Torstai 27.6.2019

Näkökulma: Lakot, verot, autot, viinit – Näin Antti Rinne veisi Suomea vasemmalle ja Petteri Orpo oikealle

Luotu: 
18.3.2019 12:51
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Kun Alma Median vaalikoneeseen vastaa kuin Antti Rinne, se arvioi sopivimmiksi puolueiksi sdp:n, vihreät ja rkp:n. Petteri Orpon vastausten kanssa vaihtoehdot ovat kokoomus, keskusta ja sininen tulevaisuus.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Ensinnäkin kiitos ja onnea niille 2468 ehdokkaalle, jotka ovat lähteneet ja päässeet ehdolle huhtikuun 14. päivänä pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Lisäkiitos heille, jotka ovat jaksaneet vastata vaalikoneisiin, koska koneet ovat äänestäjille tänä päivänä huomattavan hyödyllisiä välineitä.

Vaalikoneet auttavat tekemään äänestyspäätöksiä, mutta on niillä muutakin merkitystä. Ne voivat kertoa, mihin suuntaan Suomi on menossa seuraavan neljän vuoden aikana.

Yksi tapa hahmottaa Suomen tulevaa suuntaa, on tarkastella Suomen potentiaalisimpien pääministerikandidaattien vaalikonevastauksia.

Pidän tässä nyt tarkastelun suppeana ja otan siihen vain Suomen sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen ja Kansallisen kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon.

En missään tapauksessa väheksy muita puolueita ja ehdokkaita, mutta puolustan rajaustani sillä, että näillä kahdella on huomattavin todennäköisyys päätyä himoittuun pääministerin virkaan vaalien jälkeen. Rinteen todennäköisyys juuri nyt on Orpoa selvästi suurempi.

Käytän tutkimusalustana Alma Median vaalikonetta, jossa myös Kauppalehti, Talouselämä ja Uusi Suomi ovat mukana.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Vertailen ensin Rinteen ja Orpon vastauksia 15 yleiskysymykseemme, joissa on aika paljon taloutta, mutta myös muita aiheita. Toisessa osassa katson heidän vastauksiaan viiteen arvokysymykseemme ja lopuksi teen hieman yhteenvetoa.

Jutun lopussa on taulukko heidän kaikista vastauksistaan.

Petteri Orpo poistaisi perintöveron

Rinteen vastaukset Alma Median vaalikoneen yleisiin kysymyksiin poikkeavat oleellisesti Orposta, kun puhutaan verotuksesta. Demarijohtaja kiristäisi pääomatulojen verotusta, kokoomusjohtaja ei missään tapauksessa.

Rinne ei poistaisi toisaalta perintöveroa, kun Orpo taas poistaisi.

Saman kaltainen on ero suhtautumisessa poliittisiin lakkoihin. Rinne ei rajoittaisi oikeutta niihin, kun taas Orpo rajoittaisi.

Uusien polttomoottoriautojen myynnin kieltämisessä jollain aikavälillä ja viinien vapauttamisessa ruokakauppoihin näkemysero on yhtä selkeä.

Rinteen mielestä Suomen pitäisi seurata muita Pohjoismaita ja asettaa aikaraja uusille polttomoottoriautoille, eikä hän vapauttaisi viinejä ruokakauppoihin, kun Orpo toimisi päinvastoin.

”Alkoholilain uudistuksessa maalattiin monia uhkakuvia, jotka eivät toteutuneet: kulutus ei lisääntynyt ja muuttui itse asiassa kohtuullisempaan suuntaan. Suomalaisiin voi luottaa tässäkin asiassa”, Orpo perustelee viinien vapauttamista kauppoihin vaalikoneessa.

Rinne puhuu perusteluissaan nimenomaan fossiilisia polttoaineita käyttävistä polttomoottoriautoista ja Orpo painottaa vähäpäästöisten autojen verotuksen alentamista.

LUE MYÖS: Kokoomus lopettaisi autoveron kokonaan – ”Siirrytään auton hankinnan verotuksesta päästöjen verotukseen”

Myös suhtautuminen turvapaikanhakijoihin poikkeaa. Kun väittämä on ”Suomen pitää pyrkiä rajoittamaan jyrkästi turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan”, on Rinne eri mieltä ja Orpo samaa mieltä.

Hyvin monissa asioissa Rinteen ja Orpon näkemykset ovat varsin yhteneväiset. Kumpikaan ei esimerkiksi rajoittaisi sotilaallista harjoittelua Naton ja Yhdysvaltojen kanssa, eikä loisi kansalaisille perustulomallia ilman ehtoja.

Antti Rinne ryhtyisi kasvissyöjäksi

Arvoissa demaripuheenjohtaja ja kokoomuspuheenjohtaja ovat aika lähellä toisiaan, kun mittarina ovat Alma Median vaalikonekysymykset.

Kumpikaan ei yhtynyt siihen väitteeseen, että sukupuolten välinen palkkatasa-arvo on toteutunut hyvin Suomessa. Sama oli näkemys myös suhteessa kirkon verotusoikeuteen, jota kumpikaan ei poistaisi.

Maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei riipu kummankaan mielestä kulttuuritaustasta ja uskonnosta.

Yksi arvokysymys koski kolmatta sukupuolta, jota Orpo ei olisi hyväksymässä, mutta Rinne ei ottanut kantaa suuntaan tai toiseen. Kolmannen sukupuolen merkitseminen on sallittua kansalaiselle esimerkiksi Saksassa, Kanadassa ja Intiassa.

Selkein arvoero Rinteen ja Orpon välillä koski tässä kyselyssä kasvissyöntiä ja ilmastonmuutosta. Kun väittämä oli ”Olen valmis ryhtymään kasvissyöjäksi ilmastonmuutoksen hidastamiseksi”, Rinne vastasi samaa mieltä ja Orpo eri mieltä.

LUE MYÖS: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

”Jokainen päättää itse omasta ruokavaliostaan”, Rinne perustelee kasvisruokavastaustaan.

Orpo oikeistolainen, Rinne vähän vasemmalla

Kun Rinteen ja Orpon vastaukset niputetaan arvokartalle paljastuu mielenkiintoisia asioita. Orpo osoittautuu puolueensa ehdokkaiden keskiarvoa selvästi konservatiivisemmaksi ja oikeistolaisemmaksi. Rinne taas on hieman vähemmän liberaali ja vähemmän vasemmalla kuin puoluetoverinsa keskimäärin.

Kun tekee Alma Median vaalikoneen koemielessä Antti Rinteen vastauksilla, selviää että demareiden jälkeen hänen näkemyksensä osuvat parhaiten yksiin vihreiden ja rkp:n kanssa. Reformi-liike, suomen kansa ensin ja perussuomalaiset sopivat hänelle huonoiten.

Orpolle sopivat kokoomuksen jälkeen keskusta ja sininen tulevaisuus, mikä selviää, kun tekee vaalikoneen hänen vastauksillaan. Heikoiten hänen näkemyksensä osuvat yhteen eläinoikeuspuolueen, vasemmistoliiton ja feministisen puolueen kanssa.

Antti Rinteen ja Petteri Orpon vastaukset perusteluinen löytyvät Alma Median vaalikoneesta tällä hetkellä Vertaile ehdokkaita -painikkeen alta. Sieltä löytyvät myös muut ehdokkaat kaikista vaalipiireistä ja puolueista. Vastaajia on tähän mennessä 2149, eli lähes yhdeksän kymmenestä ehdokkaasta.

Eivät Rinne ja Orpo kaikkea määrää

On hallituksen muodostaja vaalien jälkeen Rinne, Orpo tai joku muu, on itsestään selvää, etteivät heidän näkemyksensä mene sellaisinaan hallitusohjelmaan ja ala sitä kautta muuttua lainsäädännöksi.

Suomessa on perinne enemmistöhallituksille, joissa on mukana useita eri puolueita. Ohjelmat ovat kompromisseja puolueiden näkemyksistä.

Avoimesti vaalikoneissa esillä olevat näkemykset ovat joka tapauksessa äänestäjän ja koko kansanvallan kannalta tärkeitä. Niistä kansalainen voi aina tarkastaa, minkä asioiden takana poliitikko on ollut ja onko hän kyennyt tai rohjennut oikeasti ajamaan noita asioita.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Näkökulma: Sipilä pani tavoitteensa tärkeysjärjestykseen - sote roskiin, puolue ja lapset etusijalle

Näkökulma: Touko Aallolla iso haaste – sdp:lle tuli tuplaisku Keski-Suomessa

Kaikki Vaalivalvojien tekstit täällä!

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Emme ole enää viime vuosisadan puolella. Medialla on vaikeuksia tehdä johdonmukaisia johtopäätöksiä asiassa kuin asiassa.

Suomen julkiselle taloudelle ja sen kasvulle sekä verotuksen tasolle joutuvat asettamaan stoppia kaikki seuraavan hallituksen puolueet . Suomihan on kv-vertailussa niin julkisissa menoissa kuin veroasteessa jo valmiiksi kärkimaita.

Tästä sote -polemiikista tuleekin sopivasti vaalien alla vielä mielenkiintoista ja ennustan, että kokoomus on saanut suoraan syötön lapaan SDP:ltä ja kepulta julkistaessaan oman sote -mallinsa.

Kenneth Ainetdin

Rinne edustaa vastauksiensa perusteella hyvin voimakkaasti kansalaisten holhousta. Ikään kuin kansalaiset olisivat pieniä lapsia, hallintoalamaisia, jotka eivät ymmärrä oma parastaan.

Onneksi muutin pois Suomesta, ja suosittelen samaa kaikille niille joilla on tähän mahdollisuus. Nykytekniikka mahdollistaa esimerkiksi kaikkien tuttujen tv-kanavien näkymisen, joten ei pitäisi tulla edes koti-ikävä. Täällä Espanjassa ei holhota ruoan eikä alkoholin suhteen. Kaikki on halpaa eikä juoppoja näy. Espanjassa käytetään vähemmän alkoholia kuin Suomessa, vaikka hinta on alhainen ja kaikkia laatuja myydään ruokakaupassa.

Timo Virtanen

Normaali demarien ajatusmalli. Joku muu tietää Sinun tarpeesi kuin Sinä itse. Tämä merkitsee sitä, että työsi tulokset kerätään Sinulta pois veroina ja joku muu päättää, kenelle ne ohjstasn. Ei mitään uutta demariagendassa.

Esko Riikonen

"Maahanmuuttajien sopeutuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ei riipu kummankaan mielestä kulttuuritaustasta ja uskonnosta."

Ei tietenkään. Huono sopeutuminen on suomalaisten syytä. Yksinomaan. Kuka näin huonoon ja asenteelliseen yhteiskuntaan kykenee sopeutuman. Siksi minusta tuntuu,, että kotiuttaminen olisi parempi ratkaisu.

Tapio Mäkeläinen

Rinne ehdottaa myös tupopöytään paluuta. Holhousta. Sillä saavutettiin joskus paljon mutta kääntyi lopulta itseään vastaan.
Minä olisin aika varovainen veropuheissani. Se on nähty etteivät suuretkaan yritykset saati yksittäiset henkilöt ole jalkapuussa Suomeen sidottuja. Rinne varmaan peiliin katsoessaan sen tietää.
Haavistolle ja Andersonille on yrittämiseen ja liike-elämään liittyvistä asioista ihan turha edes avata keskustelua. Se on alta sekunnin tasa-arvo ja ilmastomättöä.