Perjantai 24.5.2019

Antti Rinne: ”Poliittinen lakko on perusoikeus” – Tämä kysymys jakaa eduskuntapuolueita

Luotu: 
15.3.2019 16:36
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    Petteri Orpo (kok) ja Antti Rinne (sd) ovat eri linjoilla poliittisten lakkojen suhteen.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kysymys poliittisista lakoista jakaa voimakkaasti eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kannat Uuden Suomen vaalikoneessa.

Yksi vaalikoneen väittämistä on seuraava: ”Oikeutta poliittisiin lakkoihin pitää rajoittaa.”

Samaa mieltä väittämän kanssa ovat puheenjohtajista Juha Sipilä (kesk), Petteri Orpo (kok), Sari Essayah (kd), Sampo Terho (sin) ja Paavo Väyrynen (tl).

Eri mieltä tai täysin eri mieltä ovat puolestaan Antti Rinne (sd), Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r).

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

”Suuria vahinkoja yrityksille”

”Kannatan lakko-oikeutta, mutta poliittiset lakot aiheuttavat suuria vahinkoja yrityksille. Lakko-oikeutta ei pidä kieltää, mutta rajoittamista muiden Pohjoismaiden tasolle tulisi harkita”, Sipilä perustelee vastaustaan.

”Voimassa olevaan työehtosopimukseen tai sen osaan kohdistuvat lakot ovat Suomessa kiellettyjä jo nyt. Muiden lakkojen osalta Suomessa lainsäädännön pitää olla samanlainen kuin niissä maissa, jotka kilpailevat vientialoilla kanssamme”, perustelee Orpo.

Myös kd:n Sari Essayah viittaa muihin Pohjoismaihin.

”Lakko-oikeuteen ei sinällään ole välttämätöntä koskea, jos poliittisten lakkojen aiheuttamat kustannukset työnantajille korvataan, koska työnantajat eivät ole osapuolena poliittisessa lakossa, mutta haitta koituu heille. Muissakaan Pohjoismaissa ei ole rajoittamatonta poliittisten lakkojen oikeutta”, Essayah toteaa.

”Lakko-oikeus sinänsä on erittäin tärkeä, mutta sitä tulee käyttää vastuullisesti. Vähintäänkin jokaisen ay-liikkeen henkilöjäsenen täytyy saada kieltäytyä poliittiseen lakkoon osallistumisesta ilman seuraamuksia”, toteaa puolestaan Terho.

”Kansalaisen tärkeä oikeus”

Poliittisen lakko-oikeuden rajoittamista vastustavat puoluejohtajat perustelevat kantaansa perusoikeuksilla.

”Oikeus poliittiseen mielenilmaukseen ja lakkoon on jokaisen perusoikeus”, toteaa Rinne.

”Vapaassa yhteiskunnassa myös oikeus mielenilmauksiin on tärkeä”, linjaa Haavisto.

”Suomi ei ole erityisen lakkoherkkä maa eikä ole mitään syytä rajoittaa kansalaisten ja työntekijöiden oikeuksia osoittaa mieltään ja ottaa kantaa. Hallituksen epäonnistunut irtisanomislakiesitys on esimerkki siitä, että lakot voivat olla hyvinkin perusteltuja”, perustelee Andersson.

”Demokratiassa pitää olla oikeus myös poliittisiin lakkoihin. Ajankohta lakon osallistumiseen voisi tosin olla työpäivän jälkeen”, huomauttaa Henriksson.

Tähtiliikkeen Väyrynen ei tarjonnut kannalleen perusteluja. Neutraalisti asiaan suhtautui perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

”Poliittisen lakon määrittely on liian vaikeaa yksioikoisen kannan muodostamiseksi. On pyrittävä ylläpitämään sopimisen kulttuuria, jotta työtaisteluilta ja lakoilta vältyttäisiin. Tämä on kaikkien etu”, Halla-aho toteaa.

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Rinne ay-jyränä tietää mistä puhuu. Tässä asiassa vain.
Jo vaalikauden alussa yleisitovuus sulaa alle 50% . Se tarkoittaa karmeaa iskua monille liitoille. Voi olla, ettei toimihenkilöpuolella tilanne ole yhtä huono kuin SAK duunariliitoilla. Rinne itse on teknisten liiton ex pomo. Sieltähän ponnisti myös Juoko Reini, joskaan ei pääministeriksi asti. Poliittinen lakko on siis kohta ainoa tapa jarruttaa kehitystä.
Mitä nyt on katsonut noita max muutaman tuhannen ihmisen lakkokokoontumisia niin iso osa "porukoista" on ollut työttömiä tai eläkeläisiä, liittojen omaa väkeä pl keskusneiti. Jokunen opiskelija ja loput katsomaan tullutta joutilasta väkeä. Järjestäjien ja poliisin nuppilukumittauskset yleensä eroaa noin kolminkertaisesti.
Meidän tulee laittaa lakkospeksit muiden pohjoismaiden tasolle. Jälkijunassa tullaan nyt tässäkin asiassa.

Markku Savikivi

Oikeastaan kaikki hallitusta ja eduskunnan päätöksiä vastustavat lakot ovat poliittisia. Samoin politiikassa toimivia henkilöitä vastaan kohdistetut lakot ovat poliittisia.

Myös poliittisten uudistusten edistämiseksi järjestettävät lakot ovat poliittisia.

Viime syksynä rahoissaan kieriskelevät ay:n elämäntapasyndikalistit järjestivät lakkoja osoittaakseen mahtiansa parlamentaarisen hallintotavan ylitse. Antti Rinne oli asiasta suu messingillä. On siis kelvoton pääministeriksi.

Lauri Kiiski

Kovin harvassa maassa koko Euroopan alueella poliittiset lakot ovat laillisia, saati sitten perusoikeuksia.

Rinne on edelleenkin ay-lakkokenraali, josta nyt leivotaan Suomen pääministeriä.

Valtiota ei voi johtaa, kuten ammattiliittoa.

Raija Lempiäinen

Rinne ei johtanut ammattiliittio vaan oli ammattiliiton lakimiehenä! Ranskassa mellakoidaan milloin mistäkin syystä, autoja poltetaan, taloja tuhritaan samoin monessa muussakin EU maassa! Jos Suomessa palkansaajat joskus ottavat lakkoaseen käyttöön,jopa rauhallisin kokoontumisin, niin silloin on syynä todella työelämän peruspilareita uhkaavat huononnukset. Siihen pitää olla oikeus!

Markku Savikivi

Viime syksyn tapahtumat viittaavat siihen, että Rinne kannattaa korporaatioiden valtaa parlamentarismin yli. On syytä olettaa, että Rinne pääministerinä toteuttaisi rahoissaan kieriskelevien ay:n elämäntapasyndikalistien tahtoa ja viittaisi kintaalla kansakunnan parhaalle.

Pentti Westerholm

Lakko-oikeus on paikallaa kun se koskettaa työolosuhteita.Esim. opettajat olisivat voineet mennä lakkoon vanhusten hoitajien puolesta työolosuhteiden parantamiseksi.Kävikin niin,että poliittinelakko vei ruuan vanhusten ja lasten pöydästä.Oliko tämä se Rinteen malli poliittisista lakoista?

Raimo Sillanpää

Poliittisia lakkoja ei tule kieltää se on perusoikeus.

Kuitenkin, jos työsopimus on voimassa ja lakosta aiheutuu työnantajalle kustannuksia tuotannon menetyksenä, niin lakkoon osallistuvien tulee korvata nämä menetykset täysimääräisesti työnantajalle. Korvaukset maksaisi lähinnä lakkoon osallistunut ay-liike jäsentensä osalta.
Tältä osin sopimuksia tulee muuttaa niin, että tämä korvausvelvollisuus kirjataan sopimuksiin tai asetuksiin. Tästä olemme varmaan kaikki samaa mieltä. Tämä asia varmaan otetaan asialistalle tulevissa hallitusneuvotteluissa.

Markku Savikivi

Koska yleensä hallitukset ja eduskunta haluavat vähentää ihmisten kärsimyksiä ja tappioita kansantaloudelle, niin poliittisen lakon tehoa voidaan lisätä lisäämällä ihmisille aiheutuvia kärsimyksiä ja kansantaloudelle koituvia tappioita.

Tästä syystä Rinne ei missään tapauksessa ota hallitusta kootessaan asialistalleen kärsimyskorvauksia. Hänelle ihmisten kärsimyksien hyväksikäyttö on oiva keino poliittisen lakon tehon lisäämiseksi. Rinne voi alistaa hallituskumppaninsa taipumaan ay:n elämäntapasyndikalistien tahtoon vetoamalla kansan kärsimyksien vähentämisen puolesta. Tämä on Rinteen arvopohjan olennaisia osia.

Markku Koivisto

Ketäpä muuta kuin hallitusta ja eduskuntaa vastaan poliittinen lakko kohdistuisi. Se sisältää kapinan elementtejä. Työnantajilla ei ole mahdollista tuommoista lakkoa ehkäistä, koska se ei kohdistu heihin. Työsulku, joka on lakon vastapaino, ei ole laillisesti käytettävissä.
Mitä tästä on pääteltävissä?
Se on hyökkäys meidän demokraattista järjestelmäämme vastaan.

Matti Loikkanen

Polittinen "lakko" on politiikan tekoa,
mutta poltiikan teko kuuluu politiikoille ja kansanedustajille.

AY-liittojen tehtävä on jäsentensä hyvinvoinnin edistäminen, - ei muuta.

Jos vasemmisto muodostaa seuraavan allituksen, velanotto lisääntyy, verot nousevat ja työpaikat Suomesta valuvat kilpailija maihin.

Antti Harkila

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa lakkosakot ovat henkilökohtaisia! Suomessa ay-pomot rehvastelevat lakkokassojensa suuruudella ja maksavat sakot. Selittänee miksi Suomessa on moninkertainen määrä lakkoja muihin maihin verrattuna?
Maksaisikohan Autoliitto ylinopeussakot?

Antti Harkila

Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa lakkosakot ovat henkilökohtaisia! Suomessa ay-pomot rehvastelevat lakkokassojensa suuruudella ja maksavat sakot. Selittänee miksi Suomessa on moninkertainen määrä lakkoja muihin maihin verrattuna?
Maksaisikohan Autoliitto ylinopeussakot?

Matti Virtanen

Pitää muistaa että poliittinen lakko on ääritoimi.
Siinä ei välttämättä katsota edes sen asiaan syyttömän työnantajan kärsimää vahinkoa.

Mitäpä teet kun valtiovalta antaa kunnolla keppiä? Vapaa-aikana suoritettu mielenilmaus ei ole kummoinenkaan ja neljä vuotta on pitkä aika kärvistellä.

Timo Harju

Eli tekee valta mitä hyvänsä, sitä ei voi nousta vastustamaan?

Tällaisessa hengessä olisi Ranskan suuri vallankumous jäänyt tekemättä ja USA olisi Ison Britannian alusmaa.

Vaalikone kyselee tällaisia, mutta ei riviäkään puolesta miljoonasta suomalaisesta, jotka tekevät palkatonta työtä.

Pertti Vaulasvirta

Demokratiassa annetaan äänillä valta edustajille. Silloin on oikea paikka vaikuttaa. Ja pulinat pois sen jälkeen. Poliittiset lakot eivät kuulu arkityöpäivien romuttamiseen. Vapaa -ajan täytteeksi kyllä... Mutta eipä taida ne silloin suomalaisia kiinnostaa.

Tommi Messi

Sieltä voi katsoa mitä porvari puolueiden puheenjohtajat ovat mieltä asiassa. Johon ei voi tehdä Kokoomuksen ja EK suunnitteluja muutoksia. Itse Sipilän kommentti oli että seuraava on ammattiyhdistysten murtaminen. Itse olen ollut rakennustuote teollisuudessa työssä ja lakko, ja ylityö kielto ovat tehokkaita välineitä neuvottelussa. Naisten aloilla ei edes järjestätyminen onnistu saatikka sitten vaikka monet muut työsuojeluun liittyvät asiat. Ja tätä tullaan käyttämään Suomen kansaa vastaan. Ainoa lääke on järjestätyminen ja tarvittaessa yleislakko. Köyhä kansa osaa kiristää vyötä mutta porvarit ei. Ne lakosta heti hädässä kun sijoitus meneekin kankkulan kaivoon!