Keskiviikko 26.6.2019

”Perverssiä päättää omista etuuksista” – Sopeutumiseläkkeiden poisto eteni eduskunnassa

Luotu: 
13.3.2019 08:46
Päivitetty: 
13.3.2019 13:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Eduskunta äänestää tällä ja ensi viikolla sopeutumiseläkkeisiin liittyvästä lakipaketista. Arkistokuva.
|

Eduskunta jatkoi tiistaina kansanedustajien eläkejärjestelmän muutoksen ensimmäistä käsittelyä, joka lykkääntyi viime viikolla konkarikansanedustajien vaatimuksesta viikolla. Asian toinen käsittely ja äänestys käydään ensi viikon maanantaina ja tiistaina.

Eilisen puheenvuoroissa ihmeteltiin muun muassa kansanedustajien oikeutta päättää omista etuuksistaan.

”On mielestäni melko perverssiä sillä tavalla, että tämä on työpaikka, jossa näistä omista etuuksista voidaan ylipäänsä tällä tavoin päättää”, sanoi Ville Tavio (ps).

Tavion edustama perussuomalaiset on ollut asiassa vastarannankiiski, joka kyllä kannattaa sopeutumiseläkkeiden lakkauttamista mutta vastustaa sen korvaavan sopeutumisrahan 300 euron korotusta. Muiden puolueiden hyväksymä malli on sopeutumisrahan minimimäärän korotus 1800 eurosta 2100 euroon kuukaudessa. Perussuomalaisten mukaan sopeutumisraha, jonka piirissä tuoreemmat kansanedustajat jo nykyisin sopeutumiseläkkeen sijaan ovat, olisi tullut pitää nykyisellään.

LUE MYÖS: ”Tämä on väärin” – Eduskunnan konkarien veto sopeutumiseläkkeistä puhuttaa

Eduskunnassa väiteltiin siitä, olisiko perussuomalaiset kuitenkin halunnut kansanedustajat ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, mikä olisi itse asiassa nostanut kansanedustajien etuutta vielä enemmän kuin sopeutumisrahan korotus. Perussuomalaiset kiisti tämän, vaikka puolueen edustajat olivat mallia julkisuudessa väläyttäneet.

Me emme ole sitä missään tapauksessa esittäneet. Sitä ei löydy myöskään meidän tekemästämme vastalauseesta. Sitä vastoin edustaja [Leena] Meri on julkisuudessa todennut, että olisi hyvä, että myös kansanedustajia koskisivat samat velvoitteet kuin tavallisia työssä käyviä ihmisiä. Siihen viittaa myös tämä termi 'ansiosidonnaisen tyyppinen', kuten täällä äsken siteerattiin”, sanoi edustaja Sami Savio (ps).

Hänen mukaansa ansiosidonnainen päiväraha tosin nousi vaihtoehtona esiin eduskuntaryhmien välisissä neuvotteluissa ja ”harkitsimme [sitä] vakavasti neuvotteluissa”, mutta lopulta päädyttiin sopeutumisrahan säilyttämiseen.

Kahdeksan eduskuntaryhmän puheenjohtajan allekirjoittamassa lakialoitteessa ehdotetaan kansanedustajien avokätisen sopeutumiseläkejärjestelmän lakkauttamista ja kaikkien kansanedustajien saattamista suppeamman sopeutumisrahajärjestelmän piiriin. Sopeutumiseläke ehdotetaan lakkautettavaksi myös kaikilta sopeutumiseläkettä tällä hetkellä saavilta entisiltä kansanedustajilta heti lain tullessa voimaan.

Sopeutumisraha on ollut käytössä vuodesta 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Rahaa maksetaan 1–3 vuoden ajan.

”Sopeutumisrahaa maksettaessa otetaan huomioon ansio- ja yrittäjätulojen lisäksi myös pääomatulot, joten mahdolliset väärinkäytökset estetään”, Simon Elo (sin) muistutti eduskunnassa viitaten sopeutumiseläkkeen ja yrittäjätyön kyseenalaiseen yhdistämiseen.

Sopeutumiseläkkeitä koskevan lakialoitteen käsittely jatkuu eduskunnassa keskiviikkona, jolloin Iltalehden mukaan äänestetään sosiaali- ja terveysvaliokunnan asiaa koskevasta mietinnöstä. Aloitteen toinen käsittely ja lopullinen äänestys käydään ensi viikolla.

LUE LISÄÄ:

Nyt tuli loppu sopeutumiseläkkeille – näin kansanedustajien etuudet muuttuvat

Sote-valiokunta: Kansanedustajien sopeutumiseläke poistettava

Kansanedustajien sopeutumisrahaan 300 € lisää? ”Eihän tällaisia pitänyt tehdä!”

Puhemies Risikko: Kansanedustajien 2100€:n sopeutumisrahalle on vaihtoehto – Suurempi työttömyysturva ja aktiivimalli

Yllätyskäänne eduskunnassa: Anttila ja Salolainen lykkäsivät sopeutumiseläkkeen poistoa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Manu Luukkainen

uusi sopeutumisraha ei kohtele eduskunnasta pudonneita oikeuden mukaisesti. niin sanottu työttömyys korvaus pitäs olla kaikille tuloihin perustuva eikä mahdolliseen eläkkeeseen perustuva.samoin ansion mahdollisuus kaikille sama mikä alkaa vaikuttaa sopeutumisrahaan pienentävästi.

Seppo Simonen

Somemedian inkvisiittorit saivat aikaan tämänkin episodin jolla kansaedustajat hätäpäissään tuhoavat omia etujaan. Kun kansanedustaja on keltaisen nesteen tolppana siitä pitää saada kunnon korvaus. Ensinnäkin 100 % korotus kk palkkioon ja sopeutumis ja muihin eläkkeisiin ei saa koskea.

Pasi Anttila

Eivätkö nyt sitten saa?
Kaikki työntekijätkin tarvitsevat kunnon korvauksen, pitäisikö kaikkien palkkoja korottaa tuo sama 100?
Ja jos ei niin miksi juuri kansanedustajien korvauksia pitäisi ja antaa heille näitä ylenpalttisia etuja joita ei työntekijöillä ole?

Ilkka Paananen

Jos ja kun tuonne halutaan parasta mahdollista osaamista, pitää korvauksen olla asiallinen. Enkä ole vaatimassa 100% kuoppakorotusta. Kaikista töistä pitää maksaa työn vaativuutta vastaava palkka. Kansanedustajan kohdalla palkkaan täytyy sisältyä 'vittumaisen työn lisä'.

Raija Lempiäinen

Simonen puhuu läpiä päähänsä! Kyllä kansanedustajat saavat ihan riittävän korvauksen kutsumustyöstä! On avustajat ja pikät lomat. Suurimalle osalle ei siviilielämässä moista palkkaa heruisi, sekä itseppä ovat tolpaksi halunneet"!

Raija Lempiäinen

Simonen puhuu läpiä päähänsä! Kyllä kansanedustajat saavat ihan riittävän korvauksen kutsumustyöstä! On avustajat ja pikät lomat. Suurimalle osalle ei siviilielämässä moista palkkaa heruisi, sekä itseppä ovat tolpaksi halunneet"!

Malkus Lindroos

Sulaa hulluutta laskea kansanedustajien etuuksia. Jo nyt ollaan kaukana ansiotasoista, joita yksityisellä puolella maksetaan vastaavan vaativuustason töistä.

Hakisitko itse hommaan, josta maksetaan n. 6000 €/kk (nettona n. 3800), 4 v määräaikainen ja 4 v välein 50 000 € omaa rahaa vaaleihin, joista saatat päästä läpi tai sitten et? Palkkaa vastaan olet lisäksi vapaata riistaa medialle.

Et hakisi, jos tienaat yksityisellä puolella edes asiantuntijatason ansioita. Taloudellinen riski on kohtuuton, ja sen seurauksena meillä on kohta poliittikkoina vain miljoonaomaisuuden ansainneita, jotka käyvät harrastelemassa politiikkaa. Haluammeko todella, että ehdolla on vain annebernereitä ja satunnaisia kylähulluja, joiden talouden ymmärrys ei riitä edes oman talouden tasolle?