Perjantai 24.5.2019

Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”

Luotu: 
13.3.2019 15:22
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi Veronmaksajain keskusliiton paneelissa olevansa "pikkaisen huolissaan" kireästä verokeskustelusta.
|

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, että puolueen ajama vero-ohjelma toisi miljardin euron lisätulot ilman, että kenenkään ansiotuloverotus kiristyisi.

”Meidän verolinjamme on mahdollisimman laaja veropohja ja mahdollisimman tiukat verokannat eli että siellä ei ole aukkoja [veroalennuksia tai -vapautuksia]. Tämän ohjelman kautta on todettu, vähän yli miljardi euroa voidaan kerätä kenenkään ansiotuloverotuksen kiristymättä”, Rinne sanoo Veronmaksajain keskusliiton paneelissa.

Lisäksi Rinne katsoo, että instituutioiden osinkotuloista perittävää lähdeveroa lievästi kiristämällä viiteen prosenttiin voisi saada lisätuloa 400–600 miljoonaa euroa.

”Saksan tasolla päädyttäisiin miljardiin euroon”, Rinne kertoo viitaten Saksan lähdeveron tasoon.

LUE MYÖS: Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Sdp:n, kokoomuksen, keskustan ja vihreiden puheenjohtajat keskustelivat muun muassa siitä, millä keinoin he hankkisivat lisätuloja valtiolle, jos työllisyyttä ei saada kasvamaan.

Kaikki neljä puoluejohtajaa kun näkevät työllisyyden kasvun olevan paras keino hankkia lisätuloja.

”Jokainen prosenttiyksikkö on noin miljardi euroa julkisen talouden puolella”, sanoo keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että väestön vanhenemisesta johtuen valtion tulisi joka vuosi löytää uusia tuloja satojen miljoonien eurojen edestä. Kun maailmantalous, euroalueen talous ja Suomen talouskasvu ovat kaikki kääntyneet laskuun, ei uusiin menoihin ole Orpon mielestä yksinkertaisesti varaa.

”Kun toimitusminimisteriössä laaditaan parhaillaan julkisen talouden suunnitelmaa virkamiespohjalta, se kertoo, että [menojen kasvun] perusuralla vanhenemisesta aiheutuvat kustannukset ovat 1,3 miljardia euroa. Satoja miljoonia tarvitaan joka vuosi lisää, jotta rahat riittävät”, Orpo toteaa.

”Pelkästään tämä tarkoittaa, että meillä ei ole varaa mihinkään uusiin menolisäyksiin. Ei mihinkään. Vielä me tarvitsemme ehdottomasti korkeamman työllisyyden ja enemmän työikäisiä työkykyisiä töihin. [Työllisyysasteen] tavoitteen pitää olla vaalikauden aikana 75 [prosenttia]. Silloin olemme tasapainoisella uralla ja siinä ei ole vielä yhtään jaettavaa”, hän jatkaa.

LUE MYÖS: ”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Vihreiden Pekka Haavisto katsoo, että uusia tuloja voisi hankkia menoleikkausten ja veronkorotusten yhdistelmänä. Ensimmäisenä hän tarttuisi valtion yritystukipottiin.

”Suomessa annetaan noin 3,5 miljardia euroa vuosittain sellaisia tukia, jotka ovat ympäristön kannalta haitallisia. Tällaisia toki voidaan leikata. Samaan aikaan pitää pitää palveluista ja vanhuksista huoli”, Haavisto sanoo.

Paneelikeskustelun edetessä kireän linjan talouspuheet saivat sdp:n Rinteen hermostumaan ja hän peräänkuulutti hyvinvointivaltion palvelujen turvaamista.

”Varmaan huomasitte, että olin pari kuukautta poissa ja ne kokemukset, joita siitä tuli, kertovat siitä, että meidän pitää pitää huoli siitä, ettei kenenkään tarvitse pelätä vanhenemista”, Rinne sanoo.

”Siksi olen pikkaisen huolissani tästä verotuskeskustelusta. Ei hyvinvointivaltion palveluja voi toteuttaa, jos ei ole verotuloja. Ne pitää käyttää tehokkaasti, fiksusti ihmisten eteen”, hän jatkaa.

Myös Haavisto painotti, ettei sote-palveluita pidä nähdä kulueränä ja huomautti, että Juha Sipilän hallituksenkin tavoitteena oli sote-uudistuksella hillitä kustannusten kasvua 3 miljardilla eurolla.

Rinteen puheisiin tarttui puolestaan Orpo, joka sanoi näkevänsä asetelman ”aivan eri tavalla” kuin Rinne.

”Ihmisten tärkeät hyvinvointipalvelut, vanhustenpalvelut ja sosiaali- ja terveyspalvelut pitää olla kunnossa. Olen aivan samaa mieltä siinä. Mutta kun siihen tarvitaan veroeuroja, ja jotta on veroeuroja, tarvitaan kilpailukykyä ja työpaikkoja. Kilpailukyky pitää saada aikaan ja työpaikat, eivätkä ne synny sillä, että me kiristämme veroja”, Orpo katsoo.

Hänen linjaansa yhtyi myös Sipilä.

”Verojen kiristäminen on myrkkyä työllisyysasteelle. Siitä meidän pitää pitää huoli. Tällä kaudella tehtiin hankalassakin tilanteessa työn verotuksen keventämistä ja tulokset näkyvät. Se oli yksi keskeisistä tekijöistä, jotta työllisyysaste nousi”, Sipilä toteaa.

LISÄÄ AIHEESTA:

Keskusta: Suomeen 100 000 uutta työpaikkaa, keventäisi tuloverotusta – ”Samasta työstä sama palkka ja sama vero”

Poliitikkopörssi: Petteri Orpolle tyly tulos – Nuori ministeri heittämällä ohi

Politicon analyysi Juha Sipilän tilanteesta: ”Lähestulkoon viimeinen mahdollisuus”

Näkökulma: Timo Soinin suuri puhallus - Jätti siniset viime hetkellä

Liike Nyt jäi tavoitteestaan – ei saanut kasaan 150 ehdokasta eduskuntavaaleihin

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

antti päästelee suustaan noita miljardisammakoita, verotuksen kiristäminen on myrkkyä kansantaloudelle, veropohjaa voidaan kyllä laajentta näidenverorälssien osalta, säätiöt, ay-liikkeen bisnes ja omistukset sekä sy-jäsenmaksuhen verovähennnys, vuokratuet valuvat ay-liikkeen pohjattomaan pussiin, vuokratukiensiirtäminen kansalaispalkan osaksi oloisi ihan kivaa, ei suoraa maksua vuokranantajalle

Mikko Toivonen

Kyllä demareiden maailmaa syleilevä talouspoliittinen täys ymmärtämättömyys todella pelottaa, mutta kun sitä vertaa Sipilän ja Orpon subjektiiviseen rajallisten edunsaajaryhmien monetasoiseen kähmintään, niin riski on ilmeisesti otettava, kun tuskin vaaleissa niin suurta jytkyä tapahtuu että aivan uudet konstellaatiot mahdollistuisivat

Antti sentään vaikuttaa vaan vähän "hitaalta hämäläiseltä" mutta siellä joukoissa on täydellisiä maailmasyleilijöitä ja illusionistejä tyrkyllä sekä SDP'stä että vihreistä.
Vassarit vaikka ovat selvästi rehellisempiä tavoitteissaan eivät hekään ole ihan todellisuudessa kiinni.

Toivottavasti saamme vaalien jälkeen koalition missä rationaali järki, kansallinen etu ja myös rationaali luonnon ja ilmaston suojelu saavat oikean käsittelyn

Pekka Siikala

Kova oikeisto on paradoksi. Tulokset ovat näkyneet viime kuukausien vanhushoivakohuissa, ja ne näkyvät aika monessa muussakin asioissa.

Menot kasvavat, mutta valtion verotuloja ei saa lisätä? Kurjuuttahan siitä seuraa, vaikka työllisyysprosentti nousisi yli sataan!

Janne Rantala

Suomessa ole mitään oikeistoa.Jokainen halllitus tasasen tappavaan tahtiin ottaa velkaa,lisää verotusta.Olisi loistavaa että täällä olisi erilaisia puolueita ja saisi mitä tilaa.Loppu pelissä masentavaa miten täällä ei voi vaikuttaa asioihin äänestämällä

Markku Koivisto

Pekka Siikala: Verotuloja kaikki haluavat lisää, muttei veroja korottamalla minkään tulontekijän muuttumatta. Kilpailukykyä ulkomaihin nähden parantamalla syntyy uusia työpaikkoja ja lisää veroa maksavia työllistyneitä, siis kannattavuutta yritystoimintaan ja verojen kasvua sieltä. Parhaassa tapauksessa tuottavia investointeja jne. Pelkästään veroja mistä lähteestä hyvänsä korottamalla näitä ei synny, pikemminkin katoaa.

Antti Kettunen

"Verojen kiristäminen on myrkkyä työllisyysasteelle"

Jaa? Kyllä mä menisin töihin vaikka veroprosentti olisi 50. Se on silti enemmän kuin mitä sossun luukulta saa ja muutenkin ansiotulovero on jo nykyään niin alhainen että sitä voisi ihan surutta pari pinnaa kiristää. Jostain ne valtion menot on maksettava ja mielummin enemmän progressiivistä tuloveroa kuin vaikka alvia.

Pentti Piirainen

Rinne on oikeassa, on järkyttävää mitä Sipilä ja Orpo puhuvat. Veronkorotukset suurituloisille ovat paikallaan kun taas pienituloisten veroja pitää keventää. Hieno nähdä että vihreät ja demarit on noin lähellä toisiaan niin on helppo alkaa hallitusta muodostaa. Vasemmisto ja ruotsalaiset mukaan niin siinä on enemmistöhallitus Suomeen joka alkaakorjailemaan Sipilän virheitä.

Pasi Käyhkö

Meillähän maksetaan paljon myös turhia yritystukia. Hulluin on tuulimyllytuki n. 300milj.€/vuosi. Yhteensä kyseisiä tukia voisi alentaa 500milj €.
Samoin maatalouden tuet eivät useinkaan kannusta tehokkaaseen tuotantoon vaan päinvastoin.
Tilojen valtion tuista voisi vähentää n. 700milj.€. Lisäksi tukien tarkempi kohdentaminen auttaisi tehokkuuteen positiivisesti..
Kyllä niitä säästökohteita löytyy.

Kaarina Leinonen

Mites olisi jos pantaisiin Petteri Urpon ja Sipilän puolueitten kannattajat maksamaan veroja niin paljon mikä heille oikeasti kuuluu ! Tällä omistavalla porukalla on paljon vähennyksiä ja luihuilulla perustettuja yrityksiä "johtajiensa " tapaan Panaman, sveitsin, Lihtenstainin, neitsytsaarten + muitten veronkiertoon "erikoistuneiden" maitten takia. "rahanpesua, rahanpesua". Juuri nämä kotimaiset "rikolliset" on saatava kiinni. Juuri saatiin tietää että kotimaan poliitikot Sipilästä lähtien, kaikki suuryritysten omistajat, johtajat, myös ulkomaalaiset piilottelevat rahojaan verotuksen välttämiseksi ja ovat tehneet sitä jo kauan. Tämä vähän "köyhempi" porukka muutti aikanaan Portugaliin ja Espanjaan- veroja ei tarvinnut Suomeen maksaa mutta käyttivät kyllä suomen terveydenhoitoa hyväksi Suomen lomillaan. Siis hyvätuloinen kansanosa maksattaa kaiken köyhemmällä väestönosalla !

Juha-pekka Naukkarinen

Suomessa on julkisella sektorilla n. 750000 töissä,heidän palkat maksetaan verovaroista,tätä porukkaa olisi syytä vähentää,siellä on palkkiovirkoja liian paljon,kun vertaa vaikkapa Ruotsiin tai Kanadaan,palkkakulut ovat useita miljardeja,olisi hyvä saada heidät tuottavaan työhön,samoin maatalouspuolen porukka,jonne laitetaan 3 miljardia vuodessa,ruoka olisi paljon halvempaa ostettaessa ulkomailta,sieltä missä tuotanto kannattaa,Rinteen himoverotus politiikka vie kansan perikatoon,se on varma!