Perjantai 24.5.2019

Tv:n vaalitentit alkavat tänään – Paavo Väyrynen: ”Sapettaa”

Luotu: 
14.3.2019 11:15
  • Kuva: Alma Talent arkisto
    Kuva
    ”Tänään näyttäytyy eduskuntavaaleihin liittyvä poliittinen syrjintä räikeimmillään. Sapettaa”, toteaa Paavo Väyrynen Yleisradion ratkaisusta.
|

Television vaalitentit käynnistyvät tänään torstaina Yleisradion puheenjohtajatentillä. Studiossa ottavat yhteen yhdeksän eduskuntapuolueen puheenjohtajat, mutta yksi on pelistä poissa: Paavo Väyrynen.

Väyrysen perustamalla, kesken vaalikauden puolueeksi rekisteröityneellä Tähtiliikkeellä on vain yksi kansanedustaja, Paavo Väyrynen. Puolue Seitsemän tähden liike kuitenkin on, mutta Ylen tenttiin sen puheenjohtajaa ei kutsuttu.

”Tänään näyttäytyy eduskuntavaaleihin liittyvä poliittinen syrjintä räikeimmillään”, Väyrynen toteaa Puheenvuoron blogissaan.

”Mukana ovat kaikki muut eduskuntapuolueet paitsi Tähtiliike.”

Väyrysen mukaan on kohtuutonta, että muille eduskuntapuolueille ”suodaan rahalliselta arvoltaan jopa satojen tuhansien eurojen ilmainen julkisuus”, mutta Tähtiliike joutuu itse kustantamaan näkyvyytensä.

”Ja pääroolissa on valtion omistama ja verovaroin rahoitettava Yleisradio”, hän kirjoittaa.

”Sapettaa.”

Yleisradion päätoimittaja Jouko Jokinen on perustellut ratkaisua Ylen hallintoneuvoston päätöksellä sekä sillä, että ”vaaliohjelmista on tehtävä sekä toimituksen että erityisesti yleisön näkökulmasta hallittavia ja mahdollisimman laadukkaita”. Vaaliohjelmien rakenteen kannalta yhdeksän puoluetta on yläraja, Jokinen linjasi eduskunnan oikeusasiamiehelle, jolle Väyrynen oli asiasta kannellut. Hänen mukaansa Ylessä on linjattu, että vaaliohjelmiin osallistuvat puolueet, joilla on useampi kuin yksi kansanedustaja.

”Erikoinen perustelu. Kuinka suuri on ero yhdeksän ja kymmenen keskustelijan välillä? Minun mukanaoloni olisi nostanut keskustelujen laatua ja kiinnostavuutta, kuten vuodentakaiset presidentinvaalit osoittivat. Journalistiset perusteet olisivat nimenomaan edellyttäneet meidän mukana oloamme”, Väyrynen opponoi.

Yleisradiolla on ollut tapana järjestää yhdet vaalikeskustelut eduskuntapuolueille ja toisen eduskunnan ulkopuolisille pienpuolueille. Väyrynen katsoo pienpuolueensa joutuneen nyt syyttä jälkimmäiseen leiriin.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi kuitenkin ratkaisussaan, ettei Ylen vaaliohjelmiston järjestämisessä ollut huomautettavaa. Ylen tekemä päätös oli lakien mukainen, koska kaikki rekisteröidyt puolueet saavat tilaisuuden esittää näkemyksiään Ylen vaalisisällöissä tv:ssä, radiossa ja verkossa.

Apulaisoikeusasiamies viittasi eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjaukseen, jonka mukaan vaaliohjelmien tuotannossa voidaan ohjelmallisina näkökohtina ottaa huomioon ainakin puolueen suuruus ja puolueen parlamentaarinen asema. Näin ollen Ylen ratkaisu ei ollut lainvastainen tai Ylen velvollisuuksien laiminlyöntiä, ratkaisussa todetaan.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Kainulainen

Ei siellä ole myöskään Harkimo, joka ei ole halunnut perustaa edes puoluetta.Muutenkin osallistujia on aivan liikaa .Neljä tai viisi suurinta riittäisi.Sitten en ymmärrä, miksi puoluejohtajat nostavat kätensä pystyyn
puheenvuoron saadakseen.Hyvä puheenjohtaja jakaa kyllä puheenvuorot.

Juha Lapveteläinen

Apulaisoikeusasiamies viittasi eduskunnan perustuslakivaliokunnan linjaukseen, joka koostuu poliittisista puolueista ja päättäjistä ilman perustuslakituomioistuimen päätöstä. YLE:n päätös ei ole lainvastainen poliittisessa oikeusvaltiossa, kyse ei ole ainoastaan Tähtiliikkeen edustaja Paavo Väyrysestä, vaan myös muista suomalaisista pienpuolueista perustuslaillisiin oikeuksiin vedoten yhdistystoiminnan osalta. Haluaisin nähdä täysivaltaisen tuomioistuimen yhdeksän tuomarin päätöksen asiasta.

Petri Puustinen

Syrjikö yle tähtiliikettä vai lellikö syyttä sinisiä? Kumpikin on nyt eduskuntapuolue, vaikka viime vaaleissa ei kumpikaan ollut mukana. Tähtiliikkeellä on jopa sinisiä enemmän ehdokkaita. Oikeampi ratkaisu olisi ollut Terhon jättäminen myös ulkopuolelle.