Sunnuntai 26.5.2019

Petteri Orpo latasi sote-linjansa IS-grillissä: “Valinnanvapaus on lyönyt itsensä läpi”

Luotu: 
14.3.2019 17:49
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpo.
|

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Ilta-Sanomien vaalitentissä torstaina kokoomuksen sote-kantaa.

Asiasta heräsi ihmetys aiemmin tällä viikolla, kun puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ensin sanoi, ettei kokoomukselta tule uutta sote-mallia, mutta sittemmin muutti lausuntojaan.

Kysymysmerkki kohosi sen ylle, mikä kokoomuksen kanta valinnanvapauteen on. LUE LISÄÄ: Nyt heräsi ihmetys kokoomuksen sote-kannasta – Valinnanvapaus on kysymysmerkki

”[Keskustan Juha] Sipilän malli piti sisällään valinnanvapauden palveluseteleiden muodossa. [Sdp:n Antti] Rinne on puhunut palveluseteleistä. Valinnanvapaus on lyönyt itsensä läpi”, Orpo julisti.

Näin kommentoi Uuden Suomen haastattelussa aiemmin tällä viikolla myös kokoomuksen hyvinvointiryhmän vetäjä Mia Laiho.

Laiho pyöritteli vastaustaan, kun Uusi Suomi kysyi kokoomuksen nykyistä kantaa suoran valinnan sote-palveluihin eli niin sanottuihin sote-keskuksiin. Juuri tämä osa valinnanvapautta on se, jota oppositio on haukkunut markkinamalliksi. Palvelu- tai asiakasseteleille on huomattavasti enemmän kannatusta, kuten Orpokin IS-tentissä totesi.

Orpolta ei kuitenkaan kysytty IS:n tentissä kantaa suoran valinnan sote-palveluihin.

Orpolta kysyttiin taas kokoomuksen sote-mallista, jonka kokoomus on kertonut tulevan ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

”Kokoomuksen malli…nyt tulee uutinen: ei meillä ole mitään mallia. Kansalaiset ovat kyllästyneet siihen, että vuodesta toiseen esitetään aina joku malli”, Orpo sanoi.

Orpo linjaa tänään kokoomuksen Verkkouutisten haastattelussa, että kokoomus lähtisi uudistamaan sotea kuntalähtöisesti. Samaa ovat aiemmin puhuneet puolueen ”sote-kapinalliset”, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Elina Lepomäki.

”Haluamme kehittää tältä nykyiseltä kuntapohjalta meidän nykyisiä palveluita. Ei me tarvita maakuntatasoa, ylimääräistä hallintoa eikä ylimääräisiä veroja”, Orpo linjaa.

LUE MYÖS:

Ilmiriita sotesta repesi keskustan ja kokoomuksen välille: ”Propagandalla piilotetaan valinnanvapauden ongelma”

Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

On muuten jännä juttu, että ikäänkuin ollaan vastustamassa valinnanvapautta, mutta tosiasiassa se on hyväksytty jo. Hyvä asia, miksi ? Monopoli on aina kehityksen jarru. Kukapa sitä nyt suuremmin ponnistelisi toimintansa kehittämisessä, jos asiakkaalla ei ole vaihtoehtoja. Valinnan vapaushan merkitsee sitä että asiakas voi äänestää jaloillaan, suuntaan ja toiseen, jos homma ei suju. Ja hallituksella sekä eduskunnalla on aina mahdollisuus puuttua epäterveeseen toimintaan.

Mikko Toivonen

Paitsi, että se 100% valinnanvapaus omilla rahoillaan on jo pitkään ollut olemassa. Kyse on puhtaasti verorahojen vapaudesta ajautua pörssiterveys rahastajille eli "pörriäisille" ja pois yhteisvastuiullisesta julkisesta
Merkeistä päätelleen myös sosiaaaalidemokraatit eivät edelleenkään ole suunnittelemassa yhtään järjellisempää toimintaa vaikka muodollisesti sanovatkin osin tuota ansaitsematonta rahansiirtoa vastustavansa.
Paras ratkaisu on edelleenkin lähellä suurten kaupunkien johtajien mallia missä vahvat kunnat ilman muita himmeleitä hoitavat homman ja pitävät samalla pörriäiset niille annetuissa rajoissa joiden pitäisi pysy 20% sisällä kokonaisterveydenhuollosta ja mieluiten pörssimuodossa kokonaan pois vanhustenhoivasta ja korvat se kaikki kuntien ja ammatinharjoittajien sekä pienyritysten tuotannolla järjelliseen ja vastuiulliseen hintaan ja tapaan.

Nita Hillner

Luin Yleltä mietteitä Kainuun tilanteesta soten kaaduttua. Kainuussa asuu 70 000 ihmistä. Miksi ei Kainuun maakunnasta voi muodostaa yhden kunnan - Kainuun kunta/kaupunki? Puolet väestöstä nimittäin asuu jo nyt Kajaanissa. Miksi ihmeessä ihmiset rakastavat näitä hallinnon rakenteita? Eikö riittävä määrä lääkäreitä, hoitajia ym. olisi se tärkein näkökanta?

https://yle.fi/uutiset/tuoreimmat

Tapio Tuomisto

Juu Kokoomuksen valinnanvapaus köyhille eläkeläiselle hoivakotiasiakkaalle on Attendon ja Esperi Caren välillä..vähän sama jos natsit olisivat antaneet keskitysleiriasiakkaalle valinnan vapauden Auschwitzin ja Bergen Belsenin välillä.