Perjantai 24.5.2019

Pekka Haavisto varoittaa: ”Yksityiset terveysfirmat näkevät jo haaskan”

Luotu: 
14.3.2019 10:35
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Yksityisillä toimijoilla on sote-palveluissa rooli jatkossakin, mutta päätöksentekopöytään niillä ei ole asiaa”, Pekka Haavisto linjaa.
|

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto varoittaa purkamasta kuntien sote-ulkoistuksia koskevia rajoituslakeja. Haaviston mukaan tilanne sote-kentällä pitää rauhoittaa.

”Yksityiset terveysfirmat näkevät jo haaskan, ja kritisoivat aikaisemmin säädettyä rajoituslakia, jolla pyrittiin pitämään sote ja sen alueet kasassa, kunnes uudistus toteutuu”, Haavisto sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa yksityisillä toimijoilla on sote-palveluissa rooli jatkossakin, ”mutta päätöksentekopöytään niillä ei ole asiaa”.

Yksityiset terveysyritykset ovat hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua vaatineet rajoituslakien purkamista, ja Kuntalehden mukaan haluja tähän löytyy joistain kunnistakin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Terveysjätit haistoivat iskun paikan sote-hämmingissä

Kuntaliitto vastustaa rajoituslakien purkua. Vihreiden Haaviston lisäksi myös sdp otti tänään sote-malliaan julkistaessaan kantaa asiaan todeten, että rajoituslait pysyvät voimassa seuraavalle hallituskaudelle.

Haaviston mukaan vihreät ei esitteli nyt uutta sote-mallia, toisin kuin monet muut puolueet. Hänen mukaansa vihreiden linja on ollut jo pitkään sama.

”Vaalien jälkeen on ryhdyttävä toteuttamaan laajapohjaisesti uudistusta, joka asettaa ihmiset keskiöön. Tämä tehdään keskittymällä siirtämään vain perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuu kuntia suuremmille toimijoille”, Haavisto kirjoittaa puolueen sivuilla.

Hänen mukaansa vihreillä on viisi perusperiaatetta uudistuksen pohjaksi. Ne ovat seuraavat:

1. Siirretään ensi vaiheessa sote-alueille tai maakunnille vain sosiaali- ja terveyspalvelut. Ei tehdä aluehallinnon uudistusta ennen kuin sote-palveluiden osalta uudistus on maalissa.

2. Vastuu sote-palveluiden kokonaisuudesta pidetään julkisella järjestäjällä. Yksityiset ja kolmannen sektorin sote-toimijat pysyvät roolissaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon täydentäjinä. Sote-alueet voivat itse päättää, missä määrin haluavat valinnanvapautta lisätä nykyisellä pohjalla eli esimerkiksi palveluseteleillä.

3. Edetä voidaan jo valmistellun maakuntarakenteen pohjalta eli 18 sote-maakunnalla. Mahdollista on myös rakentaa malli tätä suurempien sote-alueiden (9–12 kpl) pohjalle. Ei tehdä alueiden nimestä arvovaltakiistaa, vaan hoidetaan uudistus maaliin.

4. Sote-alueille tulee niiden määrästä riippumatta olla suorilla vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus. Verotusoikeuden lisäksi tarvitaan maakuntien valtionrahoitusjärjestelmä.

5. Metropolialueella on omat haasteensa, ja ne on otettava uudessa sote-mallissa huomioon. Kuntien kuuleminen on tässä tärkeää.

LUE MYÖS: Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Se on Haaviston lässyn lässyn en sano mitään etten pahoittaisi kenenkään mieltä vaaleihin ja seuraavan vihreiden puheenjohtajavaaliin jatkuva asioiden esitystila. Ohimenevää kuten on ilmoitettukin.
Haaviston tilapäisen ajan jälkeen jonossa on pelkkiä utopistejä ja kettu-sekä hevostyttöjä.

Timo Virtanen

Pekka parka nyt vaan ei tunnu tajuavan sitä, että sotea on tehty jo 14 vuotta. Ja jälleen aletaan alusta. Rajoitusksilla ei ole mitään järkevää perustetta. Tämä olotila ei ole mikään poikkeustila . On näköjään pysyvä olotila, jolloin tällä perustuslain vastaisella kuntien itsemääräämisoikeutta räikeästi loukkaavalla lailla ei ole perustetta.

Risto Sinkko

Kyllä nämäkin esitykset ovat puhdasta sosialismia. Miksi julkisen vallan pitää järjestää toimintaa - mitä tahansa - jos yksityiset tekevät sen tehokkaammalla organisaatiolla ja kokonaiskustannuksena halvemmalla?

tom brunila

Siksi, että kun julkinen puoli järjestää toiminnan niin yksikään sentti ei mene osinkoina veroparatiisiin! Kaikki toimintaan annettavat rahat käytetään terveyspalveluiden tuottamiseen! Yksityisellä puolella tehokkuus mitataan voitolla! Mitä enemmän voittoa toiminta tuottaa sitä tehokaampaa se on! Ja tämän ajattelun tulos näkyi yksitiysissä hoivakodeissa: lian vähän työntekijöitä josta seurasi, että vanhukset jäivät hoidotta!

Pasi Käyhkö

Haaviston kertoma Vihreiden ehdotus on tähän mennessä puolueiden nimissä tehtynä hyvä. Hänen mainitsema 8-12 sote-alueen jako on jo huomattavasti parempi kuin muiden puolueiden hallintohommelit.
RKP:lle kävisi myös 5 sote-aluetta.

Johan Lapje

Eduskunta tuhosi taxipalvelun täysin. Nyt on vuorossa terveydenhoito.
Onkos mikään valtion pyörittämä virasto tai yritys missään maassa ja millään tasolla vaan koskaan tehnyt mitään oikein? Vain täydellistä munausta, epäpätevyyttä ja idiootteja joka puolella.

Tapio Pento

Haavisto voisi käydä Isossa Omenassa katsomassa miten yksityistetty terveysasema toimii paremmin kuin julkisissa hoteissa oleva. Jonot ovat lyhemmät.

Jos yksityistetylle asemalle maksetaan sama rahamäärä verorahoja kuin julkisella puolella ja sen palvelu on parempaa, mikä ihme siinä on väärin? Onko tavoite saada Neuvostoliiton terveydenhoito?