Maanantai 17.6.2019

Päivi Nergiltäkin tuli jo tyrmäys – HS: Kokoomus jäi aivan yksin sotessa

Luotu: 
18.3.2019 18:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Keskusta ja kokoomus ajoivat hallituksessa sote-uudistusta, johon sisältyi maakuntien perustaminen sote-palveluiden järjestäjäksi. Hallituksen kaaduttua kokoomus on kääntänyt kelkkansa.
|

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Kokoomus on jäämässä eristyksiin uudistuneen sote-kantansa kanssa. Helsingin Sanomien kyselyn mukaan kaikki puolueet kokoomusta lukuun ottamatta haluavat Suomeen uudenlaisen aluerakenteen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden pohjaksi.

HS:n kyselyssä suurin osa puolueista kannattaa 18:sta sote-alueen mallia. Tällä kannalla ovat keskusta, sdp, vihreät, vasemmistoliitto, Siniset, rkp ja Tähtiliike. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt sen sijaan haluaisivat tätä vähemmän alueita.

Kokoomukselle eivät nämä vaihtoehdot käyneet. Puolue on hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua alkanut ajaa sote-uudistusta, joka pohjautuisi nykyisiin kuntiin. Puolue on puhunut kuntapohjaisesta mallista.

”Kokoomuksen tavoitteena on ohjata kunnat ja kaupungit riittävän vahvoihin yhteistyöalueisiin, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyspalvelut. Nämä alueet tukeutuvat viiden yliopistosairaalan erityisosaamiseen. Kokoomus ei halua uutta hallinnon tai verotuksen tasoa Suomeen vaan lähdemme kuntapohjaisesta ratkaisusta”, puolue perustelee HS:n kyselyssä.

Sipilän hallituksen sote-projektijohtajana toiminut alivaltiosihteeri Päivi Nerg arvioi maanantaina Uuden Suomen haastattelussa, että kuntapohjainen malli on mahdoton. Hän huomauttaa haastattelussa, että kuntien joukossa on kuusi isoa kaupunkia ja 21 keskuskaupunkia.

”Sitten on erittäin iso määrä pieniä kuntia, niin on aika mahdotonta nähdä, että 295 kuntaa tai 190 sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiota, jotka ne muodostavat, selviäisivät paineesta”, Nerg sanoo.

”Yksin kuntien varaan sitä ei voida rakentaa. Se vain on tosiasia.”

LUE LISÄÄ: Tuliko tässä tyrmäys kokoomukselle? Sote-johtaja Nerg: ”Aika mahdotonta”

Nergin mukaan sote olisi helpointa perustaa 18 alueen varaan, koska tätä mallia on hallituksen alla valmisteltu.

Perussuomalaiset on suurista puolueista ainoa, joka liputtaa 18:sta aluetta vähäisempää määrää. Puolue perustelee HS:n kyselyssä kantaansa sillä, että ”alueilla pitäisi olla verotusoikeus, ja mikäli alueita olisi 18, olisi tämän järjestäminen hyvin vaikeaa”.

LUE MYÖS:

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”

Uusi sote-riita repesi: ”Näyttää uhkaavasti siltä, että halutaan tehdä uusi taso suomalaisten verotukseen”

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Faktakulma

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Tämä Päivi Nerg on pelkkä Keskustapuolueen marionetti.
Vaaleissa vasta ratkaistaan jääkö Kokoomus yksin vai ei. Luulen, että ei jää.

Tanskassa on ollut 10 vuotta samanlainen sote-/maakuntahärdelli mitä Keskusta ja SDP nyt yrittää väsätä.
Nyt Tanskassa aloitetaan purkamaan kyseistä rakennetta liian kalliina ja tehottomana.

Mikko Toivonen

Olen Pasin kanssa ihan samaa mieltä. Nerg on selvästi hakemassa suojaa väärälle ohjaukselleen sotehommissa kepulien ja sosiaaalidemokraattien sylistä ja yrittää nyt muuttua ihan näkyvästi heidän sylipuudelikseen.
Sote on rakennettava ihan uusista eväistä ja vahat voi kuskata kepun bioreaktoriin.

Arto Lähteelä

Nykyinen peruskuntien, kuntayhtymien ja sairaanhoitopiirien terveydenhoidon rakenne on erinomainen.
Lisäksi meillä on jo ne kauan toitotettua viittä laajaa aluetta.
Yliopistosairaaloiden vastuualuueet on juuri viisi.
Tarvitaan vain lisää lääkäreitä ja hoitajia palkata. Lisäksi yksityistä lisää ostopalveluina.
Äänestetään Kokoomus pääministerin paikalle.
Puolue voi pitää kynnyskysymyksenä nykyistä mallia hallitusneuvotteluissa.

Juha Lapveteläinen

Kokoomuksen tavoitteena on ohjata kunnat ja kaupungit riittävän vahvoihin yhteistyöalueisiin, jotka järjestäisivät sosiaali-ja terveyspalvelut tulevaisuuden Suomessa? Miten ne voivat järjestää näitä palveluita yhteistyössä keskenään, sillä jokaisella yksittäisellä kunnalla on perustuslaillinen itsemääräämisoikeus, ja lakivelvoite järjestää sosiaali-ja terveyspalvelut kuntalaisille? Vai tarkoittaako Kokoomus puolueena sitä, että "yhteistyöalue" tarkoittaisi itsehallinnollista maakuntaratkaisua tasavaltalaisittain, missä muutkin kuntien julkiset palvelut, kuin ainoastaan sosiaali-ja terveyspalvelut, jaettaisiin selkeästi kahteen eri vastuualueeseen, maakuntavaltuuston-ja kunnanvaltuuston vastuille?

Arto Lähteelä

Keskusta haluaa pakkomielteen lailla ajaa lisää taakkaa veronmaksajille maakuntahimmelillä.
Niitä ei tarvita . Kunnallinen hallinto on hyvin toimiva.
Kokoomus tulevana pääministeri puolueena voi turvata julkisen terveydenhoidon.

Juha Lapveteläinen

Keskustan maakuntahimmeli on kuntien julkisten sosiaali-ja terveyspalveluiden yksityistämisprojekti poliittisella valtionosuusrahoituksella. Sillä maakuntahimmelihankkeella ei ole mitään tekemistä tasavaltalaisen ratkaisun, itsehallinnollisen maakunnan osalta, sen tarkoituksena on tasata verotusta yksittäisen kansalaisen osalta maakuntapalvelusektorin avulla ns. yhteistyökunnissa, lisäksi tarkoituksena olisi tuottaa ja ottaa vastuu 75% osalta nykyisistä kunnan julkisista palveluista, jotka kuuluvat itsehallinnolliseen maakuntaan. Jokaisessa maakuntaan kuuluvassa kunnassa kansalaisella olisi näin sama maakuntavero asuinkunnasta riippumatta, kunnallisten palveluiden osalta tilanne on puolestaan toinen, julkiset palvelut kunnissa ovat pienemmät ja kevyemmät, sellaiset joihin jokaisella kunnalla itsenäisesti olisi varaa taloudellisesti, esimerkiksi 25%. Kun Maakuntavaltuuston edustajat on kunnallisvaalien tuloksella äänestämällä valittu jokaisesta kunnasta, sen tehtävänä on myös toteuttaa ratkaisut nykyisten kunnallisten palveluiden osuudesta eri kunnissa, jotka kuuluvat itsehallinnolliseen maakuntaan. Paikallishallinnon vahvistaminen oikeusvaltiossa onnistuu ainoastaan itsehallinnollisen maakuntaratkaisun puolesta, mikään yksittäinen suomalainen kunta ei tule toimeen omillaan lukuunottamatta niitä "kahtakymmentä" englantilaisen Kuningas-ja Kuningatarkunnan imperiumia edustavaa aateliskuntaa kotimaassa, jota perustuslailliseksi oikeusvaltioksi kutsutaan, jos on monarkisti 1800-luvulta ja rahaa, sekä Kokoomuksen poliittinen tuki 200-vuotta myöhemmin. Yksittäiset suomalaiset kunnat ovat yksinään heikkoja, ne eivät tule pärjäämään tulevaisuuden Suomessa ilman valtioneuvoston, ja eduskunnan enemmistön poliittisia ratkaisuja myöskään jatkossa. Eduskunnan puolueiden ajamassa oikeusvaltiossa, voisimme varsin hyvin ajatella, että mihin ylipäätään Suomessa tarvitaan köyhiä, kipeitä ja sairaita perustuslaillisia kansalaisen yksilönoikeuksia-tai kuntien kunnanvaltuustoja, sillä kansalaisten oikeudet ja paikallishallinto on muutenkin täysin tuhottu poliittisen eduskunnan puoluekoneiston päätöksin.

Arto Lähteelä

Suomessa on tietoisesti leikattu kuntien valtionosuuksia. Niiden palauttamiseen ei
tarvita uusien himmeleiden rakentamista.
Maakuntahimmeli on tarpeen hyväveli korruption vahvistamiseen.
Olemmeko menossa hallinnon korruption kasvattamisessa naapurimaan Venäjän suuntaan.
Seurauksena saattaa olla yhteiskunnan jakautuminen ja sekasorto.
Ystävä Idästä siinä tilanteessa tulee apuun konkreettisesti.