Sunnuntai 21.4.2019

Eduskunnan pääsihteeri kommentoi kuohuttanutta äänestystä: ”Emma Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta”

Luotu: 
16.3.2019 11:44
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Eduskunnan pääsihteerin mukaan kaikkien kansanedustajien äänestyspainikkeiden toimivuus todennetaan jokaviikkoisessa salitestauksessa. Arkistokuva.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoo, että eduskunnan äänestysjärjestelmä on toiminut koko viime viikon moitteettomasti. Hänen ulostulonsa liittyy perjantaiseen Vaasan keskussairaalan ympärivuorokautista päivystystä koskeneeseen äänestykseen, jossa vihreiden Emma Karin ääni ei rekisteröitynyt. Lue lisää: Kansanedustaja eduskuntaa kohauttaneesta Vaasa-äänestyksestä: ”Joillakin oli pelkoja oman poliittisen urakehityksen osalta”

”Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla”, Paavola kertoo tiedotteessaan. 

Perjantain äänestyksessä näin ei hänen mukaansa ollut, vaan Emma Kari oli ainoa edustaja, jonka kohdalla asia nousi esille.

”Edustaja Karin kohdalla kyseistä äänestystä edeltäneet äänestykset (6 kpl) rekisteröityivät asianmukaisesti, joten mikään ei viittaa siihen, että hänen äänestyspainikkeissaan olisi ollut teknistä tai muutakaan vikaa. Edustaja Kari jätti todennäköisesti painamatta äänestyspainiketta ja rekisteröityi poissaolevaksi”, Paavola sanoo.

Hän kertoo, että kaikkien kansanedustajien äänestyspainikkeiden toimivuus todennetaan jokaviikkoisessa salitestauksessa. Testaus toimitetaan käytännössä istuntokauden aikana joka maanantai.

Kansalaisaloite Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä hylättiin perjantaina eduskunnassa äärimmäisen tiukassa äänestyksessä äänin 92-91. Jos Emma Kari olisi äänestänyt sairaalan puolesta, lopputulos olisi ollut tasapeli 92–92. Silloin äänestys olisi uusittu lippuäänestyksellä.

Kari kertoi Helsingin Sanomille, että hänen äänensä ei rekisteröitynyt, vaikka hän kuvitteli äänestäneensä Vaasan sairaalan puolesta.

”Huomasin sen liian myöhään. Olisi pitänyt olla tarkempana”, Kari sanoo.

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

”Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla”

Tarkoittaako Paavola edustajalla Moskovaa vai Suomen eliittiä?

Mikko Toivonen

Eihän tämä ole ensimmäinenkään kerta kun eräät valitut edustajamme eivät kykene edes kolmea painiketta toisistaan erottamaan saatikka oikein käyttämään
Kyllä ääneäjienkin olisi muistettava nuo nappitöppäilijät siitkin huolimatta että nyt töppäys minun mielestäni sattui oikean asian eduksi ja minunkin mielestäni vain siksi että motiivi oli todellisuudessa kielipoliittinen ja en lainkaan halua kielipoliittisia jakoja terveydenhuoltoon. Aina löytyy tulkki jos maassamme käy niin että vain ruotsia osaava sairastuu ja joutuu sairaalahoitoon maan pääkielen sairaaloihin, joissa mahdollisesti on lääkäri joka ei osaa edes virkamiesruotsia. Jos taas lapsi jonka ei vielä odoteta maan pääkieltä oppinen sairastuu, niin eiköhän joku jo suomea tai englantia oppinut perheenjäsen seuraa mukana jotta ainakin syyt ja perusasiat saadaan lapsellekin tulkattua.

Heikki Paananen

”Äänestysjärjestelmä on suunniteltu ja rakennettu niin, että äänestyspainikkeissa olevan vian tulisi ilmetä laajempana ongelmana kuin vain yhden edustajan kohdalla”

MItä tämä tarkoittaa? Jos painikkeen kontaktit ovat oksidoitunneet, miten se näkyisi laajempana ongelmana? Onko napit mekaanisesti yhteydessä toisiinsa (ns. ryhmäkurimekanismi)?

Kai nuo äänestyspaneelit on rakennettu siten, että edustaja saa välittömän visuaalisen palautteen siitä, että ääni on systeemiin rekisteröitynyt? Kolme LEDiä ei paneelin hintaa paljoa nostaisi.

Uutisen mukaan edustaja Kari missasi äänestystilanteen. Jotakin tärkeämpää oli meneillään. Jälleen nostettiin "kohu" tyhjästä ja tuhlattiin suomalaisten aikaa useamman miestyövuoden verran 0-uutisen lukemiseen.