Maanantai 17.6.2019

Näin Juha Sipilä selittää nyt hallituksensa eron – lähetti paljastavan viestin Orpolle jo päivää ennen

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Juha Sipilä median edessä viime viikon perjantaina, jolloin hän oli pyytänyt ja saanut hallitukselleen eron.
|

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei syytä perustuslain sisältämiä perusoikeuksia sosiaali- ja terveydenhuolto-uudistuksen (sote) kaatumisesta. Niiden muuttamiselle hän ei näe tarvetta.

Sipilän mukaan sotessa lopulta kyse oli perustuslain tulkinnoista. Jokaiseen ongelmaan tuli aina kaksi tulkintaa ja kielteiset tulkinnat saivat ilmatilan.

Sipilän mukaan vasta nyt uudistuksen kaaduttua ääneen ovat päässeet myös ne, joiden mielestä sote olisi pitänyt saada maaliin. Näin ovat tällä viikolla todenneet myös kaksi merkittävää sote-asiantuntijaa, THL:n ylijohtaja Marina Erhola ja sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

”Kyllä julkisuudessa oli hyvin kielteinen yleiskuva koko ajan. Se vallitsi ja häiritsi myös sitä tekemistä”, Sipilä sanoo.

Sipilä myöntää, että soten kaatuminen  oli hänelle valtava pettymys.

”Sitä on vaikea sanoiksi pukea, kuinka iso pettymys se on.”

LUE MYÖS: Sote-asiantuntijoilta poikkeuksellinen ulostulo HS:ssa: ”Ei ole totta” – Väite hallituksesta ei pidä paikkaansa

Sipilä kertoo, että torstai-iltana hänelle oli valjennut soten kaatuminen. Silloin hänen mukaansa myös johtopäätös oli selvä eli hallituksen kaatuminen.

Sipilä kertoo Petteri Orpon lähettäneen hänelle vielä torstai-iltana viestin, jossa tämä kyseli Sipilän ”fiiliksiä”.

”Vastasin hänelle, että vaikea kuvitella, että jatkaisin”, Sipilä sanoo.

Seuraavana päivänä eli viime perjantaina Sipilä ilmoitti pyytävänsä hallituksensa eroa.

Sipilä arvioi, että sote olisi saattanut mennä läpi, jos valinnanvapauden kunnianhimon tasoa olisi vähän laskettu.

”Nyt tästä (valinnanvapaudesta) tuli tavallaan kolme sakkokierrosta. Jos siinä kunnianhimon taso olisi ollut vähän matalampi, todennäköisesti eduskunnalle olisi jäänyt vähän enemmän aikaa (työstää esitys).”

Sipilän mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistustarve ei kuitenkaan ole mihinkään kadonnut, eikä työ valunut hukkaan. Hänestä 95-99,5 prosenttia valmistelutyöstä sai hyväksynnän. Sen päälle on jatkossa hyvä rakentaa.

Sipilä ei myönnä, että hallitusriveissä kokoomuksen karsastama maakuntamalli olisi ajanut paketin karikolle.

”Se on erittäin pieni osa tätä koko uudistusta. Kyllä sote-uudistusta tässä on 90 prosenttia.” 

LUE MYÖS: Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Vaaleihin ja vaalituloksesta riippuen hallitusneuvotteluihin valmistautuva keskusta pitää yhä kiinni 18 maakunnasta, joiden varaan sote rakennetaan.

”Tässä vaiheessa me esitämme omaa malliamme”, Sipilä sanoo. 

Keskusta esittää myös osittaista maakuntaveroa. Maakunnan menoista viidennes voitaisiin kattaa maakuntaverolla.

Sipilän mukaan kyseessä on eräänlainen backstop (perälauta), jolla maakunnan sote-rahoitus kriisitilanteessa hoidettaisiin.

”Jos mikään muu ei auta, se laukaisee tuon perustuslakikysymyksen, että on tällainen osittainen maakuntavero”, Sipilä sanoo. 

Perustuslaki edellyttää, että julkinen valta turvaa sosiaali- ja terveyspalvelut kansalaisille. Siksi perustuslakivaliokunta haluaa varmistaa, että kaikissa tilanteissa soten rahoitus turvattu.

LUE MYÖS:

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Alman vaalikone nyt auki – Etsi ehdokkaasi Uuden Suomen sivuilla

Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Mäkinen

Veijo oletko lukenut Erkki Liikasen lausahduksen ns. takinkäännöstä. "Olen saanut tästä asiasta uutta tietoa ja informaatiota. Olen valmis muuttamaan mielipidettäni. Entä Te vastapuolella ? Olisiko Hiilamo saanut uutta tietoa ja esim. lukenut valiokuntien saamat sadat Asiantuntijalausunnot läpi ?

Reijo Helli

"Jääräpää" Sipilän Sote kaatui kuten oli odotettavissakin jo Marraskuusta 2015 lähtien Sipilä kävi omaa Sote Sotaansa Perustuslakivaliokunnan kanssa olettaen että hän saa oman "Sotensa" läpi Jääräpäisellä asenteellaan eikä suostunut muuttamaan omia näkemyksiään eikä esityksiään tuossa Sopassa vaan ajoi Hallituksensa ja itsensä päin Sote seinää ja loppu tuli, tosin hän on aikamoinen "Juipelo" ja hällä on aina joku varasuunnitelma omien ajatustensa läpisaamiseksi keinolla millä tahansa., nyt alkaa kosiskella selvästi Demareita että pääsisi edelleen sotkemaan oman lusikkansa tulevaan Hallituksen Soppaan... Rinteelle ohjeeksi se, että olehan tarkkana ettet joudu nielemään näitä Sipilän Maakunta, yksityistämis etc. malleja vielä tulevalla Hallituskaudellakin.

Esa Auramäki

Kunnianhimo nyt on kyllä aivan väärä termi puhuttaessa kokoomuksen ajamasta valinnanvapaudesta. Siihenhän ei yksinkertaisesti ole sen enempää varaa kuin tarvettakaan. Ja kannattaa selvittää, mitä esim. Ruotsissa tapahtui.

Markku Koivisto

Miten olisi, jos nykyinen sote-järjestelmä korjattaisiin perustuslain mukaiseksi. Se kun ei rahoituksensa puolesta eikä tasavertaisuuden kannalta pitkine jonotusaikoineen ja paikallisine hoidon saatavuuksineen sellainen nyt ole. Viilaamisen paikat tulisivat siinä yhteydessä esille ja voitaisiin korjata.