Maanantai 17.6.2019

Eduskunnasta sinetti: Kohutut sopeutumiseläkkeet loppuvat 1.4.2019

Luotu: 
18.3.2019 13:38
  • Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta
    Kuva
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Eduskunta on tänään maanantaina hyväksynyt lakimuutoksen, joka lakkauttaa paljon kritisoidut kansanedustajien sopeutumiseläkkeet.

Laki tulee voimaan 1. huhtikuuta.

Sopeutumiseläkkeitä on maksettu ennen vuoden 2011 vaaleja valituille entisille kansanedustajille, jotka ovat toimineet edustajana vähintään seitsemän vuotta.

Sopeutumiseläkejärjestelmän korvaa sopeutumisraha, jota samalla nostetaan niin, että sopeutumisraha on jatkossa vähintään 2100 euroa kuukaudessa. Aiemmin vähimmäismäärä on ollut 1800 euroa kuussa. Lisäksi lakimuutoksen myötä oikeus sopeutumisrahaan syntyy, kun on ollut vuoden kansanedustajana.

Sopeutumisraha on jo ollut käytössä vuodesta 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. Rahaa maksetaan 1–3 vuoden ajan.

LUE MYÖS:

”Tämä on väärin” – Eduskunnan konkarien veto sopeutumiseläkkeistä puhuttaa

Sote-valiokunta: Kansanedustajien sopeutumiseläke poistettava

Kansanedustajien sopeutumisrahaan 300 € lisää? ”Eihän tällaisia pitänyt tehdä!”

KL: Ex-ministeri johtaa yritystään palkatta – nostaa sopeutumiseläkettä 5000 €/kk

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Manu Luukkainen

sopeutumisraha ei ole oikeuden mukainen kaikille.kun jää työttömäksi sopeutumisrahan määrää ei lasketa ansiosta vaan edustajan kertyneestä eläkkeestä.samoin ansio mahdollisuus sopeutumisrahan menettämiseen on eri suuruiset.

Kari Tapani Haapasalo

Yhdenvertaisuus laki tulee mieleen, koska sopeutumisraha ei ole kaikille kansanedustajille suunnattu etuus. Pieni ryhmä kansanedustajia on rakentanut vähintäänkin kyseenalaisen, verorahoilla maksettavan perusteettoman hyödyn itselleen. Jos tämmöisen mekanismin voi ottaa käyttöön pelkästään ilmoitusluontoisesti, mitä muita perusteettomia etuja poliitikot mahdollisesti tehtailevat itselleen.