Maanantai 17.6.2019

Tällainen on Antti Rinteen esittämä veromalli – Sdp: Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

Luotu: 
19.3.2019 19:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Antti Rinne on kertonut sdp:n haluavan ohjata kulutusta ilmastoystävällisempään suuntaan verotuksella. Asiasta nousseen kohun myötä puolue on kuitenkin korostanut, että se ei esitä lihaveroa, vaan arvonlisäverotuksen kestävän kehityksen uudistusta.
|

Ei lihavero, vaan kestävän kehityksen arvonlisävero. Tämä on ollut sdp:n viesti sen jälkeen, kun puheenjohtaja Antti Rinteen vaalikonevastaukset herättivät keskustelun puolueen haluista ohjata kulutusta vähäpäästöisiin tuotteisiin verotuksen keinoin.

Rinne on todennut, että vero kohdistuisi esimerkiksi lihaan ja näkyisi sen hinnassa. Varsinaista lihaveroa sdp ei kuitenkaan aja, vaan huomattavasti laajempaa järjestelmää. LUE LISÄÄ: Antti Rinteen lihakommentti aiheutti äläkän Yle-tentissä

Uusi Suomi kysyi sdp:n eduskuntaryhmän veroasiantuntijalta Lauri Finériltä selvennystä siihen, mitä kestävän kehityksen arvonlisävero tarkoittaisi. Hän korostaa, että sdp:n esittämä kestävä alv ei ole tuotekohtainen vero, kuten niin sanottu lihavero olisi, vaan erillinen päästöperusteinen verokomponentti, joka asetettaisiin normaalin – nykyistä alhaisemman – arvonlisäveron päälle.

Uusi vero-osa koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita, mutta veron taso kiristyisi tai keventyisi tuotteen päästöjen mukaan.

”Kestävän kehityksen arvonlisävero tarkoittaa, että verotuksella suositaan vähäpäästöisiä elintarvikkeita, tavaroita ja palveluja”, Finér kertoo Uudelle Suomelle.

Elintarvikkeiden kohdalla tämä tarkoittaisi pelkistetysti sitä, että tavallisen arvonlisäveron päälle tulisi lihaostoksilla korkeampi lisävero ja kasviksia ostaessa matalampi. Finér kirjoitti taannoin blogissaan, että veroeron on oltava riittävän suuri, ”jotta se vaikuttaa riittävästi hintaan ja sen myötä myös kulutusvalintoihin”.

Uuden Suomen kysymys siitä, millaiselle tasolle sdp haluaisi kestävän kehityksen veron asettaa esimerkiksi kasvisten ja lihan kohdalla, jää toistaiseksi vaille vastausta. Finér kertoo, että tällaiset seikat selviävät sdp:n tavoitteiden mukaan ensi vaalikauden aikana. Veromuutos toteutettaisiin vaalikauden alussa käynnistettävän selvityksen pohjalta ja vaiheittain.

”Riittäviä prosentteja ei ole mielekästä ennustaa, vaan ne tulee määrittää esiselvityksen ja ensivaiheen vaikutusten perusteella, jolloin veron päästöporrastusta voidaan tarvittaessa lisätä. Keskeistä on, että kuluttajilla ja yrityksillä on selvä kehitysnäkymä: ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi esimerkiksi kestävästi tuotettujen kotimaisten kasviproteiinien hinnan tulee keskimäärin olla eläinproteiinia halvempaa. Näin varmistetaan, että kestävä maatalous ja elintarviketeollisuus voi kasvaa Suomessa”, Finér kertoo.

Kestävä alv ei suoranaisesti koskisi itse tuotetta, kuten lihaa, vaan sen aiheuttamia päästöjä.

”[Vero] perustuisi elinkaaren aikana aiheutettuihin päästöihin, joita arvioitaisiin parhaan tieteellisen tiedon ja jo käytössä olevien päästöstandardien pohjalta. Samalla tavoite on, että päästöarviointia voidaan tehdä koko EU:ssa, koska päästövähennyssitoumukset ovat yhteisiä”, Finér kertoo.

Puheenjohtaja Rinne on linjannut, että veron tulisi heikentää etenkin ulkomailta tuodun lihan, ”brasilialaisen häränfileen”, houkuttavuutta. Kotimaisessa lihantuotannossa kestävän kehityksen arvonlisävero ei hänen mukaansa välttämättä olisi suositeltava ratkaisu.

”Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi esimerkiksi kestävästi tuotettujen kotimaisten kasviproteiinien hinnan tulee keskimäärin olla eläinproteiinia halvempaa”

Entä voidaanko arvonlisäveroa kohdistaa eri tasoisesti tuotteeseen sen mukaan, onko se peräisin Suomesta, toisesta EU-maasta tai EU:n ulkopuolelta? Finér huomauttaa vastauksena, että arvonlisäveron päälle asetettava päästökomponentti ei perustu suoraan tuotantomaahan vaan päästöihin.

”Siinä voitaisiin ottaa huomioon esimerkiksi kuljetusten ja tuotannon päästöt, mikä suosisi kestävästi tuotettua kotimaista ruokaa.”

Valtiovarainministeriön virkamiehet huomauttivat tänään Uuden Suomen artikkelissa, että tietyn elintarvikeryhmän jakaminen verotuksessa kahtia olisi EU-oikeuden näkökulmasta hankalaa, sillä toisiaan korvaaviin, kilpaileviin tuotteisiin ei saa soveltaa eri arvonlisäverokantoja.

Finér toteaa, että tämä kritiikki koskee lihaveroa, ei sdp:n esittämää kestävää alv:tä.

”Se [kestävä alv] koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita, ja on siksi vastakohta yksittäisiin tuotteisiin kohdistetuille pisteverolle [kuten lihavero]”, Finér kertoo.

LUE MYÖS: Antti Rinteen kommentit kuohuttavat – Virkamiehet: Lihavero lähes mahdoton

Hän muistuttaa, että myös EU:n komissiossa on selvitetty ”vihreää arvonlisäveroa”, jossa tuotteiden ympäristövaikutukset heijastuisivat niiden hintaan. Vuoden 2013 tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että vero vaatisi ennen käyttöönottoa huolellisista tarkastelua muun muassa kauppasopimusten näkökulmasta.

Arvonlisäverotusta koskevaa direktiiviä uusitaan parhaillaan EU:ssa. Komission ehdotus antaisi jäsenvaltioille enemmän vapauksia arvonlisäveron suhteen, mistä sdp on iloinnut. Esitetyssä uudessa mallissa alennettuja arvonlisäverokantoja saisi käyttää nykyistä vapaammin, kunhan alennetut verokannat ovat ”yleisen edun tavoitteen mukaisia”.

Lauri Finérin mukaan puolueen ajama uudistus voitaisiin kuitenkin toteuttaa myös nykyisen EU:n arvonlisäverodirektiivin puitteissa.

”Tämä malli on jo nyt käytössä esimerkiksi autoverotuksessa ja se on EU-oikeuden mukainen”, Finér kertoo.

LUE LISÄÄ: Suomalaistutkijoiden radikaali visio: ”Lihan hintaan kuolemavero”

LUE MYÖS:

Tutkimusjohtaja ällistyi: ”Valtava määrä ihmisiä valmiita luopumaan omasta autosta – järisyttävää”

Virossa kriisikokous – aiheena Suomi: ”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti”

”Hurja tilanne!” – Vihreät taistelee tosissaan kolmospaikasta HS-gallupissa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Laamanen

Ihmiset haluaa itse päättää mitä syövät ja missään tapauksessa Antti Rinteen ei pitäisi määrätä verotuksella tätä asiaa, mutta toisaalta sen ymmärtää sillä demarit ovat ottaneet oppia sosialismistä, missä poliittinen johto määräsi mitä yksilö saa tehdä ja Antti Rinteen filosofia on jäänyt tähän menneeseen aikaan, kuten kaikki muutkin hänen ehdotuksensa.

Markku Koivisto

Sitähän SDP on kolmisen vuotta lupaillut, että kohta he ilmoittavat oman ohjelmansa siitä ja tästä asiasta. Soten osalta valtiovarainministeriön laskelmat eivät perustuneet mihinkään. Nyt heidän on lupa esittää veroasioista suunnitelma, jota ei perustella millään laskelmalla, vaan sitä tutkitaan vaalien jälkeen. Siis ei mikään konkreettinen ohjelma tai sen osa edelleenkään. Sen verran selviää, että se on vero, joka tulee nykyisen veron päälle. Semmoinen kovasti heidän paheksumansa tasaverokomoonentti.
Kuten viime hallitus loppumetreillään äänesti omia ehdotuksiaan vastaan, alkaa SDP tehdä sitä omassa kampanjassaan jo ennen hallitukseen pääsyäkään.

Jorma Peltonen

Kyllä edes median voisi olettaa tuovan tolkkua tähän liha yms haittaverokeskusteluun. Mitä järkeä on pohtia eri tuotteille jotain kestävän kehityksen veroa. Miten se laskettaisiin ja mille kaikelle se pitäisi asettaa? Jos verotetaan hiiltä eli jokaista päästettyä Co2 grammaa siellä missä energia käytetään, niin markkinamekanismi vie sen kyllä tuotteiden hintoihin.

Tämä haisee tältä tyypilliseltä ”verot muiden maksettavaksi” politiikalta. Siis että keksitään ympäristöperustein veroja sellaisille tuotteille joista itse ei niin perusta, eli vero ei kosketa itseään. Tämä johtaa täysin järjettömään huutokauppaan jossa aina vähemmistöt kärsii.

Amir Näveri

Miksi kaksi päällekkäistä alvia? Järjetöntä.
Toiseksi kai sitten sähköautoillakin nousisi reippaasti verotus, toivotaan ainakin niin.
Tällaiset toimenpiteet on hallitukselta yhtä näperrystä. Eikö voisi keksiä jotain todella konkreettista? Yksilihansyönti ei maailmaa tapa. Siihen liittyen, jos kouluissa on kasvisruokapäivä niin miksi vegaanejakin ei pakoteta syömään lihaa ja olisi pihvipäivä? Tasa-arvo kunniaan, kummallistalihansyöjien kyykyttämistä. Vegaaneille 0pistettä siis!

Juha-pekka Naukkarinen

Vasemisto etsii vaan lisää veroja,joita aikovat "ryöstää" yrittäviltä ja työtätekeviltä ihmisiltä,kun pitäs etsiä keinoja siihen kuinka aktivoi ihmisiä tuottaviin töihin ja sitä kautta maksamaan veroja,eivätkä kerro esim.sitä,että julkisellapuolella on väkeä aivan liikaa,vaikka tietävät sen,ei voi sanoa ennen vaaleja,että sieltä pitäisi vähentää väkeä,koska siellä on äänestäjiä aivan liikaa,jotka saavat palkkansa verovaroista,se on valehtelua,kun ei kerro totuutta,kuka luottaa valheeseen?

Tapani Tuominen

Vähän realismia peliin Suomen Dementoituneet Populistit. Minkä rallin aiheutti jo aikaisempi rajanveto alempaan ja ylempään verokantaan?

Täysin utopistinen ja todella kallis harjoitus, mutta veronmaksajien taskuthan ovat tunnetusti demareille pohjattomia ja aina täynnä.

Pekka Hautaa

Ja ehkä juuri siksi onnellisin kansa. Minusta tuossa hiili ALVissa kukkii taas tuo tahallinen väärinymmärrys. Itse näen sen niin ettei ALV verokertymää ole tarkoitus nostaa vaan kohdentaa se paremmin niihin ns. hiilineutraaleihin tuotteisiin. Jos niihin laitettaisiin niin sanottu yksilöllinen pistevero niin niin melkoinen älämölö syntyisi. Minusta porrastettu ALV on ihan hyvä asia ja aivan helppo toteuttaa tällaisena digi aikana.

Harri Hietajärvi

Aivan. Pekan kanssa täysin samaa mieltä. Näyttää tuo itsensä tyhmentäminen olevan paljon helpompaa kuin näin yksinkertaisen asian ymmärtäminen. Eihän se ole, kuin että sovitaan kriteeristö ja laskentamalli, jolla kunkin tuotteen hiilijalanjälki tai päästömäärä lasketaan, ja lisätään laskelman mukainen vero nykyistä alemman perusarvonlisäveron päälle. Arvonlisäveroa kerätään lopputulemaltaan suurin piirtein saman verran kuin nyt, mutta painopiste siirtyy ympäristöä vähemmän kuormittaviin tuotteisiin. Ei todellakaan avaruustiedettä nykyajan välineillä.

Wille Neoff

Miten kuvittelet tuon käytännössä toteutuvan?
Haluatko tosiaan syödä hiilineutraalia ruokaa?
Sellaista ei vaan ole.
Kotimaista tuotantoa pitää lisätä ja jopa tukea siitäkin huolimatta aika kasvihuoneita pitää lämmittää ja valaista pimeän aikana ja vaikka kasvihuoneiden hiilidioksidipitoisuutta nostetaan 800 yksikköön keinitekoisesti, on sen hiilijalanjälki pienempi kuin etelästä lentokoneella tuotujen kasvisten hiilijalanjälki.
Tämä lisää työpaikkoja, tuottavuutta ja verokertymä valtiolle.
Miksi kaikkein suueinpaan päästöihin ei Puututa eli lentoverotukseen ja tukien lopettamiseen viihdelaivoille?
Demarit kuvittelee että Sähköautot pelastavat meidät vaikka se on globaalisti kaikista tuhoisin ja näännyttäää valtavia alueita kuivuuteen esim litium kaivokset chilessä jolle valtio myi vielä maan vesioikeudet.
Ainoa kestävä kehitys on se että viemme kehitysalueille tietotaitoa estämään liikakansoitusta.
Nyt meitä on 6 miljardia ihmistä ja ennusteissa 100 vuoden päästä 11. Miljardia joten nuo Rinteen toimet ovat yhtä tyhjän kanssa.. Pääasia on demareillaomljt että kaikki työläiset asuu keskitetysti kaupungeissa, maksavat kiltisti ylisuuria vuokria ay:n asunnoista ja äänestävät demareita jotta puolue voi paksusti.

Simo Tamminen

En innostu kestävän kehityksen verosta, ruokiin. Jokainen voi tehdä ostovalintansa itse. Esimerkiksi yksi kotimainen tuorekurkku, 5-7 kotimaista tomaatia ja kotimainen tuoresalaattipussi maksavat reilun 2€, mutta kaksi hillomunkkia jo n. 2,5€. Kyllä kuluttaja, halutessaan, kestävän kehityksen taitaa ilman aatteellista ohjatustakin.

Kari Tuurihalme

Lihansyöjät ja porkkananpurijat asetetaan eriarvoiseen asemaan. Vero on tasa-arvolain vastainen ja eriarvoistava. Voi olla, että on myös perustuslain vastainen. Syytä on käynnistää n. 1000 asiantuntijan kuuleminen heti Eduskunnan kokoontumisistunnon jälkeen.

Yari Taipale

Eli tämä tarkoittaa pienyrittäjien hinnannousua samas suhtees tai enemminkin. Mikä tarkoittaa työmarkkinoilta uloshinnoittelua entistä tehokkaammin. Nyt jo esim omakotitaloihin suuntautunut remontointi on laskenut viim 4 vuoden aikana runsaasti. Esim aikaisemmin sai muurata useita, useita takkoja ja korjata huonokuntoisia. Nyt viim vaalikauden aikana ne hommat on vähentynyt 98 % tämä verokikkailu tarkoittaa sitä että loput 2 % palaa myös hinnoittelun nostamisen vuoksi. Näinkö tätä taloutta nostetaan, että tukahdutetaan sekin vähäinen työllistymisen mahdollisuus?

Arto Vuorenmaa

Rinne sairauden myötä lopettanut pihvin syönnin ja siirtynyt vihanneksiin. Nyt ei halua, että pihvin paisto tuoksuu nenässä!
Talvella lennätetään vihanneksia ja hedelmiä ulkomailta, koska Suomi on niistä riippuvainen. Samoin kotimaisten vihannesten kasvatus vaatii valoa ja lämpöä talvella kasvaakseen, sähköä kuluu ja poltoainetta palaa. Täälle myös kestävän kehityksen alv mätkäytetään.
Koskee kovasti ja lyö pahasti kukkaroon ja varsinkin vähätuloisten. Pihviä ei kuitenkaan syödä jokapäivä, mutta kasviksia kyllä. Kyllä nyt Rinnekkin tarvitsee miettiä kaksi kertaa mitä suustaan päästää.

kari laaksonen

Hämmästyttää että sdp on gallup-kärki. Kyseessä kun on täydellinen auringonlaskun puolue ilman mitään aitoa ohjelmaa saada maan talous kestävälle pohjalle ja kohti eurooppalaista kärkeä. Tukia ja rahaa sen sijaan jaetaan holtittomasti sinne tänne ilman mitään tulosvastuuta. Todella pelottavaa!
Pudotus alkoi kun Jutta Urpikainen savustettiin ulos ja tilalle tuli nykyinen sössöttäjä lakeijoineen.

Ari Ojala

SDP:n veroasiantuntija (US) "Elintarvikkeiden kohdalla tämä tarkoittaisi pelkistetysti sitä, että tavallisen arvonlisäveron päälle tulisi lihaostoksilla korkeampi lisävero ja kasviksia ostaessa matalampi. Finér kirjoitti taannoin blogissaan, että veroeron on oltava riittävän suuri"
SDP on keksinyt uuden veron TUPLA-ALV, ei ole ihme kun syytävät rahaa jokapaikkaan ja lupaavat kansalle kuut ja taivaat.
SDP:n Antti Rinne alias Tupla-alvi ei kerro äänestäjille että verotus tuplataan, demarit on viemässä porkkanat ja lihapullat tavallisilta kansalaisilta. Tilalle veroja!

Kurt Sainio

Zimbabwe ja Venetzuela yritti verottamalla saada taloutensa kuntoon. Ehkä Rinne yrittää samaa?
Saivat kyllä taloutensa kuntoon, erittäin huonoon kuntoon.
Katastrofaaliseen kuntoon!
Ääääääääässdeeeeeeepeeeeeeeeeeee!!