Torstai 27.6.2019

Kova vääntö työsopimuslaista: ”Tuntipalkaksi voitaisiin sopia vaikkapa 2 euroa”

Luotu: 
16.3.2019 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Keskuskauppakamari esittää työsopimuslakia päivitettäväksi siten, että yleissitovuuden ja paikallisen sopimisen ”parhaat puolet” otettaisiin jatkossa huomioon.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tyrmää tuoreeltaan Keskuskauppakamarin (KKK) aikaisemmin lauantaina tekemän esityksen työsopimuslain päivittämisestä. 

KKK esittää työsopimuslakia päivitettäväksi siten, että yleissitovuuden ja paikallisen sopimisen ”parhaat puolet” otettaisiin jatkossa huomioon.

”Alakohtaisten työehtojen vahvistettu yleissitovuus pätisi edelleen pääsääntönä, paitsi niissä tilanteissa, joissa työntekijät ovat päättäneet työpaikkakohtaisesti tai muuten järjestäytyä ja sopia toisin”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemiselvittää tiedotteessa.

SAK:n Eloranta korostaa, että työehtosopimusten yleissitovuus takaa työntekijöiden minimiehdot työelämässä. SAK ei pidä Keskuskauppakamarin esitystä järkevänä sen paremmin yritysten kuin työntekijöiden kannalta.

Eloranta linjaa, että yleissitovuus estää työehtokilpailun yritysten välillä, mutta nyt Keskuskauppakamari avaisi tien ”työehtokilpajuoksulle kohti pohjaa”. 

”Esitetyn muutoksen perusteella tuntipalkaksi voitaisiin sopia vaikkapa 2 euroa tunnissa. Millaisen palkan ja työehdot saa neuvoteltua itselleen esimerkiksi siivoja, varastotyöntekijä tai lähihoitaja, jos työnantaja ei kuulu työnantajaliittoon eikä halua noudattaa työehtosopimusta”, hän kysyy.

SAK nostaa esiin myös Suomessa työskentelevät ulkomaiset lähetetyt työntekijät. 

”Esitys romuttaisi täysin heidän työehtojensa tason, ja samalla romuttuisivat suomalaisten yritysten mahdollisuudet kilpailla lähetettyä työvoimaa käyttävien yritysten kanssa. Suomessa pitää työtä tehdä suomalaisilla työehdoilla, mutta Keskuskauppakamarin esityksen toteutuessa tämä ei enää olisi mahdollista. Tämä olisi monille suomalaisille yrityksille ja yrittäjille kuolinisku”, Eloranta kommentoi.

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi korostaa, ettei KKK esitä yleissitovuuden purkua paikallisen sopimisen kustannuksella.

”Yleissitovat työehtosopimukset ovat jatkossakin hyvä pohja eri alojen työehdoille. Jäykkä järjestelmä kuitenkin estää yritys- ja työpaikkakohtaisten tuottavuushyötyjen saavuttamisen.  Esityksemme lisäisi työntekijöillä vapautta sopia tai olla sopimatta työehtosopimuksista poikkeavasti. Työnantaja ei voisi poikkeavia työehtoja sanella, sillä jatkossakin olisi täysin työntekijöiden päätösvallassa järjestäytyä tai olla järjestäytymättä sekä sopia toisin tai olla sopimatta. Jos poikkeavat työehdot eivät olisi molempia isossa kuvassa hyödyttäviä, ja niiden mukaisesti sovita, niin alan yleiset työehdot pätisivät jatkossakin”, hän sanoo.

Romakkaniemen mukaan sopimusjärjestelmän muutoksilla olisi merkittäviä etuja myös yhteiskunnallisesta näkökulmasta. 

”Tuottavuuden ja työllisyysasteen kasvu heijastuisi suurempiin verotuloihin ja vahvempaan julkiseen talouteen.”

SAK katsoo, että työelämän laadun kehittäminen parantaa myös työllisyyttä, tuottavuutta ja kilpailukykyä.

”Työehtojen heikentäminen ei kuulu siihen Suomeen, jossa olemme tottuneet elämään ja työskentelemään. Meidän mielestämme oikeansuuntaiset vaatimukset liittyvät alipalkkauksen kriminalisoimiseen ja muutosturvan laajentamiseen.”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Mitä Romakkaniemi ajaa takaa? Jo nyt yrityksellä on mahdollisuus sopia tessiä paremmista ehdoista työntekijän kannalta ja sitä hän kuullostaa puheiden perusteella ajavan. Jotta tässä olisi mitään järkeä, ainut mitä KKK (heh) ajaa takaa on oikeus sopia tessin alle ja se johtaa juuri siihen josta Eloranta varoittaa.

Eero Pekonen

Keskuskappakamarin linja on selvä ja kirkas. Yritysverot nollaan, palkkakulut lähelle nollaa ja voitot veroparatiiseihin. Eikö tällä tiellä voisi jo vihdoin vähän pakittaakin? Aloitetaan vaikka kunnallisen harkintaveron palauttamisesta, niin saadan edes jonkinlainen "jäsenmaksu" näiltä koijareilta.

Erkki Malinen

Kokoomus jos pääsis yksin valtaan Suomi olis konkurssissa alta vuoden. Nämä Kokoomuksen taustahenkilöt ei ymmärrä kokonaisuuden päälle yhtään mitään, jos yksi firma menestyskin palkkoja polkemalla ja veroja maksettais vain SAKn jäsenmaksusta, niin helvetin monella yrityksellä menis huonosti. On sillä kokoomuksella oiken talousnerojen lobbari kaarti neuvonantajana.

Mikko Toivonen

Siksipä nykyisen ja entisenkään tyylinen kokoomus ei Suomessa ole koskaan ollut yksin vallassa. "Luojalle" siitä kiitos.
Tosin yksin ei ole Suomessa kukaan ollut vallassa sitten keisari-ja kuningasvaltojen. Siitäkin "luojalle" kiitos
Huonosti nimittäin meille kävisi ja hyvin nopeasti jos yksikin puolueistamme olisi ns. enemmistöpuolueena US tai Britannian tyyliin.
Meillä sitä ei hallittaisi, kun koko historiallinen politiikkamme pohjautuu kunkin puolueen "ostajaomistajan" edun subjektiiviseen ja maksimaaliseen kähmintään, mihin meidä vallajakomme ja check and balance eivät riitä tai eivät ole suunniteltu.
Ne joilla on kohtuullisen hyvä toisen maailmasodan historian jälkeinen muisti, muistavat että meillä on aina aika ajoin mennyt hienosti suhdanteiden tuloksena. Ne tulevat ja menevät kuin auringonpilkut ja onnellinen olkoon mätäkin hallitus joka suhdanteen aikana sattui olemaan vallan kahvassa.
Kun poliitikkomme edelleenkin kasvavat monopoli ja etujen kähmintähengessä, mistä muuten ylivoimaisesti kähmivin on kepu, niin olemme pitkään koalitioiden varassa ja siinä toivossa, että koalitiossa olisi mahdollisimman hyvin kansalaisten yhteiset ja yleiset edut läsnä. Myös realistit, mikä taas asettaa lieviä hankaluuksia hallitukseen osallistumiselle vassareille ja vihreille

Joni Rikkola

Suomi on jo kokurssia. Satam iljardia velkaa. toinen mokoma veronmaksajien piikkiin tehtyjä erilaisia yritystakausia. joista suuri osa kaatuu niskaan kun korko nousee. Porvarit ovat viritäneet KReikkapommin 16 vuoden aikana ja hauttankin valtio konkurssiin. Ei tartte enää SOTEja kun saadaan kaikki kansallisomaisuus pohjavesiä myöten pakkohuutokaupassa, jonka EU määrää. Nytkin myyneetk annattavia osakkeita 16 vuotta ja tilalle on tullut talvivaara ja miljardien lasku siitäkin.

Ilkka Paananen

Toverit löysivät tuossa yllä taas vanhan yhteisen kaiken pahan alkujuuren - kepun. Kummasti se jänskäkakka lahkeessa painaa, josko ne pirut taas tulee ja sotkee yksin kaikkien muiden hyvät aikomukset. Demokratia on toisille vaikeampi hyväksyä kuin toisille.