarktin, joka jäi hoitovirheen vuoksi hoitamatta. Pallolaajennusleikkaus Rinteelle tehtiin vasta muutamaa viikkoa myöhemmin Suomessa.

Rinteen kahden kuukauden sairausloman aikana hänen sijaisenaan toimi sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin. Hän on Halla-ahon ja Häkkäsen ohella poliitikkopörssin kovimpia nousijoita. Marinille lisää valtaa antaisi nyt 18 prosenttia, mikä on viisi prosenttiyksikköä enemmän kuin marraskuussa. Marin yltää listalla nyt tasoihin Petteri Orpon kanssa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”

Sdp:ssä hoidettiin Rinteen poissaolo yleisesti ottaen hyvin: vaikka Marin tuurasi Rinnettä esimerkiksi vaalitenteissä, puolueessa myös jaettiin vastuuta.

Kokoomus rämpii

Gallupeissa kärkipaikkaa jo pitkään pitänyt sdp on repäissyt entistäkin suuremman kaulan toisena olevaan kokoomukseen. Ylen gallupissa kokoomus sai vain 16,2 prosentin kannatuksen, mikä on alhaisin luku Orpon kaudella.

Kuluvan vuoden aikana kokoomuksen kannatus on laskenut tasaisesti. Kannatuksen lasku on liitetty ennen kaikkea vanhusten hoidosta leimahtaneeseen keskusteluun. Siinä kokoomus ainoana vastusti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin. Kokoomuksen sote-uudistuksessa ajama valinnanvapaus on myös ollut kritiikin kohteena.

Juha Sipilä (kesk) päätti perjantaina kaataa hallituksensa, koska sote-uudistus ei onnistunut. Poliitikkopörssissä Sipilä jatkaa edelleen noin 17 prosentin suosiolla. Keskustan kannatus on ollut syöksykierteessä jo hyvän aikaa, ja Ylen gallupissa puolue sai 14,1 prosentin kannatuksen.

Keskusta ja kokoomus ovat kuitenkin ”vapautuneet” vaalikamppailuihin nyt soten kaaduttua ja hallituksen erottua. Jos puolueiden tilanteita katsotaan poliitikkopörssin valossa puoluejohtajien kautta, Sipilän hallituksessa olleilla puolueilla riittääkin tehtävää.

LUE MYÖS: Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Faktakulma

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Alma Median toimeksiannosta Tietoykkönen Oy.

Haastattelut (1500 kpl) tehtiin monikanavaisesti puhelinhaastattelujen ja verkkokyselyn yhdistelmänä 18.2.–3.3.2019. Puhelinhaastatteluista vastasivat Tietoykkönen Oy:n omat tutkimushaastattelijat. Otantamenetelmänä käytettiin satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmää. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Puoluekantansa ilmaisi 79,2% vastaajista eli 1188 henkilöä.

Tutkimuksen virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osana tutkimusta vastaajille esitettiin 22 poliitikon nimilista. Vastaajilta kysyttiin, kenelle he antaisivat nykyistä enemmän poliittista päätösvaltaa. Vastaajat saivat valita listalta niin monta poliitikkoa kuin halusivat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Elis Aspelin

Petteri kuuluu Kain kanssa siihen Kokoomuksen joukkoon, joka kuvittelee, että vihreitä ja punikkeja peesaamalla maailma pelastuu ja Kokoomus kukoistaa.
Onneksi siellä on vielä tervehenkistä väkeä kuten Lepomäki, Häkkänen, Koski ja Rydman. Kok taitaa tarvita yhden oppositiokauden tajutakseen tämän.

Mikko Toivonen

Kokoomus tarvitsee johtoonsa enemmänkin vaihdosta kuin Orpon pelkästään. Häkkänen on ainakin toistaiseksi pysynyt minunkin joka suuntaan asiasta kriittisessä asennoitumisessa henkilöihin ja heidän esiintymiseensä kelvollisten kokoomusjohtajien listoilla. Siellä ovat edelleenkin esimerkiksi Rydman ja Vuornos uudesta poliitikko sukupolvesta kun vanhaan hyvään, esimerkiksi Ilaskiveen, emme voi todellisuudessa enää palata.
En nyt nimennyt vaihdon tarpeessa olevia Orpoa enempää mutta ihan johtoa lähellä on monta muuta jotka voisivat siirtyä joko eläkkeelle tai hiljaisiin takapenkkeihin.

Kokoomus pääsee kuitenkin paljon lievemmällä suosituksella kuin kepu jonka pitäisi johtonsa lisäksi vaihtaa myös kannattajakuntansa jokaisine ajatuksineen

Mikko Toivonen

Pääasia on kuitenkin, että erittäin haitallinen ja väärä metsänhoito ja korjuutapamme saadaan korjattua ja puun teollinen polttaminen lopetettua sekä meysien kokonaiskorjaus palautettua lähemmäksi mahdollisesti kestävää 40 miljoonaa kuutiota vuodessa, josta suurin osa korjattuna vähintäin 80 vuotta vanhana tukkina

Tapio Mäkeläinen

Ilaskiven tyyli oli sitä Karin Kypäräpäinen Pappi- osastoa. Oli karmeaa huonoa onnea että kyvykäs Kokoomuksen pj Juho Rihtniemi menehtyi niin nuorena.
Vasemmistolla on nyt hetkensä. Jotenkin tuntuu että lupausten tulvaa hillitään.
Kuten nyt tänäänkin on käynyt ilmi mm suurten kaupunkien johtajien kokouksessa, ei sotea rakenneta 18 maakunnan mallin varaan. Ehkä ei maakuntia lainkaan.
Kepulla on minunkin mielestäni kohtalon hetket. Agraaripuolueiden koko EU:ssa on nipin napin 5% molemmin puolin.
Jos nuo gallupit jotenkin osuu, niin on hyvin todennäköistä ettei Erkki Tuomioja enää esiinny ulkoministerinä. Jotain lohtua tässäkin tilanteessa mihin Kok on itsensä saattanut.

Pasi Käyhkö

Kyllä tuo nyt julkaistu poliitipörssilista on aika odotetun kaltainen.
Yksi huomio on keskustalaisten poliitikkojen heikot sijoitukset tässäkin rankkauksessa.
Kyseisellä puolueella on nyt totinen paikka. Saattaa olla, että sijoitus voi valua neljänneksi tai jopa viidenneksi huhtikuun vaaleissa.

Mikko Järvinen

Kannattaa kuitenkin muistaa että Häkkänen äänesti kaikkien näiden leikkauksien puolesta

KIKY leikkasi palkansaajilta laajasti tämän seurauksena palkansaajat joutuvat tekemään ilmaista työtä.
-30% lomarahasta
Irtisanomissuojasta leikkattiin
Päivähoito-oikeudesta leikattiin
Vuorotteluvapaasta leikattiin
Starttirahasta leikattiin
Aktiivimalli leikkasi työttömiltä
-200 000 000€ leikattiin työttömyysturvasta
-100 päivää leikattiin ansioturvasta
pakkolakipaketti leikkasi mm. sairauslomista ja lomarahoista
-200 000 000 € leikattiin koulutuksesta
Kelan etuuksista leikattiin
Vanhempainvapaan päivärahoista leikattiin
Palkkatuesta leikattiin ...

Kaikki nämä leikkaukset kohdistuivat palkansaajiin, työttömiin, lapsiin, opiskelijoihin, sairaisiin ja eläkeläisiin mutta esimerkiksi yritystukia ei leikattu.

Mikko Toivonen

Pitää paikkansa, mutta Häkkänen on vielä nuori ja joutuu "harjoittelemaan". Minä arvioin häntä toistaiseksi osoitetun potentiaalin pohjalta. Ei yrittäjäkään ole valmis ennen "kahta tehtyä" konkurssia! Ainakin amerikoissa konkursseja ei katsota yrittäjälle tuomioksi vaan opiksi

Seppo-Juha Pietikäinen

Jos kokoomus on seuraavassa hallituksessa, Antti Häkkänen on varmoja ministereitä,
mutta ministerikiertoa tulee muutoin.

Miten tuota tilastoa luetaan, millä puolueella on eniten nimiä esim. 10-parhaan joukossa. Se hajottaa kokoomuksen ääniä useille henkilöille.