Maanantai 17.6.2019

”Nopeampi hoitoon pääsy 1 500 000 suomalaiselle” – Kokoomus: Tämä sote-ongelma korjattava heti

Luotu: 
20.3.2019 13:43
  • Kuva: Kokoomus
    Kuva
    Kokoomus kiristäisi hoitotakuuta.
|

Kokoomus on julkistanut sote-linjauksensa. Kuten puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo jo viime viikolla linjasi, kokoomus haluaa kehittää nykyjärjestelmää nykyisten kuntien ja alueiden varaan.

Kokoomus painottaa linjauksessaan nopeampaa hoitoon pääsyä. Valinnanvapaus mahdollistaisi puolueen mukaan esimerkiksi 1,5 miljoonalle eläkeläiselle nopeamman pääsyn hoitoon.

Hoitoon pääsy ja palvelusetelin käytön lisääminen ovat kokoomuksen listalla heti toteutettavia uudistuksia.

”Väestö ikääntyy ja palveluiden tarve kasvaa. Suomalaisille tilanne näyttäytyy yleisesti niin, että terveyskeskukseen ei pääse”, puolue toteaa.

”Jonoissa tai katkeilevissa palveluketjuissa ei kukaan parane. Hoidon ja hoivan pitkittynyt odottaminen tai palveluista toiseen pompottelu ainoastaan lisää kokonaiskustannuksia ja inhimillistä taakkaa”, linjauksessa sanotaan.

Kun moni muu eduskuntapuolue puhuu soten kohdalla ”leveimmistä hartioista”, joilla tarkoitetaan kuntia suurempia järjestäjätahoja, kokoomus puhuu nyt määräajoista ja kriteereistä.

”Tarvitsemme sote-palveluille vahvemmin määritellyt kansalliset tavoitteet, määräajat ja kriteerit. Kunnilla ja kaupungeilla on parhaimmat edellytykset hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen lisäämiseen ja varhaiseen puuttumiseen”, linjauksessa sanotaan.

LUE MYÖS: Tuliko tässä tyrmäys kokoomukselle? Sote-johtaja Nerg: ”Aika mahdotonta”

Uutta hallintotasoa ja veroa kokoomus vastustaa.

”On myös tärkeää, että pystymme torjumaan uuden verotason, maakuntaveron. Se johtaisi kovin todennäköisesti suomalaisten verotuksen kiristämiseen”, sanoo puolueen varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa.

Kokoomus haluaa nyt kiristää hoitotakuuta. Kun nykyisin hoitoon pääsee hoidon tarpeen arvioinnista kolmessa kuukaudessa, kokoomus kiristäisi määräajan yhteen kuukauteen.  Suun terveydenhoitoon tulisi puolueen mielestä päästä kolmessa kuukaudessa. Kaikki kokoomuksen tavoittelemat hoitotakuun linjaukset näet jutun kuvasta.

LUE MYÖS: 

Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Näkökulma: Paljastava sote-kommentti – Juha Sipilä ja Antti Rinne löysivät toisensa

Kokoomus: Palvelusetelin tarjoamiseen pakko

Kokoomus puhuu edelleen myös valinnanvapauden puolesta, mutta Sipilän hallituksen mukana kaatuneen sote-mallin suoran valinnan palvelut eivät ole enää esillä.

”Oikeus valintaan tarjoaa mahdollisuuden nopeampaan hoitoon pääsyyn esimerkiksi 1,5 miljoonalle eläkeläiselle. Heistä liian moni on viime vuosina joutunut odottamaan tarvitsemaansa hoitoa. Sama tilanne on monella lapsiperheellä tai työttömillä, joilla ei ole erillistä sairausvakuutusta tai työterveyshuoltoa, eivätkä he hakeudu riittävästi esimerkiksi suunterveydenhuollonpalveluihin”, kokoomus toteaa.

Kokoomuksen mukaan valinnanvapautta käytetään jo esimerkiksi potilasdirektiivin, palvelusetelilainsäädännön ja terveydenhuoltolain kautta. Käytäntöjä pitäisi puolueen mukaan kuitenkin yhtenäistää.

”Valintamahdollisuuksien vahvistaminen toteutetaan palvelusetelijärjestelmää kehittämällä ja laajasti hyödyntämällä. Palvelusetelien tarjoamisesta tehdään lainsäädännöllä velvoittavaa”, kokoomus linjaa.

LUE MYÖS: Sdp julkaisi sote-mallinsa: 1000 lääkäriä tai hoitajaa lisää – ”Valinnanvapautta voidaan lisätä”

”Lisäksi palveluita tarvitseville on aina tarjottava palvelusetelin avulla mahdollisuus valita muu palvelua tuottava taho, jos hänelle ei pystytä tarjoamaan palvelua hoitotakuun ja palvelulupausten määrittämässä ajassa. Vanhus- ja vammaispalveluissa hyödynnetään myös henkilökohtaista budjettia”, puolue jatkaa.

Kokoomus linjaa myös, että jatkossakin julkinen sektori kantaa vastuun palveluiden järjestämisestä. Kokoomus myös tehostaisi valvontaa.

”Ihmisen oikeuksien yhdenvertaista toteutumista valvomaan tarvitaan vahva valvontajärjestelmä. Sote-palvelujen valvonnan tulee olla yksissä käsissä. Tämä edellyttää Valviran ja aluehallintovirastojen sote-toimen yhdistämistä yhdeksi valtakunnalliseksi sote-sektorin lupa- ja valvontavirastoksi”, puolue linjaa.

LUE MYÖS:

Nyt sotesta ärähtivät keskusta ja sdp: ”Eiköhän pysytä tosiasioissa, kokoomus - Suurempaa takinkääntöä en kyllä muista nähneeni”

Professorin jäätävä sote-paperi paljastui: Sipilän hallitus ”uppiniskainen” – ”Jokaisen luvattava, ettei koskaan ryhdy tällaiseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kyllä tämä Kokoomuksen nyt oleva näkemys sotepalveluiden järjestämisestä on tehokkain ja järkevin. Siinä on kiinnitetty hyvin huomiota esim. perusterveyden hoitoonpäösyyn.
Samoin huomio, ettei asioiden hoitoon tarvita mitään väliportaan kuluja nostattavaa hallintohimmeliä.

Timo Virtanen

Uuden verobyrokratian (lainsäädännön) rakentaminen jo vie tuon Rinteen ajan kokonaan. Sote kuntahärvelin rakentelu ties miten kauan. Perustuslakiprofessorilsunnot yms vievät nekin oman aikansa !!!! Ja potilas jonot kasvavat kaiken aikaa. Näyttää siltä, että Kokoomuksen mallilla voidaan aloittaa heti. Meillä potilailla ei ole aikaa odotella ylimääräisten hallinto- ja virkamies hallintohimmeleitten rakenteluun.

Seija Hynninen

Kokoomus "unohtaa" yhden PIENEN asian ! Kunnilla ei ole enää rahaa , etenkään tämän SOTE-vouhotuksen jälkeen !

Täälläkin Kaakkoiskulmalla siihen meni yli 2 milliä (virallinen versio, uskoo ken tahtoo) kuin kankkulan kaivoon ja nyt on Eksotella alijäämää jo 16 milliä.

Hyvä höpötellä tälläsiä malleja kun kunnat joutuvat nyt pakosta myymään yksityiselle mikä näitten intressi onkin, tämä on vain sumuverho-löpinää.

Vanhukset on jo myynnissä ympäri maata, ja muut joutuu vasaran alle perässä , jos ei rahaa jostain tule, mutta Orpon jakorasiasta sitä on turha odottaa !

Pekka Hautaa

Taitaapi tuossakin tulla perälauta vastaan perustuslain muodossa. Ei Helsinki ja joku pikkukunta voi olla samalla viivalla järjestämisvastuussa. Olkoonkin että nyt on niin mutta tulevaan ei PLV sitä varmaankaan hyväksy olkoon puheenjohtajana kuka hyvänsä.

Mikko Toivonen

Minusta kokoomuksen vaaliohjelma ei lainkaan vastaa todelliseen perusongelmaan, mikä on mahdollisuus päästä samana päivänä lääkärin vastaanotolle joko perusterveydenhuollossa tai kohtuuhintaisessa ammatinharjoittajan koti tams pien klinikka vastaanotolla. Tämä on ,mahdollista jopa varsin kehitysmaaksi täällä ajateltavissa maissa ja juuri siksi että kaikkialla muualla paitsi meillä ja Amerikassa on noita kohtuuhintaisia yksityisiä ammatin harjoittaja lääkärien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten vastaanottoja

'Tuohon perustavanlaatuiseen ongelmaan ei näytä kukaan etsivän kansainvälisen tason sopuisaa ja yhteisen edun ratkaisua. Kaikki yrittävät ratkaista sellaista mikä itseasiassa on suhteellisen hyvin ja tapauskohtaisesti vakavassa tapauksessa aina ohitettavissa ja nopeutettavisaa

Erkki Malinen

Tässä Kokoomuksen mallissa olis jotakin tolkkua jos, kuntien määrä radikaalisti vähennettäs. Nyt on kunnat jo konkurssin partaalla sotemenojen takia, se puuttuva raha pitäis ottaa muusta eli vähentämällä kuntien määrää ja sen myötä virkamieskoneistoo. Sitähän Kokoomus ei esitä, kun hädässä olevat myy sotensa yksityiselle, mikä on Kokoomuksen tarkotus. Ja lasku tästä tulis kaikkien maksettavaksi, kun nämä myyjä kunnat ei pystyis maksamaan sopimus maksuja. Ja näin Kokoomus sais taas myytyä osan Suomea.

Pekka Roponen

Ei hallinnollisilla määräyksillä voi muuttaa asioita ilman resurssien lisäämistä. Jos esim. keskussairaalassa on vain yksi lastenpsykiatri, niin sitten on vain yksi, täytyy siirtyä ryhmävastaanottoihin. Otetaan samoissa tiloissa vastaan viisi perhettä, kaikki kertovat, että nyt menee hyvin, koska eivät kehtaa kertoa totuutta. Problem solved.

Joni Rikkola

Kokoomus on nyt erehtynyt..Se ei ollut ''lasku nopeammin asiakkaalle'': Kyll ätämä valinnavapaus on jo ollut joten ei se mitään nopeuta enää, mutta hitaa tulee. Ei porvaria kukan estä menemästä yksityiselle, miksi kärttäävät sairaiden vähiä rahoja. Kuin haaskat ruumiilla. Luultavasti sekin tulee. - ''Hoitoa perintöä vastaan'' Tosin johan nuo hoitolaitokset ryöstävät, ei jää mitään.

Joni Rikkola

Kokoomus on nyt erehtynyt..Se ei ollut ''lasku nopeammin asiakkaalle'': Kyll ätämä valinnavapaus on jo ollut joten ei se mitään nopeuta enää, mutta hitaa tulee. Ei porvaria kukan estä menemästä yksityiselle, miksi kärttäävät sairaiden vähiä rahoja. Kuin haaskat ruumiilla. Luultavasti sekin tulee. - ''Hoitoa perintöä vastaan'' Tosin johan nuo hoitolaitokset ryöstävät, ei jää mitään.

virve lundgren

Minusta tuntuu kummalliselta, että puhutaan vain terveyspalveluista, kun SOTE uudistus kattaa sosiaalipalvelut isona osana ja mm vanhuspalvelut. Tarkoitus oli saada kaikki palvelut saman katon alle, että moniongelmaiset saisivat apua kokonaisvaltaisesti. Usein nämä onglemat on hyvin moninaisia, eivätkä asiat suinkaan ratkea siellä lääkärin vastaanotolla.