Torstai 27.6.2019

”Päätös kuin Kummelista” – Libera-pomo vaatii valtion sijoitusyhtiö Solidiumin lakkauttamista

Luotu: 
20.3.2019 12:20
  • Kuva: Lotta Lemetti
    Kuva
    Liberan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläinen (vihr).
|

Ajatuspaja Liberan toiminnanjohtaja, vihreiden eduskuntavaaliehdokas Mikko Kiesiläinen vaatii Liberan blogissa valtion sijoitusyhtiö Solidiumin lakkauttamista. Hänen mukaansa vuonna 2009 perustettu yhtiö ei ole lunastanut odotuksia ja suunnitelmia valtion vakaasta ankkuriyhtiöstä.

Kiesiläisen mukaan yhtiön ympärillä on pikemminkin ”riittänyt draamaa ja epäonnistumisia”.

”Valitettavasti kaikki (tai oikeastaan mikään) ei ole mennyt suunnitelman mukaisesti”, Kiesiläinen arvostelee. 

Esimerkkeinä epäonnistumisista hän listaa Solidiumin sijoitukset muun muassa Outoteciin ja Talvivaaraan. Entisen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) tilaaman selvityksen mukaan Talvivaara-sijoituksiin tehtiin 150 miljoonan euron alaskirjaus. Kiesiläisen mukaan Outotec-sijoituksissa Solidium on hävinnyt yli 100 miljoonaa euroa.

Solidium-työryhmän mukaan yhtiön ”toimintatapoja on arvioitava uudelleen”. Toimintatavoissa on hänen mukaansa ollut suorastaan tv:n sketsiohjelma Kummelista tuttuja piirteitä. Kiesiläinen viittaa Solidiumin toimitusjohtajan Antti Mäkisen Talouselämälle vuosi sitten antamaan haastatteluun, jossa Mäkiseltä oli kysytty, miksi valtion sijoitusyhtiö oli vaihtanut Sampo-sijoituksensa Nokiaan.

Mäkinen vastasi, että tosiasiassa Solidium oli vaihtanut Telia-sijoitukset Nokiaan, koska Ruotsin valtion dominoimasta Teliasta haluttiin eroon.

”Joku heitti, että mitä jos Telia vaihdettaisiin Nokiaan?” Mäkinen kertoi sijoituspäätöksen taustoista TE:ssä.

”Vastaus on kuin suoraan Kummelista. Kun lausunnon pistää samaan kontekstiin Solidium-työryhmän raportissa esitetyn kritiikin kanssa, lausunto herättää suurta huolta”, Kiesiläinen tylyttää blogissa.

Liberan toiminnanjohtajan mukaan Solidium pitäisikin purkaa. Sen nykyiset osakeomistukset hän käyttäisi yliopistojen pääomittamiseen.

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli: