Perjantai 24.5.2019

Vaalikoneilla on merkittävä vaikutus äänestyspäätöksiin – Politiikan tutkija: ”Joku voi vaihtaa ehdokastaan koneen perusteella”

Luotu: 
15.3.2019 10:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vaalikoneen vaikutus äänestyspäätökseen on suurin silloin, jos vaalikoneen käyttäjällä ei ole ehdokasta mielessään, tutkija toteaa.
|

Alma Median ja Uuden Suomen vaalikone on auennut tänään perjantaina. Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg pitää vaalikoneita vaivattomana keinona saada tietoa ehdokkaista ja vaaleista.

Tee vaalikone tämän linkin takaa.

Vaalikoneilla on merkittävä vaikutus ehdokkaiden valintaan ja äänestyspäätöksiin. Näin kertoo Tampereen yliopiston politiikan tutkija Sami Borg.

Alma Median vaalikone julkaistaan tänään perjantaina. Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta 2019.

Borg tutkii vaalikoneiden käyttöä ja merkitystä Tampereen yliopiston Vaalikoneet 2020 -hankkeessa. Vaalikoneiden merkitystä on tutkittu myös vuodesta 2003 alkaen Vaalitutkimuksissa.

Borgin mukaan vaalikoneiden merkitys on selvästi kasvanut. Vuonna 2003 kahdeksan prosenttia vastaajista kertoi seuranneensa vaaleja hyvin tai melko paljon vaalikoneiden avulla. Vuonna 2015 lukema oli jo 26 prosenttia. Nuoret käyttävät vaalikoneita selvästi enemmän kuin vanhempi väestö. Alle 30-vuotiaiden kohdalla lukema oli vuonna 2015 jo 42 prosenttia.

”Viime eduskuntavaaleissa vaalikoneet olivat alle 30-vuotiaiden keskuudessa suosituin tapa seurata vaaleja ja saada tietoa vaaleista”, Borg sanoo.

Monelle äänestäjälle tärkein tietolähde

Vaalikone on yhä useammalle tärkein tietolähde äänestyspäätöksen kannalta. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa alle 34-vuotiaista yli puolella ehdokkaan vaalikonevastaukset vaikuttivat paljon tai ratkaisevasti siihen, ketä äänestetään.

Vaalikoneet vaikuttavat merkittävästi nuoriin äänestäjiin, koska Borgin mukaan nuoret tuntevat ehdokkaita vanhoja huonommin eivätkä ole niin kiinnittyneitä puolueisiin.

”Nuoret hakevat politiikkaa koskevaa tietoa muutenkin netistä ja sosiaalisesta mediasta.”

Politiikan suurkuluttajille ajanvietettä

Politiikan suurkuluttajille vaalikoneet ovat Sami Borgin mukaan ajanvietettä. Suurkuluttajat eivät välttämättä äänestä vaalikoneen osuvinta ehdokasta, mutta he saattavat varmistaa, mitä oma suosikkiehdokas on kysymyksiin vastannut ja perustellut. Lisäksi he saattavat tarkastella muidenkin ehdokkaiden vastauksia.

”Joku voi vaihtaa ehdokastaan koneen perusteella”, Borg toteaa.

Vaalikoneen vaikutus äänestyspäätökseen on suurin silloin, jos vaalikoneen käyttäjällä ei ole ehdokasta mielessään.

Vaalikoneesta saa tietoa vaivattomasti

Sami Borg sanoo, että vaalikoneet helpottavat informaatioähkyä, koska esimerkiksi eduskuntavaaleissa ehdokkaita on paljon.

”Vaalikoneet ovat auki 24/7, ja niistä saa tietoa vaivattomasti.”

Borgin mielestä toimituksilla on iso vastuu vaalikonekysymysten määrittämisessä.

”Toimituksilla on vastuu, että kysymykset ovat merkityksellisiä suhteessa poliittiseen instituutioon.”

Eli eduskuntavaaleissa on hyvä kysyä kysymyksiä, jotka kuuluvat eduskunnan tehtäväkenttään.

LUE MYÖS: Alman vaalikone nyt auki – Etsi ehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Nieminen

Vaalikoneet aika heikkoja minusta. Valitsemani puolueen linjan kanssa 80% samaa mieltä niin ei meinaa löytyä ehdokasta ko. puolueesta vaalikoneella.

Pakko kuitenkin valita edustaja vaalikoneen avulla ja hieman netissä ansioluetteloita lukemalla...

Kuitenkin samaa mieltä että vaalikoneet vaikuttaa vaalitulokseen ihan varmasti nykyaikana.

Mikko Toivonen

Minäkin olen todennut että vaalikoneet sijoittavat selektiivisillä kysymyksillään ihmisen ihan eri paikkaan poliittisesti, missä hänen ajatustensa todellisuus on.
Huvikseenhan niitä tietysti kokeillaan ja sitten vähän naureskellaan.
Kyllä niistä jotain yleissuuntaa kuitenkin löytyy. Esimerkiksi minun valinnoissani aivan systemaattisesti kepu, sdp, vas, vihreät ja rkp jäävät alle 40% yhteensattuvuuteen

Juha Toppi

Vaalikoneita voi käyttää vain, jos usko poliitikkojen puheita.ENNEN VAALEJA. Koulutuksesta ei leikata!! Olisi muuten kiva lukea jonkun tekemä Vaalikoneen vanavesi- tutkimus edellisten vaalien kneiden vastausten ja hallintokauden tekojen yhteneväisyydestä, tai pelkäänpä eroavuudesta