Torstai 27.6.2019

Trumputin-mielenosoitus Presidentinlinnassa – Poliisihallitus: Toimittajan kiinniotossa ei huomautettavaa

Luotu: 
20.3.2019 10:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Amerikkalaistoimittaja Sam Husseini poistettiin Trumputin-tiedotustilaisuudesta Helsingissä.
|

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tiedotustilaisuudessa viime heinäkuussa mielenilmauksen järjestäneen toimittajan kiinniotossa ei ole huomautettavaa, katsoo poliisihallitus.

Ennen Presidentinlinnassa pidetyn tiedotustilaisuuden alkamista freelance-toimittaja Osama ”Sam” Husseini nosti esiin paperin, johon oli kirjoitettu viesti ”Nuclear Weapon Ban Treaty”. Kun hän pyynnöstä huolimatta ei lopettanut mielenilmaustaan, hänet poistettiin paikalta ja myöhemmin kiinniotettiin.

Poliisihallitus kertoo aloittaneensa tutkinnan oma-aloitteisesti poliisin toimintaan kohdistuneen kritiikin vuoksi. Lisäksi kiinniotettu toimittaja oli myöhemmin kannellut itse asiasta sekä Poliisihallitukselle että Eduskunnan oikeusasiamiehelle. Lisäksi eräs tapahtumiin nähden ulkopuolinen henkilö kanteli kiinniotosta Valtioneuvoston oikeuskanslerille.

Kantelut käsiteltiin keskitetysti Poliisihallituksessa. Helsingin poliisilaitoksen ei katsottu toimineen miltään osin virheellisesti kiinnioton suhteen.

”Poliisihallitus arvioi asiassa saatuja selvityksiä ja katsoi, että kiinniotolle oli lain mukaiset edellytykset. Poliisihallitus totesi, että valtionpäämiestasoisessa tiedotustilaisuudessa poliisilla on korostunut velvollisuus varmistaa tilaisuuden häiriöttömyys”, Poliisihallitus kertoo tiedotteessaan.

”Asiassa ei myöskään saatu näyttöä siitä, että voimakeinojen käyttö olisi tapahtumaolosuhteet huomioon ottaen ollut ylimitoitettua tai että kiinniotto olisi kohtuuttomasti venynyt”, tiedote jatkuu.

LISÄÄ AIHEESTA:

Poliisihallitus käynnistänyt oma-aloitteisen selvityksen Trumputin-välikohtauksesta

Näin UM selittää outoa välikohtausta Presidentinlinnassa: ”Jos jollain on joku paperi laukussa, niin yleensä se ei laukaise mitään hälyttimiä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli: