Maanantai 17.6.2019

Kokoomus rajun höykytyksen kohteena – Keskustajohtaja: ”Menossa valtataistelu, vapaavuorelaiset pääsivät niskan päälle”

Luotu: 
21.3.2019 10:42
Päivitetty: 
21.3.2019 10:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hannakaisa Heikkinen.
|

Kokoomuksen entinen hallituskumppani keskusta ryöpyttää kokoomusta nyt monella äänellä. Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen jatkaa kritiikkiä, jonka perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) eilen aloitti. LUE LISÄÄ: Annika Saarikko: ”Petteri Orpo esitteli Vapaavuoren soten”

”Kokoomuksessa on viime vuodet ollut menossa linja- ja valtataistelu. Se on kilpistynyt puheenjohtaja Petteri Orpon ja Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren välille ja läikkynyt toistuvasti myös julkisuuteen jokaisen suomalaisen nähtäville. Kokoomuksen esittelemä ’sote-malli’ osoittaa, että vapaavuorelaiset – ’oikeiston oikeisto’ - ovat päässeet puolueessa toden teolla niskan päälle”, Heikkinen höykyttää.

LUE MYÖS: Petteri Orpo tekee nyt selvän eron valinnanvapauteen ja maakuntiin – ”Emme ole luomassa sellaista mallia”

”Vapaavuoren saavuttaman hegemonia kokoomuksessa ei liity kuitenkaan pelkästään sote-uudistukseen. Jo pidemmän aikaa on ollut nähtävissä, että Helsingin kaupungintalolta yritetään tehdä vallankumousta koko yhteiskuntapolitiikkaan. Vapaavuoren tavoitehan on, että Suomea kehitetään suurkaupunkivetoisesti kautta linjan – palveluista työpaikkoihin, koulutukseen ja liikenteeseen”, Heikkinen jatkaa.

Kaupunkikeskeinen ajattelu onkin keskustalle suuri mörkö. Keskustan pitkän linjan kanta on, että koko Suomi on pidettävä asutettuna. Keskusta ajaa edelleen myös maakuntamalliaan, joka oli yksi elementti Sipilän hallituksen kaatuneessa sote-uudistuksessa.

Kokoomus puolestaan kritisoi nyt Sipilän hallituksen kaaduttua keskustan maakunta-ajattelua.

”Viimeisinkin sote-uudistuksen yritys kaatui viime kädessä siihen, että keskustalle rakas maakuntahallinto ja sen tarpeeton paisuttaminen ei mahtunut perustuslain raameihin”, syyttää kokoomuksen varapuheenjohtaja, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessaan.

Keskusta ja sdp ovat lähentyneet toisiaan varsinkin sote-kannoissa Sipilän hallituksen kaatumisen jälkeen. Puolueiden sote-mallitkin ovat hyvin samankaltaiset. LUE LISÄÄ: Keskusta julkaisi uuden sote-mallinsa – Se muistuttaa kovasti sdp:n mallia

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raija Lempiäinen

Se on ihan hyvä ,että höykytetään,sen verran kummallista on tuo politiikka. Neljä vuotta hoetaan leveistä hartioista ja kun ei niitä saada ollaankin täysin ero mieltä, kansalaisen mielestä puheista paistaa valhe ja sumutus.
SDP:n sotemallissa kunnat saavat myös ansaitsemansa vaikutusmahdollisuuden, mutta yhteisissä sotekunnissa=leveämmät hartiat, samalla kannalla ovat kaikki muutkin puolueet , vain kokoomus on taas erimielinen. Keskustan maakuntamalli on rönsyineen tarpeeton. Kansalaisille riittää pelkkä sosiaali-ja terveysalan korjaus/uudistus!

Pasi Käyhkö

Jopa on Keskusta paniikki. Eipä nuo heidän innovaatiot soteratkaisuiksi ole muuta kuin Keskustan viimeinen mahdollisuus kuulua kolmen suuren joukkoon.
Tehdä sekin maksattamalla hallintohimmeli veronmaksajien rahoilla.

Kokoomukselta tuli tähän mennessä tehokas ja paras malli meille kaikille. Lisäksi asian eteenpäin vienti voidaan aloittaa välittömästi.
Rinne kertoi, että nykyinen heidän ja Kepun malli valmistuisi joskus vuoden 2022 aikana tai ssen jälkeen. Lisäksi vielä kaikenmaailman organisaatioiden päättäjien vaalien avulla valitseminen ympäri valtakuntaa.
Huhtikuun vaaleissa me olemme paljon vartioina.

Seppo Simonen

Taitaapi paniikki olla Kokoomuksessa mistä löytää yhteistyökumpani vapaavuorelais luokkayhteiskuntaa luomaan. En oikein jaksa uskoa että city ykkösluokka ja maaseutu kakkosluokka on hyvää kehitystä kokonaisuudessaan.

Sanotaan vaikka pääkaupunkiseutu vuosi 1962 asukkaita 700 tuhatta ja nyt 1,5 miljoonaa siis maaseutu kasvatti ja koulutti meidät sitten muutimme tänne cityyn.
Miten vapaavuorelaisuus palkitsee maaseutua nyt se pitää vain oman elämänsä resevaattina.
On aika herätä ja nähdä todellisuus Keskustapuolue tuo jotain hyvää ihmiselle alkiolaisuuden tasa-arvoisen niin töitä tehden kuin yrittämisen kautta.

Seppo Simonen

On suorastaan apsurdia puhua raskaasta hallinosta kun nyt maata hallitsee 295 kuntaa omin hallinnointeineen ja tulevassa itsenäisessä aluehallintomallissa on vai 18 aluetta jossa pystytään modernin digitalisaation avulla vapauttamaan työvoimaa suoraan työmarkkinoiden tarpeeseen.
Oikeastaan tämä on sensaatiomainen oivallus ja kenellä muulla on häpyä tätä vastustaa kuin vapaavuorelaisilla.

Atte Rätt

Heikkinen saattaa olla analyysissään oikeassa, mutta jättää mainitsematta miksi Vapaavuoren malli olisi huono. Onko syynä kenties se, että Vapaavuoren mallissa kepulaiset eivät pääse kuppaamaan keskuskaupunkeja kuivaksi ja määräilemään keskuskaupunkien rahankäytöstä maakuntavaltuuston kautta?

Seppo Simonen

Sanoisin paremminkin että Hannakaisa Heikkisen kansa on yhteistyön tekeminen on palkitsevaa palkitsevaa mutta Krista Kiurun kansa ei ole palkitsevaa.
Riittää kun lukee Osmo Soinivaaran kirjan Jäähyväiset eduskunnalle, kohdasta ministeri Krista Kiuru tämä vihjeeksi kirjaan.

Seppo Simonen

Ompa umpimielistä ja ymmärtömätöntä porukkaa kun Hannakaisa varapuheenjohtaja jatkoi kokousta äänestyksettämällä kannatettua ehdotus ja tulos oli 10 kannatetun ehdotuksen puolesta ja vastustus oli 6 niin pitää olla aika mooses jos ei tätä tajua.
Minusta puhemiesneuvoto tulkitsi episodin täysin väärin jopa tämä Keskustan kansanedustaja Timo Kalli kailotti ettei hetkellistä enemmistöä pidä hyödyntää voi pyhä sylvi sentää.
Ehdotankin Hannakaisa Heikkilälle mitalia rohkeasta Suomen puolesta teosta ensi itsenäisyyspäivänä.

Juha Kajander

Muuten, mistä lähtien Suomessa ei ole sopivaa hyödyntää hetkellisiä enemmistöjä? Juuri siihenhän perustuu vaatimus hallituskoalition turvallisen kokoisesta enemmistöstä. Ruotsissa ihan vain yhden äänen enemmistöäkin pidetään vakaana hallituspohjana.

Ilkka Paananen

Hyvä hyvä tämähän menee mielenkiintoiseksi. Vapaavuoren palatsivallankumous ilmiselvästi raottelee Orpon pelitakin saumoja. Kunhan ei repeäisi kesken seuraavan käännöksen. Nämä on mukavia kommentteja lukea kun äärioikeiston mielestä kaikki viisaus löytyy sushirajalta. Ei pojat tätä maata hallita tällaisella arroganssilla mitä herra pormestari ja hännystelijäton ovat esittäneet. Täällä maakunnissa on kokkare-ehdokkailla hikiset ajat selittää, miten on mahdollista, että yli puolet kokoomuslaisista ei hyväksy Suomen tasapuolista asuttamista. Muutoinkin olen sitä mieltä, että Helsingin ylivaltaa on suitsittava.

Jukka Kivimäki

Kannattaa huomata, että sotekuntamalli ei tarkoita uutta hallintoporrasta kaikkialle Suomeen. Riittävällä väestöpohjalla peruskunta voi sellaisenaan toimia sotekuntana tai soteisäntäkuntana. Kannattaa kuitenkin pohtia, olisiko riittävän väestöpohjan saavuttamiseksi mielekästä yhdistää kokonainen maakunta yhdeksi riittävän vahvaksi peruskunnaksi? Ellei ole, niin harvaan asutulla seudulla kaivataan toisenlaista ratkaisua.
Ratkaisuksi ehdotetaan useamman peruskunnan käsittävää sotekuntaa.

Uutta verotusporrasta ei tarvita, jos ennakoimattomia menoja varten kerätään väestöpohjan ja veroäyrikertymän suhteessa tasausrahasto. Budjetin ylitys kerätään siis seuraavan vuoden kuntaveron yhteydessä. Malli toimii, koska kyse on vain sotesta, eikä samalle organisaatiolle liitetä muita tehtäviä.

Päätöksenteossa pienten ja suurten kuntien välistä voimasuhdetasapainoa voidaan tukea tasauspaikkajärjestelmällä. Tällöin pienten kuntien ääni vaikuttaa suurempien rinnalla, mutta niiden äänivalta ei kasaannu vain ko. pienenkunnan suurimmalle puolueelle.