Perjantai 24.5.2019

”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

Luotu: 
14.3.2019 15:03
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
    Li Andersson.
|

Faktakulma

Vasemmistoliiton uudistusten arvioituja tulovaikutuksia (puolueen mukaan), luvut miljoonia euroja vuodessa:

Pääomatuloasteikon progression kasvattaminen +100

Listaamattomien yhtiöiden osinkohuojennusten rajoittaminen +350

Yrittäjävähennyksen poisto +130

Kotitalousvähennyksen ehtojen palautus 2016 mukaisiksi + 30

Yksityisen eläkevakuutuksen verotuen poisto +85

Sijoitusrahastojen, sijoitusvakuutusten ja muiden kuorijärjestelyiden veropohjan tiivistäminen +200

Perintö- ja lahjaveron kohtuullistaminen (sis. sukupolvihuojennus) +150

Metsälahjavähennyksestä luopuminen +15

Varallisuusveron käyttöönotto +100

Konsernilainojen korkovähennysoikeuden rajoittaminen +140

Osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen lähdevero +250

Pakollisen veronumeron käytön laajentaminen +50

Fiskaalisen kassajärjestelmän käyttöönotto +130

Kaivostoiminnan rojaltivero +50

Lentovero +100

Ympäristölle haitallisten tukien karsiminen +500

Veroastetta tuskin voidaan alentaa, jos haluamme tulevaisuudessakin rahoittaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut vanhenevan väestön olosuhteissa, kirjoittaa Vasemmistoliiton kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen Puheenvuoron blogissaan.

Hän kertoo Vasemmistoliiton esittävän yli kahden miljardin euron verran ehdotuksia lisätulojen hankkimiseksi, jotta puolueen vaaliohjelmassaan esittelemiä laajoja uudistuksia voitaisiin toteuttaa.

”On rehellistä kertoa avoimesti, mistä rahat aiotaan ottaa. Siksi Vasemmistoliitto on julkaissut Mistä rahat -ohjelman, jossa kerromme, millaisilla vero- ja tukiuudistuksilla esityksiämme esimerkiksi rahoitetaan. Mikään muu puolue ei ainakaan vielä ole näin selkeästi kertonut, miten he aikovat ehdotuksensa rahoittaa”, Sarkkinen kirjoittaa.

Sarkkinen nostaa esiin ehdotuksen ansio- ja pääomatulojen erillisverotuksesta luopumisesta ja progressiivisesta pääomaverotuksesta.

”Yhdistetty verotus kaikille tuloille tekisi pääomatuloverotuksesta aidosti progressiivista, keventäisi pienten pääomatulojen verotusta ja hyödyttäisi kaikkia muita paitsi suurten pääomatulojen saajia. Nyt myös hyvin pienistä pääomatuloista peritään kohtalaisen suurta veroa, ja toisaalta suurten pääomatulojen veroprosentti on varsin matala suhteessa ansiotuloverotukseen, mikä osaltaan kannustaa tulonmuuntoon”, hän perustelee.

Vasemmistoliiton mallissa palkkaverotuksen progressiota lisättäisiin. Keski- ja pienituloisten verotusta kevennettäisiin, suurituloisten kiristettäisiin, puolueen Mistä rahat -sivulla kerrotaan.

”Suurituloisimpien valtionverotusta kiristetään maltillisesti: lisäämme voimassa olevaan tuloveroasteikkoon uuden, yli 100 000 euroa tienaavien veroluokan, jossa vero alarajan ylittävästä tulosta on 34 prosenttia.”

Puolue ottaisi myös käyttöön yleisen varallisuusveron, joka ”hillitsisi omaisuuserojen kasvua”.

”Varallisuusveron tulisi koskea kaikkea sellaista omaisuutta, jota ei tällä hetkellä veroteta. Veropohjaltaan laaja ja tiivis varallisuusvero tuottaisi huomattavan verokertymän jo hyvin pienellä veroprosentilla”, Vasemmistoliitto kertoo.

LUE MYÖS: Kokoomus hurjistui verolinjauksesta: ”Tarkoitus on verottaa kaikesta. Ihan kaikesta”

Myös suurten perintöjen ja lahjojen verotusta olisi syytä kiristää, puolue katsoo.

”Tämä tarkoittaisi myös sukupolvenvaihdoshuojennusten rajoittamista. Sukupolvenvaihdosten tukeminen on sinänsä perusteltua, mutta huojennusten nykytaso ei ole kohtuullinen tai oikeudenmukainen.”

Tulonlisäystä haettaisiin myös yrittäjävähennyksestä luopumisella ja listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen uudistuksella. Sipilän hallituksen yrittäjävähennyksessä elinkeinotoiminnan tulosta viisi prosenttia on verovapaata.

Lisätulot: 100 miljoonaa sieltä, 100 miljoonaa tuolta – mutta vielä enemmän yrityksiltä ja yritystuista

Vasemmistoliiton sivuston mukaan esimerkiksi pääomatuloasteikon progression kasvattaminen toisi valtiolle vuodessa noin 100 miljoonaa euroa, perintö- ja lahjaveron huojennusten rajoitus 150 miljoonaa euroa ja varallisuusvero 100 miljoonaa euroa.

Kahden miljardin euron tavoitteen kannalta merkittävämpiä ehdotuksia olisivat listaamattomien yhtiöiden osinkohuojennusten rajoittaminen (350 miljoonaa euroa vuodessa) sekä osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen lähdevero (250 miljoonaa euroa). Myös yrittäjävähennyksestä luopuminen kasvattaisi valtion verotuloja arviolta 130 miljoonalla eurolla, Vasemmistoliitto kertoo.

Ympäristölle haitallisten yritystukien karsimisen Vasemmistoliitto laskee tuovan valtiontalouteen jopa 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tämä tarkoittaisi muun muassa luopumista päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensoimisesta teollisuudelle sekä teollisuuden ja maatalouden energiaveron palautuksista sekä kivihiilen verotuksen nostamista.

Lisärahat Vasemmistoliitto käyttäisi Sarkkisen listan mukaan muun muassa vanhustenhoitoon, lasten koulutukseen, eriarvoisuuden vähentämiseen, ympäristön suojelemiseen sekä tulevaisuuden työelämän kehittämiseen. Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa esitetään muun muassa terveyskeskusmaksujen poistoa koko maasta sekä maksuttoman esiopetuksen ulottamista 5-vuotiaisiin. LUE LISÄÄ: Li Andersson: Suomeen väännetään 4 sote-jätin hintakartellia – ”Heidän markkinautopiansa ei toteudu missään”

LUE MYÖS: Antti Rinne hermostui talouskuripuheesta – Sipilä ja Orpo kuin yhdestä suusta: ”Myrkkyä”

Faktakulma

Vasemmistoliiton uudistusten arvioituja tulovaikutuksia (puolueen mukaan), luvut miljoonia euroja vuodessa:

Pääomatuloasteikon progression kasvattaminen +100

Listaamattomien yhtiöiden osinkohuojennusten rajoittaminen +350

Yrittäjävähennyksen poisto +130

Kotitalousvähennyksen ehtojen palautus 2016 mukaisiksi + 30

Yksityisen eläkevakuutuksen verotuen poisto +85

Sijoitusrahastojen, sijoitusvakuutusten ja muiden kuorijärjestelyiden veropohjan tiivistäminen +200

Perintö- ja lahjaveron kohtuullistaminen (sis. sukupolvihuojennus) +150

Metsälahjavähennyksestä luopuminen +15

Varallisuusveron käyttöönotto +100

Konsernilainojen korkovähennysoikeuden rajoittaminen +140

Osinkoverosta vapautettujen yhteisöjen lähdevero +250

Pakollisen veronumeron käytön laajentaminen +50

Fiskaalisen kassajärjestelmän käyttöönotto +130

Kaivostoiminnan rojaltivero +50

Lentovero +100

Ympäristölle haitallisten tukien karsiminen +500

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Hanna Sarkkinen
Hanna Sarkkinen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rouhiainen

Uskomatonta! Tämä katkaisee kamelin selän. Näillä puheilla saadaan verotulot laskemaan ja osaavat ihmisettekemääntöitään ulkomaille.

Suomen eläkejärjestelmä ei pysty maksamaan lupaamiaan eläkkeitä ja tuo omaisuuden ja säästön kateus verotustulee estämäään omieneläkerahojen säästön.

Hyvähän se on uhota kun saa kansanedustajan eläkkeet.

Juha-pekka Naukkarinen

Suuri on pelko vasemistolla,kun lupaavat aivan poskettomia,eivätkö ymmärrä ettei ihmiset sentään niin tyhmiä ole,jotta tuon uskoisivat,tuo jos toteutuisi niin varakkaat lähtisivät maasta omaisuuksineen ja yrityksineen,siinähän sitten korottelette niitä verojanne!

Janne Rantala

Olen aika varma että uskovat ja lupaamalla että muut maksaa saa varmasti hyvää pöhinää vaalikoppiin.Mutta samaa tekee esim.kokoomus korottamalla jatkuvasti pakollisia maksuja ja jakamalla rahat kavereilleen.Nyt äänestäjän pitää vain valita antaako vasemmiston vai kokoomuksen ryöstää itsensä vai valitseeko kulujen leikkaaja perussuomalaiset jolloin ryöstöä ei tarvitse tehdä.

Antti Harkila

Ehdotan talvirengasveroa, kännykkäveroa, TV-vastaanotinveroa, veroa kolmansita huosuista, paidoista, sukista, kengistä varsinkin naisten kengistä, tauluista ja kaikista astioista joita on enemmän kuin 2 per asukas.......jatkakaa listaa!

Karl Hummi

Pääomatuloissa on se ongelma, että ne voidaan siirtää pois Suomesta. Varsinkin kun 80 km päässä Helsingistä on maa, joka kannustaa vaurastumisesta.
Kannattaa perustaa sijoitusyhtiö Viroon ja siirtää kaikki omaisuus tuohon yhtiöön osinkoja ei veroteta jos ne sijoittaa yhtiöön, niillä voi ostaa yhtiöön lisää varallisuutta esim arvopapereita.. Vassarit haluaa tehdä Virosta suomalaisten veroparatiisin.
Suomi ei ole enää YYA -Suomi joka elää hermeettisesti. Rajat ovat EU:ssa auki. Raha katoaa, jos hyvätuloiset maksavat vain korkeita veroja eivätkä saa niille vastinetta.

Pasi Käyhkö

Vaaleihin on vielä aikaa yli neljä viikkoa ja nyt jo toinen puolue tämän päivän aikana demareiden lisäksi "mättää hiiltä pannuun" oikein urakalla. Mihin tämä mielettömyyksien vauhti ja määrää kasvaakaan ennen vaalipäivää?

Raija Lempiäinen

Odotahan kun kokoomus vastaa= alennetaan kaikkien veroja, yksityistetään terveyspalvelut, koulut ja päiväkodit. Poistetaan sosiaalituet, kun ei ole verotulojakaan. Tehdään Suomesta kertaheitolla todellinen kapitalistien temmellyskenttä! Vahvasti jakautunut luokkayhteiskunta, jokainen pitäköön huolen itsestään,kuten kykenee!

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #14

Joskus oikein miettii vakavasti että onko tää vaaleihin perustuva demokratia oikeesti parasta mitä voidaan tarjota. Minkälainen maa tää olisi jos hallituksen muodostais alojensa ammattilaiset, kansanedustajat vosisi toimia jonkinlaisena alahuoneena joka ei kuitenkaan juuri päättäisi mistään:) en tiedä olisiko tulos ainakaan paljoa huonompi kuin nykyisellä mallilla.

Irma Asikainen

Saattaisi olla monellakin tapaa parempi kuin tämä nykyinen holhousyhteikunta, jonka pääasiallinen tehtävä on tehdä vähempiosaisten elämästä helvettiä ja naureskella päälle. Ei se, että köyhää roikutettaan löysässä hirressä vuosikymmeniä, tee tästä yhteikunnasta yhtään sen parmepaa, mutta se on vaan helppo huudella, kun se ei ole kopsahtanut omalle kohdalle.
Kun olisi reilusti kapitalismi, niin silloin ei kaiken maailman loisille syntyisi tarvetta venkoilla tukiaisviidakossa ja syödä niin näiden todella tarvitsevienkin mahdollisuuksia. Ja saattaisi olla, että ei se kapitalisti raijaisi tänne noita mamujakaan jokaisesta Afrikan nurkasta, vaan miettisi parikin kerttaa, alkaako niitä elättää, mutta nyt, kun pitää olla poliittisesti korrekti, niin oikeistonkin on taivuttava "yleisen mielipiteen mukana". Se on näet vähän niin, että asiat näyttävät erilaisilta, kun niitä katselee täältä ruohonjuuritasolta.

Juha Mustonen

Kyllä. Se olisi hienoa. Ensin varat valtiolle, ettei ihmisillä ole mitään mielenkiintoa tehdä yhtään mitään oman elintason nostamiseksi ja sitten totaalinen romahdus ja kurimus. Samalla tavalla kuinka kaikissa sosialistivaltioissa aina tahtoo tapahtua.

Irma Asikainen

Samalla pyörähtää käyntiin myös varakkaiden muutto muualle ja nämä "kädet toisten taskuilla eläjät" jäävät nuolemaan näppejään. Sitten ollaan taas muutaman vuoden kuluttua tilanteessa, jossa valtion velka onkin paisunut yli äyräiden, iskee valtava paniikki ja tarvitaan jälleen järjen ääntä pistämään Suomi uudelleen ruotuun.
En puolustele tätäkään hallitusta, mutta en näe kyllä tässä vassujen höpötyksessäkään mitään järkeä, joten........

Satu Heinonen

Rahaa valtio säästää karsimalla hyödyttömiä yritystuki, mm. varustamot ja tuulimyllyt yms. Pekkarinen ei onnistunut karsimisessa, koska kepulaisia taitaa olla osakkaina tuulivoimayrityksistä. Kuka sitä nyt kavereilta haluaa rahaa viedä. Osinkoveroissa lienee tarkistettava.

Olli Parviainen

Sellaisia asioita kannattaa verottaa mitä halutaan vähentää.

Vasemmiston listan perusteella tulevaisuudessa halutaan nykyistä vähemmän yrittäjyyttä, vähemmän kotimaisia sijoituksia, vähemmän korkean lisäarvon työntekoa.

Uudistuslistalla ei näy olevan suorien yritystukien karsimista. Ilmeisenä lopputulemana halutaan ilmeisesti vähemmän uusia toimialoja ja ylläpitää tukiaisilla vanhoja toimialoja.

Jukka Nieminen

Onhan noita muitakin paikkoja ottaa rahaa mutta jostain syystä niihin ei saa koskea vaikka leipä jonot kasvaa ihan kotimaassa.

Haluaahan Kokoomus keventää tulo verotusta ja nostaa veroja asioissa joita kaikki tarvitsee eli laskea ostovoimaa heikoimmilta. Vasemmisto haluaa taas ottaa rikkailta ja antaa ostovoimaa heikoimmille.

Jokatapauksessa ei vasemmisto koskaan saa tarpeeksi ääniä kun SDP on isompi ja taitaa vaalien kannalta on isompi asia voittaako SDP vai KOK pääministerin paikan.

Tapio Mäkeläinen

Li Andersson vaatii rahaa korkeakouluille. Kaikki muut vasemmiston toimet miinoittavat halukkuutta pistää paukuja menetykseen kun palkkiona on kohta ulosmittausta muistuttava verotus.
Kovin vähän keskustellaan yli 12000 erityiskoulutetun maastamuutosta. He ovat veronmaksajia ja hyvin hyviä siinä.
Jos maahan tulee voimallisesti punainen hallitusohjelma niin lähtijöiden määrä vähintään tuplaantuu. Veronmaksajista 13% maksaa jo nyt 46% tuloveroista. Anderssonin punanuttuporukalle nk hyvätuloisten eli yli 3501€ kk tienaavien verotuksen yläraja on sama kuin ulosoton suojaosuus.

Pertti Ikonen

Vaalin jälkeisessä hallituksessa vähävaraisten ja työttömien on saatava balsamia haavoilleen Sipilä & Orpo & Soini Co:n aiheutamille rahallisille menetyksille. Nuo menetykset erityisesti näkyivät meidän vähävaraisten ruokapöydässä.

Marko Lilja

Onko hengittäminen vielä ilmaista? Suomen alueella oleva happi kuuluu valtiolle, joten hengittämistä täytyy verottaa. Jos ei ole luotettavia mittareita niin aluksi arvioverotus hapenottokyvyn mukaan. Kun harrastaa liikuntaa verotetaan hapen haukkomisesta enemmän.

Kari Keto

Lämmittää hetken mitä sen jälkeen ? Samaan aikaan koulutetut
ihmiset siirtyvät ulkomaille ja tilalle tulee kouluttamattomia ja
kielitaidottomia. Vaikka meillä onkin vanheneva väestö niin he maksavat
veroa kukin kykyjensä mukaan, ei kaikki ole laitoksissa hoidettavina.
Samaan aikaan meille siirtyy maahanmuuton myötä vanhuksia takuueläkkeelle joka on myös kuluerä ilman vastiketta ja kasvava määrä. Pitää myös muista vasemmistoliitossa jos taskut menee väärin niin se tulee kansalle kalliiksi.

Irma Asikainen

Ihmisille alkaa pikkuhiljaa valjeta, mikä se on tämä Hakaniemen herrojen (ja rouvien) klubi. No, ainakin useinpien liittojen puheenjohtajat näyttävät nykyään hyvinsyöneiltä, joten eiköhän se touhu ainakin joitakin vielä kannattele.