Perjantai 24.5.2019

Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Luotu: 
14.3.2019 09:38
Päivitetty: 
14.3.2019 10:19
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Sdp:n sote-mallissa terveyspalveluiden tuotannon tavoista päättäisivät itsenäiset sote-kunnat. Mallissa julkinen palvelutuotanto on lähtökohta, mutta ”palveluita on mahdollista tuottaa myös ostopalveluina yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta”.
|

Sdp rakentaisi sote-uudistuksensa 18 sote-kunnan ja lähtökohtaisesti julkisen tuotannon varaan. Puolue julkisti torstaina askelmerkkinsä tulevan vaalikauden sote-uudistukselle.

SDP haluaa rakentaa Suomen mallin parlamentaarisessa valmistelussa eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken, jotta ratkaisun toteuttaminen ei riippuisi hallituksen vaihtumisesta. Puolue painottaa uudistukselle alun perin asetettuja tavoitteita: palveluiden saatavuuden parantamista, hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista sekä kustannusten kasvun hillintää.

Sdp:n mallissa julkinen tuotanto on lähtökohta, mutta palveluita on mahdollista tuottaa myös ostopalveluina yksityiseltä ja kolmannelta sektorilta. Asiakkaan valinnanvapautta voidaan lisätä palvelusetelin ja henkilökohtaisen budjetin kautta, puolue linjaa.

”Meidän näkökulmasta sitä voidaan laajentaa esimerkiksi lisäämällä palvelusetelien käyttöä”, linjasi kansanedustaja, sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero tiedotustilaisuudessa.

Sdp:n tiedotteen mukaan asiakkaalla olisi mallissa valinnanvapaus ”sote-kunnan palveluvalikoimasta sekä sote-kuntien välillä”.

Palveluiden tuottamisen tavoista päättäisivät niin sanotut sote-kunnat, eli itsehallintoalueet, joita tulisi sdp:n mallissa olemaan 18 sekä pääkaupunkiseutu ”erilliskysymyksenä”. Sote-kunnilla olisi suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja niillä olisi verotusoikeus. Sdp:n mallissa sote-kuntia olisi siis kutakuinkin sama määrä kuin Sipilän hallituksen mallissa oli niin sanottuja maakuntia, jotka myös olivat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaavia itsehallintoalueita.

”Suomessa tulisi olemaan vähintään 18 näitä sote-kuntia. Ei ole sellaista tavoitetta, että näitä vähennettäisiin”, sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne painotti tilaisuudessa.

Sdp:n malliin sisältyy hoitotakuu, jonka mukaisesti kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa. Tämä tarkoittaisi perustason palveluiden vahvistamista muun muassa henkilöstöä lisäämällä.

”Lisätään 1000 lääkärin tai hoitajan tehtävää peruspalveluihin hoitotakuun toteuttamiseksi”, sdp linjaa.

Jokainen sote-kunta kuuluisi yhteen viidestä erityisvastuualueesta, jotka vastaavat erityisen vaativan tason palveluiden järjestämisestä.

Sdp toisi lakiin myös sitovan 0,7 hoitajamitoituksen.

LUE MYÖS:

Sote-asiantuntijoilta poikkeuksellinen ulostulo HS:ssa: ”Ei ole totta” – Väite hallituksesta ei pidä paikkaansa

Vapaavuori ja 6 suurta kaupunkia: Hallituksen malli hiiteen – sote-uudistus tehtävä kuntapohjaisesti

Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Lääkärikoulutuksessa on opiskelijoita Suomessa 4.400 ja suomalaisia opiskelemassa ulkomailla lääkäreiksi n 1.000 eli yht. 5.400.

Uusia lääkäreitä valmistuu vuosittain näistä n. 900 kpl.

Lähde: Lääkäriliitto

Meillä alkaa lähivuosina olla runsaudenpula lääkäreistä

Timo Virtanen
Vastaus kommenttiin #14

Montako lähtee eläkkeelle ja ulkomaille edullisen verotuksen takia. Tanskassakin terveyskeskuslääkärille jää 1000 eur/kk enemmän käteen ja elinkustannukset ovat Suomea alemmat. Lääkäriliitto ajaa tietenkin lääkäripulaa.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #29

Se, kuinka paljon suomalaisista lääkäreistä menee töihin ulkomaille on vatsin ohutta verraten siihen, kuinka monta ulkomaalaista lääkäriä toimii nyt Suomessa ja usein vailla riittävää kielitaitoa.

Pulaa lääkäreistä ja hoitajistahan meillä ei todellakaan ole, vaan näitä molempia on varmasti riittävästi. Ongelmana ovat usein laaduttomat terveyskeskukset ja vaikeus saada lääkäreitä syrjäkuntiien terveyskeskuksiin.

Jukka Laitinen
Vastaus kommenttiin #29

Ei se mitään, vaikka lähtee, kun koulutetaan riittävästi.

Muistan vielä ajan, jolloin pari lääkäriä oli työttömänä ja Sallan terveyskeskuksen kaikki lääkärinvirat täytettynä. Silloin supistettiin koulutusta ja rankasti.

Ruotsia äidinkielenään puhuville pitää olla "ruotsalaiset" lääkärit, mutta mistä saataisiin meille suomea äidinkielenämme puhuville terveyskeskuslääkärit, jotka ymmärtävät suomea, savosta puhumattakaan.

Kalevi Salonen

Valitettavasti SDP lienee jo nyt niin pitkälle varautunut uuden hallituksen muodostamiseen, että se myötäilee tarpeettomasti hallituksen jo kaatunutta esitystä. Sen esitystä vaivaa siis sama monimutkaisuus ja tehottomuus.

Puolueiden hätäisten, ja siis edelleen poliitikkovetoisesti kyhättyjen, mallien sijaan pitäisi ensin käydä keskustelu eri vaihtoehdoista ja niiden perusteluista. Eipä taida SDP-vetoisesta politiikasta tilanne parantua - jos kohta mikään muukaan puolue ei näytä kykenevän sen parempaan.

Pasi Käyhkö

Demareilta tuli nyt kyllä sekava esitys joka tulee kaatumaan jälleen kerran. Nytkin ovat ite muodostamassa väliportaan hallintoa kallispalkkaisine virkamiehineen. Tästähän he ovat moittineet useasti Kepuja..
Ovat nyt tyrimässä oman vaalivoittonsa. Hyvä, että kertoivat asian jo nyt.

Raija Lempiäinen

Maakuntamallissa, samoin kuin itsehallintokunnissa hallintoa tiivistetään jolloin syntyy säästöä ja jää rahaa lääkäreihin ja hoitajiin. Ei SDP varsinaisesti hallituksen mallissa moittinut kuin laajaa valinnanvapautta, joka olisi antanut vapaat kädet "pörriäisten" verorahojen kahminalle. Sote tarvitaan , siitä ovat kaikki yhtämieltä ja paras ratkaisu syntyy kun kaikki puolueet ovet mukana sitä tekemässä, juuri niin kuin SDP:n esityksessä vaaditaan.

Pasi Käyhkö

Suomen riittää hyvin kaksi hallintotasoa samoin kaksi tasoa verotuksen osalta. Sotealueiden maksimimäärän voisi olla 8-10.
Nythän demarit ovat veivaamassa aivan hirveää hallintohimmeliä.
Maakuntahimmelin nimi on vain muuttunut demareilla nimeksi sotehimmeli.
Demarit ovat paljastaneet karvansa.

Onneksi vaalit ovat edessä päin. ,

Seppo Simonen

Punavihervasemmisto kantaa nyt suveneerisesti vastuun sote ja maakuntalain jarrutus, jumiutus toiminnastaan. Hoitojonoihin kuolee ihmisiä, lääkäriin ei pääse ajoissa, vanhukset huutokaupataan halvimman yksityisiin hoivakoteihin. Kansalaisten yhdenvertaisuudella ei ole väliä köyhässäkunnassa kuolet sairaidenhoidon puutteessa rikkaassa sinut hoidetaan terveeksi.

Punavihervasemmiston toiminta on ollut vastuutonta omien polittisten ideologioiden mukaista moraalitonta toimintaa. Hallituksella oli erinomainen uusi koko sote ja maakuntamallin kattava suveneerinen uudistus joka olisi monen asiantuntijankin arvion mukaa pitänyt saada toimintaan.

Kansa joka olisi halunnut jo nähdä 14 vuoden jälkeen valmista toteutettavaa sote/makua on nyt taasen luhfattu ja puhallettu negatiivisen dis informaation avulla tähän tilanteeseen. Kyllä nyt huhtikuussa pitäisi tarkoin katsoa kenelle ettei ääni mene yhteiskunnallisen uudistuksen vastustajille.

Raija Lempiäinen

Voipi olla,että saadaan alkuperäistä tarkoitusta vastaava uudistus uuden eduskunnan yhteistyöllä. Vastuutonta olisi ollut antaa vapaat markkinat hoivajäteille ja lopputulemana kalliimpi ja huonompi hoiva. Kukaan ei kuole hoitojonoihin, turhaa pelottelua ja provokatiota. Vasemmalla kakannetaan vähintäänkin yhtä syvää vastuuta suomalaisista kuin esim.Kepussa tai Kokoomuksessa, sekin on sinun arvomailmasi mukaista populismia että muuta väität!
Tarkkana ollan ettei enää päästetä kansalaisten köyhdyttäjiä hallitukseen!

Hannu Rautomäki

Lääkäriliitto on kuin alan mafia, joka sanelee koulutettavien lääkärien määränkin.
Heitä ei saa olla missään tapauksessa liikaa, ettei vain synny kilpailua työpaikoista.
Tavoite on pitää palkat huippukorkeina, ja siinä toimii ainainen lääkärivaje.

Lauri Kiiski

Tääliset polulistiset pläjäytykset mututuntumin ovat täysiä rimanalituksia - mutta niin perinteisiä demareille ja varsinkin Rinteelle. Helppoa peruskauraa ikääntyneille äänestäjille, joden varassa puolue itse asiassa on.

SDP: n lähtökohdissahan julkinen tuotanto ja työntekijöiden ay -hyvinvointi tulevat aina edellä ja vasta sitten mietitään asiakasta ( potilas , sairas, vanhus , lapsi ), maksajaa ja palvelujen laatukysymyksiä - jos mietitään lainkaan.

Karl Hummi

Lääkärit hoitamaan oikeasti sairaita ja vanhuksia.
Nykyisin lääkärit istuvat pörriäisissä hoitamassa helppoja ja terveitä työikäisiä. Näitä hommia voi tehdä työterveyshoitajat.
Eihän siinäkään ole järkeä, että lääkärit koulutetaan verorahoilla sitten pörriäiset houkuttelevat nämä ammatinharjoittaja lääkärit itselleen ja sitten ne myyvät kovalla katteella näiden työpanoksen takaisin julkiselle.
Julkinen terveydenhuolto pitää saada kuntoon. Se vaatii mm. työterveyslainsäädånnön muuttamista. Poistetaan työterveyden lakisääteisyys. Ohjataan firmoilta säästynyt raha julkiselle niin, että terveydenhuollosta tulee aidosti yksikanavainen.
Näin poistetaan se epäsuhta, että terveitä työikäisiä ylihoidetaan ja vanhuksia ja sairaita alihoidetaan.
Privaattiasia ei tarvitse tukea ollenkaan se kyllä pärjää.
Kunnat jotka eivät kykene hoitamaan velvoitteitaan pitää yhdistää niin kauan, että syntyy alue, joka pärjää omalla veropohjalla.
Lääkäreitä pitää kouluttaa lisää ja kunnalliseen terveydenhuoltoon pitää saada ammattijohtajia, jotka osaavat johtaa ja ymmärtävät taloutta. Eikä johtakiksi valita lääkäreitä, jotka ovat akateemisesti ja ammatillisesti pätevöityneitä.

Mikko Toivonen

Kyll' heti huomaa, että pihalla ovat kuin lumiukot myös sdp´ssä siitä miten sotea pitäisi uudistaa.
Ei sitä ratkaista millään lukkoonlyödyllä lääkäri tai hoitajamäärän lisäyksellä eikä jo olemassa olevan 100% valinnanvapaudenmuuttamisella lahjoitetuksi ja rahat veronmaksajilta lapun mukana pörssirahastajayksityisille- Ei liioin 18 maakunnan systeemillä kun koko maakuntarakenne on täysin tarpeeton ja haitallinen-
Ainoa mikä oli oikein on ajatus siitä että terveydenhuollon on pääosin oltava julkisen varassa ja tuottama.
Lääkärien ja hoitajien lisäkoulutusta tietysti nopeasti tarvitaan tai saamista maahan tuontihenkilöinä
Lääkärien hakeutumista muualle kuin pörriäisten keskuksiin on rakenteellisestri muutettava avaamalla pörriäisten lisäksi ammatinharjoittajalääkäreille mahdollisuus toimia ns. kotivastaanotoissa ja muutaman lääkärin ammatti pienklinikoissa maailman yleisen ja erittäin toimivan mallin mukaan.
Myös se miten lääkärit terveyskeskuksissa toimivat, kuinka monta potilasta he ottavat vastaan päivässä vaikkapa saksalaisiin kolleegoihinsa verrattuna olisi selvitettävä ja tehostettava lääkärien oikeaa työtä jättämällä kova "kirjanpito ja kirjoitusosuus sellaisen ammattilaisille ja vapauttaa lääkärin aika potilastyöhön. Asiaa kannattaisi kyllä objektiivisesti selvittää ja vertailla.
Lääkärien kielitaitovaatimuksia pitäisi myös lievittää, etenkin sellaisille jotka toimivat ammatinharjoittajavastaanoton kanssa, sillä he saattavat hyvinkin nopeasti saada asiakaskunnan joka on vaan iloinen jos pääsee englannin tai jollain muulla maailman-tai muuttokielellä asiansa selvittämään. Meillähän ihan konkreettisesti näkyy terveyskeskuksissa jo paljon selkeästi ei suomenkielisiä asujia.

Nita Hillner

En kannata esitystä! Muistuttaa liikaa Keskustan huonoa mallia. Joko kehittää nykyistä systeemiä (kansalaiset voivat valita myös kuntayhtymiin edustus), tai maks. 12 sotekuntaa, jossa sote-vero. Ellei alueet riittävän suuria, ei ne pärjää velvoitteestaan.

Pasi Käyhkö

Ihmettelen miten tämä SDP:n kyhäelmä on yhtään toimivampi kuin nykyinen hallituksen suunnitelma. Sehän on lähes kopio.
Maakunta-nimi on vain muuttunut nimeksi sote-alue.
Ei tämäkään tule onnistumaan. Toivottavasti muut puolueet eivät lähde tähän mukaan.

Nita Hillner

Lääkäreitä on koulutettu riittävästi, mutta valitettavasti nykyihmiset eivät tahdo terveyskeskuksiin töihin. Ne menevät mieluummin yksityisiin firmoihin, joissa on paremmat edut ja palkat. Mutta nämä nuoret lääkärit eivät tule aina ajatelleeksi sitä, että mikäli suuret kansainväliset pörssiyritykset valtaavat markkinat, lääkäreidenkin edut heikkenevät. Samoin käy kuin hoivabisneksessä. On hyvä muistaa että palkollinen on aina palkollinen koulutuksestaan huolimatta.

Anssi Laakso

Lääkäriliiton mukaan lääkäreitä valmistuu ensi vuodesta alkaen 300 enemmän kuin poistuu eläkkeelle, mutta eläkkeelle jäävät ovat pääosin pitkää päivää tehneitä miehiä. Valmistuvat ovat kuitenkin pääosin nuoria naisia, jotka eivät suostu tekemään pitkää päivää. Heillä on muita arvoja elämässään kuin raha ja lisäksi enemmän muita poissaoloja kuin miehillä. Lisäksi ikääntyvä väestö tarvitsee enemmän lääkäripalveluita. Lääkärien koulutusta ei pidä missään nimessä vähentää. Ei ole mitään pelkoa lääkärien työttömyydestä. Pula sen kun jatkuu.

Lauri Kiiski

Ja eräs Suomen arvostetuimmista lääkäreistä Juha Hernesniemi, joka on eräs maailman parhaimmista neurokirurgeista kautta aikojen jatkaa uraansa ilmaiseksi Kauko-Idässä yli 70 vuotiaana, koska ei ikänsä puolesta saa tehdä töitä enää Suomessa. Takana hänellä on nyt liki 13.000 neurokirurgista leikkausta.

Mitä tästä opimme ?

Mikko Toivonen

Minulle henkilökohtaisesti kelpaisi jos vaikka toisimme kerrasta, jos löytäisimme, 1000 englantia vain tai vaihtoehtoisesti hyvin puhuvana valinnaisen lääkärin hommiin. Kautta maailman kymmeniä vuosia asuneena ja työtä tehneenä olen heitä mitä erilaisimmissa kehitysmaissakin tavannut ja heidän ammattitaitonsa on kyllä erittäin korkea. Afrikassa en ole koskaan lääkäriä tavannut joten sen maanosan tasosta en voi mitään sanoa, mutta kaikkialla muualla osaamisen ja ilmaisun taso on ollut korkealla ja jos täällä olisi esimerkiksi vain englantia puhuva intialainen lääkäri jolle ammatinharjoitajana pääsisin heti vastaanotolle niin epäröimättä menisin.
Juuri on lisäksi ennustettu että ennenpitkää PK seudulla on neljäsosa ihmisiä jotka eivät ole suomenkielisiä. Sitäkin on osattava ottaa huomioon lääkäripalveluissa ja kielitaitovaatimuksissa.

Kaarlo Erjala

Sosiaali- ja terveysuudistus valmiiksi parlamentaarisella valmistelulla. Perusterveyspalvelut kuntapohjaisesti niin, että uudistus täyttää perustuslain vaatimukset. Erikoissairaanhoito laajoilla alueilla kuntien yhteisesti järjestämänä tai valtiollisesti. Tehostettuun laitoshoitoon 0,7 %:n hoitajasuositus.

Mikko Toivonen

Yllättävää kyllä, mutta vain Kristillisillä näyttää puolueista olevan rationaali 5 yliopistosairaalapiirin johtoinen terveydenhuollon perusorganisaation ajattelu yhdistettynä vastuulliseen julkiseen terveyden huollon perustasoon

Mitään kepu maakunta tai sdp sotekuntahimmeleitä ei tarvita. Sensijaan tarvittaisiin lakisääteisiä muutoksia kunnan määrittelyyn niin että kunta voi olla vain sellainen asujaimisto koostelma missä on ihan minimillään 100000 asukasta