Maanantai 17.6.2019

Björn Wahlroos laukoi Suomelle Nato-ohjeen: ”Ainoa asia joka poistaa Viron venäläisten kenraalien optiolistalta”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pankkiiri Björn Wahlroos puhui yllättäen puolustuspolitiikkaa. Arkistokuva.
|

”Ainoa asia, joka poistaa Viron venäläisten kenraalien optiolistalta, on, että Suomi on Naton jäsen", sanoi Björn Wahlroos keskiviikkona.

Hän puhui tänään vakuutusyhtiö Ifin suurasiakkailleen järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä. Wahlroosin lausunnoista raportoi Talouselämä.

”Kun olemme keskellä eduskuntavaalikampanjaa, luulisi, että meillä olisi hirveä määrä optioita edessä. Luulisi että puhutaan siitä, miten rakennetaan Suomeen hyvinvointia ja taloudellista kasvua, Kukaan ei näytä tätä keskustelua käyvän”, sanoo Björn Wahlroos.

Paitsi että Wahlroos on Sammon, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja, hän on myös Suomen talouselämän suorapuheisin mies, joka mielellään osallistuu poliittiseen keskusteluun.

Wahlroosin mielestä suomalaisten olisi syytä puhua myös Nato-jäsenyydestä. Ei siksi, että pelkäisimme että Venäjä hyökkää Suomeen – vaan siksi, että Viroa ei voi puolustaa, ellei Suomi ole Nato-maa.

”Ainoa asia, joka poistaa Viron venäläisten kenraalien optiolistalta, on, että Suomi on Naton jäsen.”

Viro on Nato-maa, toisin kuin Suomi.

Nykyinen vaalikeskustelu on Wahlroosin mielestä sivuraiteella. Pitäisi puhua siitä, miten Suomeen saadaan lisää teollisia investointeja.

”Olemme nyt iloinneet pari prosentin talouskasvusta kymmen sellaisen vuoden jälkeen, jolloin kasvua ei ollut lainkaan. Suomen kansantuote ei kasvanut ollenkaan vuosina 2007–2017, ja tämä on häkellyttävä asia. Syy on se, että teollisuus ei investoi Suomeen – jos uusi ydinvoimala ja Äänekosken sellutehdas poistetaan laskuista.”

”Suomi deindustrialisoidaan”, Wahlroos sanoi.

Muodikas puhe ei riitä

Hänen mukaansa muodikas puhe digitaloudesta ei riitä.

”On illuusiota, että digitalous tuottaa hyvinvoinnin. Digitaalinen talous on tärkeää, mutta se ei työllistä suomalaisia.”

Wahlroos viittasi Piilaaksoon, jossa on paljon rikkaita bittinikkareita, mutta muu alueen väki onkin sitten kodinhoitajia ja puutarhureita, joista suuri osa puhuu espanjaa.

”Se ei ole Suomi. Digitalouteen kuuluvat äärimmäiset tuottavuuserot. Jos haluamme kehittää Suomea hyvänä paikkana kaikille, meidän täytyy pitää huolta investoinneista. Tänne ei investoida, jollei työmarkkinoiden jäykkyyttä pureta. Tarvitsemme myös sosiaaliturvan uudistuksen ja ennen kaikkea suuria veronalennuksia. Tämä on se, millä pitäisi mennä eduskuntavaaleihin.”

Wahlroos vertasi Suomen ja Ruotsin talouden kehitystä: vuosina 2005-20015 Ruotsi onnistui talouskasvun aikaansaamisessa, Suomi ei. Ruotsissa kasvua lietsovia uudistuksia toteuttivat niin sosiaalidemokraattinen kuin porvarihallituskin. Uudistuksiin kuuluvat muun muassa varallisuus- ja perintöveron mutta ennen kaikkea työn verotuksen laskeminen.

Suomen tilanteen lisäksi Wahlroos antoi kuulijoilleen pika-analyysi maailman talouden ja demokratian tilasta.

”Markkinatalous on ollut suuri menestys ja luonut käsittämättömän määrän vaurautta. Demokratia taas – sillä ei ole mennyt erityisen hyvin. On hurjaa, miten paljon suurempaa talouskasvu on ollut maissa joissa ei ole demokratiaa. Euroopassa talouskasvu on ollut hitaampaa kuin missään muualla.”

Maailman talouden kannalta kahden suuren talouden menestys on kriittistä: Kiinan ja Yhdysvaltojen. Kiinan talouden kasvu on hidastunut, eikä sen nopeudesta edes ole varmaa tietoa. Wahlroosin mukaan joidenkin reaalimaailmaan perustuvien raporttien mukaan Kiinan kasvu saattaa olla lähempänä neljää kuin Kiinan virallisesti ilmoittamaa noin kuutta prosenttia.

Ratkaisevaa on myös, jatkuuko Yhdysvaltain hyvä kasvu, joka Wahlroosin mukaan osin myös presidentti Trumpin ansiota.

“Trumpia on helppo kritisoida, hänen tapansa kommunikoida on erikoinen. Hänessä on kuitenkin kiinnostava, empiirisesti havainnoitava yksityiskohta: hän on antanut joukon vaalilupauksia, ja on toimittanut sen minkä lupasi: tehnyt verouudistuksen, käynnistänyt Naftan uudelleenneuvottelut ja neuvottelut Kiinan kanssa.”

”Trump tulee voittamaan seuraavat presidentinvaalit, jos vastaehdokas on keskiviivan vasemmalta puolelta”, Wahlroos ennusti.

Entäpä brexit?

Wahlroosin mielestä moni on jo kyllästynyt koko aiheeseen.

”Olen paljon ollut Englannissa, tämä on uskomaton soppa. Kaikki ovat menettäneet kiinnostuksensa siihen. Itse olen ollut väärässä brexitistä koko ajan.”

Wahlroos sanoi kuitenkin olevana optimistinen.

”Maailma on elänyt tullimuurien ja esteiden kanssa valtaosan ajasta. Sopimuksetonkaan brexit ei johda järjettömyyksiin: käytännön ratkaisut syntyisivät. Lontoon City tulee aina olemaan Lontoon City.”

Wahlroosin mielestä brexitin suurempi ongelma on, että se on saanut koko EU:n raiteiltaan. Tosin EU:n suunta on Wahlroosin mielestä ollut väärä jo pidemmän aikaa.

”EU:sta on yritetty tehdä liian paljon tavalla, joka on ristiriidassa sen kanssa, mitä ihmiset haluavat.”

Hänen mielestään EU:n pitäisi palata siihen mitä se alun perin oli: alue jonka tavoitteena on rauha sekä vapaa pääomien ja ihmisten liikkuvuus, ei yhtään enempää.

”EU pitää rebalansoida, ja se prosessi on käynnissä. Suuri haaste on, että yhtä useampi maa on mukana EU:ssa siksi, että on nettotulon saaja EU:sta. Itä-Eurooppa ja Välimeren maat vähät välittävät eurooppalaisista arvoista. Tämä synnyttää jännitteitä, jotka ovat olleet siellä jo pitkään.”

Nordean hallituksen puheenjohtajuudesta Wahlroos luopuu tänä keväänä. Nordean hallituksen puheenjohtajaksi nousee Torbjörn Magnusson, joka aloittaa myös Sammon konsernijohtajana ensi vuoden alussa.

LUE MYÖS:

Sdp: Ei lihavero vaan kestävän kehityksen alv – Uusi vero koskisi kaikkia tuotteita ja palveluita

Tutkimusjohtaja ällistyi: ”Valtava määrä ihmisiä valmiita luopumaan omasta autosta – järisyttävää”

Virossa kriisikokous – aiheena Suomi: ”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti”

”Hurja tilanne!” – Vihreät taistelee tosissaan kolmospaikasta HS-gallupissa

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Malinen

Eikö tämä ole Melkonen ristiriita, kun vaaditaan suuria veron alennuksia ja samalla parempia sote palveluja. Vanhuksille parempaa hoitoa ja lääkäripalvelut nopeammiksi, voiskohan Nalle antaa konkreettisia neuvoja. Ja helvettiäkö meidän tarvii Virontakia natoon mennä.

Markus Vuorivirta

Kerro rivi missä nalle sanoi, että tarvitaan parempia sote-palveluja? Nallehan sanoi, että tarvitaan sosiaaliturvan uudistusta. Kun nallen kaltainen sanoo moisen lauseen yhteydessä veronalennuksiin, se uudistus tarkoittaa joko asian lakkautusta tai ainakin reilua huononnusta. Sama koskee myös työmarkkinoiden jäykkyyksiin liittyvä sanoma. Että jäykkyydet kun poistetaan, duunarit tekee ilmaiseksi omaksi ilokseen nalleille duunia 24/7 epävarmuuden keskellä. Nallet sitten käärii ne setelit liiveihinsä, ja ajelee rolssilla pankkiin. Näitä pitää kuules osata lukea silleen... rivien välistä.

Tuomas Virtanen

Tässä yhteydessä onkin hyvä palauttaa mieleen aikansa Wahlroosin, Gösta Serlachiuksen, toimintamalli runsaan sadan vuoden takaa Kuusankoskelta (HS:n ilmainen digikirja tilaajille, Seppo Aalto: Kapina tehtailla). Laulut on samat ja kansainvälinen kilpailu estää myönnytysten, kuten 8 t työpäivän, käyttöön ottamisen. Nykyisen kehityssuunnan vallitessa, nuorten uskoessa, että työntekijän edut on saatu hyväntahtoisuudesta, olemmekin kohta taas tuossa todellisuudessa. Myös tuohon aikaan juuri työväestön järjestäytymättömyyden kasvu helpotti patruunoiden sanelupolitiikkaa. Joustamista tarvittiin ja työntekijä jousti. Työehdoista ei tarvinnut neuvotella edes liittokohtaisesti, sillä ne olivat valmiina neuvottelemattakin.

Mikko Toivonen

Minä kuitenkin arvelen, että mikään ei poista yhtään Venäjän läntistä naapurivaltiota venäläisten kenraalien ja vallassa olevan johdon "optiolistalta"
Ainoa mikä poistaa on se, että on olemassa joko yksittäiset tai yhteiset niin vahvat ja hinta rankaisuun kykenevät puolustusvoimat, että vain aivan mielipuoli Venäjänkin johdossa lähtisi mahdin osoitus matkalle ja rikkoisi muiden haluaman hyvän kaupan ja rauhallisen rinnakkain elon tilan.
Luonnollisesti Natolla sellainen rankaisu kyky tai impulssi vallan osoituksen hinnan noston kyky on.
Kun historia konkreettisesti osoittaa, että mielipuoli ei ole poissuljettu Venäjän johdosta, niin silloin ainoaksi tarvittavaksi puolustukseksi jää juurikin tuo niin raju rankaisu kyky, että sotatoimiin ei edes se mielipuoli ryhtyisi kun valittavan on aina se hyvä, rauhanomainen rinnakkainelo, jonka rikkoo vain itsenäisten maiden osien valtaaminen, kuten nyt on tapahtunut sitten v. 2008 miehitysten ja de fakto annektointien vuoksi

Nita Hillner

Näin se taitaa nykymaailmassa olla, joko kuulumme lännen yhteisöön tai itäiseen yhteisöön. Putinia kosiskeltiin länteen mutta hän valitsi vanhan ei demokraattisen perinnön. Viro ja Suomi kuuluvat Euroopan unioniin, joten puolustamme sodan sattuessa toisiamme.

Pentti Westerholm

Wahlroos yrittää puhua jääräpäille järkeä.Kukaan ei puhu miten rakennetaan hyvinvointia ja taloudellista kasvua.Ilman investointeja tämä ei onnistu.Näin se on.Hyvä muistaa ilmaista hyvinvointi ei ole olemassa.Aina sen joku maksaa. Viron takia ei tarvitse mennä Natoon,mutta Suomen turvallisuuden takeeksi kylläkin.

Joni Rikkola

NAto ei ole mikään urvallisuus tae. Se on markkinointikoneisto joka sotii USAn taloudellisten etujen puolesta. Luuletko aikuisen oikeasti että NAto pelasta atai tekee mitään jos Venäjä valtaa Suomen?
Ja homma menee ihan toisella tavalla kuin luulet. Katsopas esim Unkaria. Se on NATO maa. Katsopas Turkkia. sekin on NATO maa. Pelastiko NATOkommunismilta ja diktatuurilta? Ja täälläkin hääräävät persut ja porvarit kovaa vauhtia kohti samanlaista valtiota kuin Turkki portugal, Kreikka, Unkari Kiina, Venäjä. Ei tartteta aseita kun on populismia ja lehdistö mielipidevaikuttamassa. Rahalla saa äänestäjät uskomaan mitä vaan. Nyt mennään maahanmuuton varjolla ja puusilmät äänestävät kuin se olisi ainoa asia. Mutta kun ostettu lehdistö niin hypettää.

Jouni Suninen

--Katsopas esim Unkaria. Se on NATO maa. Katsopas Turkkia. sekin on NATO maa. Pelastiko NATOkommunismilta ja diktatuurilta? --

Unkarista tuli kommunistinen maa ennen kuin NATO oli edes olemassa. Mitä taas Turkin diktatuuriin tulee, niin NATOn tehtäviin ei kuulu puuttua jäsenmaidensa sisäisiin asioihin.

Jouni Suninen

--Viron takia ei tarvitse mennä Natoon,mutta Suomen turvallisuuden takeeksi kylläkin.--

Maantieteen takia Viron ja Suomen turvallisuutta ei voi erottaa toisistaan. Esimerkkinä vaikkapa Neuvostoliiton hyökkäykset Suomen alueelle Virosta vuosina 1939-41. Jos Venäjä saisi Suomen haltuunsa olisi vastaavasti Viroa hyvin vaikea puolustaa.

Jouni Suninen

Eniten melua "eurooppalaisten arvojen" puolesta näyttävät pitävän ne tahot, jotka ovat päästämässä miljoonia muslimeja Eurooppaan. Näitä eivät eurooppalaiset arvot voisi vähempää kiinnostaa. Syytösryöppy kohdistuu Unkariin ja Puolaan jotka lähes ainoina pitävät kiinni eurooppalaista arvoista, pitämällä islamin ulkona.

Nita Hillner

Tänään oli kirjoitus Hesarissa Kiinasta. Kirjoittaja kertoi lukijoille, että Kiinasta puhuttaessa harvemmin mainitaan Kiinan kommunistista puoluetta, joka yksinvaltaisesti johtaa suurta maata. Se, että puhutaan vain Kiinasta eikä sen johdosta, hyödyttää Kiinan johtoa.

Minulle tuli kirjoituksesta mieleen Lähi-itä. Kun puhutaan Lähi-idän diktatuureista harvemmin mainitaan islamia poliittisena toimijana ja puolueena. Itse katson että noissa diktatuureissa islam on sekä uskonto että ainoa puolue. Iran on tästä hyvä esimerkki ja valitettavasti myös Turkki on menossa samaan suuntaan.

Kalervo Niementaus

Joku vuosi sitten Wahlroos taisi tienata reilut 20 miljoonaa, josta maksoi veroja reilut 3 miljoonaa. Veronpalautusta tuli kuitenkin 2,5milj., joten mielestäni kovin paljoa vähempää ei luulisi voivan näitä ökyjä enää verottaa. Tokihan se varmasti potuttaa, kun ihan itse ja pyytämättä tulee miljoonia tilille ja sitten vielä joku kehtaa niitä vielä verottaa.

Kalervo Niementaus

K.A:"Moititko Wahlroosia vai verolakeja?"
Varmasti molempia. Wahlroos itselleni esimerkki ihmisestä jolle mikään ei riitä, vaan pitää saada olla esillä, kun siihen rahojensa myötä mahdollisuus. Jos hän olisi kaltaiseni työttömyyskorvauksilla "elävä", niin uskoakseni häntä ei kukaan kuuntelisi.

K.A:"Voit tietysti olla kateellinen.."

Kateellisuuskortti lyöty pöytään..aika väsynyttä. Ihan oikeasti, en taatusti ole kateellinen ihmiselle joka varmasti kuuluu eniten haukuttuihin maassamme.

Raija Lempiäinen
Vastaus kommenttiin #22

Sympatiseeraan sinua koska Wahlroos on yksi niitä suomalaisia ökyjä jotka ovat asemansa avulla hyödyntäneet kaikki porsaanreijät ja verokierrot mitkä vaan on olleet mahdollisia! En ole kateellinen inhokille ja olikargille joka on hyötynyt köyhästä Suomesta ja muuttanut Ruotsiin veroja pakoon! Peukut sinulle!

Nita Hillner

Tuosta olen samaa mieltä kuin sinä! Hyvin pieni eliitti rikastuu koko ajan, heidän verotuksensa on olematonta tuloihin nähden keskiluokkaan verrattuna. Mutta valitettavasti vasemmistokaan ei koskaan puutu tähän vaan on valmis nostamaan juuri palkansaajien verotusta, ei miljoonatuloja saavien.

Yllä oleva onnistuu siksi että palkansaajat usutetaan toisiaan vastaan. Käytetään ihmisten kateutta hyväkseen, silloin ei tarvitse puhua siitä että vain muutama ukko omistaa miltei kaikki pääomat. Tämä kehitys kiihtyy kiihtymistään.

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että Wahlroosin vasallit on kommunikoineet suomalaisten suuntaankin jo pitemmän aikaa lähinnä Naton sotilastermein.
Kaiken maailman Vonit ja muu yläluokan ruotsinkielinen sisäsiittoisto olisi melko varmasti innokkaasti laitamassa tavalliset suomalaiset hyökkäämään lehmäpojan vanavedessä minne tahansa jos siellä vain olisi niille jotakin yksityistettävää.
._.

Kenneth Ainetdin

Pyydän vain, että olisit rehellinen. Kirjoituksessasi annat epäsuorasti ymmärtää, että Natojäsenyys veisi Suomen hyökkäyssotaan. Muistutan nyt vielä, että Nato on puolustusliitto, joka ei ole hyökännyt kertaakaan. Sinänsä on kunnioitettavaa, että esiinnyt omalla nimelläsi etkä huuda puskista, mutta sitäkin suuremmalla syyllä on tärkeää pysyä asiassa ja totuudessa.

Heikki Palonen

Kirjoitat puppua. Monet euroopan nato-maat joutuivat vasten tahtoaan osallistumaan mm. Irakin sotaan, voimallisen naton kautta toteutetun painostuksen vuoksi. Osa ihan sotilaineen, osalta riitti oman edun vastainen logistisen avun antaminen USA:lle.

Nato ei myöskään ole puolustusliitto, vaan maailmansotien jälkeisen läntisen "liittouman" (sisältäen eräänkin lännen miehittämän Suomen sodanaikaisen liittolaisvaltion) sopimusorganisaatio, jonka sotilastoimintaa ei ole rajattu puolustustoimintaan.

Nato on hyökännyt mm. Libyaan. Seuraavaksihan toki siirrät maalitolppia: olihan sillä YK:n valtuutus. Oli, mutta naton hyökkäys se silti oli, joita yritit väittää olemassaolemattomiksi, ja siinä operaatiossa nato ylitti YK:n antamat valtuudet eli tapausta on pidettävä todellisuudessa valtuuttamattomana. Nato myös järjesti mm. Ukrainan Maidanin-vallankaappauksen (olkoonkin että alati veljeilevä EU oli mukana), johon Venäjä puuttui ja otettiin sen myötä syntipukiksi.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, naton suurimpana osakkaana USA:lla on suurin valta ja de facto yksinvalta natossa, jos ei sääntöjen mukaan niin voimallisen painostuksen kautta. Olkiukko siitä että "eihän nato ole USA" on yhtä naiivi kuin väittäisi ettei Neuvostoliitolla - saati Varsovan liitolla - ollut mitään tekemistä Venäjän kanssa, nämähän olivat jäsentensä tasavertaisia järjestöjä, joista jälkimmäisen päämajakin oli Venäjän ulkopuolella.

Tapio Lehtimäki

Turpa kiinni Sikander. Meillä on vieläkin lunastamatta optio niihin kesämökkitontteihin Uralin kupeessa. Niitä on varrottu viime rähinästä lähtien.

Lunastamatta ne tosin jäisivät Natonkin kelkassa. Lehmipoikien vankkurikaravaaniin ei iivana ole koskaan uskaltanut hyökätä. Ja kuten sanottu, harvemmin Nato on sotatoimissa aloitteellinen taho.

Nato-Suomenkin olisi vain pakko jatkaa rauhanomaista rinnakkaiseloa itänaapurinsa kanssa - tosin vailla pelkoa Ahvenanmaan, Hangon, Porkkalan tai minkään muunkaan maa-alueensa amputoinnista.

Hannu Rautomäki

EU olisi saattanut jopa onnistua, jos käytössä olisivat kansalliset valuutat.
Euro on tuonut sosialistisen yhteisvastuun ja keskinäisen tukipolitiikan, jonka pakottamana tuetaan kurakuntoisia maita paremmin taloutensa hoitaneiden kustannuksella.
Lopputuloksena koko euroalueen pysähtyneisyys kuin ex-Neuvostoliitossa ennen romahdustaan.