Perjantai 24.5.2019

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Luotu: 
15.3.2019 07:31
Päivitetty: 
15.3.2019 07:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Sellaiseen hallitukseen en lähde, missä ei oikeasti ole suunnitelmaa siitä, miten tavoitteeseen päästään, oli se (tavoite) mikä tahansa”, Juha Sipilä sanoo Uuden Suomen, Kauppalehden ja Talouselämän haastattelussa.
|

Faktakulma

Keskustan tavoitteita

Työllisyysaste 75 prosenttiin.

Keinoina paikallisen sopimisen lisääminen ja oppisopimuskoulutus.

Maltillisia veronkevennyksiä työtulo-, kunnallis- ja eläketulo- vähennysten kautta.

Yrittäjävähennystä kasvatettava ja yrittäjähuojennus pienille osingoille.

Myös metsävähennykseen korotus.

Alvin ala- ja ylärajan nosto.

Sähköveroon alueellinen porrastus.

Haja-asutusalueiden asumiseen erilaisia tukia ja kannustimia.

Kiinteistöverolle tulosidonnainen katto.

Työllisyysasteen nosto on keskustan ykköstavoite. Maakuntamallissa voidaan edetä asteittain.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä lähtee tavoittelemaan paalupaikkaa eduskuntavaaleissa runsaan 14 prosentin gallup-kannatusluvuista piittaamatta. Sipilä uskoo, että kampanjan edetessä hallituksen saavutukset valkenevat kansalaisille.

”Selvä ilmapiirin muutos on tapahtunut. Me tavoittelemme veturin paikkaa”, Sipilä sanoo pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa ja väittää käyttävänsä isännän ääntä siellä myös puolen vuoden kuluttua.

Keskustalla on kaksi keskeistä tavoitetta seuraavalle vaalikaudelle: työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin ja paukkuja lisätään koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Sipilällä on yksi kynnyskysymys hallitusyhteistyölle: tyhjän puhumisen päälle hän ei aio rakentaa.

”Sellaiseen hallitukseen en lähde, missä ei oikeasti ole suunnitelmaa siitä, miten tavoitteeseen päästään, oli se (tavoite) mikä tahansa.”

Vaikka Sipilän hallituksen suurprojekti sote ajoi karille, Sipilällä on kiistatonta näyttöä työllisyysasteen nostosta.

Sipilä sanoo, että myös edellinen hallitus kirjasi työllisyystavoitteeksi 72 prosenttia, mutta ”sen eteen ei vain tehty mitään”.

”Ei se meillekään mikään itsestäänselvyys ollut, vaan siinä tehtiin 80 eri tointa. Tässäkin salissa on istuttu pitkiä päiviä miettimässä, kun näytti, että se (työllisyysaste) ei lähde millään sieltä nousemaan.”

Ensi kaudella keskusta tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta. Se on puolueen päätavoite. Sipilän mukaan tavoitteeseen pääseminen edellyttää paikallisen sopimisen lisäämistä, joka toteutetaan joko työehtosopimusten kautta tai lakiteitse.

Sipilä ei halua sanoa, voisiko demariyhteistyöstä olla apua paikallisen sopimisen lisäämisessä vai päinvastoin.

”Se riippuu hallitusneuvotteluista. Ehkä he kertovat oman keinonsa tässä vaalikampanjan edetessä.”

”Selvä ilmapiirin muutos on tapahtunut. Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Työllisyystavoitteen saavuttaminen vaatii Sipilän mukaan myös kohtaanto-ongelman ratkaisemista. Yli 62 000 työpaikkaa jäi hänen mukaansa tällä vaalikaudella syntymättä osaavan työvoiman puuttumisen takia.

Sipilä lisäisi oppisopimuskoulutusta palkkaamalla tuhat opettajaa tai ohjaajaa työpaikoille. Hän arvioi, että sitä kautta saadaan 30 000 uutta työpaikkaa ja se auttaa myös ehkäisemään nuorten syrjäytymistä.

”Meillä on yli 600 000 ihmistä peruskoulutuksen varassa. Sillä tavalla saataisiin heille toisen asteen tutkinto.”

Soten kaatumista Sipilä luonnehtii valtavaksi pettymykseksi. Tehty työ ei kuitenkaan hänestä mennyt hukkaan. Sen päälle on hyvä rakentaa.

Sipilä arvioi soten kaatuneen valinnanvapauden kunnianhimon tasoon. Maakuntamallin osalta hän on valmis portaittaiseen etenemiseen 18 maakunnan tehtävien osalta ja 20 prosentin maakuntaveroon.

Keskusta julkisti keskiviikkona vaaliohjelmatavoitteensa. Työllisyyden kasvusta syntyvällä pelivaralla keskusta rahoittaisi perusturvaa ja peruspalveluita. Vanhuspalveluillekin tulisi nyt 0,7 hoitajamitoitus, vaikka 2016 lakimuutoksella hallitus höllensi sääntelyä vanhuspalveluissa.

Keskusta lisäisi kiistanalaisten verovähennysten määrää laajentamalla yrittäjä-, metsä-, kotitalous-, työasunto- ja lahjoitusvähennystä ja laittaisi kiinteistöverolle tulosidonnaisen katon, koska nykyjärjestelmä johtaa Sipilän mukaan kohtuuttomuuksiin maatiloilla.

”Moni viljelijä maksaa 10 000 euron kiinteistöveron, ja saattaa olla, että yrittäjätulo on pienempi kuin kiinteistövero.”

Sdp on uhannut laittaa leikkuriin Sipilän hallituksen yrittäjä- ja metsä- lahjavähennykset. Sipilän viesti demareille kuuluu, että se ei käy.

Tosin metsälahjavähennyksen keskusta voisi ohjelmansa mukaan vaihtaa metsävähennyksen kasvattamiseen.

LUE LISÄÄ VAALEISTA:

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

”Verotetaan kaikkea omaisuutta, jota ei nyt veroteta” – Vasemmistoliitto sanoo suoraan mistä repisi 2 miljardia

”Huvittavaa” - Li Andersson sivalsi Petteri Orpon ”poliittista voittoa” Yle-tentissä

Kokoomus hurjistui verolinjauksesta: ”Tarkoitus on verottaa kaikesta. Ihan kaikesta”

”Se on verot jaettuna bkt kertaa sata” – Juha Sipilä kuittasi Antti Rinteelle, yleisö räjähti nauruun

Faktakulma

Keskustan tavoitteita

Työllisyysaste 75 prosenttiin.

Keinoina paikallisen sopimisen lisääminen ja oppisopimuskoulutus.

Maltillisia veronkevennyksiä työtulo-, kunnallis- ja eläketulo- vähennysten kautta.

Yrittäjävähennystä kasvatettava ja yrittäjähuojennus pienille osingoille.

Myös metsävähennykseen korotus.

Alvin ala- ja ylärajan nosto.

Sähköveroon alueellinen porrastus.

Haja-asutusalueiden asumiseen erilaisia tukia ja kannustimia.

Kiinteistöverolle tulosidonnainen katto.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Nythän siinä kävi niin, että parlamentaarinen Pekkarisen työryhmä ei löytänyt yhtään "turhaa" , siis karsittavaa ,tukea. Kolikon toiselta puolelta paljastuu aina tuen vaikutus työllisyyteen. Ja siinä asiassa EK (suuret työnantajat) ja SAK löytävät helposti toinen toisensa. Maatalous- ja metsätaloustuet taas ovat MTK:n ja Kepun erityisen huolenpidon kohde. Sitten on vielä yleinen näkökulma.. Tuethan palvelevat monesti tuotekehitystä ja muita innovaatioita. Sillä saralla Suomella ei ole varaa jäädä muista jälkeen lainkaan. Helppo on aina sanoa, että karsitaan jostain, mutta kun aletaan tilannetta tutkailemaan tarkemmin niin todetaan, ettei se taida olla järkevää tai ilmaantuu kovia vastavoimia.

Jari Eeva

Keskustan tupailloissa on ilmapiiri saattanut muuttua, eipä muualla. Oppositiossa Keskusta tulee antamaan hyvää tukea hallitukselle vähävaraisten puolustamisellaan ja korostamalla koulutukseen panostamisen tärkeyttä.

Pasi Käyhkö

Toivossa on hyvä elää - sanoi lapanato- niin kauan kuin toivo elää.

Ihmettelen tosiaan jos kansalaiset ovat unohtaneet Keskustan puliveivaukset.
Tämäkin Sipilän sanoma kertoo hänen vähättelevästä suhtautumisesta kansalaisiin.

Seppo Simonen

Jotenkin tässä vaistoaa että punavihervasemmistovapaapaavuorelais invaasio luhfata ja tehdä kaikkien aikojen puhallus dis informaatiolla erinomaisen työn tehnyttä hallitusta vastaan on tiensä päässä.
Onneksemme meillä on turvallinen Keskustapuoluekansanliike johon voi luottaa ja joka tekee pyyteettömästi työtä meidän elinolosuhteiden parantamiseksi.

Arto Luukkanen

Merkillinen juttu. Laivan kapteeni ajoi karille ja totesi heti eroavansa kapteenin virasta. Sen jälkeen hän ottaa ensimmäisen pelastusveneen ja alkaa mesoamaan, että haluaa uudelleen laivan kapteeniksi. Huudon tarkoituksena on ilmeisesti se, että ihmiset unohtaisivat mitä on tapahtunut. Kepun aktiivit ovat taas kuin juuri eronneet miehet, jotka liehuvat ensimmäisissä eron jälkeisissä naistentansseissa.

Seppo Simonen

Arto oli Juha Sipilältä viisas toimenpide ottaa askel taaksepäin ja nyt kaksi askelta eteenpäin ja jättää sotepallo tälle punavihervasemmistovapaavuorelais likille kannettavaksi kun ne niin niin sitä halajisivat.

Nyt on kaikki polittiset kuviot avoina ja Keskustapuolueella on täysi traivi päällä.

Tapio Tuomisto

Kepun lestadiolaissiipi saa Sipilän johdolla rukoilla pitkään kädet ristissä tupailloissaan, ennen kuin hallitusportit pääministeriksi aukeavat..kannattaisiko kuitenkin varmuudeksi rukoilla myös lohtua, että jos Herra on päätyänyt antaa kepulle tämän koettelemuksen ja jättää kepun oppositioon, niin kepu ja Sipilä on sen ansainnut.

Pentti Westerholm

Osa toivoo hartaasti paluuta 65 % työllisyysasteeseen.Sekä valtion velan lisäämistä ja rahan jakoa vastikkeettomasti hyvin voinnin lisäämiseksi.Näin on toimittu ennen Sipilän hallitusta viimeiset 10 vuotta.Tulokset eivät olleet kovin rohkaisevia,mutta ei sille mitään voi jos kansa näin haluaa.Sitä saa mitä tilaa.

Pasi Käyhkö

Keskusta sai turpaansa kymmenen vuotta sitten ja saa taas.
Silloin syynä oli jopa rikollinen kähmintä ja maan talouden romahdus. Bkt putosi 7,5% vuonna 2009. Näistä johtuen maa
Nyt maailman talous on ollut 5 vuotta vahvassa nousussa ja vetänyt myös Suomen kasvuun.
Hallituksen teot kasvuun ovat olleet hyvin rajalliset.
Mutta kähminnän takia puolue on jälleen lirissä.
Veronmaksajien rahaa on jälleen käytetty vastuuttomasti.

Seppo Simonen
Vastaus kommenttiin #12

Kokoomukselainen ja Sosialidemokraattinen epäpyhäallianssi takoi viime halliituskaudella viisi miljardia per vuosi lisää valtionvelkaa elikä 80 miljardista 100 miljardiin työttömyysen piti vähentyä 100 tuhannella mutta tuli 100 tuhatta lisää jotenka siinäpä on saldoa purtavaksi myös Pasille.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #19

Nimimerkillä Seppo Simonen kirjoittava, tarkasteleppa kyseinen historia vuodesta 2008 alkaen. Silloin ehkä ymmärrät tapahtumien kulun.
Ymmärrän kyllä pettymyksesi nykytilanteeseen. Kapteeni jätti laivan ja petti samalla hallituskumppanitkin.

Tommi Messi
Vastaus kommenttiin #19

Sepon kannalta olisi hyvä ymmärtää että yhdessä Kokoomuksen leikkaus politiikan kanssa Keskusta on saanut. Ikäihmisten hoivan kriisiin 350Me leikkaus - johtanut ylisuuriin ulkoistuksiin kunnissa joissa Keskusta johtoisesti päätökset.
Koulutus reformi on luonut ammattikoulusta erityisen tuen tarvitsevien koululaitoksen ala Sanni Laasonen. Varhaiskasvatus on ulkoistettu Touhutalo ketjulle jossa sen hallituksessa häärii sana mies kuin Attendossa. Kokoomus teki voiton tavoittelusta valtakunnallisen ohjelman. Räikeinpänä Hesan ongelmat 43 luvatonta päiväkotia. SDP ja Vasemmisto ei myöskään pääse eroon yhteyksistään hoiva bisneksessä. Voi olla, että kolme jytkyä on jota pelätään: Paavo, Ilja ja Jussi.

Kenneth Ainetdin

Pentti hyvä se ei voi olla niin, että työllisyyden kasvu luetaan hallituksen aikaansaamaksi ja työllisyyden lasku maailmanlaajuisen laman syyksi.

Yleensä näitä suhdanteita ja niiden seurauksia heiluttelee maailmantalous eikä jonkun pienen maan itsepäisen pääministerin tekoset.

Seppo Simonen

Juha Siplä ja Keskustapuoluekansanliike luottaa itseensä eikä vieraisiin matkantekijöihin idän suunnalta.
Pois punavihervasemmistolaisvapaavuorelainsesta sääty-yhteiskunnasta yhdenvertaisen ihmisen eloon niin maaseudulla kuin kapungeissakin kumpikin tarvitsee toisansa tähän löytyy hyvä ja paras illuusio Keskustapuolueesta.

Tuomo Oksanen

Voin kertoa. Meillä on kesäkioski.
Peräti 9 tehoneliötä mutta on pystytty linja-autolastillisiakin porukoita palvelemaan.
Nooh, jokunen vuosi sitten oli tämä KePun pyörämarssi. Tuli tiedustelu että on ajateltu tässä olevan yksi etappi ja tauko, noin parikymmentä pyöräilijää. Ollaanko auki ja palvellaanko?
Toki, tuohan on lottovoitto pikku kioskille. Mamma tekee kinkku- ja juustosämpylät ja sulatellaan pullaa pakasteesta, kahvia keitellään pari pannua valmiiksi.
Moccamasterilla saa n. 5:ssä minuutissa pannullisen ja kaikki eivät välttämättä joisi kahvia. Näin oletettiin. Ilmoitettu h-hetki tulee vaan mitä nämä kepulaiset sporttiset ökyisännät ja -emännät tekee. Ne ajaa ohi. Siinä meni parikymmentä pyöräilijää.
Jotenkin moon tykännyt että jos asioista on sovittu niin siitä pidetään kiinni. Ei näiden kanssa. Ei minkäänlaisia selityksiä eli jäähän siitä aika paska maku.
Jotenkin tuli se sanonta mieleen että joka tekee vilppiä pienessä se tekee sitä isossa ja mää en voi muuta kuin ihmetellä jos Juhan puheisiin uskotaan toistamiseen.
Härskiä meininkiä.

Juha Lapveteläinen

Ensinnäkin maakuntien määrää ei voi eduskunta päättää perustuslaillisesti, ainoastaan itsenäisten kuntien kunnanvaltuustot voivat tehdä päätöksen perustettavan maakunnan alueellisesta suuruudesta. Itsehallinnollisessa maakuntahankkeessa nykyiset julkiset palvelut jaetaan maakuntavaltuuston-ja kunnanvaltuuston vastuulle, kansalaiset maksavat palveluista maakunta-ja kuntaveroa. Verotus ei lisäänny nykyiseen yksikuntamalliin verrattuna. Päätös tekesi jokaisesta yksittäisestä kunnasta maakunnan alueella perustuslaillisen itsemääräämisoikeutetun kunnan, joka tekisi itsenäisiä päätöksiä ilman eduskunnan valvontaa. Maakuntavaltuusto, ja sen alaisuudessa työskentelevät työntekijät saavat jatkossa valtionosuusrahoitusta eduskunnalta, joka tekee yhteistyötä maakuntien edustajainhuoneen kanssa äänestysoikeutta asioissa, mitkä koskevat maakuntien ja valtion yhteisiä päätöksiä. Maakuntien edustajainhuoneen edustajat istuisivat joka tapauksessa eduskunnassa jos maakuntia ei perusteta, maakuntien paikallishallinnollista ääntä olisi saatava enemmän esille Suomessa, sillä ratkaisu tulee lisäämään tulevaisuuden pienyrityshankkeita oleellisesti isänmaassa. "Tämähän on hyvä ratkaisu (teille) eduskunnalle", lainatakseni oikeusministeri Häkkäsen parin vuoden takaista ylimielistä letkautusta Vihreiden edustaja Touko Aallolle suorassa YLEN:n tv-lähetyksessä, mikä osoittaa vallan hyvin poliittisen oikeusvaltion tahtotilan yli kansalaisten oikeuskäsityksen perustuslaillisesta Suomen Tasavallasta yksilönoikeuksien osalta, joita ei ole olemassakaan. Keskustapuolueen Sote-maakuntahanke koskee terveydenhoitopalvelujen uudistusta yksityistämällä nykyinen julkinen sektori, poliittisten puolueiden ja päättäjien maakuntahanke on täyttä hämäystä ilman vahvaa paikallishallintoa maakunnissa, mitä maakuntien edustajainhuone-ja maakuntavaltuusto edustaa, puhumattakaan kansalaisten oikeuksista perustuslakituomioistuimen puuttuessa yhteiskunnasta. Suomen Tasavalta, nimen pitäisi tarkoittaa jotain muuta kuin poliittista oikeusvaltiota puoluepäätöksin eduskunnassa, riistäen perustuslailliset kansalaisoikeudet äänestäjiltä.

Matti Virtanen

Keskustan tilanne näyttää huonolta koska äänestäjiä ei kaikille riitä.

Demarit ovat huipulla ja kokoomus ottaa äänensä tasaisen varmasta äänestäjäkunnastaan.

Nukkuvat, jos heräävät, eivät äänestä vanhoja puolueita.

Kai Lähteenmäki

Mistä rahaa Tulevaisuusinvestointeihin- T&K, täsmäkoulutus, yms?
Noh.
3 askelta eteenpäin- ja tarvittaessa 2 taaksepäin?

10 v sitten kok. ja sdp kilpailivat kohtalokkaasti sairaanhoitajien äänistä.
Pienipalkkaisten hoitajien imussa nostettiin myös isopalkkaisten byrokraattien, turhiksien ja haitakkeiden palkkoja reippaasti n 30%.
Ja eläkettä noille kertyi mukavasti 30v ajaksi- toisin kuin yksityispuolen poispotkituille ;-/

Puolimiljoonaa kuntien ja valtion palkannauttijaa nosti reippaasti tulojaan - samalla kun yksityispuolella 30% sai kenkää- ja eläkekertymä lähes pysähtyi..
Vuodessa lähes 10 mrd lisämenoja 10 v ajaksi = n 100mrd ryöstö ...

Nyt voitais solidaarisuusyistä noiden suurituloisten (mediaanin yläpuolisten n. 3500e/kk) palkannauttijoiden ja eläkeläisten tuloja hieman leikata- jotta rahaa riittäisi mediaanin alapuolella tärkeämpiin ja kipeimpiin tarpeisiin- eikös vaan?

Ja sitten pitää olla tarkkana etteivät erilaiset lobbarit pääse kahmimaan rahaa esim tuulimyllyjen tukiin- johion on jo mennyt mrd -, ilman mitään hyötyä ilmastolla.

Ja asuminen ym elämisen kustannuksia pitää saada reippaasti alemmas- globaali kilpailu ei salli meidän nostella palkkojamme mielin määrin!

Kai Lähteenmäki

Mistä rahaa Tulevaisuusinvestointeihin- T&K, täsmäkoulutus, yms?
Noh.
3 askelta eteenpäin- ja tarvittaessa 2 taaksepäin?

10 v sitten kok. ja sdp kilpailivat kohtalokkaasti sairaanhoitajien äänistä.
Pienipalkkaisten hoitajien imussa nostettiin myös isopalkkaisten byrokraattien, turhiksien ja haitakkeiden palkkoja reippaasti n 30%.
Ja eläkettä noille kertyi mukavasti 30v ajaksi- toisin kuin yksityispuolen poispotkituille ;-/

Puolimiljoonaa kuntien ja valtion palkannauttijaa nosti reippaasti tulojaan - samalla kun yksityispuolella 30% sai kenkää- ja eläkekertymä lähes pysähtyi..
Vuodessa lähes 10 mrd lisämenoja 10 v ajaksi = n 100mrd ryöstö ...

Nyt voitais solidaarisuusyistä noiden suurituloisten (mediaanin yläpuolisten n. 3500e/kk) palkannauttijoiden ja eläkeläisten tuloja hieman leikata- jotta rahaa riittäisi mediaanin alapuolella tärkeämpiin ja kipeimpiin tarpeisiin- eikös vaan?

Ja sitten pitää olla tarkkana etteivät erilaiset lobbarit pääse kahmimaan rahaa esim tuulimyllyjen tukiin- johion on jo mennyt mrd -, ilman mitään hyötyä ilmastolla.

Ja asuminen ym elämisen kustannuksia pitää saada reippaasti alemmas- globaali kilpailu ei salli meidän nostella palkkojamme mielin määrin!