Torstai 23.5.2019

Elina Lepomäki: Uutta sote-uudistusta turha edes yrittää – ”Meidän on luovuttava suunnitelmatalouden aikaisesta ajatuksesta”

Luotu: 
13.3.2019 17:38
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    ”Toiveeni tulevalle hallituskaudelle on: ei edes yritetä tehdä sote-uudistusta, vaan kehitetään nykyisestä kuntapohjaisesta sotesta parempi, ajan ja älyn kanssa!” toivoo Elina Lepomäki seuraavalta vaalikaudelta.
|

Kokoomuksen kansanedustaja, sote-uudistuksen kriitikkona tunnettu Elina Lepomäki pitää hyvänä sitä, että sote-uudistus kaatui.

Juha Sipilän (kesk) hallitus erosi viime viikon perjantaina, koska sote-uudistukselta loppui aika kesken.

”Toiveeni tulevalle hallituskaudelle on: ei edes yritetä tehdä sote-uudistusta, vaan kehitetään nykyisestä kuntapohjaisesta sotesta parempi, ajan ja älyn kanssa!” Lepomäki kirjoittaa blogissaan.

LUE LISÄÄ PUHEENVUOROSTA: Elina Lepomäki: Sote: rakennetaan hyvän päälle!

Lepomäki toteaa, että hänen perusnäkemyksensä on edelleen sama kuin viime vaalikauden lopussa neljä vuotta sitten: sote-palveluita tulee kehittää nykyjärjestelmän pohjalta kuntapohjaisesti ilman isoa kertaremonttia.

”Meidän on luovuttava suunnitelmatalouden aikaisesta ajatuksesta, että maailma – tai edes sosiaali- ja terveyspalvelut – pistettäisiin keskusjohtoisesti kerralla kuntoon. Ei ole olemassa jättiuudistusta, joka siirtäisi meidät kurjuuden ajasta ’ennen sote-uudistusta’ auvoiseen aikaan ’sote-uudistuksen jälkeen’”, Lepomäki kirjoittaa.

Lepomäen mielestä sote ei ole uudistus, jonka voi tehdä kerralla, vaan jatkuvasti elävä prosessi.

”Ei lukkiuduta menneeseen tapaan tehdä asioita. Tulevan hallituskauden osalta tämä periaate tarkoittaa, että kehitetään lainsäädäntöä ja johtamista siellä, missä tarve on”, hän kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Vapaavuori ja 6 suurta kaupunkia: Hallituksen malli hiiteen – sote-uudistus tehtävä kuntapohjaisesti

Nyt heräsi ihmetys kokoomuksen sote-kannasta – Valinnanvapaus on kysymysmerkki

Suomi munasi kaikki megauudistukset eikä mitään opittu, sanoo eduskuntaan pyrkivä Risto E.J. Penttilä

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Todella! Lepomaki on tässä oikeassa. Markkintalous toimii kun sitä hiukan ohjataan vähävaraisten, vanhojen ja vammaisten hyväksi. Ja pidetään varsinkin ulkomaiset paaomasijoittajat poissa veronmaksajien kukkarolta ja kiertamasta Suomen veroja.

Martti Laosmaa

Tämä voi olla erittäin vaikea ajatus niille, jotka uskovat keskitettyihin kollektiivisiin hankkeisiin ja ratkaisevat asioita mielellään yliorganisoimalla, jakamalla valtaa ja keskittymällä koko kansan hyvinvoinnin sijasta vain oman rälssinsä hyvinvointiin.
Yksityisten palvelujen demonisointi on tässä vain oiva taktinen pelottelukeino. Kuitenkin 1,5 milj suomalaista on työterveyshuollon piirissä. Siirretäänkö heidät nyt terveyskeskusjonoihin?