Torstai 25.4.2019

MOT selvitti karkotuksia: Kolmasosa seksuaalirikokseen syyllistyneistä sai jäädä Suomeen

Luotu: 
19.3.2019 07:41
  • Kuva: Linda Pelkonen / Uusi Suomi
    Kuva
    Viime vuonna Maahanmuuttovirasto käsitteli 37 tapausta, joissa karkotettavaksi esitettävä oli syyllistynyt vähintään yhteen seksuaalirikokseen. 25 henkilöä karkotettiin, loput 12 henkilöä saivat jäädä Suomeen.
|

Ylen MOT on käynyt läpi kaikki viime vuonna tehdyt päätökset, joissa esitettiin rikokseen syyllistyneen ulkomaan kansalaisen karkottamista.

Ylen mukaan Maahanmuuttovirasto määräsi 152:sta karkotettavaksi esitetystä ulkomaalaisesta 84 karkotettavaksi, mutta loput 68 saivat jäädä Suomeen toistaiseksi. Viime vuonna Maahanmuuttovirasto käsitteli Ylen mukaan 37 tapausta, joissa karkotettavaksi esitettävä oli syyllistynyt vähintään yhteen seksuaalirikokseen. 25 henkilöä karkotettiin, loput 12 henkilöä saivat jäädä Suomeen.

MOT:n selvityksen mukaan seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkotuksen esti useissa tapauksissa tilanne tuomitun kotimaassa. Ketään ei lain mukaan saa palauttaa maahan, jossa henkilö voi joutua kuolemanvaaraan tai vainon kohteeksi, eikä pakolaista ei saa karkottaa valtioon, jossa hän on edelleen suojelun tarpeessa. Myös tuomitun elämäntilanteet ja olosuhteet Suomessa voivat vaikuttaa päätökseen.

Rikosperusteinen karkotuspäätös voidaan lain mukaan tehdä kahdessa tapauksessa: jos henkilö on syyllistynyt rikokseen, josta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta tai hän on syyllistynyt useaan rikokseen.

Sipilän hallitus julkisti helmikuussa seksuaalirikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan keskittyvän toimenpideohjelman. Siinä on seuraava kohta:

”Selvitetään ja valmistellaan ulkomaalaislakiin tarvittavat muutokset, joiden nojalla kansainvälisen suojelun asema voidaan poistaa henkilöltä, joka on syyllistynyt törkeään rikokseen saatuaan kansainvälisen suojelun aseman Suomessa. Jos henkilöllä on palautuskielto (turvaton kotimaa), hän jäisi Suomeen väliaikaisella oleskeluluvalla. Jos palautuskieltoa ei ole, henkilö karkotettaisiin.”

LUE MYÖS:

Ulkomaalaisten karkotuksia nopeutetaan 1.1.2019 – Myös uusintahakemusten ”väärinkäyttöön” halutaan puuttua

Kansanedustaja julkaisi synkän listan raiskausuutisista – ”Tähän on reagoitava heti”

Amnesty: Raiskausilmoituksista 17% johti tuomioon Suomessa – Kansanedustaja: ”Koko järjestelmä on rikki ja pettää naiset”

Eduskunnan lupaus seksuaalirikosten tuomioista jäi toteutumatta – Kansanedustaja pettyi: ”Tämä ei mahdu oikeuskäsitykseeni”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

MOT:n tutkimus, vaikkakin tuloksiin karmaiseva, kaunistelee totuutta räikeästi.

Karkoituspäätöksen tekeminen ja karkoituspäätöksen toimeenpano ovat eri asioita.

Tehdyistä karkoituspäätöksistä onnistutaan panemaan toimeen aivan pieni murto-osa. Hesarin mukaan toimeenpano kestää ”vuosia” (linkki).

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005150637.html

Lisäksi karkoituspäätöksestä voi valittaa.

Itiksen ohrilla tavataan, sanoo loput.

Nita Hillner

Mielestäni väkivaltarikoksiin syyllistyneet pitää karkoittaa - Jos tämä ei onnistu, nämä väkivaltaiset henkilöt pitää ottaa säilöön. Rikollinen ei saa kulkea vapaana, silloin kun hän on terveysuhka muille kansalaisille.