Torstai 25.4.2019

”Se olisi suora haittavero” – Sdp:n esitys huolestuttaa finanssialaa

Luotu: 
18.3.2019 19:03
Päivitetty: 
19.3.2019 14:48
  • Kuva: Alma Media arkisto / KIMMO BRANDT
    Kuva
    Sdp:n esittämä lähdevero tietäisi isoa iskua koko suomalaiselle rahastobisnekselle ja sen ympärille kasvaneelle ekosysteemille, pelkää Piia-Noora Kaupin johtama Finanssialan keskusliitto.
|

Finanssiala on huolissaan, että opposition ehdottamat uudet veroaloitteet voisivat ajaa suomalaisia sijoitusrahastoja siirtymään pois Suomesta halvemman verotuksen maihin. Finanssialan kannanotosta kertoo Arvopaperi.

Huoli on herännyt Sdp:n esityksestä, joka laittaisi sijoitusrahastot, eläkeyhtiöt, säätiöt ja ay-liikkeen maksamaan saamistaan osingoista lähdeveroa. Tähän asti ne ovat saaneet osinkonsa verovapaasti ja voineet sijoittaa ne suoraan edelleen ilman välissä tapahtuvaa veronmaksua. Rahastosijoittaja on maksanut veroa vasta nostamistaan tuotoista.

Finanssiala pelkää, että ehdotettu osinkojen verotus saisi rahastot siirtymään Irlantiin tai Luxemburgiin ja myymään rahastojaan suomalaisille sieltä.

”Olemme tästä erittäin huolissamme. Osinkojen lähdevero iskisi erityisesti kotimaisiin sijoitusrahastoihin ja työeläkeyhtiöihin. Verosopimukset ovat sellaisia, että emme voisi asettaa kyseistä veroa ulkomaisille toimijoille, eikä verosopimusten muuttaminen ole ihan helppoa, jolloin se jäisi vain kotimaisten toimijoiden maksettavaksi. Se olisi suora haittavero”, sanoo Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi.

Päivitys 19.3.: Verosopimukset vaikuttaisivat asiaan joidenkin maiden kohdalla, mutta eivät kaikkien. Sdp katsookin, että Finanssialan huoli perustuu väärinymmärrykseen, sillä Suomen verosopimuksista vain viisi rajoittaisi osinkojen verotusta. LUE LISÄÄ: Sdp vastaa Finanssialalle: ”Suomen 80 verosopimuksesta vain 5 rajoittaa osinkojen verotusta”

LUE MYÖS: Suomen verosopimukset söisivät demareiden lähdeveroa – Sdp: Este huomioitu laskelmassa

Tämä tarkoittaisi ulkomaisille rahastoille veroetua suomalaisiin rahastoihin verrattuna, kun suomalaisten rahastojen kulut olisivat veron vuoksi suuremmat ja siten tuotot heikommat uuden veron vuoksi. Tällöin suomalaisten rahastoyhtiöiden voisi Kaupin mukaan kannattaa siirtää toimintansa ulkomaille ja myydä rahastojaan suomalaisille sieltä käsin, jotta ne pärjäisivät kilpailussa.

Rahastojen kotipaikasta käydään Finanssialan mukaan kovaa kilpailua, ja toiminta on keskittymässä Euroopassa yhä harvempiin maihin. Irlanti ja Luxemburg ovat pyrkineet rakentamaan itsestään veroeduilla rahastoteollisuuden kärkimaita.

”Jotta suomalaiset rahastoyhtiöt pärjäisivät jatkossakin, on niiden toimintaedellytysten oltava samat kuin muissa EU-maissa. Tähän asti kotimaista lainsäädäntöä on kehitetty oikeaan suuntaan”, Kauppi sanoo.

Rahastoyhtiö Seligsonin toimitusjohtaja Ari Kaaron mukaan on selvää, että ainakin isot rahastoyhtiöt voisivat lähteä Suomesta, jos niiden osinkoja ruvettaisiin verottamaan.

”Jos yksi rahastoyhtiö tekee siten, niin muiden rahastojen on kilpailutilanteen takia seurattava perässä”, Kaaro arvioi.

Lue laajempi juttu Arvopaperista.

LUE MYÖS: Uusi lähdevero Suomeen? – SDP:lle varovaista tukea keskustasta ja kokoomuksesta

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Aivan samat ajatukset nousi mieleen kun tuota kirjoitusta luin. Ahneus vie tuhkatkin pesästä.
ps. EK ja kokoomus ovat AY-liikkeen verovapauksia soimanneet ja nyt kun tullaan vähän vastaan niin ei kelpaakkaan , vai kelpaisko jos otettaisiinkin vain AY- liikkeeltä?? Ei rikkailta ollenkaan ; )

Antti Kettunen

Finanssiala on heti ihan shokissa jos joku kehtaa niitä pyytää veroja maksamaan. Valtion rahat kyllä kelpaa kun on taas asiakkaiden rahat pelattu kasinolla mutta mitään ei kuitenkaan saisi takaisin pyytää.

Hävyttömyyden huippu.

Kenneth Ainetdin

Rahalla ei ole moraalia. Se on kuin vesi, joka etsii itselleen helpomman etenemistien. Kaikki te, jotka vingutte moraalista ja yhteisestä hyvästä kasvottoman rahan edessä, tulette pettymään mikäli oletatte, että kannanotollanne olisi rahan kohdalla vastakaikua.

Juha-pekka Naukkarinen

Onhan aina ollut mahdollista muuttaa maahan jossa ei ole pääomatuloista verotusta,jos aikoo elää niiden varassa,siitä huolimatta voi oleskella myös Suomessa,jos Rinteestä tulee pääministeri ja vihervasemisto on vallankahvassa,niin varakkaat ja koulutetut ihmiset lähtevät ilman muuta maasta,on se kumma,että näille himoverottajille ja pakolaisten maahan ottajille ei ole tämä asia mennyt jakeluun,vaikka lähtötelineissä jo ollaan!

Raija Lempiäinen

Kapitalistin pelottelua ja propagandaa! Suomi on niin turvallinen maa yrittäjille ja rikkaillekin,ettei parempia paljon muualta löydy, sen vuoksi ihan turhaa tuollaisia juttuja kirjoitella. Ne verokiertäjät ja vastuuntunnottomat ahnehtijat jotka lähevätkin?? joutavatkin lähteä , eipä heistä ole yhteiskunnalle mitään iloa ollutkaan. Terve menoa vaan!