Torstai 25.4.2019

Virossa kriisikokous – aiheena Suomi: ”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Suomalaiset ovat alkaneet karsastaa Viroa. Virossa ihmetellään nyt mikä meni pieleen.
|

Tallinnassa pidettiin äskettäin kriisikokous, jonka aiheena olivat suomalaiset, Kauppalehti kertoo.

Viime viikon kriisikokouksessa Tallinnassa olivat läsnä lähes kaikki ne tahot, jotka tekevät matkailumarkkinointia Virosta: Viron valtion ja Tallinnan kaupungin matkailutoimistot, Viron matkailuyritysten liitto, Viron hotelli- ja ravintolaliitto, Tallinnan satama, laivayhtiöt…

Agendalla oli Suomi. Suomi pysyy Viron matkailun päämarkkinana, mutta suomalaisten into hypätä Tallinnan-laivaan ja etenkin yöpyä Virossa on väljähtänyt viimeisen parin vuoden aikana dramaattisella tavalla.

Jotain pitäisi tehdä, markkinointia pitäisi lisätä – mutta ennen sitä pitäisi selvittää, miksi niin moni suomalainen on alkanut karsastaa Viroa. Siitä ei Virossa, eikä Suomessakaan, ole yksimielisyyttä.

Eikä siitäkään, millaiset suomalaiset Virossa loppujen lopuksi käyvät tai haluaisivat käydä. Visit Tallinnan Suomen-markkinan vastaava Mall Oja kertoo, että suomalaismatkailijan profiilia on tutkittu viimeksi vuonna 2014.

Nyt luvassa on uusi profiilikartoitus.

”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti. Hän ostaa Tallinnassa entistä vähemmän, sillä matkailijoiden keski-ikä on putoamassa eivätkä nuoret juuri enää arvosta shoppaamista. Suomalaiselle on Tallinnassa tärkeää nyt se, mitä uutta nähtävää ja koettavaa siellä on.”

LUE MYÖS: ”Ei minullakaan ole sellaiseen varaa” – Tallinnan turismijohtaja kauhistelee 9€ oluttuoppia suomalaislehdessä

Suomalaisten hotelliyöt Virossa vähenivät viime vuonna kymmenyksellä edellisvuodesta. Tämä vuosi alkoi vielä murheellisemmin. Tammikuussa 2019 Viron hotelleissa nukkui 19 prosenttia vähemmän suomalaisia kuin tammikuussa 2018. Voidaan puhua romahduksesta.

Viime kesäkään ei ollut Tallinnassa totutun kaltainen Suomi-kesä, sillä Suomen tilastokeskuksen mukaan suomalaisten risteilyt Tallinnaan vähenivät kesäkuukausina peräti 37 prosenttia.

Ainakin osa suomalaiskadosta selittyy Viron omilla virheillä markkinoinnissa, eli sillä, että Viro ajoi Suomeen suuntautuvan matkailumarkkinoinnin lähes täydellisesti alas. Operaatio huipentui Viron matkailunedistämiskeskuksen Helsingin-toimiston sulkemiseen loppuvuonna 2017.

Nyt näiden päätösten jälkiä aletaan korjata, tai niin viimeviikkoisessa kriisikokouksessa ainakin sovittiin. Viron matkailunedistämiskeskus lupasi muun muassa pestata kaksi matkailualan ammattilaista markkinoimaan Viroa Suomessa.

Lue laajempi juttu Kauppalehden verkkosivuilta.

LUE MYÖS:

Viro nostaa alkoholiveroa – A. Le Coqin johtaja hermostui: Hallitus valehteli Suomesta

Viro nosti olutveroa 70% – Suomalaiset hakevat joka kolmannen tölkin nyt Latviasta tai kauempaa

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Edelliset kommentoijat ovat varmasti oikeassa, lisäksi kohta varmaan suurin osa suomalaisista on vieraillut siellä jo useamman kerran, joten myös kyllästyminen on yksi syy. Eikä tuo Tallinna mikään kaunis kaupunki olekaan.

Nita Hillner

Vanha kaupunki on hieno, mutta moderni alue on ruma. Samoin on myös Suomessa, joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Esimerkiksi Vantaalla on yksi kaunis asuinalue, en nyt muista missä päin - alueella käytetty lämpimiä jopa voimakkaita värejä

Petri Hämäläinen

Ja vai vielä pari mainosmiestä tai matkailumessut tässä on olennaisia ?!

Tallinna on upea ja virolaiset vielä upeampia. Se ei ole muuttunut mitenkään.

Mutta kun viinan veroa on ! Sitä menivät pirulaiset nostamaan ja nyt tuoppi jatkaa kympin !

Se on suomalaisten matkailun loppu.

Tallinnaan saapuu enää ne jotka ei juo viinaa. Turhaa porukkaa matkailumielessä.

Suomalainen nimittäin on saita kuin saksalainen, pelkkä pilkunnysvääjä ja penninpyörittäjä. Paitsi kännissä. Silloin ei ole mitään väliä.

Teemu Peltola

Kyllästyttäähän se, kun sama ylimielinen ja hapan asenne suomalaisia kohtaan on ja pysyy. Tallinna on myöskin kallis, moni itäisen Euroopan isompi kaupunki on jo halvempi ja pystyy tarjoamaan enemmän. Tallinnan ulkopuolella on edullisempaa, mutta happamuudesta ei pääse sielläkään eroon. Viimeksi tuli käytyä Narvassa ja olihan se aika hyytävä mesta turistille. Esim. kaupungin ytimessä sijaitsevan Narva-hotellin baarissa ei tiedetty, mistä ja miten voisi tilata taksin. Tätä ennen olimme lounastaneet baarin terassilla toista tuntia, joten jotenkin sitä kuvitteli, että taksi tilataan käden käänteessä laskun maksun yhteydessä, kuten sivistysmaissa on tapana.

Kim Forsell

Hei Viro. Vastaus on tässä koko keskusta-alue on yhtä kallis kuin Suomi. Tuoppi bissee jopa 9 euroa 2 ihmisen ruokailu ravintolassa maksoi 90 euroa eikä edes ollut mitenkään ihmeellistä. Olette varmaan ottaneet kokoomuksesta bissnessuunnitelian mahdollisimman halvalla ja myydään korkealla. Tossa on lopputulos idiotit

Markus Vuorivirta

Viro otti käyttöön eurorahan. Kävi kuin Suomessa, hinnat raketoi viisin-kymmenkertaisiksi ja tulopuoli, sekä tietty turistien tulopuoli pysyi ennallaan tai nousi nollapilkkuviisinkertaiseksi samana aikana. Kohta joku sanoo, ettei suomessa hinnat ole noussut kuin marginaalisesti ja palkat on noussu rakettimaisesti. Mutta kun katsoo kymmenen vuotta vanhoja laskuja tai kuitteja. En usko teitä. Ehkä teidänkin kannattaisi katsoa, siinä on mustaa valkoisella...