Torstai 27.6.2019

Näkökulma: Nanopuolueita syrjitään taas - Väyrynen taistelee urheasti Pasilan tuulimyllyä vastaan

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paavo Väyrynen.
|

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Paavo Väyrynen on taas kerran oikeassa. Häntä syrjitään.

Yleisradio järjesti viime torstaina ensimmäisen suuren vaalikeskustelun, johon oli kutsuttu kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Paitsi tähtiliikkeen Väyrystä.

Päätös oli Yleisradion oma, ja journalistisesti perusteltu. Yle uutisten ja ajankohtaisohjelmien päätoimittaja Jouko Jokinen on kippari laivassa. Hänen mukaansa yhdeksän puoluetta riittää.

Etsitkö sopivaa eduskuntavaaliehdokasta? Kokeile Uuden Suomen vaalikonetta.

Yle-laivan omistaa varustamo, jonka nimi on eduskunta. Se käyttää valtaansa hallintoneuvostossa, joka ei ota kantaa journalismiin, vaikka keskusteleekin ajoittain sen sisällöstä, kuten vaalikoneiden kysymyksistä.

Jokisen tehtävä on kuunnella, ja olla tottelematta. Päätoimittajan valitsee ja nimittää Ylen hallitus, jonka jäsenet on valittu osaamisen, ei puoluekantojen perusteella.

Väyrysen mukaan Jokinen sulki hänet vaalitentin ulkopuolelle vääristelemällä hallintoneuvoston antamia suuntaviivoja. Jokinen oli sanonut, että yhden hengen eduskuntaryhmiä ei kutsuta.

LUE MYÖS: Tv:n vaalitentit alkavat – Paavo Väyrynen: ”Sapettaa”

Väyrynen vastasi muistuttamalla hallintoneuvoston ohjeistuksesta, jonka mukaan ”radion ja television erillisissä puoluekohtaisissa vaaliohjelmissa edustettuina ovat eduskuntapuolueet”.

Lukekaapa uudelleen. Ohje koskee vain ”puoluekohtaisia vaaliohjelmia”, ei suuria vaalikeskusteluja. Jokisella oli kuin olikin oikeus syrjiä Väyrystä tämän verran, kunhan hänen tähtiliikkeestään tehdään samanlainen erillinen show kuin muistakin.

LUE MYÖS: Ilja Janitskin Väyrysen tähtiliikkeen ehdokkaaksi kaksiin vaaleihin – ”Sananvapaus ja haittamaahanmuutto”

Suuret jyräävät

Vaalikeskusteluissa suuret puolueet keskittävät tarmonsa toistensa haastamiseen. Se luo vaikutelmaa, että vaaleissa on kysymys suurten välisestä ottelusta, jossa pienet saavat tallautua jalkoihin.

Äänestäjälle tehdään selväksi, että ääni pienpuolueelle on hukkaan heitetty. Korkeintaan eduskunnassa jo istuvia pienpuolueita kannattaisi äänestää, koska niillä on mahdollisuus päästä hallitukseen tukipuolueeksi.

Kannattaa tarkkailla kristillisdemokraattien ja ruotsalaisen kansanpuolueen taktiikkaa: niiden johtajilla on mahdollisuus päästä ministeriksi, jos suuret puolueet pitävät niitä luotettavina. Siksi molempien on oltava vaalikeskusteluissa kilttinä, jotta kutsu hallitusneuvotteluihin tulisi postissa huhtikuun lopussa.

Molemmilla on oikeastaan vain yksi omille äänestäjille tärkeä teema, jota ne yrittävät saada läpi. Rkp:lle se on Vaasan keskussairaalan laaja ympärivuorokautinen ja kaksikielinen päivystys, kristillisille jotain mikä liittyy ”arvokysymyksiin”, esimerkiksi aborttiin tai seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin. Mutta kaikesta voidaan neuvotella.

Väyrysen puolue painii alemmassa sarjassa kuin Rkp ja kristilliset. Todennäköisesti hänellä ei ole mitään asiaa hallitukseen, kuten ei kymmenellä muullakaan pienpuolueella, jotka yrittävät saada vaaleissa ensimmäisen edustajansa Arkadianmäelle.

Mallia Unkarista?

Unkarin pääministeri Viktor Orbán kutsuu oppositiopuolueita ”nanopuolueiksi”. Ehkä tämän sanan voisi ottaa käyttöön myös Suomessa. Meillä täytyy kuitenkin olla aikaa ja varaa esitellä myös nanopuolueiden näkemyksiä, siltä varalta että joku niistä olisi löytänyt viisasten kiven.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj huomautti Ylelle viime vuosikymmenellä kommunistien Skp:n kantelusta, ettei pieniä saa syrjiä liikaa. Huomautus otettiin huomioon. Yle järjestää tälläkin kertaa pienpuolueille oman vaalikeskustelun.

Eipä käy kateeksi Ylen tuottajia, koska näitä eduskunnan ulkopuolisia puolueita on peräti kymmenen. Kokemuksesta muistelen, että kymmenestä langattomasta mikrofonista usein ainakin yksi reistailee. Häiriön uhriksi joutunut puolue pitää tietysti teknistä vikaa tahallisena syrjintänä.

Väyrynen on valitettavasti heittäytynyt marttyyriksi ja kieltäytyy protestiksi osallistumasta Ylen pienpuoluetenttiin. Ehkä sitenkin saa julkisuutta. Ainakin tämän verran.

Kirjoittaja on Talouselämän toimittaja.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Paavo Väyrynen ja Hjallis Harkimo vaarassa pudota – ja Antti Rinnekin voi tulla nolatuksi

Näkökulma: Lakot, verot, autot, viinit – Näin Antti Rinne veisi Suomea vasemmalle ja Petteri Orpo oikealle

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

KOKO VAALIVALVOJAT-SARJA TÄÄLLÄ!

Faktakulma

Mikä Vaalivalvojat?

Vaalivalvojat on Kauppalehden, Talouselämän ja Uuden Suomen politiikan toimittajista koostuva ryhmä, joka kommentoi eduskuntavaaleja maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Mikä on vaalien kannalta päivän polttavin kysymys? Vaalivalvojat kertovat – joka arkipäivä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tommi Messi

"Äänestäjälle tehdään selväksi, että ääni pienpuolueelle on hukkaan heitetty. " On ilmeisesti sitten toimittajan oma näkemys asiasta. Kun katsoi Ylen tuottamaa vaalikeskustelua ei siinä ollut yhtään mitään eroavaisuuksia puolueiden kesken.
- Kaikki haluaa tehdä kaiken mahdollisen ilmastonmuutoksen eteen , itse epäilen suuresti ennen kuin langennut ihmiskunta lopettaa ylikuluttamisen ja saastuttamisen, ennen tätä Jeesuskin tulee takaisin.
- Työllistyneiden määrä mediassa niin Aamulehden Lempäälän ideaparkissa kuin Duunitorissa on väärä sitä 140 000 mantraa toistetaan jokaisessa mediassa kuin Sunnutain saarnan Lukukappaletta, Kelan tutkimuksen mukaan osa ja koko aika työllisiä oli vain alle 55 000.
- Medioilla ja isoilla lehdillä ja ex- hallituksen väellä on kolme nimeä joita ei voi päästää mediaan : Paavo, Ilja ja Jussi
- Tähtiliikkeen 5 Teemaa ovat todella hyvät ja puoleen ehdokkaat saavat tuoda omia teemoja omasta osaamis ja erityisalalta.
- Hyvä muistaa että Yle ja isoja Lehtiä sitoo myös samat säännöt kuin muitakin. Vaalien häirinta ja jokaisen rekistyröidyn puolueen tulisi saada mediassa näkyvvyttä.
- Vaaleihin käytettävät rahat ovat myös veronmaksajien rahaa ja sitä pitäisi jakaa jokaiselle lailliselle puolueelle.
- Ja miksi tyytyä rauhallisen puudelikoiran asemaan kun voi haastaa, Wanhaa valtaa?
#69 Tähtiliike, Pirkanmaan vaalipiiri. Kollaa kestää!

Petri Rissanen

Pienpuolueille annettu ääni ei ole hukkaan heitetty. Äänestämättä jättäminen on.

Pienille suunnattu ääni vähentää suurien suhteellista äänimäärää ja saattaa siten ratkaista vaalipiirin viimeisen läpimenijän kohtalon.

Tommi Messi

Olen samaa mieltä ja siellä on ihan hyviä pieniä puoleita ja minusta pitää olla laajempi mahdollisuus tulla äänestäjien tietoon. Tässä on myös kyse siitä, että vallassa olevat ovat etuasemassa uusin tulijoihin nähden, siksi muutosta tähänkin.

Juha Kajander

Kansanedustajat valitaan vertailulukujärjestyksessä. Ilman paikkaa jääneen puolueen äänestäminen vaikuttaa täsmälleen samalla tavalla kuin äänestämättä jättäminen tai tyhjän äänestäminen. Paitsi että myös niillä pienillä puolueilla on mahdollisuus paikkaan, jos saavat tarpeeksi ääniä. Tyhjille äänille ei lasketa vertailulukuja.

Tiina Sandberg

Etyjin huomautusta ei otettu todesta. Huomautuksessa vaadittiin jo silloin olemassa olleen jaottelun purkamista. Näin ei tehty.

Pienpuoluetenttejä järjestettiin silloinkin kun moitteet saatiin, niihin ei siis voi vedota parannuksena. Lienee laadittava uusi valitus näidenkin vaalien jälkeen.