Torstai 25.4.2019

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Luotu: 
15.3.2019 14:58
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    ”Palvelut tuotetaan julkisena palveluna”, keskusta linjaa sote-ohjelmassaan.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Pääministeripuolueen aseman toimitusministeristön johtajaksi vaihtanut keskusta on julkaissut uuden mallinsa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi. Se muistuttaa kovasti gallupjohtaja sdp:n esittelemää mallia.

Keskustan uudistus toteutettaisiin yhä maakuntapohjalta. Selkeänä erona hallituksen kaatuneeseen malliin keskusta linjaa, että ”palvelut tuotetaan julkisena palveluna”. Yksityisille terveysyrityksille on varattu vain rajallinen, täydentävä rooli.

”Yksityinen sektori, järjestöt ja osuuskunnat täydentävät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tämän on tapahduttava hallitusti”, keskusta painottaa.

”Perustasolla osassa palveluista ihmisille taataan valinnan mahdollisuus. Asiakasseteliä käytetään palvelujen täydentämiseen ja jonojen purkuun.”

Keskusta painottaa myös, että sen uusi malli on arvioitu perustuslaillisesti kestäväksi. Hallituksen uudistus takertui muun muassa perustuslaillisiin ongelmiin.

Keskustan sote-ohjelman mukaan ”maakunta vastaa siitä, että toimipisteet ovat lähellä ja että hoidon saatavuuden tavoitteita noudatetaan”. Myös erikoissairaanhoito on maakunnan vastuulla. Palveluverkosta päättää maakunta.

Keskustan uusi sote rakennettaisiin 18 maakunnan pohjalle. Kuitenkin keskusta arvioisi, onko Helsingin osalta erityistarve omaan alueelliseen ratkaisuun.

Myös sdp:n mallissa sote-palveluiden järjestämisestä vastaisi 18 itsehallintoaluetta, joita puolue kutsuu sote-kunniksi. Samoin demareidenkin mallissa pääkaupunkiseutu olisi ”erilliskysymys”, ja palveluiden tuotannon lähtökohta julkinen sektori.

LUE MYÖS: Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Keskustan mallissa palveluiden rahoituksen päävastuu on valtiolla. Rahoituksen riittävyyden turvaamisen ratkaisu voisi keskustan mukaan olla maakuntien verotusoikeus.

”Maakuntaveron vaikutukset on selvitettävä huolellisesti ja laajasti. Se ei saa johtaa ansiotuloverojen kokonaistason kiristymiseen. Maakuntavero ei ole lisävero vaan uusi muoto verotuksessa”, keskusta linjaa.

Sdp:n mallissa sote-kunnilla olisi verotusoikeus. Sekä sote-kuntien että maakuntien päättäjät – valtuustot – valittaisiin suorilla vaaleilla.

LUE LISÄÄ: Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Keskustan tavoitteena on kuitenkin ”monialainen maakunta”.

”Se tarkoittaa sitä, että sote-palveluiden rinnalla maakunnat osaltaan vastaavat jatkossa myös elinvoima- ja aluekehitystehtävistä sekä työvoima- ja yrityspalveluista. On koottava hajallaan oleva muu maakunnallinen hallinto ja valtion moninaiset aluehallintotehtävät samalla toimijalle. Nyt yli 400 organisaation vastuulla olevat tehtävät kootaan 18 toimijalle”, keskusta hahmottelee.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toteaa Uuden Suomen ja Kauppalehden haastattelussa, että hän on valmis portaittaiseen etenemiseen maakuntien tehtävien osalta.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

LUE MYÖS:

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Sote-paperit: Hallitukselle tukea notifikaatiolinjassa – Professori pöyristyi Sipilän julki tuomasta viestistä

Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Vaalikone: Maahanmuutto ja viinit ruokakauppaan jakavat puheenjohtajia – ”Suomalaiset ovat parhaita selvin päin”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Voi harmin paikka että SDP ja Keskusta lähentyvät - Tulee sittenkin uusi raskas hallintoporras, peräti 18 kpl Keskustan toiveiden mukaan. Mitä menit tekemään SDP?

Näin ollen on viisainta äänestää Elina Lepomäkeä, joka kaiken lisäksi on älykäs, tunnollinen ja tietää mistä puhuu. Sopisi hyvin valtiovarainministeriksi. Elinalla on järkevät mielipiteet myös sotesta, joka poikkesi selvästi Kokoomuksen pääjehuista. Nyt Kokoomus on siirtynyt tässä asiassa Elinan kannalle. Hyvä niin!

Kalevi Salonen

Huonot merkit ovat todellakin ilmassa. SDP:llä ei ole koko aikana ollut oikein selkeää linjaa ja nyt he ovat näköjään valmiita nielemään nykyhallituksen kaatuneen esityksen pienemmän pahan.

Eikö menneistä voinut oppia mitään? Erilaisten vaihtoehtojen parlamentaarisen punninnan pitäisi tapahtua kaikkien vaihtoehtoisten mahdollisuuksien pohjalta. Niistä sitten koostettaisiin sote-uudistus. Jos SDP ja Kepu tekevät nyt puoluepoliittisista lähtökohdista samankaltaiset lehmänkaupat kuin Kokoomus ja Kepu, niin ollaan täysin hukassa. Niin hukassa, että järkevien ihmisten on jätettävä politiikka kaiken maailman oman edun tavoittelijoiden temmellyskentäksi.

Seppo-Juha Pietikäinen

Eikös tässä pitänyt heti vaalien jälkeen kaikkien puolueiden parlamentaarinen työryhmä valmistella asiaa. Tosin tällä menolla ei yhteistä näkemystä taida syntyä ja sitten
sitä taas vastustetaan ja nykyinen näytelmä jatkuu.

Alkoi illalla olla liikaa vaalikeskeskstelu jossa kolmannen kerran 2011, 2015 ja nyt 2019
alkoi sote -korkeaveisuulla.

--> parannetaan nykyisen terveydenhuollon pullonkaulat ja epäkohdat sekä annetaan kuntien itse hakeutua keskenään yhteistyöhön ilman valtion kolmatta hallintotasoa.

Pasi Käyhkö

Nythän Keskustalle tuntuu kelpaavan punavihreävasemmistolainen yhteistyö. Eli kaikki kelpaa.
Tämä demarien sotesuunnitelma oli osaltaan tehty jo viime keväänä. Silloin ei ollut Sotealueiden tarkkaa määrää määritelty. Nyt sekin on yllättäen 18 aluetta.
Mutta, äänestäjät ratkaisevat. Vaalit 14.4.2019.

Mikko Toivonen

SDP sote oli susi jo edellisen hallituksen kaatuneenkin aikaan. Siinä ei nytkään ole mitään järkeä. Siinä vaan muutetaan kepun 18 maakunnan nimeä sote kunniksi.
Jopa kristillisten 5 piirin ajatus on rationaali ja järjellisesti perusteltavissa, puhumattakaan että muodostettaisiin maahan 50-70 suurta kuntaa ja 5 yliopistosairaalapiiriä huolehtimaan koko valtakunnan erikoissairaanhoidon luotettavasta ja vastuuullisesta tarpeesta

Mikko Toivonen

Aivan vuorenvarmaa on, että jos sdp lähtee samalla mutta sotekunniksi nimityillä maakuntaorganisaatioilla liikkeelle, niin vastustus tulee olemaan samaa luokkaa kuin kepuloitsijoiden maakuntasote yhdistettynä lehmänkaupalla Orpo linjan kokoomuslaiseen julkiset rahat pörssiyhtiökavereiden firmoille
Järkeviäkin toteuttamisvaihtoehtoja kun on. Esimerkiksi kristillisten ja suurten kaupunginjohtajien kuntapohjainen kuten nyt ja optimaalisesti kuntien lukumäärä laskemalla niin että itse kuntia olisi vain jos niissä on vähintäin 100000 asukasta tai oikeammin 10000 työssäkävijää ja veronmaksajaa, joiden verovaroilla toimitaan yhteisen edun ja tarpeen asiaoissa