Maanantai 17.6.2019

Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”

Luotu: 
20.3.2019 16:28
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Entiset hallituskumppanit ovat nyt hyvin eri linjoilla.
|

Keskustan kansanedustaja, toimitusministeristön peruspalveluministeri Annika Saarikko suhtautuu hyvin kriittisesti entisen hallituskumppaninsa kokoomuksen esittelemään uuteen sote-malliin.

Saarikko toteaa tiedotteessaan, että kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ”esitteli Vapaavuoren soten”. Kokoomus on peruuttanut hallituksen ajamasta maakuntamallista kuntapohjaiseen malliin, jota Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori on pitänyt esillä.

”Kokoomus esitteli puheenjohtaja Petteri Orpon johdolla tänään oman ratkaisunsa. Kokoomuksen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluille ei käytännössä tarvitse tehdä yhtään mitään. Palvelujen kunta- tai pikemminkin suurkaupunkipohjaisuus riittää. Kyseessä on Vapaavuoren sote-malli, jolla rakennetaan vahvojen Suomea, ei kaikkien Suomea”, Saarikko tyrmää.

Saarikko katsoo, että puolueiden kesken on vallassa yhteinen näkemys siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmien ratkaiseminen edellyttää järjestelmän uudistamista ja hoitamista kuntia leveämmillä hartioilla. Nyt kokoomus poikkeaa tästä linjasta ainoana puolueena, vaikka korostaakin mallissaan kuntien yhteistyön lisäämistä.

Saarikko toteaa, että kokoomuksen tavoite nopeammasta hoitoonpääsystä on puolueille ”yhteinen ja oikea”.

”Mutta muutoin uudistusuupumus näyttää vallanneen Kokoomuksen juuri sillä hetkellä, kun suomalaisten palvelujen turvaaminen kaipaa rohkeaa ja päämäärätietoista uudistustahtoa”, Saarikko sanoo.

”Tekemättömyyden linja on villin ulkoistamisen linja, joka todennäköisesti tarkoittaa hallitsematonta kuntien sote-palveluiden ulkoistamista suurille terveysjäteille.”

LUE MYÖS:

Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

Päivi Nergiltäkin tuli jo tyrmäys – HS: Kokoomus jäi aivan yksin sotessa

”Nopeampi hoitoon pääsy 1,5 miljoonalle suomalaiselle” – Kokoomus: Tämä sote-ongelma korjattava heti

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Koville näyttää ottavan, kun Saarikon itsensä valmisteleman mallin hylkäsi jopa Sipiläkin lopulta. Vaalit sitten ratkaisevat, haluavatko äänestäjät ensisijaisesti maakuntahallintohimmelin uusine veroineen vai hyvää hoitoa ilman jonotusta.

Ensio Jauhiainen

Sipilän miljoonat
Juha Sipilä varmasti tiesi mistä puhui. Hän oli tehnyt suuren omaisuuden onnistuneilla yrityskaupoilla ja osakesijoituksilla. Miljooniaan hän hoiti sijoitusyhtiössään yhden Suomen parhaan veroasiantuntijan, professori Heikki Niskakankaan kanssa.
Sipilä oli vuoden 1996 äyrikuningas. Hän oli saanut johtamansa teknologiayrityksen Solitran osakkeista reilut 15 miljoonaa euroa, kun se myytiin amerikkalaisille.
Veronalaista myyntivoittoa tästä oli noin 12 miljoonaa. Miljooniaan sijoittamaan Sipilä perusti muiden muassa pääomasijoitusyhtiö Fortel Investin.
Vuonna 1998 Sipilän yhtiökumppaniksi Fortel Investiin tuli hänen serkkunsa, vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas, joka hoiti yhtiön sijoituksia. Vuoteen 2001 mennessä yhtiölle oli kertynyt yli 11 miljoonaa euroa voittovaroja.
Seuraava vuosikymmen yhtiöllä meni heikommin, mutta silti se kykeni maksamaan miltei yhdeksän miljoonaa euroa osinkoja omistajilleen, eli pääasiassa Sipilän perheelle ja loput Niskakankaalle sekä toiselle vähemmistöomistajalle.
Salattu omaisuus
Vuoden 2013 aikana Sipilän Fortel Invest myi omistamansa Elektrobitin osakkeet reilulla kuudella miljoonalla eurolla.
Näitä rahoja käytettiin velkojen maksuun sekä lunastamaan ulos vanhat vähemmistöomistajat sekä Sipilä vaimoineen. Tilinpäätöstietojen perusteella Sipilä sai osakkeistaan noin 2,2 miljoonaa euroa ja hänen vaimonsa reilut 600 000 euroa loppuvuodesta 2013. Yhtiö jäi Sipilän lapsille.
Verotettavaa pääomatuloa Juha Sipilällä oli tuona vuonna alle 20 000 euroa ja hänen vaimollaan noin 350 000 euroa.
Tänä keväänä tiedotusvälineet odottivat kiinnostuksella Sipilän sidonnaisuusilmoitusta. Jokaiselta ministeriltä vaaditaan ilmoitus merkittävistä omistuksista ja veloista.
Pettymykseksi Sipilän ilmoitus ei sisältänyt mitään tietoja siitä, minkä arvoinen hänen omaisuutensa on tai mihin se on tarkalleen sijoitettu. Ilmoituksesta kävi ilmi ainoastaan, että pääministerillä on ”merkittävä rahoitusomaisuus” talletettuna erilaisiin sijoitusvakuutuksiin sekä säästötilille.
Sipilä ilmoitti sijoittaneensa säästötilin lisäksi rahojaan Nordean Eläkesijoitukseen, kahteen Nordean säästöhenkivakuutukseen sekä Nordea Capital -nimiseen kapitalisaatiosopimukseen.
Vakuutuskuoret
Sipilän ilmoitukseensa listaamia sopimuksia kutsutaan vakuutuskuoriksi. Näiden kuorien sisällä sijoitustoimintaa voidaan harjoittaa, mutta salaisuusverhon suojissa ja verojen maksua lykäten.
Monessa suhteessa vakuutuskuoret toimivat kuin holdingyhtiöt, mutta verovapaus on vielä laajempaa. Esimerkiksi kaikki osingot sekä myyntivoitot ovat verovapaita. Veroja maksetaan vasta, kun rahaa otetaan kuoresta ulos.

Hely Salmi

Sipilä johti Suomea kuin yritysjohtaja otti pois ne palvelut jotka eivät tuottaneet mitään. Alkoi systemaattinen köyhän kansan "murhaaminen". Indeksikorotukset takaisiin kaikkein pienempiin työ eläkkeisiin. Ja vero pois alle 1500 euron eläkkeistä. Eläkkeistä on jo maksettu veroa työssäolo aikana. Veroa maksetaan eläkkeestä jo toistamiseen.