Torstai 20.6.2019

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”

Luotu: 
17.3.2019 18:26
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Suurimpien puolueiden nokkapokka sote-uudistuksesta jatkuu.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen ryöpyttää kovin sanoin kokoomuslaisten ulostuloja sote-uudistuksesta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ja puoluesihteeri Janne Pesonen tyrmäsivät aikaisemmin viikonloppuna keskustan sote-mallin. Lue lisää: Uusi sote-riita repesi: ”Näyttää uhkaavasti siltä, että halutaan tehdä uusi taso suomalaisten verotukseen”

Kokoomuslaisten ulostuloihin on vastannut suorin sanoin myös sdp:n puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sirpa Paatero. Hän toteaa, että vain viikko sen jälkeen, kun hallituspuolueet olivat tiukasti tukeneet uudistusta ja syyttäneet oppositiota vastustuksesta olivat ne kaikki sitä mieltä että olisi pitänyt tehdä toisin. 

”Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni ja nyt kaikki esittelevät omia mallejaan, aivan kun edellistä neljää vuotta ei olisi ollutkaan”, hän sanoi puheessaan puoluevaltuuston kokouksessa sunnuntaina.

Riikka Pirkkalainen huomauttaa, että kokoomus on keskeisistä puolueista ainoa, jolla ei ainakaan toistaiseksi ole ollut esittää omaa vaihtoehtoa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi. 

”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus”, hän lataa tiedotteessaan.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen isoin ongelma on Pirkkalaisen mukaan eriarvoisuus: osa pääsee lääkäriin heti, osa joutuu jonottamaan jopa kuukausia. Hän muistuttaa, myös vanhustenhoidon puutteista.

”Suomessa vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että näiden ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista ja sitä, että palvelut hoidetaan kuntia leveämmillä hartioilla. On melkoinen suunnanmuutos, että kokoomus on oikeastaan ainoana puolueena asettunut nykymenon kannalle. Tekemättömyys tarkoittaisi näiden yksityisten hoiva- ja terveysjättien lopullista marssia maamme sosiaali- ja terveyspalveluihin. Joutuu kysymään, sitäkö todellisuudessa halutaankin”, Pirkkalainen kommentoi.

Kuntapohjaisen malli jatko tarkoittaisi hänen mukaansa, että suomalaiset olisivat jatkossakin epätasa-arvoisessa asemassa palveluiden suhteen sen mukaan, missä asuvat. 

”Kun omaa ratkaisua ei ole, kokoomus on lähtenyt vääristelemään muiden vaihtoehtoja ja näyttää väittävän, että esimerkiksi keskustan ratkaisu tarkoittaisi lisää hallintoa ja lisää veroja. Tämähän ei ole totta.”

”Kokonaisverotus ei nouse”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokinen arvioi aikaisemmin, että keskustan maalailema ylimääräinen maakuntavero olisi kuitenkin omiaan nostamaan kokonaisveroastetta, sillä maakuntavero toisi mukanaan uuden verotason valtion ja kunnan verotuksen päälle. 

Pirkkalainen vastaa tähän, että keskustan vaihtoehto päinvastoin vähentää hallintoa, kun sosiaali- ja terveyspalveluja hoitaisi nykyisten noin 400 järjestäjän sijaan 18 maakuntaa. 

”Kokonaisverotus ei siitä nouse”, hän sanoo.

”Ihmiset ovat kyllästyneet politiikassa jylläävään riitelyyn ja tahalliseen väärinymmärtämiseen. Rakentavina terveisinä Kokoomuksen suuntaan: eiköhän pysytä tosiasioissa ja luoteta siihen, että kyllä ihmiset osaavat ilman tympeää vääristelyä päättää, kenen ratkaisulle tukensa antavat”, Pirkkalainen jatkaa.

Puoluesihteeri Janne Pesonen kertoi viikonloppuna, että kokoomus esittelee ensi viikolla omia ajatuksiaan sote-palveluiden kehittämiseksi. Pesosen mukaan ne pohjaavat nykyiseen kuntaperusteiseen rakenteeseen. 

”Jos kokoomuksella joku näkemys on, se tuntuu puheenjohtaja Petteri Orpon kannanottojen perusteella olevan, että ei tehdä yhtään mitään. Se kuulostaa Jan Vapaavuoren sotelta”, Pirkkalainen kuittaa.

Sirpa Paatero moittii sekä kokoomuksen että keskustan malleja.

”Vapaaehtoisilla kuntayhtymilä tai kuntarakenteen muutoksella asia ei ole tähän mennessä edennyt, joten kokoomuksen versio ”ei tehdä mitään” tuskin riittää vastaukseksi, ja aikamoista on että ovat nyt kuntien puolustajia kun ovat juuri olleet kieltämässä kuntien minkäänlaisen osallistumisen sote-tuotantoon. Vastaus ei myöskään ole keskustan koko valtion aluehallinnon yhdistäminen sote-uudistukseen.”

Lue myös:

Nyt tuli maailmalta ensimmäinen reaktio soten kaatumiseen – Strategi: ”Ei ole helppoa”

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Mitäs petturuutta muka? Eihän keskusta ole koko tämän hallituksen aikana oikeasti kannattanut mitään kokoomuksen valinnanvapausmallia. Hehän kannattavat vain omaa maakuntamallia niin tässä nykysessä kun tulevassakin hallituksessa (mikäeli pääsevät). Ainoastaan kokoomus halusi valinnanvapausmallia, tosin ei halua ilmeisesti enää.

Keskustahan on itseasiassa hyvissä asemissa. Sipilän taitavan peliliikkeen ansiosta ovat vapaita soten ja hllitusvastuun kahleista. Odotan mielenkiinnolla seuraavia galluppeja.
Voisin jopa lyödä vetoa että kokoomus valuu ja keskustan pudotus on päättynyt.
Kokoomus on nyt tilanteessa jossa se joutuu monen rintaman sotaan tässä vaalikamppailussa. Tämä nyt vellova vanhustenhoitokeskustelu esim. ei lupaa hyvää tälle bisneshoivan ajajille. Tutkimukset on vasta alussa ja lisää ongelmia näille "pörriäisille" on luvassa ihan vaaleihin asti.

Sipilä jätti taitavasti kokjoomuksen oman onnensa nojaan. Ihan samoin kuin kokoomus oli tehnyt keskustalle koko hallituksen ajan. Toivotaan että porvariyhteistyö on nyt kuollut. Ja toivotaan ettäkeskusta palaa hiukan keskemmälle politiikassaan.

Timo Virtanen

Keskustan ministeri Saarikko johti hallituksen Sote valmistelua. Kieltääkö Keskusta nyt hänen touhunsa ? Demarit taas viime vaalikauden johtivat vain harhaan äänestäjiä. Edellisellä kaudella johtivat soten valmistelua demariministerit, siitä ei tullut mitään. Nyt aikovat yhdessä perustaa uuden veroautomaatin - vähän eri nimillä tosin.

Timo Virtanen

Keskustan ministeri Saarikko johti hallituksen Sote valmistelua. Kieltääkö Keskusta nyt hänen touhunsa ? Demarit taas viime vaalikauden johtivat vain harhaan äänestäjiä. Edellisellä kaudella johtivat soten valmistelua demariministerit, siitä ei tullut mitään. Nyt aikovat yhdessä perustaa uuden veroautomaatin - vähän eri nimillä tosin.

Kari Haapakangas

On merkillepantavaa miten lojaalisti Keskusta tuki hallituksen sotemallia, vaikka nimenomaan kokoomuksen valinnanvapaudessa oli koko ajan ongelmia. Kokoomuksen puolella sen sijaan lojaliteettiongelma oli jatkuva Vapaavuoren ja kumppaneiden toimesta. Nyt kun olemme vapautuneet tuosta hallituksen lojaliteettivaatimuksesta voimme aidosti poimia kokoomuksen valinnanvapaudesta käyttökelpoiset osat ja hylätä liian pitkälle menevän markkinaehtoistamisen. Sana-allergiasta huolimatta demareiden mallissakin on hyvää, mutta, ehkä allergiasyista, se turhaan hylkää väliportaan hallinnon järkevöittämisen. Mitä järkeä on luoda olemassa olevan maakunnan (kaavoitus ja kehitys) rinnalle uusi erillinen sotekunta, kun järkevää olisi luoda yksi yhteinen maakuntahallinto.

Mikael Nygård

Ellen nyt ihan väärin kuullut tai ymmärtänyt Orpon kommentteja asiasta noin viikko sitten, niin hän sanoi selkeällä suomen kielellä uutishaastattelussa, että kokoomukselta tulee oma esitys noin viikon kuluttua.

Annetaan nyt puolueelle sen ilmoittama aika ennenkuin ruvetaan vallan narikkamiehiksi kutsumaan.

Pasi Käyhkö

Kokoomuksen alustava ehdotus sotesta on ylivoimaisesta edullisin, tehokkain ja järkevin. Ilman mitään väliportaan, veronmaksajien maksettavaksi tulevaa, hallintohimmeliä.
Rahat menevät suoraan terveyden huoltoon kansalaisten hyväksi. Hyvä näin.

Pasi Anttila

Sehän on olemassa jo. Sehän on tämä nykyinen malli. Jos tämä on nyt kokoomuksen mielestä se paras malli niin mitä he ovat ajaneet kahdessa edellisessä hallituksissa viimeiset 8 vuotta? Turhaa työtä ja rahan tuhlausta?

Pasi Käyhkö

Etpä taida tietää mikä Kokoomuksen malli on. Ensi viikolla tulee tieto.

Eipä tuo Kepujen ja Demareinkaan sote-ehdotus ole edennyt yhtään enempää. Ei taida tulla maakuntaa eikä demareiden. virkamieshärdellejäkään.
Suurimman puolueen titteli tehdään vaaleissa.

Jukka Kivimäki

Edellisellä vaalikaudella tiivistettiin kuntaverkkoa ja nyt päättymässä olevalla vaalikaudella rakennettiin massiivista maakuntahallintoa. Entäpä jos valittaisiinkin kevennetty versio niiden yhdistelmästä. Sen sijaan että rakennettaisiin uutta koko maan kattavaa hallintoverkkoa tai pakkoyhdistettäisiin elin voimaisia kuntia, luotaisiin malli, jossa ylläpitäjä organisaation hallintorakenne voi olla erilainen maan eri osissa.

Ratkaisuna voisi olla järjestämisvastuun säilyttäminen kunnilla ja niiden yhteenliittymillä siten, että väestöpohjaltaan pienien kuntien on velvollisuus järjestää palvelut yhteistyössä jonkun isäntäkunnan tai kuntien yhteenliittymän kanssa. Tällöin kuntien yhteinen toiminta-alue voisi väestöpohjasta riippuen olla esimerkiksi seutukunta tai maakunta. Leveyttä järjestämisvastuun hartioihin, mutta ei uutta hallintoporrasta sinne, missä sitä ei tarvita.

Ei yritetä luoda tulevalla vaalikaudella uutta verottajaporrasta. Sen sijaan yhteistoiminnassa mukana olevat kunnat voisivat kerätä yhteistä tasaussenttiä, joka rahastoidaan ja jolla varaudutaan menojen yllätykselliseen kasvuun.

Nita Hillner

Mikäli poliitikot välttämättä haluavat maakuntamallin, täytyy maakunnille antaa aito itsenäisyys kehittää alueensa tahtomallaan tavalla. Noin periaatteessa viisi sote-aluetta/maakuntaa/lääniä olisi tällöin optimi sillä näin joka alueella on yliopistollinen sairaala.

Nykyinen esillä oleva malli (18 maakuntaa) on kerrassaan jopa naurettava, ajatelkaa nyt vaikkapa Kainuuta - Kainuussa on 70 000 ihmistä, joista puolet asuu Kajaanissa. Tähän kokonaisuuteen siis tarvitaan sekä maakunta että kunta. Parempi olisi jos koko Kainuu olisi yksi kunta nimeltään Kainuu.

Mainitsemasi yhteistyökuviot on oiva vaihtoehto kuntien yhdistymisille tai maakuntamallille, mutta poliittinnen tilanne asian ympärillä on esteenä, joten maakuntahallinto tulee jonkinlaisena aivan varmasti. Katson että tällöin on valittava se optimaalisin määrä, eli viisi.

Jorma Peltonen

En kanssa oikein ymmärrä mitä tämä ”kykypuolue” ajattelee, jos mitään. Jokainenhan näkee läpi tuon takinkäännön. Samalla esim. vaalikonevastausten perusteella koko puolue on siirtymässä vasemmalle. Ihmeellistä populismia. Pakko se sitten kai on Persuja äänestää.

Markku Koivisto

Kummasti huoli näiden palvelujen voimakkaasta kulujen kasvusta on johonkin kadonnut. Edellisen hallituksen säästölaskelmiin ei oppositio luottanut. Nyt kuitenkin SDP on tuomassa "omassa" mallissaan jokseenkin samaa hallintoporrasta lisättynä omalla verotusoikeudella. Kärsiikö kysyä, mistä säästöä nyt syntyisi vai olisiko sillä väliäkään kun ainahan voi lisää verottaa.
Jos nyt mitään ymmärrän, syntyy "vähintään" 18 soteveroaluetta omine verokantoineen/asukas. Ehkäpä hoitoon pääsy helpottuu, mutta verotuksen eriarvoisuus vähintäänkin säilyy ja se kuntien pyhä itsemääräämisoikeus kaventuu.
Sitten taas ihmetellään muutama vuosi näitä perustuslakiongelmia.