Maanantai 17.6.2019

Antti Rinteeltä vetoomus EK:lle: ”Tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen”

Luotu: 
17.3.2019 13:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Sdp:n työelämäuudistusten keskiössä ovat osaamisen kehittäminen, työntekijöiden suojelun parantaminen sekä sopimisen ja yhteistyön palauttaminen. Näin linjasi puolueen puheenjohtaja Antti Rinne puheessaan puoluevaltuustolle sunnuntaina.

”Nyt on palattava sopimisen ja yhteistyön tielle. Muuttuvassa työelämässä myös palkansaajilla on uusia tarpeita ja työelämän lainsäädäntöä tulee kehittää jatkossa ihmiset edellä. Vetoankin (Elinkeinoelämän keskusliiton) EK:n johtoon, tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen. Tulevista talouden ilmakuopista ja teknologiamurroksen haasteesta selviämme parhaiten kolmikantaisella yhteistyöllä”, Rinne sanoo.

Puheessaan Rinne listasi työelämän polttavimpia uudistustarpeita, joita hänen mukaansa ovat osaamistason nostaminen, työelämän tasa-arvon parantaminen, ihmisten työhyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät kysymykset sekä kilpailukieltosopimuksen käyttö.

”Teknologiamurros edellyttää suomalaisten osaamistason nostamista, jotta voimme pärjätä kilpailijamaidemme kanssa tuottavuudessa ja innovaatioissa. Sdp haluaa vahvistaa palkansaajien oikeutta koulutukseen läpi työuran ja siksi puolueen tavoitteena luoda henkilökohtainen osaamistili koko aikuisväestölle. Sen turvin palkansaajat voivat kehittää osaamistaan. Sdp peräänkuuluttaa myös työnantajien velvollisuutta osallistua omien työntekijöidensä osaamisen ylläpitoon ja parantamiseen.”

Rinteen mukaan puolue haluaa varmistaa, että ensi vaalikaudella tehdään perhevapaauudistus, joka parantaa nuorten naisten työllisyyttä ja vahvistaa toimeentuloon liittyvää tasa-arvoa työikäisenä ja eläkkeellä oltaessa. 

”Työelämän tasa-arvokysymyksissä olemme kulkeneet hitaasti oikeaan suuntaan, mutta paljon on vielä tekemättä. Naisen euro on täysin vailla perustetta vain 84 prosenttia miehen eurosta. Vain siitä syystä, että sukupuoli on eri. Se on väärin”, Rinne sanoo.

Sdp haluaa lisäksi varmistaa sen, että yleissitovat työehtosopimukset takaavat kaikille palkansaajille myös tulevaisuudessa työelämän vähimmäisturvan.

”Reilun ja oikeudenmukaisen työelämän kannalta aivan keskeistä on, että jokaisella palkansaajalla kaikilla aloilla on taattu vähimmäistaso työehdoissa”, Rinne sanoi.

Työehdot nousivat keskusteluun lauantaina, kun Keskuskauppakamari esitti työsopimuslakia päivitettäväksi siten, että yleissitovuuden ja paikallisen sopimisen ”parhaat puolet” otettaisiin jatkossa huomioon. Esityksen mukaan alakohtaisten työehtojen vahvistettu yleissitovuus pätisi edelleen pääsääntönä, paitsi niissä tilanteissa, joissa työntekijät ovat päättäneet työpaikkakohtaisesti tai muuten järjestäytyä ja sopia toisin. 

Lue lisää: 

”Kahden euron tuntipalkalla pelottelu on tökeröä” – Keskuskauppakamarin johtajalta tyly vastaus tyrmääjille

Riita työehtojen muuttamisesta: ”Tehtäisiin mitättömiksi työmarkkinajärjestöjen sopimukset”

 Kova vääntö työsopimuslaista: ”Tuntipalkaksi voitaisiin sopia vaikkapa 2 euroa”

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #6

Kyllä niissä "neuvotteluissa " on pohjana työehtosopimukset jotka taas on kolmikantaisesti sovituja, niistähän EK sanoutui irti ja vaikeuden alkoi. Sopimalla ja neuvottelemalla ja kunnioittamalla kaikkia osapuolia syntyy paras tulos. Sanelumenttaliteetti on sata vuotta sitten hylätty, vaikka tietysti kapitalistit sen mielellään käyttöön ottaisi.

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #7

Kyllä se vain on parempi, hallitus ja eduskunta hoitavat oman tonttinsa ja työmarkkinajärjestöt omansa, kuten länsimaissa on tapana ollut.

V. 2007 Sari Sairaanhoitaja viisisatasesta alkaneen kolmikantahölmöilyn seuraukset eivät ole vieläkään kunnossa ja maan talouden kasvu tökkäsi pahasti vuosikymmeneksi ainoana maana koko Euroopassa .

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #9

Tarkoitat kai läntisillä USA:ta? Se juntta määrää joka on vallassa. Jos seuraava hallitus on vihervasemmalta ei hyvältä näytä.

Tästä johtuen Rinne on kuitenkin oikeassa. Kolmikantaa tarvitaan vaikka sitä kuinka EK:sta vastustetaankin. Muuten ollaan työmarkkinoilla ollaan ihan sekaisin.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #6

Kyllä niissä "neuvotteluissa " on pohjana työehtosopimukset jotka taas on kolmikantaisesti sovituja, niistähän EK sanoutui irti ja vaikeuden alkoi. Sopimalla ja neuvottelemalla ja kunnioittamalla kaikkia osapuolia syntyy paras tulos. Sanelumenttaliteetti on sata vuotta sitten hylätty, vaikka tietysti kapitalistit sen mielellään käyttöön ottaisi.

Kaarina Leinonen
Vastaus kommenttiin #6

No ilimankos Suomi onkin "ollut" hyvinvointivaltio kaiken suhteen (terveydenhoito, pisa-oppimistulokset, koulutus ym.) aiemmin mutta kun "liikemiehet" kokkarit ,EK ja keskustan liikemiehet tyhmät äänestivät valtaan niin kansan hyvinvointi "romahti ! Nyt sitten katellaan "raunioita". Sieltä "muista maistahan" nämä "hyvinvointivaltioarviot" annettiin - ei suinkaan silloinkaan Lauri Kiisken suusta !!

Timo Virtanen

Rinne on jo alkanut pelätä ? Rukoilee EK: ta apuun. Ei onnistu enää nuo "vanhat ajat". Neukkukaupan aikana vielä meni jotenkuten, senjälkeen on ollut ollut pelkkää miinusta koko kolmikanta. Nyt on kilpailu markkinoilla kovaa. Työttömyydellä tasataan vanhat kolmikannnan aikana tehdyt pahat rakenteelliset virheet.

Veli-Jussi Jalkanen

Kolmikannasta puuttuu Suomen suurin työllistäjäorganistaatio: Suomen Yrittäjät. Niiden jäsenillä on myös suurimmat mahdollisuudet lisätä työvoimaa ja talousaktiviteettia.
Miksi SY ei kelpaa kolmikantaan?
Ilman SY:tä työnantajien edustus on kovin vajaa.
Suomen sopimusjärjesrelmän pitäisi kehittyä. Rinteen ajamasta Suomen työmarkkinoiden jämähtäneisyydestä moittivat jo OECD ja luottoluokitusliatokset ja monet muut talouskehityksen asiantuntijat.
Miten entinen AY johtaja, jolla ei ole kansantalouden koulutusta, voisi tietää paremmin? Ei tiedäkään.
Rinteen johdolla, jos siihen ajadutaan, Suomen talous ei tule kehittymään. Sehän nähtiin jo hänen VV ministeriaikanaan.

virve lundgren

" tavoitteena luoda henkilökohtainen osaamistili koko aikuisväestölle. Sen turvin palkansaajat voivat kehittää osaamistaan"TÄH? siis niinkuin CV? Vai raha, joka annetaan jokaiselle työntekijälle tarpeesta riippumatta ? Rinne taas jakamassa rahaa, jota ei ole olemassa/on jo tänäkin päivänä työnantajien toimintaa. Tämäkin avaus annettu hyvin epämääräisesti- ei mitään konkreettista vain poliittista jargonia.

Matti Loikkanen

”Tehkää isänmaallinen teko ja palauttakaa kansakunnan työkalupakkiin keskitetty sopiminen”

Työmarkkinoilta vaaditaan hyvää joustavuutta kiristyvässä globaalisessa talouskilpailussa. Keskitetty sopiminen tekee Suomen työmrkkinoista jäykemmän ja vähemmän kilpailukykyisen, ts se on askel väärään suuntaan.

Lasse Neponen

Demarit voisivat yhdessä AY-liikkeen kanssa ajaa Suomeen Saksan kaltaista minimipalkkalakia. Sillä korjaantuisi monet nykyisten silpputöiden ja tuloloukkujen synnyttämät ongelmat. Lisäksi yritykset palkkaisivat Suomalaisia niihin töihin, joissa nyt erilaisten alihankintaketjujen pohjalla on alipalkattuja tuonti-/vierastyöläisiä työn tilaajan maksamasta palveluhinnasta suuren osan liuetessa vain välistävetäjien taskuihin.

Hannu Rouhiainen

Keskitetty sopiminen ei osaa huomioida eri yritysten tilannetta eikä työvoimankaan tarpeitra. Kyllä sopiminen on tehtävä yritys pohjaisesti. Ei siihen tarvita ura AY junttaa joka haluaa olla valtio mies.

AY liike ei ole eduskunta, presidentti, eikä tuomiolaitos. Se on vapaaehtoinen järjestö johon kuuluminen on vapaaehtoista.

Lauri Kiiski

Kolmikanat ei tarkoita vain työmarkkinaosapuolien ja valtiovallan kolmikantaa palkkaukseen ja työehtoihin liittyen.

Kolmikanta mahdollistaa työmarkkinajärjestöjen painostamisen parlamentaarisessa päätännässä liki kaikessa lainsäädännässä muutamia pieniä poikkeuksia lukuunottamatta.

Tälläinen on ulkoparlamentaarinen vaikuttaminen on ulkomailla kiellettyä, eikä sitä katsota hyvällä edustuksellisen demokratian olosuhteissa.

Hannu Lehmussaari

Mulla on excel-tulukko, jossa on mun palkkakehitys vuodesta 1989, kun valmistuin insinööriksi. Siinä on kahdenlaisia palkankorotuksia. Alle 2 prosentin ja yli 4 prosentin korotuksia. Kummathan ovat Rinteen tai muiden ay-pösöjen ansiota ja kummathan ovat omasta osaamisesta tulleita?

Joo, ammattiliitot ovat vain hidastaneet palkkakehitystä yleissitovuudella, kun laiskimmallekin idiootille pitää maksaa vuosi vuodelta parempaa liksaa ilman osaamisperusteita.

Tuloeroja on kasvatettava, eikä solisaliranttisesti tasapäistettävä. Osaamisesta pitää pystyä maksamaan ja tyhmille ei pidä antaa ansiottomia korotuksia.