Perjantai 24.5.2019

Nyt tuli maailmalta ensimmäinen reaktio soten kaatumiseen – Strategi: ”Ei ole helppoa”

Luotu: 
16.3.2019 09:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Luottoluokittaja S&P varoittaa Suomea rakenneuudistusten hyytymisestä.
|

Luottoluokittaja S&P on toistanut Suomen ”AA+” –luottoluokituksen ja vakaat luokitusnäkymät. Raportissaan S&P varoittaa Suomea rakenneuudistusten hyytymisestä.

Suomen hallituksen kyky viedä uudistuksia läpi sai S&P:n silmissä kovan kolauksen, kun sote-uudistus kaatui. S&P epäilee, etteivät esimerkiksi työmarkkinoiden rakenteelliset uudistukset etene seuraavalla hallituskaudella.

”Uskomme, että sosiaali- ja terveysuudistus on jatkossakin tulevan hallituksen prioriteettilistalla korkealla, mikä voi lykätä muita tärkeitä uudistuksia”, luottoluokittaja kirjoittaa raportissaan.

S&P toteaa lisäksi, että jos välttämättömiä rakenneuudistuksia ei viedä läpi, Suomen luottoluokitus todennäköisesti laskee.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, ettei Suomen tilanne ole helppo.

”S&P arvioi Suomen kestävyysvajeeksi 8 mrd. Aika paljon pitäisi siis vielä tehdä. Samaan aikaan luokittaja on huolissaan siitä, että seuraavalle hallitukselle siirtyvä sote vie kaiken huomion, jolloin muut uudistukset voivat jäädä tekemättä. Ei ole helppoa”, von Gerich kommentoi Twitterissä.

Muiden luottoluokittajien tavoin S&P pitää yhtenä Suomen suurimpana ongelmana väestön ikääntymistä. Luottoluokittajat ovat toistuvasti huomauttaneet, että työikäisen väestön supistuminen voi jarruttaa Suomen kasvumahdollisuuksia. Viimeksi asiasta varoitti Fitch helmikuun alussa.

Lue lisää:

Luottoluokittajilta kylmä suihku Suomelle: Ekonomisti: ”Luokituksen nosto ei lähellä”

Kaksi varoitusta Suomelle: ”Jotkut lainanottajat alttiina muita suuremmalle riskille”

Asiantuntija varoittaa Suomen luottoluokituksesta: ”Veronmaksajia odottaa kallis lasku”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha-pekka Naukkarinen

Lisää työperäistä maahanmuuttoa Suomeen,eikä sosiaaliturvan varaan tulevia! Sipilän hallitus sai talouden aika hyvälle tolalle,työpaikkoja yli 100000,kun edellisen hallituksen aikana tuli 100000 työtöntä ja otettiin 6 miljardia joka vuosi velkaa sos.turvan ylläpitämiseksi,sama ja vielä pahempi kohtalo odottaa,jos vasemisto pääsee valtaan ensi kaudelle!

Petri Rissanen

Vuoden 2011-2015 hallitus kärsi EKP:n koronnosto päätöksistä ja leikkausvaatimuksista, mitkä kuristivat kaikki EU-maat lamaan.

Vuoden 2015-2019 hallitus nautti EKP:n QE-ohjelmasta, mikä puhalsi ilmaista rahaa miljarditolkulla EU-talouteen ja rakentamiseen erityisesti.

Tommi Messi

Työllistyneiden määrä on ollut alle 55 000 osa js kokoaikaista työntekijää. Mittauksessa on otettu jopa opiskelijoiden muutaman tunnin työmäärä. Tilastolla Kokoomus ja Keskusta harhaanjohtavat. Työperäisestä maahanmuutosta ei ole pelastaamaan. Kieli liian matalat palkat ja palkat ovat niin matalia, että työssä käyvä saa sosiaalietuuksia, kun palkalla ei vain tule toimeen. Työttömistä ihmiset joilla kuntoa töihin takaisin ja oppisopimuksella työhön kiinni. Itse näen myös lapsiköyhyyden tehtynä. Lisää tukea lapsien hankintaa niin automaattina lähetään hakee töitä. Pitäs antaa toivoa ihmisille Suomessa. Nyt kepillä annettu piiskaa, ei hyvä tapa motivoida työtekoon.

Kalevi Salonen

On pelkkää toiveunta, että ulkomailta tulisi tänne asiantuntijoita meitä elättämään. Miksi he sellaista tekisivät, jos ovat oikeasti pystyviä? Tällaistaä utopiaa ylläpitävät vain tahot, jotka kaipaavat halpatyövoimaa, joka olisi Suomelle pelkkä rasite.

Jarkko Mynttinen

Kyllä on suorastaan huvittavaa tämä suorastaan fanaattinen usko näihin luottoluokittajiin. Jo Katainen pelotteli muutama vuosi sitten, miten Suomi syöksyy mustaan aukkoon luokituksen laskiessa, no luokitukset laski, miten sittenkävi? Kannattaisi hieman miettiä kenen suulla ja asialla nämä oraakkelit puhuvat. MIssä olivat luottoluokittajien ennusteet ja varoitukset ennen finanssikriiisä 2008? Nämä luottoluokittajat ovat pelkkiä finanssimaailman etujärjestöjä eivät muuta ja siksi ne ovat lyöneet sellaiset lasit näiden "Gericheiden" silmille, että niiden läpi kuparikin näyttää kullalle.

Ari Saarinen

Tämän firman uskottavuus ei perustu mihinkään. Ostaisivat oysuomiab:n osakkeita 51% osuudella niin olis painostuksella "uudistuksiin" jotain painoarvoa. Mikäs on jenkkien luottoluokitus muuten? Eihän heillä ole edes velkaa paljon!