Torstai 27.6.2019

Essayah: Viinien pysyttävä Alkossa, valtiolle tuloja sokerista – sote olisi voitu saada maaliin jo vuosia sitten

Luotu: 
21.3.2019 08:12
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sari Essayahin mukaan sote olisi saatu maaliin jo edellisellä hallituskaudella pienin lisäyksin, mutta gallupjohtaja keskusta näki tilaisuutensa maakuntamallin ajamiseen.
|

Kristillisdemokraattien (kd) puheenjohtaja Sari Essayah haluaa säilyttää Alkon ja Veikkauksen monopolit.

Essayah arvioi, että viinien tuonti ruokakauppoihin helposti kymmenkertaistaisi alkoholin saatavuuden.

”Kun on katsottu meidän historiaa, niin se on saatavuus ja hinta, jotka aina korreloivat alkoholin kulutuksen määrään”, Essayah sanoo Uuden Suomen puheenjohtajahaastattelussa.

Vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynti siirtyi vuosi sitten ruokakauppoihin. Muutoksen seurauksena Alkon myynti laski, mutta alkoholin kokonaiskulutus kääntyi pitkästä aikaa lievään nousuun.

Päivittäistavarakauppa toivoo saavansa myös viinit maitokauppoihin. Asia saattaa tulla seuraavan hallituksen pöydälle.

LUE MYÖS: Maahanmuutto ja viinit ruokakauppaan jakavat puheenjohtajia – ”Suomalaiset ovat parhaita selvin päin”

Veikkauksen monopolia Essayah perustelee ongelmapelaamisen ja sen haittojen suitsimisella.

”Ongelmapelaaminen on oikeasti ongelma. Tähän liittyvät myös ne pikavippikierteet”, Essayah sanoo.

Veikkauksen monopolilla ulkomaiset nettipeliyhtiöt pidetään poissa Suomen markkinoilta.

Veikkausvoittovarat ovat merkittävä rahoituslähde valtion budjetin ohella. Varoilla rahoitetaan muun muassa tiedettä, taidetta, kulttuuria, liikuntaa sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjä.

Kristillisdemokraatit istui päättyvän vaalikauden oppositiossa ja arvioi hallituksen onnistumisia ja epäonnistumisia sieltä.

Hallitus saa kiitosta Essayahilta työllisyyden hoidosta. Vaikka hallitus sai Essayahin mukaan vetoapua yleisestä talouskehityksestä ja maailmantalouden vedosta, ja olisi hyvän kehityksen voinut myös sössiä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) remontin kaatumista Essayah pitää hallituksen pahimpana epäonnistumisena. Hänestä hallitus teki virheen siinä, että se nivoi maakuntamallin ja ”tietynlaisen valinnanvapausmallin” sote-uudistukseen, piti näistä härkäpäisesti kiinni eikä suostunut muuttamaan esityksiä perustuslakiin istuviksi.

Kristillisdemokraattien oma sote-malli lähtee sote-alueista, jotka kantavat palveluiden järjestämisvastuun ja joille valitaan omat sote-valtuutetut. Kd:n mallissa kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat myös tuottaa palveluita.

Essayahin mielestä hallituksen malli oli erikoinen siinä, että Kainuun ja Keski-Pohjanmaan kokoisten maakuntien liikelaitokset olisivat voineet toimia palvelutuotannossa, mutta samaa oikeutta ei olisi ollut isoilla kaupungeilla, Espoolla, Helsingillä, Vantaalla, Tampereella ja Turussa.

”Heiltä kiellettiin tämä tuottajana oleminen.”

LUE MYÖS: Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”

Essayahin mukaan sote olisi saatu maaliin jo edellisellä hallituskaudella pienin lisäyksin. Perustuslaillisuuden takaamiseksi olisi riittänyt, että sote-alueelle olisi kuntavaalien yhteydessä valittu sote-valtuutetut ja päätökset rahoista olisi tehty samassa paikassa. Vääntö meni myös silloin hallituskauden lopulle. 

”Keskusta näki siinä vaiheessa, että heistä todennäköisesti tulee pääministeripuolue ja he pääsevät kenties toteuttamaan oman maakuntamallinsa, niin heillä ei ollut intoa tehdä sitä muutosta”, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien vaaliohjelma on humaani ja lupaa vähäosaisille kaikkea hyvää, parempia palveluita ja korjauksia perusturvaan.

Ohjelman tulopuoli on kuitenkin auki. Essayah ratkaisee rahoitusongelman työllisyysasteen nostolla. Hän muistuttaa, että jokainen prosenttiyksikön nosto työllisyysasteessa tuottaa 1,4 mrd:n euroa tulona ja menosäästönä.

Verotuksen puolella puolue hakisi tuloja sokeriverosta sekä tupakan ja alkoholin veronkorotuksista.

LUE MUUT PUHEENJOHTAJAHAASTATTELUT:

Juha Sipilä: ”Ilmapiiri muuttui – Me tavoittelemme veturin paikkaa”

Li Andersson haluaa uuden perustulokokeilun – Työllisyysasteesta tuli vaalien ”taikaseinä”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

Alkoholin kulutuksella ja alkoholin saatavuudella ei ole kansainvälisessä vertailussa suoranaista korrelaatiota.
Kun katsotaan WHO:n listaa "List of countries by alcohol consumption per capita" Wikipediasta, niin Suomi on kulutuksessa sijalla 16, ja esim. Irlanti sijalla 21, Saksa 23, Tanska 26, Viro 37, Yhdysvallat 48 - samalla kokonaiskulutuksella kuin Ruotsi, joka on sijalla 50 ja Italia - vasta sijalla 87. :)

Janne Tervonen

Viinien siirto ruokakauppoihin johtaa Alkojen katoamiseen pienemmiltä paikkakunnilta, ja työllisyydelle viinien siirrolla ruokakauppoihin ei ole positiivista vaikutusta, nykyinen järjestelmä toimii, sitä ei tarvitse Berneröidä.

Pentti Westerholm

No ei kannata kiirehtiä .Viinit tulevat kauppoihin aikanaan.Ei ole tärkeimmästä päässä asialistalla.Paitsi jos SOTE edelleen pitkittyy niin kyllä tarvisi ryypyn murheeseen.Ainakin maaseudulla kun ei kulje taksit eikä pääse lääkäriin.

Seppo Pajunen

Juu, esim. väkevämmät lonkut ja oluet on ok, mutta viinit ovat käytännössäkin kinkkisempi juttu? - Ainakin esim. sopivan, riittävän valikoiman ylläpitäminen kysyntään ja myyntiin nähden? Valikoima vaatii myös mläneliöitä ja myyjiltä viinituntemusta, jota Alkon myyjiltä saa.

- Sipilän ja keskustan alkoholipolittiika oli muuten vähintäinkin "mielenkiintoinen...?"
Välillä kristillisten kanssa keppanakin viinakauppaan, tai ainakin "laimennettava" ja sitten taas tämä nykyinen väljempi meininki...?!?