Maanantai 17.6.2019

Haudataanko Junckerin suuri suunnitelma? – Essayah, Halla-aho, Kaikkonen ja muut kohtaavat EU-tentissä

Luotu: 
20.3.2019 21:10
Päivitetty: 
20.3.2019 21:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Löytyykö Jean-Claude Junckerin sosiaalipoliittiselle EU-uudistukselle enää sijaa, kun uusi komissio aloittaa kevään eurovaalien myötä? Muun muassa tätä pohtivat puolueiden johtohahmot vaalipaneelissa torstaina.
|

Faktakulma

Eurooppalainen Suomi ja SOSTE (Suomen sosiaali ja terveys ry) järjestävät torstaina 21.3.2019 kello 9:00-11:00 eduskuntapuolueiden puoluejohdon vaalipaneelin, jonka aiheena on Suomen EU-linja ja Euroopan tulevaisuus. Paneelin juontaa Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko (Alma Media).

Paneeli käynnistää valtakunnallisen Vaadi faktat -kampanjan. Kansalaiskampanja keskittyy faktapohjaisen politiikan edistämiseen. Kevään aikana koulutetut vapaaehtoiset faktantarkkailijat seuraavat median uutisointia, poliitikkojen ulostuloja ja sosiaalisen median sisältöjä.

Kampanjan toteuttavat Eurooppalainen Suomi, Eurooppanuoret sekä suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo yhteistyökumppaneineen.

Kampanjan kevään vaalitentit:

21.3. Helsinki: 09.00-11.00

5.4. Tampere: 14.00-15.30

10.4. Turku: 17.00-18.30

24.4. Jyväskylä: 17.00-18.30

3.5. Oulu: 16.00-17.30

23.5. Kotka: 17.00-18.30

25.5. Helsinki (Maailma kylässä festival)

Miten Suomen EU-politiikka muuttuu Sipilän hallituksen jälkeen? Mitä EU:n pitäisi tehdä ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi? Alkaako EU tehdä vahvemmin yhteistä sosiaalipolitiikkaa vai haudataanko Jean-Claude Junckerin suuri suunnitelma?

Näitä kysymyksiä pohditaan eduskuntapuolueiden johtohahmojen kokoontuessa torstaina vaalipaneeliin, jonka järjestävät Eurooppalainen Suomi ry, sosiaalialan kattojärjestö SOSTE sekä Uusi Suomi. Livelähetystä tapahtumasta voi seurata Uuden Suomen verkkosivuilta torstaina 21.3. kello 9.00 alkaen.

Eurooppalainen Suomi ry järjestää kevään europarlamenttivaalien alla EU-vaalipaneelien sarjan, jonka mediakumppanina Uusi Suomi toimii. Vaadi faktat -kampanjan tavoitteena on tuoda Suomen EU-keskusteluun ryhtiä muun muassa tarkistamalla poliitikkojen ja median esittämiä väitteitä. Faktantarkistuksessa Eurooppalaisen Suomen kumppanina toimii Faktabaari.

Eurooppalaisen Suomen päätavoite on selvä: suomalaiset nuoret aikuiset pitää saada vaikuttamaan Euroopan unionin asioihin.

”Haluamme suomalaiset ja erityisesti nuoret äänestämään EU-vaaleissa. Äänestysprosentit ovat olleet europarlamenttivaaleissa häiritsevän matalat”, Eurooppalainen Suomi ry:n toiminnanjohtaja Aku Aarva sanoo.

Vain noin 40 prosenttia suomalaisista ja ainoastaan 10 prosenttia 18-24-vuotiaista äänesti edellisissä, vuoden 2014 europarlamenttivaaleissa. Vertailun vuoksi vuoden 2015 eduskuntavaaleissa saman ikäryhmän äänestysaktiivisuus oli 47 prosenttia.

”Tämä on selkeästi iso ongelma”, Aarva sanoo.

”Sehän tarkoittaa, että meillä ei ole koko totuutta selvillä siitä, minkälaiseksi haluamme Euroopan unionin tulevaisuudessa muodostuvan. Siitähän näissä vaaleissa on kysymys, ketkä siellä päättävät asioista.”

Ilmastonmuutos voi olla tekijä, joka saa nuoret äänestämään eurovaaleissa, kykeneehän Eurooppa yhdessä pientä Suomea merkittävämpiin tekoihin. Eurooppalaisen Suomen kampanjassa nuoret yritetään saada ymmärtämään, että EU vaikuttaa konkreettisiin asioihin myös heidän arjessaan – vaikkapa turkulaisen nuoren tapauksessa Tunnin junan toteutumismahdollisuuksiin EU-tukirahojen muodossa.

”EU ei ole sellainen kysymys, onko se kiva vai ei – EU on tässä meidän ympärillä olemassa ja se vaikuttaa meidän arkeen. Nyt pitää miettiä, ketä äänestää ja millä perusteella, eli millaista EU:ta me haluamme”, Aarva kannustaa.

Järjestö toivoo Sipilän hallituksen seuraajalta edeltäjäänsä suurempaa panostusta Eurooppa-politiikkaan.

”Toivomme aktiivisempaa otetta. Nyt meillä on ollut aika varovaista tämä toiminta, ja status quo on ollut sellainen toivetila”, Aarva sanoo.

Torstain paneelissa eduskuntapuolueiden johtoa edustavat puheenjohtaja Sari Essayah kristillisdemokraateista, puheenjohtaja Jussi Halla-aho perussuomalaisista, varapuheenjohtaja Jari Lindström sinisistä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen keskustasta, varapuheenjohtaja Veli Liikanen vihreistä, varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen vasemmistoliitosta, varapuheenjohtaja Silja Borgarsdóttir Sandelin Rkp:stä, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aura Salla kokoomuksesta sekä puoluesihteeri Antton Rönnholm sdp:stä.

Vaadi faktat -kiertue pyrkii myös edistämään faktoihin perustuvaa politiikkaa ja vastustamaan disinformaatiota. Kampanjaa varten on koulutettu 100 vapaaehtoista faktantarkkailijaa, jotka antavat vinkkejä EU-keskustelussa esitetyistä kiistanalaisista väitteistä. Itsenäisenä kumppanina hankkeessa toimii faktantarkistuspalvelu Faktabaari.

Poliitikkojen ja median virheellisten väitteiden korjaaminen ”mahdollistaa äänestäjille harkitumman äänestyspäätöksen tekemisen”, Aarva sanoo. Kevään myöhemmissä vaalipaneeleissa poliitikkojen väitteiden todenmukaisuutta tarkistetaan myös livenä.

EU:n sosiaalinen pilari – Jääkö se vain Junckerin julistukseksi?

Yksi paneelin aiheista on EU:n niin sanottu sosiaalinen pilari, joka lienee monelle tuntematon käsite. Se on Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lanseeraama periaatejulistus, jonka 20:tä periaatetta jäsenmaat ovat sitoutuneet noudattamaan, joskaan julistus ei niitä oikeudellisesti velvoita.

Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin avulla EU ”puolustaa kansalaistensa oikeuksia nopeasti muuttuvassa maailmassa, oli sitten kyse oikeudesta oikeudenmukaiseen palkkaan tai terveydenhoitoon, elinikäisestä oppimisesta, työ- ja yksityiselämän yhteensovittamisesta, sukupuolten tasa-arvosta tai vähimmäistoimeentulosta”. Periaatteissa todetaan muun muassa, että naisilla ja miehillä on oikeus samaan palkkaan samanarvoisesta työstä.

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste on kannattanut pilarin edistämistä ja toivoo sen saavan nykyistä velvoittavamman aseman. Sosten yhteiskuntasuhdepäällikkö Ulla Kiuru toteaa, että Junckerin aloite on tärkeä, koska sillä pyritään tuomaan myös sosiaalinen ulottuvuus muuten talouspainotteiseen Euroopan unioniin.

Nyt järjestössä mietitään, jääkö EU:n sosiaalinen ulottuvuus vain Junckerin julistukseksi, joka ei edisty käytännön tasolle.

”Kun seuraava komissio aloittaa, otetaanko sitä enää agendalle?” pohtii Kiuru.

EU:n sosiaalipolitiikka on herkkä aihe, koska sosiaalipolitiikka katsotaan jäsenvaltioiden kansalliseen määräysvaltaan kuuluvaksi seikaksi.

”Jos EU:lle annetaan lisää toimivaltaa, se rajoittaa kansallista päätöksentekomahdollisuutta. Ja tämä yhteisvastuukysymys on huolestuttanut suomalaisia päättäjiä: tarkoittaako sosiaalinen Eurooppa, että alamme hoitaa Etelä-Euroopan maiden sosiaalihuoltoa”, Aku Aarva pukee sanoiksi perinteiset huolet.

Sosten Kiurun mukaan pilari ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sosiaali- ja terveyspolitiikkaa pitäisi määrätä EU-tasolta, Kiuru sanoo. Esimerkiksi sosiaaliturvan vähimmäistasoja voisi miettiä EU:n laajuisesti, Soste katsoo, mutta se ei tarkoita tasojen yhtenäistämistä, vaan yhteisten vähimmäisnormien luomista.

”Jäsenmaat ovat erilaisia ja erilaisissa taloustilanteissa, niin yhtä vähimmäistasoa ei voi toteuttaa kaikissa EU-maissa. Asiaa tulisi katsoa maakohtaisesti, jäsenmaan olosuhteet huomioiden”, Kiuru sanoo.

Faktakulma

Eurooppalainen Suomi ja SOSTE (Suomen sosiaali ja terveys ry) järjestävät torstaina 21.3.2019 kello 9:00-11:00 eduskuntapuolueiden puoluejohdon vaalipaneelin, jonka aiheena on Suomen EU-linja ja Euroopan tulevaisuus. Paneelin juontaa Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko (Alma Media).

Paneeli käynnistää valtakunnallisen Vaadi faktat -kampanjan. Kansalaiskampanja keskittyy faktapohjaisen politiikan edistämiseen. Kevään aikana koulutetut vapaaehtoiset faktantarkkailijat seuraavat median uutisointia, poliitikkojen ulostuloja ja sosiaalisen median sisältöjä.

Kampanjan toteuttavat Eurooppalainen Suomi, Eurooppanuoret sekä suomalaisten kehitysjärjestöjen yhteistyöjärjestö Fingo yhteistyökumppaneineen.

Kampanjan kevään vaalitentit:

21.3. Helsinki: 09.00-11.00

5.4. Tampere: 14.00-15.30

10.4. Turku: 17.00-18.30

24.4. Jyväskylä: 17.00-18.30

3.5. Oulu: 16.00-17.30

23.5. Kotka: 17.00-18.30

25.5. Helsinki (Maailma kylässä festival)

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Minä pidän suurista suunnitelmista ja toimista, jotka todella vaikuttavat yhteisen elämisen ja koko planeetan eduksi.
Valitettavasti, vaikka minulla ei Junckeria vastaan mitään ole, niin itse EU toteuttamaan politiikkaan suurissa asioissa on paljonkin sanottavaa.
Eniten sanottavaa on energiapolitiikassa, missä katson EU toimineen hyvin virheellisesti kaikilla energiasektoreilla paitsi periaatteessa metaanikaasun käytön voimakkaassa lisäämisessä teollisuuden, maa-ja meriliikenteen polttoaineena. Osin kotien lämmitykseen ja ruoanlaittoon halvimmin järjestettävänä suhteellisen puhtaana vaihtoehtona.
Snsijaan etanoli, sähköautot, erityisen paha on palmuöljyn ja sen tuotantojäämien käyttö Nesteen diesel valmistukseen. Olisi pitänyt säilyttää vanhaa ydinvoimaa Saksassa ja olla jo vuosia ollut meneillään uuden teknologian sekä taajamakaukolämpöön, että sähköntuotantoon pohjaavan moduuli eli suorastaan raskaskuljetuksena valmiin laitoksen paikalleajo sille varattuun kallion tai tilaan.
Metaanien turvallisen saannin vuoksi EU olisi pitänyt rakentaa useitä LNG valtameriterminaaleja ja varmistaa kannattavasti mistä vaan maailmanosasta tuotava nestekaasu taloudellisesti.
Suomessa olemme koko kaasunkäyttöasiassa huonommassa tilassa kuin yksikään Afrikan kehitysmaa joissa jokaisessa osataan turvallisesti käyttää ainakin LPG kaasua jota saa myös makaasuntuotannon sivuvirtana eli ns kaasukondensaattina mikä on lähes täysipainoista LPG eli Autogazia. Suomi on myös ainoa Euroopan maa missä LPG kaasua ei ole yleisessä kyläjakelussa liikennettä varten.
Itse ajoin jo 90 luvun vaihteessa Hollannissa ja Saksassa tehdaskonvertoidulla 2l Sierralla loistavin tuloksin ja pienin päästöin. Vielä pienemmät tulisivat metaanissa.

Siis jäähdytyksen ja paineistuksen eri muodoissa ja liikenne veroincentiivillä valitsemaan melko halvan teknologian kaasuliikenne.
Vihreöt kulttilaiset on myös laitettava kuriin siinä, että heidön ei ole annettava estää planeetan kannalta ykkösraykaisia ydinvoimaa sen moderneissa muodoissa.

Muitakin todella tehokkaita energiaratkaisuja on väkyvillä kuten teollisessa möäärin nestemäisen polttoaineen valmistaminen ilman hiilidioksidista. Biomassa energia taas on luonnon turma ja se sisältää kasiken puunpolttoon käytetyn pelletin, hakkeen ja turpeen, jonossa on nopeutetussa tempossa päästävä eroon

EU pitää kyetä määrittämään maakohtaisetpäästöt ja hinta niille per tonni.
Kobbarit pyrkivät siirtämöön luonnon pilaamisen vajailla laskelmissa virheelliseksi hyöfyksi. Kepu on ajamassa juuri olaneetan ylikåyttöä kannattajienssa massin lihavoiyttamniseksi sairaasti
Maailmalla kyetään jo kasvattamaan tarviuttavabn laistabpookuituan

Perin virheellisen energia ja puunjajostus ylikäytön mutta vähäisen jalostusarvon tuotannolla olem raiskanneet loputkin yhteisestä mertsistämme tuottamarrimiksi risukpiksi, missä ei pyy kalkata eikä karhu vieraikse+

Tuulivoimalle ja sähköilluusioille on jaettu ihan mielettömösti rahaa onnenkantamisen eli truulen ja arinkoisenb päivän varaan.

Sitten on esimerkisi täysin virheelline koko EU pakolais-ja maahantulopolitiika mikä pitäisi valmiisiin työpaikkohin tuleviilr määräsaikasisella työluvalla ja myös osin tuoja yrityksen vastuulla. Pakolaisa vain EU ulkopuolisilta koomaleiseiltä soveltucvuustestien jälkeen kmohtuullisessa määrin niihin valtioihin jotka kiintiön hyväksyvät kantokykynsä mukaan.
Kuten huomaatte tähän tuli vain pienempi osa asioista jotka hoitaisin ihan eri tavalla kuin EU tai jussihallituksemme

Mikko Toivonen

Postitan tuon yöllä huonossa valossa kirjoitetun pitkähkön kannanoton oikoluettuna ja osin tarkennettuna. Se on helpompi lukea jos jotain kiinnostaa kun ei tarvitse arvata mikä kirjain osui näpytellessä väärään kohtaan:

Minä pidän suurista suunnitelmista ja toimista, jotka todella vaikuttavat yhteisen elämisen ja koko planeetan eduksi.
Valitettavasti, vaikka minulla ei Junckeria vastaan mitään ole, niin itse EU toteuttamaan politiikkaan suurissa asioissa on paljonkin sanottavaa.
Eniten sanottavaa on energiapolitiikassa, missä katson EU toimineen hyvin virheellisesti kaikilla energiasektoreilla paitsi periaatteessa metaanikaasun käytön voimakkaassa lisäämisessä teollisuuden, maa-ja meriliikenteen polttoaineena. Osin kotien lämmitykseen ja ruoanlaittoon halvimmin järjestettävänä suhteellisen puhtaana vaihtoehtona.
Sensijaan etanoli, sähköautot, erityisen paha on palmuöljyn ja sen tuotanto jäämien käyttö Nesteen diesel valmistukseen ovat suuria energiapoliittisia lobbreiden aikaansaamia virheitä, kuten tuulivoimankin millään tuella rakennettuna tai toimimassa..

Olisi pitänyt säilyttää vanhaa ydinvoimaa Saksassa ja olla jo vuosia ollut meneillään uuden teknologian sekä taajama kaukolämpöön, että sähköntuotantoon pohjaavan moduuli eli suorastaan raskaskuljetuksena valmiin laitoksen paikalle ajo sille varattuun kallion tai tilaan.
Metaanien turvallisen saannin vuoksi EU olisi pitänyt rakentaa useita LNG valtameri terminaaleja ja varmistaa kannattavasti mistä vaan maailmanosasta tuotava nestekaasu taloudellisesti.
Suomessa olemme koko kaasun käyttö asiassa huonommassa tilassa kuin yksikään Afrikan kehitysmaa, joissa jokaisessa osataan turvallisesti käyttää ainakin LPG kaasua jota saa myös makaasuntuotannon sivuvirtana eli ns kaasukondensaattina mikä on lähes täysipainoista LPG eli Autogazia. Suomi on myös ainoa Euroopan maa missä LPG kaasua ei ole yleisessä kylä jakelussa liikennettä varten.
Itse ajoin jo 90 luvun vaihteessa Hollannissa ja Saksassa tehdaskonvertoidulla 2 l. Sierralla loistavin tuloksin ja pienin päästöin. Vielä pienemmät tulisivat metaanissa.

Siis jäähdytyksen ja paineistuksen metaanin eri muodoissa ja liikenne veroinsentiivillä valitsemaan melko halvan teknologian kaasuliikenne.
Vihreät kulttilaiset on myös laitettava kuriin siinä, että heidän ei ole annettava estää planeetan kannalta ykkösratkaisua, ydinvoimaa sen moderneissa muodoissa.

Muitakin todella tehokkaita energiaratkaisuja on näkyvillä kuten teollisessa määrin nestemäisen polttoaineen valmistaminen ilman hiilidioksidista. Biomassa energia taas on luonnon turma ja se sisältää kaiken puunpolttoon käytetyn pelletin, hakkeen ja turpeen, jonossa on nopeutetussa tempossa päästävä eroon

EU pitää kyetä määrittämään maakohtaiset päästöt ja hinta niille per tonni.
Lobbarit pyrkivät siirtämään luonnon pilaamisen vajailla laskelmissa virheelliseksi hyöfyksi. Kepu on ajamassa juuri olaneetan ylikåyttöä kannattajienssa massin lihavoiyttamniseksi sairaasti
Maailmalla kyetään jo kasvattamaan tarviuttavabn laistabpookuituan

Perin virheellisen energia ja puunjaöostus ylikäytön mutta vähäisen jalostusarvon tuotannolla olem raiskanneet loputkin yhteisestä mertsistämme tuottamarrimiksi risukoiksi, missä ei pyy kalkata eikä karhu vieraile.

Tuulivoimalle ja sähköilluusioille on jaettu ihan mielettömästi rahaa onnenkantamisen eli tuulen ja aurinkoisena päivän varaan.

Sitten on esimerkisi täysin virheelline koko EU pakolais-ja maahantulo politiikka mikä pitäisi valmiisiin työpaikkohin tuleviiln määräsaikasisella työluvalla ja myös osin tuoja yrityksen vastuulla. Pakolaisa vain EU ulkopuolisilta koomaleiseiltä soveltuvuustestien jälkeen kmohtuullisessa määrin niihin valtioihin jotka kiintiön hyväksyvät kantokykynsä mukaan.

Kuten huomaatte tähän tuli vain pienempi osa asioista jotka hoitaisin ihan eri tavalla kuin EU tai jussihallituksemme