Torstai 27.6.2019

Kansanedustaja eduskuntaa kohauttaneesta Vaasa-äänestyksestä: ”Joillakin oli pelkoja oman poliittisen urakehityksen osalta”

Luotu: 
16.3.2019 10:16
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Kansalaisaloite Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä hylättiin perjantaina eduskunnassa äärimmäisen tiukassa äänestyksessä äänin 92-91.

Äänestyksestä teki erikoisen se, että vihreiden Emma Karin ääni ei rekisteröitynyt.  Kari kertoi Helsingin Sanomille, että hänen äänensä ei rekisteröitynyt, vaikka hän kuvitteli äänestäneensä Vaasan sairaalan puolesta.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Blomqvist sanoo äänestystuloksen harmittavan, mutta sen voi hänen mukaansa nähdä myös askelena eteenpäin.

”Vaikka esityksemme kansalaisaloitteen hyväksymisestä kärsi täpärän tappion, eduskunta kuitenkin hyväksyi sosiaali- ja terveysvaliokunnan ponsilauseen, joka velvoittaa seuraavan hallituksen tarkastelemaan Vaasan keskussairaalan asemaa laajan päivystyksen sairaalana”, hän kommentoi tiedotteessaan.

”Se oli hilkulla, mutta työmme jatkuu ja ensi kaudella hoidamme homman kotiin”, Blomqvist jatkaa.

Sinisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala korostaa, ettei kansalaisaloitteen hylkäämiselle ollut mitään prosessuaalista tai lakiteknistä syytä.

”Kaikki syyt olivat tekosyitä. Häviäjänä ei ollut vain Vaasan seutu vaan koko Vaasan vaalipiiri. Surullista, mutta näin se vain on”, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Saarakkala kertoo tukeneensa rkp:n Veronica Rehn-Kiven esitystä, että kansalaisaloite hyväksyttäisiin eli että Vaasan keskussairaala lisätään kolmanneksitoista sairaalaksi laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon.  Hän korostaa, että äärimmäisen niukassa äänestyksessä jokaisen kansanedustajan ääni oli ratkaisevassa asemassa.

”Kielellisten oikeuksien takaamiseksi Vaasan nostaminen kolmanneksitoista laajan päivystyksen sairaalaksi olisi perustuslakivaliokunnan mukaan paras ratkaisu, ja myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri/Seinäjoen keskussairaala ovat puoltaneet esitystä. Kansalaisaloitteen hyväksyminen ei olisi siis ollut keneltäkään mitään pois, mutta ilmeisesti joillakin kansanedustajilla oli pelkoja oman poliittisen urakehityksen osalta, jos olisivat rikkoneet entisen hallitusrintaman ja näin asettuneet omien eduskuntaryhmiensä enemmistöjä vastaan”, Saarakkala kommentoi.

Hänen mukaansa kansalaisaloitteen esitys oli kannatettava myös ruotsin kielen näkökulmasta.

”Ruotsinkielisten palvelujen varmistaminen kouluttamalla Seinäjoen keskussairaalan henkilökuntaa osaamaan ruotsia käytännön työssään, on byrokraattinen eikä siten tarkoituksenmukainen järjestely kielellisten oikeuksien turvaamiseksi, kun asia voidaan turvata nostamalla Vaasa laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. Muutamien kymmenien Pohjanmaalta Seinäjoelle tulevien äidinkielenään ruotsia puhuvien päivystyspotilastapausten takia joudutaan nyt sitten jatkossakin kouluttautumaan ja pitämään keinotekoisesti yllä arkikäytössä varsin harvoin tarvittavaa ruotsin kielen taitoa. Kallista ja typerää.”

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aikaisemmin puuttunut Vaasan sairaalan tilanteeseen. Hän antoi vuoden 2016 lopulla asiasta lausuman. Presidentin lausumat ovat harvinaisia ja niihin suhtaudutaan yleensä vakavasti.

Näin Niinistö lausui päivystysuudistuksen hyväksymisen yhteydessä 29.12.2016:

”Lain soveltamisesta on tarkoitus säätää asetuksilla, jolloin sekä asetusten antaja että niiden täytäntöönpanijat ovat virkavastuussa siitä, että kielelliset oikeudet käytännössä myös toteutuvat. Tässä tapauksessa se käsitykseni mukaan merkitsee, että päivystyspalveluja voidaan siirtää Vaasasta Seinäjoelle vain, jos siirrettäessä vallitsee varmuus siitä, että potilaat saavat nuo palvelut valintansa mukaan suomen tai ruotsin kielellä.”

Lue myös:

67 000 allekirjoituksen sairaala-aloite menee uudelleen nurin

Jupakka Vaasan sairaalasta: Unohtuiko hallitukselta Sauli Niinistön vakava viesti?

Vaasa-äänestys kuumensi tunteet: ”Merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Vesa-Matti Saarakkala
Vesa-Matti Saarakkala
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Blomberg

Kun katsoo äänestystulosta, voi todeta että Keskusta ja Kokoomus tekivät polittisen itsemurhan Vaasan Vaalikunnassa. Mitä hävittävää heillä olisi ollut, mikäli Vaasaan Keskussairaala olisi laskettu mukaan. Nyt tulee ruma tappio Vaasan Vaalikunnasa . Itse aiheutettu kumminkin.

Mikko Toivonen

Tuo Vaasan päivystyssairaala kysymys on ratkaistava terveydenhuolto kysymyksenä kaikille, eikä pelkkänä harvan kieli etu kysymyksenä. Silloin saatettaisiin hyvinkin päätyä ratkaisuun, että vaasalaiset tarvitsevat kaupunkiin oman täyden päivystyksen sairaalan