Torstai 27.6.2019

Uusi sote-riita repesi: ”Näyttää uhkaavasti siltä, että halutaan tehdä uusi taso suomalaisten verotukseen”

Luotu: 
17.3.2019 09:33
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Keskusta ja sdp ovat löytäneet yhteisen linjan sote-malleissa. Kokoomus ryöpyttää nyt molempia.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kokoomus ja sdp ovat ajautuneet törmäyskurssille sote-uudistuksesta. Osansa kokoomuslaisten ryöpytyksestä saa myös hallituskumppani keskusta.

Keskusta esitteli oman sote-mallinsa viime viikolla. Puolueen uusi sote rakennettaisiin 18 maakunnan pohjalle. Kuitenkin keskusta arvioisi, onko Helsingin osalta erityistarve omaan alueelliseen ratkaisuun. Lue lisää:Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Myös sdp:n mallissa sote-palveluiden järjestämisestä vastaisi 18 itsehallintoaluetta, joita puolue kutsuu sote-kunniksi. Lue tarkemmin:Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

Keskustan mallissa palveluiden rahoituksen päävastuu on valtiolla. Rahoituksen riittävyyden turvaamisen ratkaisu voisi keskustan mukaan olla maakuntien verotusoikeus. Sdp:n mallissa sote-kunnilla olisi verotusoikeus. 

Lue myös:Näkökulma: Kaksi suurta löytänyt yhteisen sävelen sote-uudistuksessa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen vastasi malleihin lauantaina esittämällä, että sote-uudistuksen jatkotyössä on edettävä pienemmissä osissa, keskityttävä aluksi terveys- ja sosiaalipalveluihin ja unohdettava monimutkaisten hallintorakenteiden kehittely. 

”Ihmiset eivät ole pyytäneet uusia hallintorakenteita, vaan sitä että pääsee hyvään hoitoon silloin kun sitä tarvitsee.  Lähdetään liikkeelle niistä keinoista, joilla pystymme helpottamaan palveluiden saatavuutta ja parantamaan laatua viipymättä. Meillä on jo nyt toimiva aluehallinto – kunnat. Kannustetaan kuntia yhteistyöhön ja löytämään paras mahdollinen tapa järjestää sote-palvelut. Hyviä esimerkkejä kuntien yhteistyöstä on olemassa jo nyt”, Jokinen toteaa tiedotteessaan.

Hän huomauttaa, että Suomessa perustason palveluiden saatavuus ei ole tasa-arvoista kaikkialla Suomessa. Jokinen muistuttaa, että jonot ovat pitkät, eikä hoitoon pääse riittävän nopeasti.

”Laajempia hartioita ja jättiuudistusta on yritetty nyt 12 vuotta. On tehty virheitä ja niistä pitää oppia.  Uudistusta sote-palveluissa tarvitaan, mutta viimeistään nyt pitäisi olla kaikille selvää, ettei tässä voida edetä hallintorakenteet, vaan ihminen edellä. Emme tarvitse uutta hallinnon tasoa, emmekä etenkään uusia veroja. Tarvitsemme laadukkaita palveluita, yhdenvertaisesti kaikkialla Suomessa”, Jokinen paaluttaa.

Jokisen mukaan keskustan maalailema ylimääräinen maakuntavero olisi omiaan nostamaan kokonaisveroastetta, sillä maakuntavero toisi mukanaan uuden verotason valtion ja kunnan verotuksen päälle. 

”Kun sdp:n ja keskustan vaihtoehtoja välihallintoineen katsoo, näyttää uhkaavasti siltä, että maakunnista halutaan tehdä myös uusi taso suomalaisten verotukseen. Keskusta ja demarit näemmä haluavat kiristää maakunnilla työntekijöiden ja eläkeläisten verotusta. Tämä ei kokoomukselle käy.”

Jokisen mukaan kokoomuksen tavoitteena on toteuttaa verouudistus, joka suosii työntekoa ja yrittäjyyttä sekä vähentää ympäristön kuormitusta ja torjuu ilmastonmuutosta. 

”Uusi verotuksen taso monimutkaistaa verotustamme, kun sitä pitäisi yksinkertaistaa. Verotusoikeuteen sisältyy riski talouskasvun ja työllisyyden kannalta haitallisesta tuloverotuksen kiristymisestä. Jos työn verotus enää Suomessa kiristyy, ei tällä hallituskaudella aikaan saatu hyvä työllisyyskehitys saisi jatkoa”, hän varoittaa.

”Erittäin kylmä viesti hoitojonossa vuoroaan odottavalle ihmiselle”

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen on arvostellut keskustan ja sdp:n malleja. Hänen mielestään esitykset keskittyvät palveluiden sijasta hallintoon ja jatkaisivat ”jo alkaessaan epäonnistuneiksi tuomittujen mammuttiuudistusten turhan pitkää ketjua”. 

”Edelleen tässä maassa näkyy olevan puolueita, joille hallintorakenteet on ihmisiä ja ihmisten hoitoon pääsyä tärkeämpiä. On erittäin kylmä viesti hoitojonossa vuoroaan odottavalle ihmiselle, että seuraavakin neljä vuotta aiotaan hukata hallinnon parissa puuhasteluun. Tämä ei käy kokoomukselle”, Pesonen sanoo Verkkouutisten haastattelussa.

Kokoomus esittelee ensi viikolla omia ajatuksiaan sote-palveluiden kehittämiseksi. Pesosen mukaan ne pohjaavat nykyiseen kuntaperusteiseen rakenteeseen. 

”Näyttää siltä, että tässä maassa on enää yksi puolue eli kokoomus, joka antaa kunnille ja kaupungeille mitään arvoa. Neljän yhteisen hallitusvuoden aikana kävi jo selväksi, että keskustan suunnalta ei suomalaisen kuntakentän suuntaan luottoa heru. Kaupunkipuolueena itseään pitävältä sdp:ltä tätä luottoa olisi kuitenkin vielä kuvitellut löytyvän. Näin ei kuitenkaan näytä olevan ja tämä on harmi”, hän ryöpyttää.

”Mihin katosi kokoomuksen lähimuisti omista neljän vuoden tekemisistä?”

Sdp:n kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru ei niele arvostelua, vaan tyrmää etenkin Pesosen kritiikin.

”Kokoomus on hallituksessa kieltäytynyt kuuntelemasta kuntia sote-uudistuksessa ja estänyt myös pääkaupunkiseudulle toivotun erillisratkaisun syntymisen. On todella tekopyhää esiintyä vaalien alla kuntien puolustajana, kun neljä vuotta kuntien kehitysehdotukset ovat kaikuneet kuuroille korville”, hän vastaa tiedotteessaan.

Kiuru moittii kokoomuksen sote-linjaa poukkoilevaksi ja sanoo näkevänsä merkkejä katumuksesta. 

”Kokoomuksen sisäisessä valtataistelussa isot kaupunkiseudut ja niiden toiveet jäivät markkinavoimien intressien jalkoihin. Vanhuspalveluista syntynyt kohu on pistänyt terveysjättien lobbaamisen polvilleen ja kokoomuskin on joutunut myöntämään markkinamallin ajaneen karille. Nyt arvojärjestys on pakon sanelemana muuttunut ja kokoomus yrittää epätoivoisesti kosiskella kuntia. Oman mallin puuttuessa kokoomus nähtävästi keskittyy vain vääristelemään muiden ehdotuksia. Mihin katosi kokoomuksen lähimuisti omista neljän vuoden tekemisistä?”

Lisää aiheesta: 

Tivi: Miljoonien rahoitus tammikuussa 2019, johtajan palkka 11 000 €/kk – Soten kaatuminen jätti Sipilän sote-yhtiöt limboon

Petteri Orpo latasi sote-linjansa IS-grillissä: “Valinnanvapaus on lyönyt itsensä läpi”

Pekka Haavisto varoittaa: ”Yksityiset terveysfirmat näkevät jo haaskan”

Vapaavuori ja 6 suurta kaupunkia: Hallituksen malli hiiteen – sote-uudistus tehtävä kuntapohjaisesti

Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Messi

Ihan samaa lauloi Orpo ylen vaalitentissä. Tuntuu että laulaa sellaista jota ei ole edes itse ajatellut. Tämän lisäksi Orpo ei halua vastata veronkiertoon jonka ovat luoneet istumassa hallituksessa. Samalla koko joukosta unohtuu se että 350 Me hallitus leikkasi ikäihmisten hoivan palveluista. Ja nyt annetaan säälittävä 200Me takaisin. Jos todella halutaan muutosta on saatava Kokoomus, Keskusta ja SDP pois päättämästä yhtään mitään. Joten ei todella näin leikkaukset ovat olleet liian rajuja ja Esperi Care ja Attendo tuomat ongelmat ovat Orpon ja Juhan vastuulla!

Jaakko Aalto

Järkeähän Orpo tuossa puhuu. Verotuksen tasojen lisääminen vain monimutkaistaisi verotusta ja sen kasvavan sekavuuden turvissa Suomen ennestäänkin korkeaa veroastetta nostettaisiin. Erilaisten selittelyjen säestyksellä, kuten tapana on.

Kari Haapakangas

Sellainen väliportaan hallintohimmeli on jo olemassa. Kuntainliitot, sairaanhoitopiirit, pelastusalueet, ely-keskukset, maakuntaliitot... Ne kaikki ovat sitä väliportaan hallintoa. Mitä pahaa on siinä, jos nämä kaikki sadat väliportaan touhuajat kootaan 18 + Helsinki sotemaakunniksi?

Eero Pekonen

Hyvä, Kari! Tähän asti peruskunnat ovat moittineet kuntayhtymiä aiheellisesti siitä, että ne eivät ole vastuullisia taloudenpidostaan. Ne voivat aina lähettää jäsenkunnilleen maksuosuuslaskun ja jäsenkunnat, "kuntayhtymän omistajat" ovat velvollisia sen maksamaan. Rinteen hahmottelemassa mallissa tämä ei enäää käy, koska näille sote-kuntayhtymille tulisi verotusoikeus kuten peruskunnillakin on. Verotuksen kiristymisen vaarahan aina on olemassa, oli verotuksen tasoja sitten yksi, kaksi tai kolme, mutta ainakin siirtymävaiheessa se voidaan helposti eliminoida. Esimerkiksi siten, että säädetään laki, jonka mukaan peruskuntien on laskettava omaa veroprosenttiaan. Laskentakaava voisi olla jotain sentapaista, että lasketaan kuntakohtaisesti viidestä edellisestä tilinpäätöksestä, kuinka monta veroprosenttia kunnan sote-menoihin on kulunut. Kyllä tilintarkastaja laskee sen alennusprosentin virkavastuulla...

Tommi Messi

Orpon muutos ylen vaalitentissä on Lepomäen näkemys miten sote pitää tehdä. Orpo ei vain osaa tätä aluetta. Nähty miten heikkoa se osaaminen on hoitaja mitoituksen kertomisessa. Takki kääntyi kun yksityisen hoivan lobbaama malli kaataa kaikki äänet. Joten vaaleissa kantaa vastuun ikäihmisten hoivan kriisistä.

Timo Virtanen

Harkimo ei ole ehtinyt nähdä vielä kysymään neuvoja nettikansalta , Koskella taas on nyt kiireellisempäå tehtävää, kun Seinäjoen kepujohtoinen kaupunki poisti hänen kuvansa lyhtypylväistä. Joten pitää nyt varmaan tyytyä Lepomäen analyyttisiin ja harkittuihin mielipiteisiin .

Pasi Käyhkö

Kokoomuksen malli uudesta sotesta on tehokkain, veronmaksajille edullisin ja paras vaihtoehto.
Eikä veronmaksajien tarvitse maksaa mitään väliportaan politisoitua hallintohimmeliä. Vaan kulut kohdistuvat suoraan terveydenhoitoon ja kaikkien kansalaisten eduksi.
Hyvä näin.

Raija Lempiäinen

Kokoomus on kääntänyt takkinsa, koko neljänvuoden ajan se puhui vahvemmista hartioista ja sen tuomista eduista, nyt kun ovat Kepun kanssa vastakkain onkin uusi ääni kellossa!
SDP on tuomassa mallin joka on soten alkuperäisen tarkoituksen mukainen, siinä on mukana vain terveydenhoidon ja sosiaalitoimen uudistus. Mitään muita rönsyjä ei siihen liitetä, eikä missään nimessä laajaa valinnan vapautta, joka olisi ajankanssa lopettanut koko julkisen sektorin. SDP:n mallissa lisätään lääkäreitä 1000:lla, sekä myös hoitajia.Ei kokoomus ole sitä ennenkään toteuttanut ,kunhan vaalien alla puhutaan. Pörriäisten juoksupoika kun on.
Kokoomus on politiikallaan vienyt kunnilta mahdollisuuden omiin toimintoihin, viemällä valtionosuudet, nyt sitten yht´äkkiä niiden pitäisikin pärjätä?? Selkeää bluffia! Asiantuntijoiden mukaiset suuremmat hartiat tarvitaan, pienemmät hallintoportaat puretaan ja hallintoa tiivistetään ,siis säästöjä syntyy. Rahat suoraan hoitotyöhön, se on SDP: ja Keskustankin suunnitelma Yli 30 vuoden kyykytysten jälkeen en voisi äänestää kokoomusta vaikka se olisi ainoa puolue.

Mikko Toivonen

Minä taas en koskaan tule kannattamaan sellaisia jotka yrittävät kehittää minkäänlaista sotekunta tai maakuntahallintoa. En liioin niitä jotka haluavat siirtää varat lkisesta pörssirahastushuoltoon.
Brittien systeemin lailla hyväksyn kuitenkin kokonaisuudesta enintäin 20% toimivan vakuutusyhtiöiden kautta maksettuun pörssiyksityiseen teveydenhuoltoon
Hyväksyn myös muitta mutkitta yksityisten ammatinharjoittajien ja pienyhtiöiden toiminnan julkisen alihankkijana ja itsenäisenä toimijana kohtuuhinnoilla sekä terveydenhuollossa, että vanhusten hoivassa enkä sille edes laittaisi kattoa osuudessa niin kauan kuin sen valvonta ja kokonaisuuden operointi pysyy julkisella.
Samoin 5 erikoissairaanhoitopiiriä riittää lisättynä riittävin oikeuksin varustetuilla keskussairaaloilla.
Kun leveämpiä hartioita kaivataan niin ratkaisu on kuntien lukumäärän pakkopudottaminen niin että kunnan vähimmäisasukasmääräksi säädetään tällä hetkellä 100000 asukasta, mieluummin 200 tuhatta

Tuomas Sikander

"Jokisen mukaan kokoomuksen tavoitteena on toteuttaa verouudistus, joka suosii työntekoa ja yrittäjyyttä sekä vähentää ympäristön kuormitusta ja torjuu ilmastonmuutosta. "
Aikuisten oikeasti: Suosii veroparatiiseja ja edelleen vähentää suuryritysten jo ennestäänkin olematonta verotaakkaa.
Äänestäjän kannattaisi ottaa selvää siitä, ketkä niitä veroja oikeasti maksavat.
._.
._.

Joni Rikkola

Hyvin on aivopesty kaikki. SOTE tai maakuntia ei tarvita. Meillä on kyllä varaa nykyiseen ja siitä paranneltuun terveydenhuoltoon. Kyse on rahojen kohdistamisesta. Voidaan etää veronkierto. laittaa voitot jsun muut verollek unnolla ja verotaa enemmän niitä joilla onvaraa maksaa. LEikataan yritystuet, lopetetaan halointarekisterit. Maailman korkeimmin verotettu ja pakkolaskutettu kansalainen ansaitsee rahoilleen jotain vastinetta.
Samaa idiioottimaista populismihöpötystä kuin ilmastontorjunta auto ostamalla.
Pistää vihaksi kun kaikki ovat näin tyhmiä, ahneita ja vallanhinoisia vasemmalta oikealta. Kyseessä on yksinkertaisesti joko inhimillisen tuskan miniointi tai sitten maksimpoidaan voitot ja unohdetaan se terveydenhuolto kokonaan. Mihin sitä tarttee, laitetaan kansan raha Sipilän tilille... menee ne sinne näköjään muutenkin.