Torstai 25.4.2019

Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Luotu: 
20.3.2019 15:42
Päivitetty: 
20.3.2019 15:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.
|

Kokoomus sanoo hyvästit nyt sekä maakuntamallille että laajan valinnanvapauden mallille. Sote-linjauksissaan puolue rakentaa terveydenhuoltojärjestelmää nykyiselle kuntapohjalle ja eduskuntapuolueista se on ainoa, joka kuntamallia kannattaa.

Aivan nykymallilla kunnat eivät voi jatkaa, vaan niitä on kannustettava ja ohjattava tiiviimpään yhteistyöhön, linjaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Tärkeintä hänen mielestään nyt kuitenkin olisi keskittyä sosiaali- ja terveyspalveluihin, eikä hallintomalleihin.

”Suurin ongelma on se, että ihmiset eivät pääse hoitoon. Ihmiset ovat jonoissa ja tilanne on pahentunut entisestään. Yhä useammat joutuvat odottamaan pidempään sairaina jonossa. Ja oli klisee tai ei, niin totean, että kukaan ei jonossa parane”, Orpo sanoo.

”Emme usko, että uusi hallinnon taso ratkoo näitä ongelmia”, hän jatkaa viitaten Juha Sipilän (kesk) hallituksen ajamaan maakuntamalliin.

Silti Orpo myöntää, että ”nykyinen kuntakenttä järjestäjänä on liian hajanainen ja heikko”. Kokoomuksen puheenjohtaja painottaakin, että kuntia pitää ohjata ja kannustaa yhteistyöhön. Sipilän hallituksen maakuntahallinnon valmistelu loi Orpon mukaan yhteistyölle hyvää pohjaa, jota ”on mahdollisuus jatkaa vapaaehtoisuuden pohjalta”.

”Olen edellisen hallituksen mallia puolustaessani sanonut, että nykyisellään kunnat ovat liian heikkoja. Mutta näemme, että eri puolella maata, kun on erilaisia yhteistyömalleja. Tässä on jo edetty ja meidän pitää vain huolehtia ohjauskeinoilla ja porkkanoilla, että tämä työ jatkuu”, Orpo sanoo.

Hän huomauttaa, että sote- ja maakuntauudistuksen rakentamista varten varattua mutta käyttämättä jäänyttä rahaa voisi käyttää ”vapaaehtoisten yhteenliittymien kehittämiseen”.

Orpo korostaa nyt, että sote ei kaatunut Sipilän eronpyyntöön vaan eduskuntaan omaan monimutkaisuuteensa. Maakuntamallin lisäksi kokoomus tekee pesäeroa myös hallituksessa ajettuun valinnanvapausmalliin.

Palvelusetelit ja henkilökohtaisen budjetin puolue pitäisi, mutta uusissa sote-linjauksissa sote-palveluiden järjestäjää ja tuottajaa ei ole erotettu kuten valinnanvapausmallissa. Julkisella järjestäjätaholla säilyisi myös tuotantovastuu.

”Kyllä. Kunnat voivat toimia tuottajina”, Orpo sanoo.

Eli nämä suoran valinnan palvelut, taannoiset sote-keskukset…

”Niitä voi alueella lähteä kehittämään, mutta emme ole luomassa sellaista mallia”, hän toteaa heti.

”Me haluamme, että alueilla ihmisten valinnanmahdollisuuksia edistetään. Palvelusetelit nyt on ensimmäinen”, Orpo sanoo.

Uusi ”hoitotakuu”, lääkäriin kuukaudessa

Kokoomus painottaa sote-linjauksissaan nopeampaa hoitoon pääsyä. Hoitoon pitäisi päästä kuukaudessa ja jos tähän ei kyetä, kunta tai muu sote-palveluiden järjestäjä olisi velvoitettu tarjoamaan asiakkaalle palvelusetelin hoitoon hakeutumiseksi.

”Hoitotakuu on se, että se takaa suomalaiselle hoitoon pääsyn. Tämä voidaan tehdä käytännössä aivan heti. Se on kertaluonteinen kustannus, kun kunnat, kuntayhtymät ja kaupungit purkavat jonot”, Orpo sanoo.

Puolueen arvion mukaan uudistus maksaisi 50–80 miljoonaa euroa. Rahat otettaisiin hallituksen ajaman sote-uudistuksen valmistelurahoista. Niitä varattiin vuosille 2017–2019 noin 460 miljoonaa euroa, mutta helmikuuhun mennessä varoja oli käytetty noin 200 miljoonaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Kokoomuksen näkemys ja ehdotus on näistä kolmesta ehdotuksesta tehokkain ja samalla kansalaisille paras ratkaisu.
SDP:n ja Keskustan hallinnon väliportaan luomukset saa heittää romulaatikkoon. Emme tarvitse veronmaksajien piikkiin turhia kustannuksia yhtään lisää.

Tapio Tuomisto

..hehheh..kuka jaksaa uskoa tämän turkulaisen tuuliviirin sotekantoja, nyt sitten kääntyi takki jo kolmannen kerran..kuukausi vielä vaaleihin, vielä ehtii tuuliviiri- orpo pariin kertaan mielistellä demareita, että pääsisi takiaisena hallitukseen.

Pasi Käyhkö

Minä uskon ja moni muukin. Silloin kun tulee järkevä ehdotus. Uskon, että tulevat vaalit näyttävät asian.
Eikä mitään veronmaksajien piikkiin rakennettavaa hallintohimneliä.
Nämä SDP:n ja Keskustan lähes identtiset mallit muistuttavat Tanskassa tehtyä soteuudistusta noin 10 vuotta sitten. Nyt siellä aloitetaan purkamaan tehtyä rakennelmaa kulujen nousun ja tehottomuuden takia josta kärsivät eniten kansalaiset.

Nita Hillner
Vastaus kommenttiin #5

Nyt minäkin voin kannattaa Kokoomuksen mallia. Käytännössä Kokoomuksen sote-malli = Elina Lepomäen malli. Elina kritisoi edellisen hallituksen mallia alusta alkaen, mutta kukaan ei ottanut häntä todesta, ei mediatalot eikä Kokoomuksen pääjehutkaan.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #9

Nita, juuri näin. Elina Lepomäki suuren työn ja hyvä, että Kokoomuksen edustajat ja johto miettivät asian alusta alkaen uudelleen.
Nyt ollaan oikealla tiellä ja kunnioitean terveydenhuollon tekijöitä nin kuin myös kansalaisia. Hyvä näin.

Jukka Mattsson
Vastaus kommenttiin #9

Elinan kädenjälki näkyy ja se on hyvä. Hyvä pohja jatkoneuvotteluille ja jota Orpo röyhkeästi hyödyntää omiin nimiinsä. Nyt viimeistään on selvää minkälaisesta ketkusta on kyse.
Toivottavasti joku toinen ottaa Orpon puoluepestin pikaisesti. Usko tähän äijään on mennyt kuten Sipilään aiemmin.

Raija Lempiäinen

SDP ja Keskustan mallissa ei hallintoa lisätä vaan tiivistetään, tulee säästöjä! Kokoomuksen mallia yritettiin jo aiemmin kuntien pakkoliitoksilla ,oliko perustuslainvastainen?? Orpo on kitkerä ja yrittää hämätä muka "helpomalla" tiellä, asiantuntijat, jopa hän itse on sanonut ettei kunnat (piennemmät) yksin tule selviämään kasvavista sotekuluista. Yhteistyökyvytön on kykypuolue ja himoaa edelleen verorahoja hoivajättien käyttöön.

Timo Virtanen

Tuntuu siltä kyllå vahvasti, että on kaksi rampaa ankkaa. Sipilä ja Rinne. Toinen ajaa maakuntamallia ja toinen sote kuntamallia...jotka tuntuvat olevan yksi ja sama asia. Lukumääräkin on ihan sama 18, nimi vaan muodon vuoksi eri. Kolmas verotuksen tasokin tarvitaan tämän turhan hallintobyrokratian ylläpitämiseksi. Kun päinvastoin pitäisi kuluja karsia ja rahat ohjata hoitoon.

Raija Lempiäinen

Eroa on, SDP:n mallissa on mukana vain sosiaali- ja terveysuudistus, ei mitään rönsyjä. Keskus varmaan myöntää sen paremmaksi malliksi. Säästöä syntyy kun hallintoa tiivistetään = pienet lopetetaan ja sotekunta ottaa vastuun, hallintoväkeä tarvitaan vähemmän, saadaan kentälle tekijöitä! Valtionosuusksista saadaan perusrahoitusta ja omalla verotuksella loput. Ei ole mitään hätää, kunhan ei terveysjätit pääse niskanpäälle.

Heikki Jokinen

Aluksi kokoomus petti edellisvaalien alla antamansa lupaukset mm. koulutusleikkauksista. Sitten puolue ajoi valinnanvapautta kuin käärmettä pyssyn piippuun ja nyt se sitten onkin vaalien alla kääntänyt kelkkaansa. En ostaisi käytettyä autoa kokoomukselta.

Nita Hillner

On järkevää muuttaa mielipiteitään kun huomaa olleensa väärässä. Katson että Kokoomus on nyt menossa oikeaan suuntaan.

Täytyy myös muistaa että sote-palvelumme kyllä tarvitsee yksityistä sektoria, mutta sote on luonteeltaan sellaista toimintaa että julkisen puolen pitää olla isäntä ja yksityinen renki. Ylivallan saatuaan suuret kansainväliset pörssiyhtiöt syövät pienemmät markkinoilta ja tappavat ajan kanssa kaiken kilpailun.

Yhdysvalloissa markkinat hoitavat isännän tehtävät ja sote on siellä siksi pöyristyttävän kallis, tehoton ja tämän lisäksi köyhät jäävät ilman tarvitsemaansa hoitoa. Yhdysvalloissa ei ole tasapainoa vaan markkinat ovat vieneet koko käden. Näin ei saa tapahtua Suomessa. Seuraan tarkasti poliitikkojen puheenvuoroja.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #10

Periaatteessa SDP.n, Keskustan ja Kokoomuksen mallit ovat samansuuntaisia , mutta Kokoomus ei halua olla sovinnollinen , vaan esittää muka paremman vaihtoehdon. SDP ja Keskusta ehdottaa sotekuntia/maakuntia = isommat hartia, edullisempi hallinto, jolloin säästöjä syntyy kunnille jää päätösvalta sotekuntien kautta, yksityiset "avustaa" tarpeen mukaan. Rahaa tarvitaan , joten valtionosuuksista ja omasta verotuksesta se tulee. Soten osuus siirtyy sokekunnille.
Kokoomuskin puhuu kuntaliitoksista, pakkoliitoksia on yritetty, kaatui parustuslakiin, lisäksi heidänkin mallinsa tarvitsee lisää rahaa, siis valtionosuuksia pitää nostaa, pienien kuntien kohdalla reilusti. Yhteistyökyvytön kiukuttelija on kokoomus tällä hetkellä.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #12

Hei sinä keskustalainen nimimerkillä Seppo Simonen kirjoittava. En kuulu Kokoomuksen johtoon, enkä ole edes puolueen jäsen, joten kysymykseesi en pysty vastaamaan.
Olen vain äänestäjä puolueelle, joka pystyy tekemään yhteiskunnan kannalta järkeviä ratkaisuja. Lisäksi puolue joka kuuntelee kansan ääntä. Niin kuin nyt on tapahtunut.

Ari Ojala

Mikäli hoitoonpääsyn aikarajaa kiristetään ja "hoidoksi" tarjotaan palveluseteliä, menee se suoraan yksityisten hoivayritysten kassaan. Tämä Vapaavuoren malli on puhtaasi terveysjäteille kädenojennus.

Timo Virtanen

Valinnanvapaudesta tuskin kukaan luopuu ? Sipiläkin sitä sanoi kannattavansa. Ja demarien Rinnekin oli yksityisessä hoivassa toipumassa. Se nyt vaan on niin, että siitä yritetään tehdä väkisin mörköä, vaikkei ilman sitä käytännössä tulla toimeen. Tietenkin voidaan jonotusta lisätä, jos niin halutaan, muttei siinä järkeä ole. Vähävaraisempienkien on kyllä tavalla tai toisella päästävä nauttimaan hoidosta ilman kohtuuttoman pitkästä jonotusta. Nythän jo on iso kuilu käytännössä työterveydenhoidon piiriin kuuluvien ja muitten välillä lääkäriin pääsyssä.

Raija Lempiäinen

Onhan nytkin yksityiset kuntien ostopalveluna käytösssä ,mutta vain silloin kun tarve vaatii, ei laajasti/vapaasti valittavissa, paitsi rahalla, silloin sen maksaa käyttäjä itse, kela koravaa jotain, mutta terveysjätit eivät pääse vapasti rahastamaan yhteisiä verorahoja.

Lauri Kiiski

Valinnan vapaus on kaiken A & O, mikäli kustannustason nousua yritetään hillitä 2020- vuosikymmenellä.

Terveyskeskusten jonot sulaisivat käsiin vanhalla nuppitaksalla esim. 30 lisäeuroa / potilas lääkärille vastaanotetusta asiakkaasta. Kustannukset tästä jonojen tuhoajadta olisivat minimaaliset. Vanhustehoidossa kuntien tulisi olla tehokkaampia kustannukssin nähden.

Raija Lempiäinen

Miksi kokoomus on sitten riisunut kunnilta mahdollisuuden omaan tyotantoon jo vuosikaudet , jos nyt odottaa niiden selviävän siitä. Tarvitaan huomattavat rahan siirrot kaikille kunnille jotta ne onnistuu, ei tule säästöjä, mutta isompina tehokkampina yksiköinä tulee! Se on SDP:n ja Keskustankin tavoite, myös kaikkien muiden, vaan ei kokoomuksen.

Mikko Toivonen

Teoriassa asia on niin, että Sote runko pitääkin rakentaa suurten ja toimivuien kuntien varaan ja viiteen erikoissairaanhoitopiiriin, ellei sitten suoraan pääkaupungista ohjattuun koko maan erikoissairaanhoitoa operoivaan terveyshallintoon kuten NHS Britanniassa.

Minulle vaan äänestäjänä näin rajut takinkäännöset tuoksuvat navetalle.

No pääasia että joku sanoutuu selkeästi irti kepu maakuntahallinto tai sdp sotekuntahallintosysteemeistä.

Kai Häppölä

Kokoomus näyttää nyt ainoana ilmeisesti ymmärtävän sekä demokratian että demografian lähtökohdat silloin kun haetaan ratkaisuja, jotka tunnustavat, että kirjo eri kunnissa ongelmiin on sekä suuri, että muuttuva. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle ja silläkin on merkitystä kuinka lähelle palvelut voidaan tuoda tai kuinka kaukaa niitä joutuu hakemaan!
Demokraattisen päätöksenteon kannalta myös sillä on merkitystä, että esim. Uudenmaan maakunnan päättävistä elimistä olisivat syrjäytyneet varsin monen kunnan edustajat ja käytännössä kaiken päätöksenteon olisivat sanelleet pääkaupunkiseudun kunnat näin halutessaan. Näin räikeitä väestöeroja tosin ei ole kaikissa ehdotetuissa maakunnissa, mutta ongelmia olisi niissäkin huomioida naapuri.
Tervetullut linjanmuutos siihen, että ratkaisuissa voitaisiin mahdollisimman pitkälle toteuttaa myös kansalaisten yhdenvertaisuus!

Joni Rikkola

Tämä vie uskottvuuden koko kokoomukselta viimeistään. Ensin oltiin pari viikkoa sitten tekemässä SOTEa perustuslaeista viis, ja sitten sitä ei ollakaan tekemässä sillais. Ja äänestäjät äänestävät kokoomusta kuin ennenkin. En kehtaisi olla niin tyhmä,, vaikka olisin millainen porvari. Mainehan siinä menee kun tuollaista äänestää. Suomen histoain kalleinn puolue keskustan kanssa. maksaneet 16 vuodessa yli 500 miljardia.

Erkki Malinen

Tämä Kokoomuksen malli on toivotan toivotaan, mistä puuttuu kongretia. Tässä rautalanka malli, lakkautetaa 200 kuntaa kuntaliitoksilla. Näillä 200 kunnanjohtajan palkoilla palkataan 200 lääkäriä, ja muilla säästyvillä palkoilla 800 hoitohenkilöä näin saadaan 1000 uutta hoitohenkilöä lisäämättä yhteiskunnan kuluja. Ja nämä jäljelle jäävät kunnat tekee kuntayhtymiä, jotka järjestää sotepalvelut. Jos ei täälä tehdä tämän suuntaista saneerausta, turha väittää että pystytään velkaantumista pysäyttämään. Tuskin kokoomuksestakaan löytyy niin rohkeaa ehdokasta, joka uskaltaa tälläistä ehdottaa.

Erkki Malinen

Ymmärsit oikein ei siinä mitään konkretiaa ollutkaan, pelkkiä hurskaita toiveita. Eihän täälä kukaan esitä miten niitä säästöjä tehdään, että velkaantuminen pysäytetään nyt pitäis puutua rakenteisiin eikä vain säästetä palveluista.