Perjantai 24.5.2019

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Luotu: 
15.3.2019 11:23
Päivitetty: 
15.3.2019 11:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Antti Rinteen sdp ja Juha Sipilän keskusta toteuttaisivat molemmat sote-uudistuksen noin 18 itsehallintoalueen kautta. Molemmat myös puhuvat valinnanvapaudesta palvelusetelien muodossa sekä Helsingin erityisasemasta.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän kaadettua hallituksensa sote-uudistuksen epäonnistuttua keskusta näyttää nyt liikkuvan aiempaa lähemmäs sdp:tä. Tällainen vaikutelma syntyy niin Yleisradion torstai-illan suuresta vaalitentistä kuin puolueen muistakin sote-kommenteista.

Kokoomus on viime aikoina näyttänyt kamppailevan sote-kantansa kanssa. Torstaina puolueen puheenjohtajalle Petteri Orpolle näytti linja kirkastuneen, ja se linja noudatteli ”sote-kapinallisina” aiemmin tunnettujen kokoomuslaisten, Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen kantoja. Orpo puhuu nyt kuntalähtöisestä sotesta, jossa rakennetaan nopeasti nykyjärjestelmän päälle.

Ylen vaalitentissä kokoomuksen Orpo näytti kuitenkin jäävän lähes yksin kuntalähtöisen kantansa kanssa, kun taaas sdp ja keskusta ovat lähentyneet toisiaan. Sdp:n torstaina julkaisemassa sote-mallissa itsehallintoalueita olisi kutakuinkin samat 18 kuin hallituksen kaatuneessa uudistuksessa. Puolue kannattaa suorilla vaaleilla valittuja valtuustoja ja verotusoikeutta näille ”sote-kunnilleen”. Keskustan mallissa on entiset 18 maakuntaa, vaalit ja verotusoikeus. Molemmat myös puhuvat valinnanvapaudesta palvelusetelien muodossa sekä Helsingin erityisasemasta.

Sotesta vastannut Sipilän hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) kehuikin sdp:n mallia keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa torstaina. Saarikon mielestä sdp:n sote-malli on selkeä, vastuullinen ja hyvään suuntaan kehittynyt. Saarikko jopa lausuu, että ”neliapilat ja ruusut kukkivat sopuisasti samalla sote-kedolla”.

Valinnanvapauden kohdalla palvelusetelit tuntuvat kelpaavan monelle muullekin puolueelle. Kaatuneen soten leimaaminen ”markkinamalliksi” johtuikin lähinnä suoran valinnan palveluista eli sote-keskuksista, joita kokoomus ajoi.

Sipilän kommentti sotesta Ylen vaalitentissä olikin paljastava.

”Yksityinen sote-keskus -palikka pois tästä nykyisestä mallista, sitten olemme jo aika lähellä [yksimielisyyttä]”, Sipilä tiivisti.

Jos sdp ei keskustan haaveilemalle laajalle maakuntamallille lämpenekään, keskusta voi aina vedota kannattajiensa edessä siihen, että ainakin ollaan oikeaan suuntaan menossa. Sipilä sanookin Uuden Suomen puheenjohtajahaastattelussa olevansa valmis etenemään portaittain maakuntamallin kanssa.

Eivätkä keskustan ja sdp:n yhteiset linjat päättyneet soteen. Myöskään turvallisuuspolitiikassa tai liikenteessäkään ei suuria linjaeroja paljastunut Ylen vaalitentissä. Toki erimielisyyksiäkin on, esimerkiksi Rinteen kommentit lihan verottamisesta eivät olleet Sipilälle mieluisia. Yleistunnelma tentissä oli kuitenkin, että kolmesta suurimmasta puolueesta kokoomus oli se, joka oli tällä kertaa oppositiossa.

Sipilän hallituksen aikana on tasaisin väliajoin puhuttu siitä, onko Sipilän linjan ja keskustan kentän välillä ristiriita. Iltalehden ja Uuden Suomen keskustalaisille vaikuttajille tekemästä kyselystä paljastui helmikuussa, että kenttäväen enemmistö kannattaa punamultaa eli hallitusyhteistyötä sdp:n kanssa.

Kirjoittaja on Uuden Suomen uutispäällikkö.

LUE LISÄÄ:

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

”Huvittavaa” - Li Andersson sivalsi Petteri Orpon ”poliittista voittoa” Yle-tentissä

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Hintsanen

Minusta on ihmeellistä se että kukaan ei puutu, kun mm pääministeri esittelee Suomen seuraavan ilmastotaistelussa EU:ssa sovittua linjaa.https://ec.europa.eu/transport/themes/strategies/2011_white_paper_en

Liikennepolitiikan ilmasto päästö osuudessa ollaan jo peruslinjausksissa erottu EU sopimuksesta kehittää liikennettä kestävän kehityksen mukaisesti viiden liikennemoodin avulla.
https://ec.europa.eu/transport/modes_en

Meillä on viides liikennemuoto jätetty pois kokonaan ja alettu toimimaan EU strategia sopimuksen alusta alkaen neljällä liikennemuodolla ,joista raideliikenne on otettu erityiseksi infra panostuskohteeksi .